Jump to content

Vart ska jag vända mig?


Jola

Recommended Posts

Hej, tänker att det finns många kunniga här inne som kanske vet vart jag bäst kan vända mig för vidare hjälp.

Har ätit lchf under en längre tid och nu avancerat till keto/carnivore i ca 2 år, pendlar emellan dessa då carnivore inte helt funkar då min mättnadskänsla försvinner nästan helt och min mage stannar av. Det slutar inte med tiden som de gör för de flesta carnivorare. Jag upplever mig dock bättre av att utesluta de flesta grönsaker. Ägg och mejerier inklusive smör går bort då jag är intolerant mot dessa och får superhög puls och histaminanfall när jag äter det, det har jag uteslutit i ca 1 år nu fast jag har provat att lägga till det vid ett par tillfällen för att se om intoleransen försvunnit (IgG antikroppar har nämligen en halveringstid på ca 30 dagar) men det har inte funkat, får puls på 150 och ångest samt huvudvärk. 

Det är givetvis inga problem att undvika smör och ägg om problemen hade stannat där. Tyvärr kraschar jag trots en bra kost och reagerar mot nästan allt, har fått dessa krascher även om jag bara ätit färskt kött och talg en period (alltså inget som kan trigga varken histamin eller födoämnesintoleranser). Jag kan inte äta salt med tillsatt jod, inte ta magnesium, inte L-glutamin och jag reagerar ibland på kaffet. 

Mina "krascher" innebär att jag antingen blir sängliggandes med något som känns som influensa, alltså ledvärk, muskelsvaghet, extrem trötthet och ibland huvudvärk eller migrän eller så får jag en lightare variant och blir bara tung i kroppen, känsla av utmattning, muskel värk, torr och grusig i ögon och med en molande huvudvärk i bakgrunden. Urinproduktionen blir också extrem under dessa episoder. Efter och under får jag ångest, apati och är trött i flera dagar. Kan ibland dröja veckor innan jag får tillbaka energi och blir mig själv igen.
Jag har under den senaste tiden fått färre sådana här episoder och upplevt en förbättring rent allmänt, det har klarnat upp som det aldrig gjort förr, jag har kunnat känna glädje, kunnat börja jogga lite lätt utan att få jättehög puls och svårt att andas, har kunnat börja jobba osv men det påverkar fortfarande mitt liv alldeles för mycket och jag är orolig att jag låter något vara som kanske behöver tas itu med. Har varit hos läkare och gjort flertalet prover, sköldkörteln är enligt proverna OK, kolesterolet var skyhögt men det är inget som jag ägnar så mycket tanke då jag vet att jag äter en sund kost, ingen synlig inflammation, blodsockret ligger mellan 3.3-4.5 det låga skulle kunna bero på en insulinfrisättning av protein? Min vilopuls utanför dessa krascher ligger mellan 80-100 så det är väldigt högt, blodtrycket är lågt men normalt.

Jag är 27 år och har så länge jag kan minnas haft problem med värk och huvudvärk, kommer från ett socker och drogmissbruk men varit helt fri från socker och alkohol i över 1 år och drogmissbruket var 8 år sedan nu. 
Så... mina tankar är att det kan vara en överväxt av candida som orsakar läckande tarm och därmed intoleranser och att det är utrensningssymtom jag får. Eller att det är något trubbel i min matsmältning främst i gallproduktionen som gör att jag inte tar upp den näring jag behöver. Tolererar absolut inte saltsyra då jag får ont i magen och blir mer hungrig efter intag av dessa så bör inte vara brist på HCL. Men jag kan må dåligt efter att ha ätit, kan få en klump i halsen och känna mig väldigt mätt eller bli väldigt hungrig igen efter en kort stund. Har också varit inne på tungmetaller främst koppar då jag haft en spiral och mådde dåligt efter uttag. 

