Jump to content

Ketoner – en metabol fördel?


Recommended Posts

Kan ketoner innebära en metabol fördel?

I den här föreläsningen från konferensen Low Carb Denver 2019 förklarar dr Benjamin Bikman hur mitokondrierna – cellens kraftverk – kan använda energin på två olika sätt. Antingen på ett mycket effektivt sätt, eller mer slösaktigt med mer energi än nödvändigt. Det senare kan innebära en fördel om du vill gå ner i vikt.

Transkription (förhandstitt)

Prof Ben Bikman: För att tala om metabolism måste vi zooma in till cellernas egna kraftverk, nämligen mitokondrierna.

Mitokondrier är organeller inuti cellerna som förbränner bränsle med hjälp av syre, för det handlar om förbränning. Näringsämnena ”eldas upp”, och då behövs syre. I närvaro av syre använder mitokondrierna näringsämnena, de kataboliserar näringsämnenas energi.

I den processen, precis som vid alla kemiska reaktioner, frigörs lite värme. Jag ska återkomma till det. Men mitokondrierna är bättre än en vanlig lägereld. De producerar inte bara värme, utan är smarta nog att dra nytta av processen genom att bilda en molekyl som heter ATP.

Ni har nog hört talas om den, men för att ha en gemensam definition klar, så är ATP cellulär eller kemisk ”valuta”. Vi som undervisar använder ofta den beskrivningen. Och eftersom jag har missat föreläsningarna den här veckan får ni vara mina studenter.

Det är ingen förolämpning, hoppas jag. ATP är det som cellerna använder för att få saker gjorda. De använder ATP för att få muskler att slappna av, till exempel. När muskler spänns och slappnar av är det ett slags glidmekanism på mikroskopisk nivå, och till det behövs ATP. Neuroner i hjärnan och nervsystemet använder ATP för att upprätthålla ett lämpligt flöde av elektrolyter för att skicka vidare impulser genom nervbanorna. Och mycket, mycket mer.

Man kan sammanfatta det med att celler använder ATP för att göra saker, vilket definierar som ”arbete”. Produktionen av ATP representerar alltså cellens produktivitet.

Transkription

Se en del av videon ovan. Hela föreläsningen (med svensk text och transkription) kan ses med gratis provmånad eller medlemskap:

Ketoner: den metabola fördelen — dr Benjamin Bikman

Bli medlem, (gratis att testa en månad), så kan du se videon direkt – liksom fler föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer.

Low Carb Denver 2019

 • Hur är det med fibrer?
  ddplus-icon.svg
  Hur är det med fibrer?29:46Hur är det med fibrer? Hur mycket behöver vi? Varför tror vi att fibrer är nyttigt? Vad säger kostråden?
 • Viktnedgång och reversering av typ 2-diabetes
  ddplus-icon.svg
  Viktnedgång och reversering av typ 2-diabetes31:51Kan LCHF eller ketogen kost fungera i längden? Kan kosten hjälpa till med viktnedgång eller att reversera typ 2-diabetes?
 • Fetma och kolhydrat-insulin-modellen
  ddplus-icon.svg
  Fetma och kolhydrat-insulin-modellen37:54Dr David Ludwig om de senaste upptäckterna kring hur upp- och nedgångar i vikt fungerar i praktiken.
 • Hur man ska tänka kring kost
  ddplus-icon.svg
  Hur man ska tänka kring kost30:34Som förberedelse till sin nya bok intervjuade Taubes över hundra läkare som förespråkar LCHF.
 • Reversera typ 2-diabetes med LCHF
  ddplus-icon.svg
  Reversera typ 2-diabetes med LCHF34:15Vad är det bästa sättet att reversera typ 2-diabetes? Här är en djupdykning i ämnet.

Inlägget Ketoner – en metabol fördel? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...