HannaNord76

Frukt näringsfattigt?

Recommended Posts

Enligt Kostdoktorn är frukt näringsfattigt och innehåller mest bara socker. Jag har  sökt efter belägg för detta påstående och måste säga att det är svårt. Hittar Kostdoktorn på?

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har läst på ett flertal sidor om näring i frukt och bär. Bl.a. Anna Hallén har skrivit om vissa näringsämnen i frukt/bär som inte finns/svårt att hitta i grönsaker. Visst är det mycket socker i frukt men det finns nog en del näring också. Det kan dock vara svårt att kombinera med LCHF men små mängder kan nog funka om man inte äter så strikt. Själv äter jag lite citron fler ggr./v. Mixar hela ekologiska citroner med skal och kärnor och fryser in i iskuber. Lägger i salladslådan till lunch. Finns en massa nyttigheter i citron. Ska vara bra mot cancer och pektin i citron- och grapefruktskal binder tungmetaller och andra gifter i kroppen och tar med ut från kroppen. 

 • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Zoe Harcombe brukar ha koll på läget, här jämför hon frukt och choklad. http://www.zoeharcombe.com/2015/12/sugar-in-fruit/  

Här även en jämförelse med näringsrik mat http://www.zoeharcombe.com/2014/04/the-perfect-five-a-day/ 

”Fem om dagen” är ett marknadsföringsbegrepp av frukt och grönt som kommer från den engelskspråkiga världen. 

Zoe brukar rekommendera lever och mörk choklad, kanske inte samtidigt 😉

 • Gilla 6
 • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Frukt odlas fram på plantager, manipuleras att vara söta och sälja bra.
Den blir då en mer eller mindre kroppsfrämmande substans som aktiverar immunsystemet. Undvik!

 • Gilla 5
 • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Frukt är näringsfattigt på så vis att det mestadels innehåller vattnen och inte så rikt på vitaminer och mineraler. Men näringsfattigt betyder inte per automatik att det är dåligt att äta, om du har det som tillbehör. Kan innehålla bra grejer som olika antioxidanter, unika organiska ämnen och prebiotika, som aldrig inkluderas när man gör näringsbedömningar. De flesta grönsaker är också näringsfattiga förövrigt, t.ex lökväxter som samtidigt är det bästa källan till kostfibern inulin. Egentligen bara mörkgröna bladgrönsaker och vissa kålväxter, om inte är s.k näringsfattiga. 

Angående naturligt förekommande sötma i frukt, så är ju sockermängden inte ens i närheten av vanliga sötsaker. Du får också i dig nyttiga kostfibrer som pektin, antioxidanter och C vitamin. Frukt är ju som många andra livsmedel, att det finns både bra och dåliga aspekter. Man får göra en avvägning. Men personligen är jag 100 ggr mer orolig över giftbesprutningen(än sockermängden) när jag äter en frukt eller bär som inte odlats i Sverige.

 • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, Peter B sade:

Precis som SGK skriver, tittar man på essentiella näringsämnen så innehåller vanliga frukter som apelsin och äpple inte mycket av dessa. Vissa frukter innehåller dock en hel del C-vitamin. Men det brukar man ändå inte lida någon brist på. Sen så brukar man lite diffust säga att frukter innehåller en massa "växtämnen" och flavonoider men exakt hur mycket av dessa frukterna innehåller och hur mycket vi behöver av dem och hur stor andel frukterna kan bidra med är nog högst oklart.

Hursomelst har man bestämt sig för att äta LCHF så bör man nog undvika frukter med högt kolhydratinnehåll (fast är man sugen på ett äpple är det ingen katastrof att äta det. 😉 . Jag är övertygad att man kan få i sig de nyttigheter som finns i apelsin eller äpple genom att äta grönsaker, bär  och och frukter med relativt lågt kolhydratinnehåll. 

Så har jag också resonerat, ätit massor av spenat, avocado, kål och ibland några plommontomater. Men det jag undrar är var Kostdoktorn hämtar sin fakta ifrån, när det är svårt åtminstone för mej att finna forskning som stödjer utsagon. Jag skulle vilja ha länkar till forskningsartiklar och liknande. Inte bara i den här frågan utan en källhänvisning till fakta som presenteras.

 • Gilla 3
 • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, HannaNord76 sade:

Så har jag också resonerat, ätit massor av spenat, avocado, kål och ibland några plommontomater. Men det jag undrar är var Kostdoktorn hämtar sin fakta ifrån, när det är svårt åtminstone för mej att finna forskning som stödjer utsagon. Jag skulle vilja ha länkar till forskningsartiklar och liknande. Inte bara i den här frågan utan en källhänvisning till fakta som presenteras.

Hej Hanna!

Det uttrycket baserar sig på näringsinnehållet, dvs vanlig hederlig näringsdeklaration!