Mycket info här och jag är tacksam för er som orkat läsa. Önskar få tips om vart man kan vända sig eller vilka prover man själv kan beställa som är relevanta för de symtom jag har. Kanske någon som sitter inne på egna erfarenheter och kan ge mig lite råd hur jag ska fortsätta. Tack på förhand.

 

 

 • Like 1
 • Sad 2
Link to comment
Share on other sites

Oj, @Jola, det låter inget vidare. Jag vill slå ett slag för kinesiologi. De testar kroppen för obalanser och sätter in kosttillskott för att rätta till virus- och svampöverväxt i tarmen. (Jag håller på med det själv nu, hos en tjej i Borås.) Jag tror att en bra kost är grunden men ibland räcker det inte och sannolikt kan du klara betydligt mycket mer matvaror om du får hjälp med tarmen. Som du märkt klarar man inte allt själv.
Vill du titta på youtube-klipp och inspireras m a p tarmhälsa kan jag rekommendera t ex Dr. Rostenberg (beyondmthfr.com).

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Hej, du har det verkligen jobbigt! Jag funderar på om det inte skulle kunna vara värt att ta kontakt med en funktionsmedicinsutbildad läkare. Vet två så här på rak arm, Peter Martin (Göteborg) och Cecilia Furst, men det finns säkert några till i Sverige. De gör en ordentlig utredning och tar en massa prover. Det kostar dock mer än den traditionella vården.

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Jola sade:

7500 för ett besök hos Peter Martin. Har verkligen inte den ekonomin med tanke på att jag mått som jag gör ett bra tag.

Kinesiolog är inte heller direkt billigt men aningen billigare i alla fall (jag ger 1500kr/gång och kinesiologen strävar efter att man inte ska behöva fler än 3ggr). Av din beskrivning att döma tror jag inte att du klarar dig utan hjälp, tyvärr. Med bra kost kommer man en bit på vägen men om obalanserna är många och/eller stora, så måste det till nåt mer. Antingen mediciner eller kosttillskott/örter som kan hjälpa kroppen att komma på rätt köl så att kroppen kan tillgodogöra sig en bra kost.
Kinesiologi går ut på att muskeltesta olika saker, t ex lägger de händerna på olika ställen på kroppen och trycker på klientens arm. Kan man hålla emot är det bra, om inte är det nåt vajsing med det området. Sedan kan de lägga små glasflaskor med olika ämnen på en och göra samma sak för att hitta de processer där obalanserna finns. Om du är nyfiken kan du läsa lite mer här: https://caversus.se/kinesiologi/

Ett annat alternativ skulle kunna vara Karl Hulténs Autoimmuna Protokoll, AIP, men då får du vara beredd på att skala av allt, testa en sak i taget och låta det ta lång tid. Har du möjlighet att träffa nån, t ex en kinesiolog, så kommer du nog på rätt spår lite snabbare. https://www.paleoteket.se

Andra alternativ kan vara reflexologi (zonterapi), akupunktur eller homeopati men de uppfattar jag jobbar mer utifrån upplevda symptom, inte efter vad kroppen "säger sig" vilja jobba med som inom reflexologin. Jag har testat alltihop med goda resultat i olika faser i livet, och använder reflexologi på mig själv just nu som komplement till andra insatser för att komma tillrätta med obalanser (stress+klimakterie). Jag var inte ens välkommen till vårdcentralen för att dubbelkolla kaliumvärdet från ett blodtest jag bekostat själv så jag är glad att alternativen finns.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

46 minutes ago, Cederulla said:

Många av dina symtom liknar dem vid kroniskt trötthetssyndrom.

Jag tror du menar ME/CFS.  Jola, läs på hemsidan för Riksförbundet för ME-patienter. Typiskt för ME/CFS är kraschen när man ansträngt sig för mycket och att återhämtningen kan ta lång tid. Din beskrivning stämmer på många punkter:

" Mina "krascher" innebär att jag antingen blir sängliggandes med något som känns som influensa, alltså ledvärk, muskelsvaghet, extrem trötthet och ibland huvudvärk eller migrän eller så får jag en lightare variant och blir bara tung i kroppen, känsla av utmattning, muskel värk, torr och grusig i ögon och med en molande huvudvärk i bakgrunden. Urinproduktionen blir också extrem under dessa episoder. Efter och under får jag ångest, apati och är trött i flera dagar. Kan ibland dröja veckor innan jag får tillbaka energi och blir mig själv igen."

