Jump to content

Äntligen hittat rätt!


Recommended Posts

Monica_16-9

Vi fick ett mejl från Monika som berättar om en livslång kamp med vikt, mat och olika typer av dieter. Efter insikten om att hon är sockerberoende hittade hon till Diet Doctor och LCHF. Läs vidare för att ta del av Monikas egen berättelse!

Mitt namn är Monika Gunnarsson. Jag är 45 år, lärare, gift och mamma till tre barn.

I nästan hela mitt liv har jag ägnat oändligt med tid och tankekraft åt min vikt, mat, olika dieter och socker. Jag har kämpat, skämts, sörjt, förträngt det uppenbara och ständigt pendlat i vikt.

Jag växte upp på 80-talet då fettskräcken spreds som en löpeld. Allt skulle vara light och så fettfritt det bara gick. Margarin höjdes till skyarna, smör och ägg klassificerades som hälsofarligt, fettsnål yoghurt stod på bordet, magrast möjliga kött låg på tallriken och ingen sa ett ont ord om socker. Denna skeva bild av så kallad hälsosam mat kom att påverka mitt eget förhållande till mat och socker i drygt 30 år.

Jag kämpade tappert, räknade kalorier, gick hungrig och plågades av sug efter kolhydrater…
I januari förra året påbörjade jag ännu ett bantningsprojekt med lågkalori och fettsnålt som metod. Jag kämpade tappert, räknade kalorier, gick hungrig och plågades av sug efter kolhydrater och socker. Jag lyckades med nöd och näppe hålla mig till planen i tre tuffa veckor. Då gick det inte längre och jag dök hjälplöst och full av skam återigen rakt ner i sockerträsket.

Men just detta misslyckande fick mig äntligen att kapitulera inför det faktum att jag har ett sockerberoende. Jag vågade vara ärlig inför mig själv och min omgivning med mitt missruk och jag var redo att försöka bli fri.

IMG_0494Jag började läsa på om kolhydrater och socker, gick med i facebook-grupper för LCHF, läste böcker i ämnet, läste så mycket jag kom åt på Diet Doctor, diskuterade med andra och lärde mig massor. Boken Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt blev som ett uppvaknande för mig. Jag återkommer fortfarande till denna bok för att hämta kunskap. För att motivera mig själv skapade jag ett instagramkonto @lchf_med_vikingafrun som blivit en stor och viktig framgångsfaktor för mig.

När jag började med LCHF lade jag för första gången i mitt liv fokus på att blir fri från sockret och fokus var inte, som alltid annars, på vikten och en snabb viktminskning. Jag tog bort bröd, pasta, ris, frukt, rotsaker, gluten och potatis. Jag lade tidigt fokus på stora mängder grönsaker. I början var det svårt, det medger jag, att lägga till fett i större mängd. Men långsamt vågade jag öka mängderna och upptäckte hur välgörande det var för både kropp och själ. Fettet gjorde mig överraskande nog lugn och suget efter socker avtog.

IMG_0496Inledningsvis åt jag 10-20 g kolhydrater per dag och kom snabbt in i ketos. Jag har varit i ketos i drygt 15 månader nu och har ingen avsikt att lämna fettdrift. Mår så fantastiskt bra både kroppsligt och själsligt! Väl trygg i ketos började jag med periodisk fasta och jag har fastnat för 16:8. Numer äter jag mer liberalt och har ökat på grönsakerna ytterligare till att innehålla 10-40 g kolhydrater per dag. Jag är fortsatt stabil i ketos, vilket jag tolkar som att min kropp funnit sig tillrätta i fettdrift.

På bara några månader gick jag ner 12-14 kilo, trots att vikten paradoxalt nog inte var prioriterad. Mitt fulla fokus vara på sockret och kolhydraterna. Jag lyckades också programmera om mina invanda tankemönster från att tänka ”tidsbegränsat bantningsprojekt” till ”livslång sockerfri livsstil”. Efter 16 månader har jag minskat 18 kg och jag låter kroppen bestämma vikten. Kanske går jag upp något kilo, kanske går jag ner lite till. Jag tar det med ro.

Under det första året motionerade jag inget alls. Jag la all kraft och allt fokus på maten. Numer, trygg i maten, har jag börjat träna vilket har höjt min livskvalitet ytterligare. Jag till och med springer emellanåt och i år skall jag springa mitt första lopp!

monika3Under månaderna som gått har jag flera gånger blivit överraskad av allt oväntat positivt denna nya livsstil fört med sig. Det handlar inte bara om att väga mindre, vara fri från sockret och kunna klä mig i tjusiga kläder. Tidigt i den nya livsstilen blev magen bättre, efter bara några dagar slutade jag vara morgonstel i kroppen, pollenallergin blev lindrigare, acnen försvann och jag började sova bättre. När månaderna fortlöpte upplevde jag högre stresstålighet och tiden för återhämtning förkortades. Jag fick ett jämnare humör och min PMDS blev lindrigare. Långsamt blev min psoriasisfläck på armbågen bättre och efter 16 månader är fläcken nu helt borta. Det finns överhuvudtaget ingen inflammatorisk aktivitet i huden.