Man skall ändå inte dra det för långt per se, dvs frukt är per se nyttigt, däremot så kan vi basera vår kost på dessa.. men de är bättre än godis, dvs de är godis/efterrätt!

Hur som helst så är vi en art med specefik genetisk uppsättning.. man brukar säga att vi är Omniovorer.

Dvs vi är allätare.. fast har fortfarande specefika behov och det skiljer rätt mycket mellan olika djur, vad vi tål och vad vi behöver få via födan.

Nu rundar jag av lite här, dvs vi pratar då om essentiella ämnen, dvs specefikt för vår art, dessa finns främst i animalisk föda, dvs de andra djuren består utav samma beståndsdelar som vi behöver.

"Essentiella ämnen är de ämnen som är helt nödvändiga i ett djurs eller en människas kost, eftersom djuret eller människan behöver dem men inte har förmågan att framställa dem själv. Ämnena är inte desamma för alla djur, exempelvis är C-vitamin ett essentiellt ämne för människor men inte för ett flertal andra djur.

För människan är de essentiella ämnena: vissa aminosyror, fettsyror, vitaminer samt mineraler och proteiner."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Essentiella_ämnen

Iallafall, frukt är främst vatten med socker, lite fibrer samt några vattenlösliga vitaminer, några mineraler samt spårämnen, i princip inget vi behöver alls om vi äter en varierande och väl sammansatt kost!

Har du katt, det är en helt annan art och nämns som rena Carniovorer Zoologiskt, de tål inte ens det som du/vi äter, de är anpassade för en diet på möss och småfåglar, de syntetiserar tex sitt eget C-vitamin.. antagligen några andra vattenlösliga vitaminer oxå, men den stora skillnaden är dock att de inte kan reglera sitt blodsocker som vi kan iomed att de har sämre Insulinrespons, de reglerar sitt blodsocker via Glukonegenes främst, dvs de syntetiserar detta via protein och glycerol. Så Felin Diabets är en farsot för dessa.

Vill du ta död på katten så ge den Selleri, lök och persilja, jävligt giftigt för dem!

Men för oss så är det kryddgrönsaker, samt att vi får litta olika positiva ämnen från dem som typ  svavelföreningar, någon vattenlöslig vitamin, möjligen även någon mineral och spårämne!

Nu får jag för mig att jag vek ut mig lite för långt, men det skadar lixom inte att jämföra med katter iallafall för att förstå att vi är en specefik art med specefika gener som kräver en specefik kost.. tex så behöver katter den essentiella aminosyran Taurin vilket vi kan syntetisera från andra aminosyror.

Får nog runda av här om du skall orka läsa.. dvs frukt är som sagt vatten, lite fibrer, socker, någon vattenlöslig vitamin, samt antagligen något spårämne.

Dvs de saknar många andra utav de essentiella ämnen vi behöver och som lättast fås från animalisk källor.

Meen, man kan få allt man behöver även från vegetabilier typ balväxter och sjögräs samt litta annat.. oså olika frukter såklart, nackdelen med det konceptet är att om man skall komma upp i sitt kaloribehov så tenderar det att bli väldans mycket socker/kolhydrater för energi!

Såå varför inte gå strikt på Omnivore diet, dvs adekvata mängder animalisk föda, komplettera med grönsaker/rotfrukter, använd frukt och bär som efterätt?

Grejen är.. jösses vad jag fortsätter.. iallafall så finns det tecken på att våra förfäder/förmödrar drog cirka 3500 KCal per dag, då de var antingen jägare/samlare eller för den delen jordbrukare.

I dag med arbete framför en dator på ett kontor eller liknande så kanske vi drar cirka 1500-2500 Kcal.. då har vi dels minskat behovet av kalorier, vi förbränner färre.. men vi har fortfarande ungefär iallafall samma behov av essentiella aminosyror, mineraler, vitaminer samt spårämnen.. dvs det skiftar oss mot att äta mindre, färre gånger, proportionerligt mer protein det är konstanten i födan.. samt ungefär samma mängd mineraler, vitaminer samt spårämnen.. dvs vårt behov av att tillföra glukos/kolhydrater har minskat.

Tada.. käck ide.. frukt innehåller ju så få kalorier i förhållande till sin volym.. oså några vitaminer, det är feltänk, behovet av essentiella aminosyror  är i princip konstanten i födan, dvs man behöver i princip lika mycket essentiella aminosyror.. oavsett kaloribehov.. oså någon vitamin/mineral.. eventuellt något spårämne!

Oså ger jag inte upp ännu utan det Eenfeldt citeras för är en graf med jämförelse mellan olika livsmedel och deras näringsinnehåll, dvs lever skyrocketed.. grejen är att lever är såå nyttigt att man max bör äta detta 1-2 gånger per vecka.. någon som kan länka grafen?