Ett utdrag ur RME:s beskrivning av sjukdomen:

"ME kännetecknas av en fysisk och mental aktivitetsgräns samt ansträngningsutlöst försämring. Detta innebär att ME-sjuka är kraftigt begränsade i att använda muskler och hjärna och om man anstränger sig mer än sjukdomen tillåter så sänks den tolererade aktivitetsgränsen ytterligare, och man drabbas även av kraftiga utmattande sjukdomssymtom. Det kan ta många veckor innan man har återhämtat sig från en försämring, men den kan tyvärr också bli bestående.

Aktivitetsgränsen beror varken på trötthet, uttröttbarhet eller utmattning. Att hitta sina aktivitetsgränser är inte lätt, eftersom man oftast inte märker att man har överskridit gränsen förrän det är för sent. Ännu svårare blir det att hitta sina nya gränser vid försämring.

Exempel på ansträngningsutlösta symtom är influensaliknande känsla/slakhet, feber eller feberkänsla, muskelsvaghet/muskulära utmattningsymtom, värk/huvudvärk, mjölksyravärk, extrem sjuklig ansträngdhet, koncentrationsproblem, hjärndimma, halsont och symtom från hjärtat (ex. hjärtarytmier, hög puls, oregelbunden puls)."

 

 

 

 

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

20 minuter sedan, Borje sade:

Jag tror du menar ME/CFS.  Jola, läs på hemsidan för Riksförbundet för ME-patienter. Typiskt för ME/CFS är kraschen när man ansträngt sig för mycket och att återhämtningen kan ta lång tid. Din beskrivning stämmer på många punkter:

" Mina "krascher" innebär att jag antingen blir sängliggandes med något som känns som influensa, alltså ledvärk, muskelsvaghet, extrem trötthet och ibland huvudvärk eller migrän eller så får jag en lightare variant och blir bara tung i kroppen, känsla av utmattning, muskel värk, torr och grusig i ögon och med en molande huvudvärk i bakgrunden. Urinproduktionen blir också extrem under dessa episoder. Efter och under får jag ångest, apati och är trött i flera dagar. Kan ibland dröja veckor innan jag får tillbaka energi och blir mig själv igen."

Ett utdrag ur RME:s beskrivning av sjukdomen:

"ME kännetecknas av en fysisk och mental aktivitetsgräns samt ansträngningsutlöst försämring. Detta innebär att ME-sjuka är kraftigt begränsade i att använda muskler och hjärna och om man anstränger sig mer än sjukdomen tillåter så sänks den tolererade aktivitetsgränsen ytterligare, och man drabbas även av kraftiga utmattande sjukdomssymtom. Det kan ta många veckor innan man har återhämtat sig från en försämring, men den kan tyvärr också bli bestående.

Aktivitetsgränsen beror varken på trötthet, uttröttbarhet eller utmattning. Att hitta sina aktivitetsgränser är inte lätt, eftersom man oftast inte märker att man har överskridit gränsen förrän det är för sent. Ännu svårare blir det att hitta sina nya gränser vid försämring.

Exempel på ansträngningsutlösta symtom är influensaliknande känsla/slakhet, feber eller feberkänsla, muskelsvaghet/muskulära utmattningsymtom, värk/huvudvärk, mjölksyravärk, extrem sjuklig ansträngdhet, koncentrationsproblem, hjärndimma, halsont och symtom från hjärtat (ex. hjärtarytmier, hög puls, oregelbunden puls)."

