Jump to content

Mediciner mot fetma


Borje

Recommended Posts

Studio ett på radions P1 har idag ett inslag om en ny medicin som minskar aptiten. Den ska tillsammans med diet hjälpa överviktiga att gå ner i vikt.

Radions vinkling är att det är orättvist att patienterna måste betala denna medicin själva, medan fetmaoperationerna är gratis.

Att det finns andra metoder för att gå ner i vikt, utom operationer och medicininjektioner, nämns inte.

Länk till Studio ett: https://sverigesradio.se/avsnitt/1304501

Inslaget börjar efter 21 minuter.

 • Like 3
 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Guest Tureborgaren
2 timmar sedan, Borje sade:

Radions vinkling är att det är orättvist att patienterna måste betala denna medicin själva, medan fetmaoperationerna är gratis.

Att det finns andra metoder för att gå ner i vikt, utom operationer och medicininjektioner, nämns inte.

Hade precis samma tanke. Dessutom: om man slutar ta medicinen så går man väl upp igen om man inte lärt sig ett annat sätt att äta på?

Läkartidningen hade idag en artikel om en kirurg som ska "utveckla" kirurgin mot metabol sjukdom:

Suck!

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Borje sade:

Den ska tillsammans med diet hjälpa överviktiga att gå ner i vikt.

Bogus säger jag om man även måste tänka på dieten!

Dvs LCHF kan hjälpa vissa om de då åxå ändrar livstil samt börjar motionera,skiljer sig, börjar pensionsspara, köper ny bostad, blättan blättan!

Hur man än vänder sig så har man röven bakåt!

Om det nu inte är magen som är i vägen?

 • Like 3
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Tanken med aptitdämpande läkemedel är att man ska ta det i samband med kostomläggning/diet. Det handlar inte om att man bara ska käka piller utan att göra livsstilsförändringar. Ibland är det faktiskt skillnad på pest eller kolera, tycker jag. Läkemedel är tusen resor mindre invasivt än magsäcksstympning och borde därför erbjudas först, så kan hålla med intervjuade i inslaget. Även om man får biverkningar av läkemedel som magproblem, illamående med mera, så ger det i alla fall inte inte permanenta skador.  

Sen finns självklart många med fetma som inte uttömt alla metoder som lågkolhydratkost, ätfönster, fastor osv. Som bara vill ha easy fix och ta ett piller. Men hellre det än att man kopplar loss magsäcken.

Däremot blir man knappast upprörd över att feta svenskar måste betala sin egen medicin. Det finns personer(till och med barn) med dödliga sjukdomar som inte får bromsmediciner, för att landstingen vägrar betala. Jämfört med sådant, blir det rent löjeväckande med folk som gråter över ngt fetmaläkemedel. För man kan ju faktisk gå ner i vikt utan. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Elinor said:

Tanken med aptitdämpande läkemedel är att man ska ta det i samband med kostomläggning/diet. Det handlar inte om att man bara ska käka piller utan att göra livsstilsförändringar.

Visst borde man kunna erbjuda lipitorsprutor tillsammans med rådgivning om lågkalorikost innan man tar till kniven. Men innan man tar till sprutorna borde man erbjuda rådgivning om lågkolhydratkost.

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest Tureborgaren
17 timmar sedan, Borje sade:

Radions vinkling är att det är orättvist att patienterna måste betala denna medicin själva, medan fetmaoperationerna är gratis..

 

Enligt Janusinfo är kostnaden  för Saxenda (liraglutid) med doseringen 3,0 mg/dag cirka 83 kr/dag.  "Behandlingseffekten är måttlig men i nivå med tidigare viktreducerande läkemedel." Ett års behandling: 83 kr x 365 = 30 295 kr... 

 • ."Den genomsnittliga placebokorrigerade viktminskningen efter ett års behandling med liraglutid är runt 5 kg."
 • " I kombination med livsstilsinterventionsprogram uppnår cirka 50 procent av behandlade patienter 5 procent viktreduktion."
 • "Cirka 30 procent minskar 10 procent av sin ursprungsvikt."
 • "Studierna är endast 56 veckor långa, men visar positiva effekter på kardiovaskulära riskfaktorer, diabeteskontroll och sömnapné."

Det sägs också att "...de patienter som efter tolv veckors behandling med fulldos, det vill säga 3,0 mg liraglutid/dag, inte har förlorat minst 5 procent av sin initiala kroppsvikt ska avbryta behandlingen eftersom sannolikheten för en positiv viktreducerande effekt är låg." (6 972 kronor)

 

Link to comment
Share on other sites

On 2019-06-18 at 10:05, Elinor sade:

Tanken med aptitdämpande läkemedel är att man ska ta det i samband med kostomläggning/diet.

Hoppas, hoppas att de då får vettiga kostråd, annars så är det mest ännumera kolisar, samt äta 5-6 gånger per dag?

Iallafall.. LCHF fungerar liknande, dvs i samband med livstilsförändringar som att bara äta riktig mat/laga till det mesta själv från bra råvaror/gärna motionera/äta färre måltider per dygn.

Dvs vi närmar oss pudelns kärna, dvs oavsett metod så är det den mentala omställningen som leder till livstilsförändring som till slut ger att det eventuellt blir bestående?

Iallafall så kan jag avslöja så mycket som så, att LCHF är den lättaste kosten att hålla sig till och nästan automatiskt leder till förändringar typ, nej tack till semlan jag är redan proppmätt.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...