Det handlar inte bara om att väga mindre…
Överlag har huden förbättrats avsevärt och jag upplever inget behov av att smörja in mig, vare sig kropp, ansikte eller läppar. Inte ens vintertid. Mitt blodtryck har aldrig varit högt, men ligger numer runt 97/67 med cirka 55 i vilopuls. Rätt fräckt för att vara en stressad, medelålders, trebarnsmor med ett krävande heltidsjobb, make till sjöss och mycket på gång på fritiden!

Jag har en innerlig förhoppning om att fler får upp ögonen för LCHF, vågar prova och ger kosten en chans, börjar ifrågasätta fettskräcken, lär och förstår principerna och anammar en klokare livsstil för både kropp och själ.

Varma hälsningar,
Monika

Kommentar

Stort grattis till dina framgångar, Monika! Och tack för att du delar med dig av din fina framgångsberättelse, den kommer att inspirera och hjälpa många.

Följ gärna Monika på instagram för ännu mer inspiration: lchf_med_vikingafrun

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  ddplus-icon.svg
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  ddplus-icon.svg
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  ddplus-icon.svg
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • Biverkningar av ketogen kost
  ddplus-icon.svg
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  ddplus-icon.svg
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  ddplus-icon.svg
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Mat för friska barn
  ddplus-icon.svg
  43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  ddplus-icon.svg
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  ddplus-icon.svg
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Fat Head Directors Cut
  ddplus-icon.svg
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Fettfrälst!
  ddplus-icon.svg
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Gary Taubes interview (SA 2015)
  ddplus-icon.svg
  45:52
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  ddplus-icon.svg
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Undvik de konventionella kostråden
  ddplus-icon.svg
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor
  Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor07:29Behöver man akta sig för mättat fett?
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  ddplus-icon.svg
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  ddplus-icon.svg
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Keto-kurs, del 2
  ddplus-icon.svg
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Att lyckas hålla fast vid en ny livsstil
  ddplus-icon.svg
  Att lyckas hålla fast vid en ny livsstil17:25Dr Jen Unwin ger dig sina bästa tips om hur man lyckas hålla fast vid en livsstilsförändring och vad du kan göra om du trillar dit.
 • Därför blir vi tjocka
  ddplus-icon.svg
  Därför blir vi tjocka1:12:26

Viktnedgång

 • Vem har rätt om LCHF?
  ddplus-icon.svg
  Vem har rätt om LCHF?45:50Dr Andreas Eenfeldt berättar om vad moderna studier säger om lågkolhydratkost, fetma och diabetes.
 • Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)
  ddplus-icon.svg
  Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  ddplus-icon.svg
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Att förstå och behandla typ-2 diabetes
  ddplus-icon.svg
  Att förstå och behandla typ-2 diabetes59:44Dr Jason Fung föreläser om diabetes för en grupp läkare.
 • Så halverade Tommy sin vikt
  ddplus-icon.svg
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  ddplus-icon.svg
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  ddplus-icon.svg
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Orsaken till fetma
  ddplus-icon.svg
  Orsaken till fetma38:45
 • Problemet med socker
  ddplus-icon.svg
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  ddplus-icon.svg
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Hur insulin styr din vikt
  ddplus-icon.svg
  14:39
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  ddplus-icon.svg
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  ddplus-icon.svg
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  ddplus-icon.svg
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Därför är mer protein bättre
  ddplus-icon.svg
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Intervju med Jason Fung
  ddplus-icon.svg
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  ddplus-icon.svg
  46:13
 • En global matrevolution
  ddplus-icon.svg
  En global matrevolution48:15
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  ddplus-icon.svg
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  ddplus-icon.svg
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  ddplus-icon.svg
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  ddplus-icon.svg
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Måste du räkna kalorier för att gå ner i vikt?
  ddplus-icon.svg
  Måste du räkna kalorier för att gå ner i vikt?10:22Är kaloriräkning nödvändigt för att gå ner i vikt?

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 775 framgångshistorier.

 • Nina blev av med sin värk och gick ner i vikt – med LCHF
  Nina blev av med sin värk och gick ner i vikt – med LCHF 
 • Om svårigheter att gå ner i vikt på LCHF
  Om svårigheter att gå ner i vikt på LCHF 
 • Amber revolutionerade sin hälsa genom att bara äta kött
  Amber revolutionerade sin hälsa genom att bara äta kött 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Äntligen hittat rätt! dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...