En annan som Youtubat är Llando som undersökte vad vi egentligen visste om näringsinnehåll i olika livsmedel, det var rätt skralt faktiskt, så hans slutsats var baserad på känd vetenskap.. Wrap everyting in bacon.. iallafall om man skall gå till god vetenskaplig metod, det lilla man faktiskt vet!

 • Gilla 3
 • Tack! 1
 • Boom 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De nyttigheterna som påstås finnas i dessa superfrukter och superbär som med jämna mellanrum dyker upp i massmedierna är inte alls säkert så väldigt super. Om ni kommer ihåg vad Georgia Ede pratade om i en video här på kostdoktorn för några veckor sedan så beror det ju på hur man har kommit fram till dessa påståenden, dvs hur man har forskat. Nu bara för det så kan jag inte hitta länken till videon men den var tillgänglig för alla och inte bara medlemmar.

Jag har i alla fall uppfattat det så att många gånger testar man dessa ämnen på celler utanför våra kroppar i ett labb i en skål och i mycket högre koncentrationer. Eftersom koncentrationerna av dessa ämnen är mycket högre än i verkligheten då en människa äter "superfrukten" så är det fortfarande högst oklart vilken effekt dessa ämnen kommer att få med tanke på människans komplexa biokemi och alla andra ämnen och processer som kommer att pågå samtidigt.

Förresten så har vi människor en inbyggd mycket kraftfull antioxidantsystem som är inte alls beroende av C-vitamin eller frukt utan bygger på syntes av vissa aminosyror, proteiner.

 • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
15 timmar sedan, Zepp sade:

Oså ger jag inte upp ännu utan det Eenfeldt citeras för är en graf med jämförelse mellan olika livsmedel och deras näringsinnehåll, dvs lever skyrocketed.. grejen är att lever är såå nyttigt att man max bör äta detta 1-2 gånger per vecka.. någon som kan länka grafen?!

Kanske den här du tänker på?

https://www.dietdoctor.com/se/viktnedgang/frukt-och-naring

 • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Iallafall.. så har jag Googlat och Yotubat.. tills slut fick jag tag på själva grejen.. han heter Mat Lalonde och är PH.D.. typ han har docktorerat, dvs han borde iallafall ha en hel del koll på iallafall vetenskap?

Shit the same, han är pro LCHF/Paleo, så han kanske har förutfattade meningar!

Shit the same, han kikade lite på var vetenskapen stod, vilka fakta som faktiskt fanns, det mesta var ioförsig evidens C, dvs uttalande utav auktoriteter oftast utan vetenskaplig underbyggnad.

Såå, sorterar man bort sådant och dyker ner i faktiska vetenskapliga studier, då gäller fortfarande rådet, Wrap anyting in bacon!

Och det handlar då först o främst om att kost är jävligt dåligt undersökt.. men bacon är j*vligt väl undersökt och det har visat sig var rätt så nyttigt!

Såå linda in alla frukter i bacon!

Tills vetenskapen kommit fram till något annat.

Personligen kommer jag inte göra som så, utan främst äta mitt bacon till äggröra och äta en och annan frukt som effterätt!

 • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On ‎2019‎-‎06‎-‎20 at 16:53, Zepp sade:

Iallafall.. så har jag Googlat och Yotubat.. tills slut fick jag tag på själva grejen.. han heter Mat Lalonde och är PH.D.. typ han har docktorerat, dvs han borde iallafall ha en hel del koll på iallafall vetenskap?

Sevärt! Intressant det han säger om bönor: att de är väldigt näringstäta om man ser till okokt råvara. Men de går inte att äta råa. Och när det väl är kokta så rasar de på topp-listan.

Nutrient density score ranking.jpg

 • Gilla 6
 • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
16 timmar sedan, Tureborgaren sade:

Sevärt! Intressant det han säger om bönor: att de är väldigt näringstäta om man ser till okokt råvara. Men de går inte att äta råa. Och när det väl är kokta så rasar de på topp-listan.

Nutrient density score ranking.jpg

Prexis, man får skilja på näringsinnehåll och hur mycket av näringen som vi tar upp av olika livsmedel!

Såå, det var en av anledningarna till att jag lade till Lindybeiges inlägg.

Dvs alla växter innehåller någon form av näring, men olika djurarter har utvecklats olika.. tex så äter rådjuren gärna upp de växter som min mor planterar, trots att en del är dödligt giftiga för oss.

Såå.. åter igen till Lindybeiges inlägg.. det är en j*vla skillnad huruvida vi kan ta upp näringen från olika växter, dvs det är som han säger beroende på var vi befinner oss på Carniovore-herbiovore- skalan!

