Njursvikt


Gabriela Wenger

Recommended Posts

Hej! Har fått diagnosen njursvikt.( 4 av skala 0-5). Är diabetiker. Äter LCHF sedan länge( med periodisk fasta 16:8 sedan ett par år).Är i akut behov av anpassa LCHF strikt till min situation( mindre protein till ex).är det någon annan med det problemet, hur kan man göra?  Är det någon dietist jag skulle kunna få hjälp av? Finns någonstans att få information om dr Janson  Fungskliniken?så tacksam för hjälp!!gabriela Wenger 

  • Like 1
  • Sad 3
Link to comment
Share on other sites

On 2019-06-14 at 17:21, Gabriela Wenger sade:

Hej! Har fått diagnosen njursvikt.( 4 av skala 0-5). Är diabetiker. Äter LCHF sedan länge( med periodisk fasta 16:8 sedan ett par år).Är i akut behov av anpassa LCHF strikt till min situation( mindre protein till ex).är det någon annan med det problemet, hur kan man göra?  Är det någon dietist jag skulle kunna få hjälp av? Finns någonstans att få information om dr Janson  Fungskliniken?så tacksam för hjälp!!gabriela Wenger 

Antar att du har Diabetsnefropati?

Grejen är att man kan gå 10-20 år med diabetes innan man får diagnos, under tiden kan man få en massa skador.

Iallaffall så är det inte lika lätt att reparera skador på viktiga organ som att gå ner i vikt.

Jasons kollegor är säkert bra.. om man bor i USA/Canada och har en bra sjukförsäkring där, dvs det är inget jag tvivlar på.

Utan du bor i Sverige, vi har oxå en bra sjukförsäkring.. utan då handlar det mer om att få tag i rätt läkare.. gärna en som är LCHF-positiv!

Skit samma.. utifall du tar dina duster.. du är diabetiker/äter LCHF, försöker därmed hålla ner iallafall blodsockret så att det inte ställer till mer, likt förbannat så har du eventuellt fått skador som behöver adekvat behandling typ mediciner.

Dvs det mest troliga  är att du får trilskas med svenska läkare, läsa på, hitta rätt läkare, stå på dig!

https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=722

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Hej Zep, kanske  tänkte jag genom min frustration. Du har rätt i det du säger. Igår var jag hos specialalisten. Njurmedicinen skall ta hand om mig, äntligen. Doktorn på VC accepterar att jag äter LCHF( däremot  säger hen att det är ingenting de rekommenderar till andra diabetiker pacienter???). Saken är att det har tagit så lång tid till allting, medan njuren försämrade. Idéen med önskan att träffa doktorn i Kanada är att det känns så bra att ha allt i ett:Specialisten med erfarenhet, LCHF, dietisten.De skulle ta hand inte bara om det medicinska, utan bevaka och rätta efter kosten som en lika viktig del av behandling. Men ok, nu finns de omständigheter som finns här. Har gett upp möjligheten att åka dit, tyvärrt. Nu är det angelägen att hitta en dietist LCHF, som kan hjälpa mig att gå igenom det jag kan äta. Till ex se efter med proteiner, sal eller ha med det som hjälper på särskild sätt njuren. Dr så  igår  att njurfunktionen ”kan” ta sig tillbaka med rätt behandling, men att det tar lång tid. Jag efterlyser då en lchf dietist att kunna få hjälp av. En sak är klart jag kommer inte att ge upp. Annan viktigt sak är att jag har ingen annan väg att gå än att äta LCHF; det har jag provat. Detta måste bli en alternativ för alla sorter hälsåproblem. Som troende hämtar jag min styrka därifrån!! Att ha den grupen och några andra är en hjälp på väg som behövs! Tack!☀️🙏🎶🌿😊

 
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

13 minuter sedan, Gabriela Wenger sade:

Jag efterlyser då en lchf dietist att kunna få hjälp av.

Det finns en grupp som kallas "kostrådgivare" och där hittar du kunniga (oftast) kvinnor som kan hjälpa dig med den delen. Det svåra är förstås att veta vem som är bra. Anna Sparre, 4health.se, är i LCHF-kretsar en känd kostrådgivare men det finns många andra. Om de är utbildade av Paleo Institute (som jag tror hette MI tidigare?) har de en bra bas att stå på. Även Anna Hallén, också känd inom LCHF-sfären, har utbildat kostrådgivare. Det borde finnas någon i relativ närhet till dig, även om just de två nämnda finns i Skåne.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag har full förstående för din frustration, dvs när man har allvarliga livsbegränsande symptom!

Iallafall.. är man miljardär kan man åka till olika länder och där få behandling av världens ledande experter!

Nu så hampar det sig som så, att vi i Sverige har en väl så utvecklad sjukvård/bra sjukvårdsförsäkring, grejen är mer att man måste stå på sig.

Dvs man kan om man står på sig och är lite påläst själv få rätt behandling, dvs du har redan fått VC-läkaren att acceptera att du äter lågkolhydratkost.

Dvs vid diabetesnefropati, så om jag har rätt, dvs jag är inte läkare, så är största focus på att bli av med diabetesen, dvs utan detta så förblir det symptomvård!

Iallafall, kan man reglera eller få bort diabetesen, så får man sen se vilka specialister/medeiciner andra åtgärder man behöver ta till  iallafall för att bota diabetesnefropatin.

Dvs du har redan frontat VC-läkaren och fått hen att acceptera att du äter lågkohydratkost!

Nästa grej är att ta dusterna med njurspecialisten, dvs du är diabetiker som valt att äta lågkolhydratkost för att minska din glykemiska belastning, njuren har tagit skada iomed din diabetes den kan släppa igenom en del protein/aminosyror, dvs det kan innebära att du kan behöva äta ännumera protein, för ditt behov av essentiella aminosyror/för din proteinsyntes behov!

Dvs om njuren läcker aminosyror så är det ofta ett tecken på Diabetsnefropati, dvs njuren funkar lixom inte som det var tänkt!

Iallafall du får ta dusterna med njurspecialisten oxå.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Edit här altså.. du får fråga njurspecialisten om det är diabetesen eller proteinintaget som orsakar läckaget av protein/albumin/aminosyror?

Oså kan du hänvisa till mig som en god vän som hävdar att det är själva skadan på njuren som därmed får en dålig filtration/återbördande av olika proteiner/aminosyror!

"De glomerulära kapillärerna har unik uppbyggnad (den glomerulära barriären). Vatten och där i lösta ämnen samt små proteiner, LMW (molekylvikt upp till 40 kDa), filtreras tämligen fritt. Albumin (67 kDa) hindras effektivt, men inte komplett, att passera genom den glomerulära barriären. Proteininnehållet i den primära urinen (huvudsakligen LMW-proteiner) återabsorberas effektivt i proximala tubuli och därmed återfinnas i den sekundära (slutliga) urinen i mycket låga koncentrationer."

https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=183

Iallafall så brukar jag hävda att för friska utan njurproblem så det värsta som händer med hög proteinkonsumtion är att folk blir friska och att stora delar avgår som amoniak, via Ureacykeln!

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ureacykeln

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Peter Attia intervjuar Jason Fung i sin podcast The Drive. Jasons övergripande budskap är att man kan alltid pröva att fasta eftersom den potentiella nyttan överväger riskerna med att fasta. 

Här en länk till sidan https://peterattiamd.com/jasonfung/ 

Det finns också ”show notes” om man hellre vill läsa. 

Om man fastar länge så bör man börjar äta igen lite försiktigt, dvs börja med buljong, lite soppa, en liten omelett osv. Inte börja med en stor måltid eller en massa kolhydrater. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.