 

 

 

 

 

Låter ju som jag helt klart. Men jag behöver inte alltid ha ansträngt mig när symtomen kommer och jag vet att jag har en histaminintolerans (dock ej pga brist på DAO), samt födoämnesintoleranser, migränen kommer alltid i samband med något jag ätit om det så är mat eller tillskott. Dessa diagnoser beror ju i sin tur på något som inte stämmer från början. Sen om symtomen kan klassas som ME är en annan sak. Jag anser inte att den diagnostiseringen är pålitlig, lika lite som en fibromyalgi diagnos. Det finns ju alltid en bakomliggande orsak till varför dessa symtom yttrar sig och jag tror väl att som med fibro så finns det inte mer att gå på när man ställer diagnos mer än symtombilden?

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, MariaF sade:

Kinesiolog är inte heller direkt billigt men aningen billigare i alla fall (jag ger 1500kr/gång och kinesiologen strävar efter att man inte ska behöva fler än 3ggr). Av din beskrivning att döma tror jag inte att du klarar dig utan hjälp, tyvärr. Med bra kost kommer man en bit på vägen men om obalanserna är många och/eller stora, så måste det till nåt mer. Antingen mediciner eller kosttillskott/örter som kan hjälpa kroppen att komma på rätt köl så att kroppen kan tillgodogöra sig en bra kost.
Kinesiologi går ut på att muskeltesta olika saker, t ex lägger de händerna på olika ställen på kroppen och trycker på klientens arm. Kan man hålla emot är det bra, om inte är det nåt vajsing med det området. Sedan kan de lägga små glasflaskor med olika ämnen på en och göra samma sak för att hitta de processer där obalanserna finns. Om du är nyfiken kan du läsa lite mer här: https://caversus.se/kinesiologi/

Ett annat alternativ skulle kunna vara Karl Hulténs Autoimmuna Protokoll, AIP, men då får du vara beredd på att skala av allt, testa en sak i taget och låta det ta lång tid. Har du möjlighet att träffa nån, t ex en kinesiolog, så kommer du nog på rätt spår lite snabbare. https://www.paleoteket.se

Andra alternativ kan vara reflexologi (zonterapi), akupunktur eller homeopati men de uppfattar jag jobbar mer utifrån upplevda symptom, inte efter vad kroppen "säger sig" vilja jobba med som inom reflexologin. Jag har testat alltihop med goda resultat i olika faser i livet, och använder reflexologi på mig själv just nu som komplement till andra insatser för att komma tillrätta med obalanser (stress+klimakterie). Jag var inte ens välkommen till vårdcentralen för att dubbelkolla kaliumvärdet från ett blodtest jag bekostat själv så jag är glad att alternativen finns.

Har ju ätit carnivore vilket innebär bara nötkött salt och vatten. AIP innehåller en massa saker man kan vara allergisk emot och gjorde mig väldigt dålig. Carnivore är nog den bästa uteslutningsdieten men funkar som sagt inte riktigt för magen. 

Kinesiologi känns tyvärr lite för flummigt för mig att lägga pengar på just nu, vill kunna lite helt 100% på det för de pengarna då jag redan lagt så mycket utan att få resultat, varit hos diverse experter. Tack för dina råd ändå. Kanske får bli en sådan om inget annat dyker upp .

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, HelgeK sade:

De behöver inga förkunskaper.

Detta beskriver "min" kinesiolog också som ett problem; man kan ha flera års studier - eller en helgkurs, i bagaget så ja, man bör kolla upp bakgrund på sina terapeuter. Gäller iofs alla dicipliner. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Hej Jola!

Du skriver att du varit inne på tungmetaller. Jag uppfattade inte hur du gjorde men du verkar intresserad.

Jag har den senaste tiden läst in mig(snöat in)på hur detox görs på korrekt sätt. Ju mer jag lyssnar och läser ju mer förstår jag hur mycket skräp vi har i kroppen som kroppen behöver hjälp med att få ut. Det hjälper inte med några kurer av grönsaksjuicer och dylikt som säljs som detoxkurer. Det är inte heller bara tungmetallerna som behöver komma ut utan även plast, klor, mögel, besprutning, strålning, och annat som finns överallt i luften och den miljö vi lever i.

