Jump to content

Borde du vara rädd för kolesterol när du äter LCHF?


Recommended Posts

Vad driver processen som omvandlar gott LDL till skadligt LDL? Är det fett eller kolhydrater? Hur påverkar ett svängande blodsocker? Hur påverkas din livslängd av statiner och hur är det med biverkningarna?

I den här föreläsningen från konferensen Low Carb Denver 2019 pratar dr Paul Mason om vad som skadar LDL-partiklar.

Transkription (förhandstitt)

Han räckte över ett brev till mig. Han hade nyligen ansökt om inkomstbortfallsförsäkring, men blivit underkänd i de medicinska testerna. Här ser ni honom. Bilden är tagen några dagar efter han fick brevet.

Han är 48 år, tränar regelbundet och råkar dessutom äta ketogen högfettkost.
Det här är en så kallad DXA-skanning som visar hans kroppssammansättning. Det blå är muskelvävnad och det röda är fett. Jag fattade det inte. Hur kunde de bedöma att det var för riskabelt att försäkra den här mannen? Jo, på grund av hans kolesterol.

Här ser ni hans värden, som försäkringsbolaget grundade beslutet på. Här är värdena i amerikanska mått. Till höger ser ni riktvärdena som hans värden ska ligga inom. Där ser man att hans LDL på 6,7 mmol/l var det som felade. Försäkringsbolaget var oroliga för att detta höga LDL-värde skulle ge honom hjärtinfarkt.

Aterosklerosplack är ju fulla av LDL-kolesterol och det måste väl bero på höga nivåer i blodet? Nej. Detta närsynta perspektiv bortser från det faktum att LDL och kolesterol behövs för en bra hälsa. De är livsnödvändiga, punkt slut.

LDL kan både vara bra och dåligt. Och processen som omvandlar bra LDL till dåligt drivs inte av fett i kosten, utan av kolhydrater. Det beror på att kolhydrater, också de förment nyttiga komplexa kolhydraterna, består av socker. De består av glukosmolekyler. När man äter kolhydrater hamnar glukosen i blodomloppet, och kan ställa till skada på LDL-partiklarna.

Transkription

Se en del av videon ovan. Hela föreläsningen (med svensk text och transkription) kan ses med gratis provmånad eller medlemskap:

Borde du vara rädd för kolesterol? — dr Paul Mason

Bli medlem, (gratis att testa en månad), så kan du se videon direkt – liksom fler föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer.

Low Carb Denver 2019

 • Hur är det med fibrer?
  ddplus-icon.svg
  Hur är det med fibrer?29:46Hur är det med fibrer? Hur mycket behöver vi? Varför tror vi att fibrer är nyttigt? Vad säger kostråden?
 • Viktnedgång och reversering av typ 2-diabetes
  ddplus-icon.svg
  Viktnedgång och reversering av typ 2-diabetes31:51Kan LCHF eller ketogen kost fungera i längden? Kan kosten hjälpa till med viktnedgång eller att reversera typ 2-diabetes?
 • Ketoner – den metabola fördelen
  ddplus-icon.svg
  Ketoner – den metabola fördelen37:04Kan ketoner innebära en metabol fördel?
 • Fetma och kolhydrat-insulin-modellen
  ddplus-icon.svg
  Fetma och kolhydrat-insulin-modellen37:54Dr David Ludwig om de senaste upptäckterna kring hur upp- och nedgångar i vikt fungerar i praktiken.
 • Hur man ska tänka kring kost
  ddplus-icon.svg
  Hur man ska tänka kring kost30:34Som förberedelse till sin nya bok intervjuade Taubes över hundra läkare som förespråkar LCHF.
 • Reversera typ 2-diabetes med LCHF
  ddplus-icon.svg
  Reversera typ 2-diabetes med LCHF34:15Vad är det bästa sättet att reversera typ 2-diabetes? Här är en djupdykning i ämnet.

Inlägget Borde du vara rädd för kolesterol när du äter LCHF? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...