Blogg-Postare Posted May 22, 2019 Share Posted May 22, 2019 Hur är det med fibrer? Hur mycket behöver vi? Varför tror vi att fibrer är nyttigt? Vad säger kostråden? Vad pekar evidensen på? När kan fibrer vara en fördel? När började detta? I den här föreläsningen från konferensen Low Carb Denver 2019, går dr Zoë Harcombe igenom historien bakom fibrer. Transkription (förhandstitt) Dr Zoë Harcombe: Vi rekommenderas att äta stärkelserik kost för att fylla på glykogenförråden. Det är de smältbara ”flersockren”. Sen finns det icke-smältbara ”flersocker”. De finns i en vattenlöslig variant i saker som bönor och havre, som löses upp eller sväller i vatten. Sen finns det olösliga, som i kli. Hela transkriptionen Jag hade kunnat sätta en toalett vid båda två, för både vattenlösliga och olösliga fibrer, för det här är alltså fibrer, hamnar till slut i toaletten. Visst börjar man fundera på om fibrer kanske inte är så nyttiga ändå? En del av er känner nog igen det här berömda citatet från Panel on Macronutrients 2005. ”Det lägsta fiberintaget för att leva är uppenbarligen noll.” Vi behöver inte kolhydrater. Det är inte ett essentiellt näringsämne, bara vi får i oss tillräckligt med fett och protein. Vi har nu sett att fibrer är en underordning av kolhydrater. Vi behöver inte kolhydrater och därför inte heller fibrer. I de senaste amerikanska kostriktlinjerna, för åren 2015–2020, understryks det här. Först definieras vad ett essentiellt näringsämne är, alltså nåt som vi måste äta och som kroppen inte kan tillverka. Sen var de vänliga att tillägga att kostfibrer inte är essentiella. Faktum är alltså att kostfibrer inte är essentiella. Transkription Se en del av videon ovan. Hela föreläsningen (med svensk text och transkription) kan ses med gratis provmånad eller medlemskap: Hur är det med fibrer? — dr Zoë Harcombe Bli medlem, (gratis att testa en månad), så kan du se videon direkt – liksom föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer. Low Carb Denver 2019 Viktnedgång och reversering av typ 2-diabetes31:51Kan LCHF eller ketogen kost fungera i längden? Kan kosten hjälpa till med viktnedgång eller att reversera typ 2-diabetes? Fetma och kolhydrat-insulin-modellen37:54Dr David Ludwig om de senaste upptäckterna kring hur upp- och nedgångar i vikt fungerar i praktiken. Hur man ska tänka kring kost30:34Som förberedelse till sin nya bok intervjuade Taubes över hundra läkare som förespråkar LCHF. Reversera typ 2-diabetes med LCHF34:15Vad är det bästa sättet att reversera typ 2-diabetes? Här är en djupdykning i ämnet. Inlägget Hur är det med fibrer och LCHF? dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.