Summercat Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 Spenat, Jag älskar spenat och hade tänkt att ha spenatsoppa som frukost och göra 4 portioner på en gång. Har tidigare hört att just med spenat så kan man inte spara tillagad spenat till dagen/dagarna efter. Någon som vet om man kan frysa ner soppan och sedan tina upp den eller hur ska man gå tillväga. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 3 timmar sedan, Summercat sade: Spenat, Jag älskar spenat och hade tänkt att ha spenatsoppa som frukost och göra 4 portioner på en gång. Har tidigare hört att just med spenat så kan man inte spara tillagad spenat till dagen/dagarna efter. Någon som vet om man kan frysa ner soppan och sedan tina upp den eller hur ska man gå tillväga. Frys ner och spara tills du blir sugen nästa gång. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 Välkommen till forumet, Summercat! Visst kan du frysa soppan! Jag gissar att du tänker på att nitrat kan bli nitrit? Vad jag förstår kan du spara om du kyler den snabbt för processen med omvandling går fortare i rumstemperatur. Däremot brukar man rekommendera att inte värma flera gånger så vill du vara säker så frys i portionsförpackningar. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 Jag har lärt mig att spenat inte får värmas en andra gång. Men frysa och äta kall är ok. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 Livsmedelsverket: https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/varma-mat-med-spenat-i/ "Det går bra att värma upp maträtter med spenat i en andra gång. Även gravida kan äta mat med spenat i som värmts upp, men däremot inte spädbarn.Snabb nedkylning är bäst Om man vill spara en maträtt med spenat bör man kyla den snabbt efter tillagningen, till exempel att den får svalna i vattenbad och sedan flyttas till kylskåp eller frys.Nitrat kan omvandlas till nitrit Spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit av bakterier när den förvaras länge i rumstemperatur. Den mängd nitrit som bildas vid nedkylning är liten under förutsättning att nedkylningen gjorts på rätt sätt.Matmyt Livsmedelsverket får ofta frågan om det är farligt att återuppvärma maträtter med spenat i eftersom spenat innehåller förhållandevis mycket nitrat. Då ombildningen av nitrat till nitrit är liten är det ingen fara att värma upp maträtter med spenat i igen.Inte gröna bladgrönsaker till spädbarn Spädbarn, upp till ett års ålder, bör inte äta spenat eller andra gröna bladgrönsaker på grund av risken med nitrit. Spädbarn kan inte bryta ner nitrit på samma sätt som äldre barn och vuxna." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.