Iallafall senast jag kollade så var vi som art Omniovrer, dvs vi kan äta en del växter utan att dö utav detta!

https://en.wikipedia.org/wiki/Herbivore

Såå, nu rundar vi av lite, dvs vi kommer då osökt in på retentionsfaktorer, dvs det är skit samma vilka näringsämnen olika livsmedel innehåller, det viktiga är hur mycket av dessa vi kan ta upp och tillgodogöra oss.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-hygien-forpackningar/tillagning/hur-paverkas-maten-vid-tillagning

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2017/2017-nr-21-del-2-naringsforandringar-vid-tillagning-och-forvaring-riskvarderingssrapport.pdf

 

 • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Superintressanta svar i tråden, tack för det! Det är just "evidens C" som Zepp nämner som jag har upplevt råder på Kostdoktorn, auktoriteter som påstår något utan hänvisning till relevant forskning men ändå får status som fakta. Men uppenbarligen finns det bäring för vad som sägs i vetenskapen, tackar för era länkar och research!

Så, i tillägg till animaliska livsmedel bör man klara sig på avocado, kål, hallon, spenat, oliver, nötter, frön och lite färglada grönsaker som tomater ibland?

 • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, HannaNord76 sade:

Så, i tillägg till animaliska livsmedel bör man klara sig på avocado, kål, hallon, spenat, oliver, nötter, frön och lite färglada grönsaker som tomater ibland?

Om man vill begränsa utbudet av grönsaker så bör man nog se till att äta fisk och inälvsmat regelbundet, och då ganska ofta. Ju fler olika grönsaker/bär, desto fler olika byggstenar och spårämnen täcker man upp.

 • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 timmar sedan, HannaNord76 sade:

Det är just "evidens C" som Zepp nämner som jag har upplevt råder på Kostdoktorn, auktoriteter som påstår något utan hänvisning till relevant forskning men ändå får status som fakta.

Iomed att Evidens C är nästan alenarådande.. vilket Mat Lalonde i princip ledde i bevis/han gjorde iallafall så gott han kunde och så långt hans Ph.D räckte!

Såå man får lov att välja vilken auktoritet man vill lyssna mest på.. oså på det så får man använda sitt eget sunda förnuft.

11 timmar sedan, HannaNord76 sade:

Så, i tillägg till animaliska livsmedel bör man klara sig på avocado, kål, hallon, spenat, oliver, nötter, frön och lite färglada grönsaker som tomater ibland?

I princip så och sunt förnuft på det!

Dvs om du konstaterar att du inte drar cirka 3500-5000 Kcal per dag, då bör man fokusera mer på de essentiella näringsämnena som i princíp är konstanta till din ålder, vikt och längd.

Enklaste sättet att få i sig detta är via animaliska livsmedel, man bör helst kompleterar med kopiösa mängder grönsaker på själva tallriken, främst gröna blad, helst ekologiska.. helst närodlade eller hemmaodlade!

Oså kan man kompletera med egenplockade/egenodlade bär och frukter, dvs du gör av med mer kalorier genom att plocka dessa än vad du får genom att äta dem.

Iallafall om man inte har egen trädgård, som ligger på landet så blir det tyvär betydligt krongligare, då får man köpa sin mat i vanliga affärer!

Och då behöver man ännu mera av sitt sunda förnuft.

Oså är jag lika frågande som SGK om vad din fråga syftar till.. dvs jag tror nog att jag redan pepåkat, få essentiella näringsämnen som vi får från de flesta frukter.. främst vattenlösliga vitaminer, någon mineral samt spårämnen, men mest vatten och vattenlösliga fibrer!

Såå.. bortsett från strikt LCHF/KETO/Paleo/20 gram kolisar per dag/kopiösa mängder gröna blad/andra grönsaker på LCHF, några bär och frukter.

Dvs whats the problem, mitt eget lilla problem är snarast att jag inte äter som andra gör, jag kan tillomed tacka nej till gratis semla/fruktkorgen på jobbet och ölprovningen som skall ske nu på fredag ordnat av min VD, bekostat av företaget.

Dvs jag är ett UFO, dvs jag har druckit tillräckligt med öl i mina dagar som motorburen ungdom, det räcker och jag prioriterar att hämta min mor i stället.

På det så har jag varnat henne att jag eventuellt även har behov av att besöka min far.

 • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
21 timmar sedan, Zepp sade:

 

Enklaste sättet att få i sig detta är via animaliska livsmedel, man bör helst kompleterar med kopiösa mängder grönsaker på själva tallriken, främst gröna blad, helst ekologiska.. helst närodlade eller hemmaodlade!

 

Nej, människan klarar sig utmärkt på bara kött och inälvor. Äter du kopiösa mängder gröna blad får du även i dig kopiösa mängder oxalsyra vilket förhindrar upptaget av mineraler. 

 

Shawn Baker intervjuar Sally Norton om just oxalsyra i sin podd, mycket intressant! 

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.