Jag har blivit inspirerad av flera personer men framförallt av Wendy Myers och Daniel Pompa som är mycket kunniga och har egna personliga erfarenheter av att gå från utmattad och sjuk till att bli frisk genom korrekt utförd detox.

Ett tips är att göra håranalys för att se om du är förgiftad av tungmetaller.

https://www.youtube.com/results?search_query=wendy+myers

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, DRAKULLA sade:

Hej Jola!

Du skriver att du varit inne på tungmetaller. Jag uppfattade inte hur du gjorde men du verkar intresserad.

Jag har den senaste tiden läst in mig(snöat in)på hur detox görs på korrekt sätt. Ju mer jag lyssnar och läser ju mer förstår jag hur mycket skräp vi har i kroppen som kroppen behöver hjälp med att få ut. Det hjälper inte med några kurer av grönsaksjuicer och dylikt som säljs som detoxkurer. Det är inte heller bara tungmetallerna som behöver komma ut utan även plast, klor, mögel, besprutning, strålning, och annat som finns överallt i luften och den miljö vi lever i.

Jag har blivit inspirerad av flera personer men framförallt av Wendy Myers och Daniel Pompa som är mycket kunniga och har egna personliga erfarenheter av att gå från utmattad och sjuk till att bli frisk genom korrekt utförd detox.

Ett tips är att göra håranalys för att se om du är förgiftad av tungmetaller.

https://www.youtube.com/results?search_query=wendy+myers

Vad jag vet finns  ingen relevant forskning i ämnet. Rätta mig om ni hittat ngn. Mycket är bluff. Kroppen avgiftar sig själv via njurar, lever, lungor och hud. 

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Cederulla sade:

Vad jag vet finns  ingen relevant forskning i ämnet. Rätta mig om ni hittat ngn. Mycket är bluff. Kroppen avgiftar sig själv via njurar, lever, lungor och hud.

Tänker eftersom jag har en puls som alltid ligger över 85 och stiger upp emot 160 ibland så borde det vara något som belastar iallafall. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Cederulla sade:

Kroppen avgiftar sig själv via njurar, lever, lungor och hud.

Under förutsättning att de fungerar som de ska... Om man t ex inte rör på sig så mycket har lymfan inte en chans. Om man äter mycket "skräp" så prioriterar levern det farligaste först. Så att hjälpa kroppen på traven är inte fel. Sedan ska man förstås läsa på, gärna både för och emot, innan man bestämmer sig för att testa nåt.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

43 minuter sedan, Jola sade:

Tänker eftersom jag har en puls som alltid ligger över 85 och stiger upp emot 160 ibland så borde det vara något som belastar iallafall. 

Hur länge har du haft en så hög vilopuls? Hur länge de andra symtomen? Förmodar  att du kollat dina järnvärden och B12.

Efter att ha läst din beskrivning  ännu en gång verkar det som om det är både födoämnesallergi och troligen ME/CFS.

 

 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

14 timmar sedan, Cederulla sade:

Hur länge har du haft en så hög vilopuls? Hur länge de andra symtomen? Förmodar  att du kollat dina järnvärden och B12.

Efter att ha läst din beskrivning  ännu en gång verkar det som om det är både födoämnesallergi och troligen ME/CFS.

 

 

Som sagt så tror jag inte på den diagnostiseringen.  Det är en uteslutningsdiagnos när läkarna inte kan hitta vad som är fel precis som med fibro. 

Link to comment
Share on other sites

Om du fick önska helt fritt och hade obegränsat med pengar, @Jola, hur skulle DU vilja gå vidare? 
Du har fått lite förslag, nåt är för dyrt, ett annat för flummigt och ett tredje tror du inte på. Är det så att du egentligen redan har klart för dig vad som är fel men inte riktigt summerat det och "bara" behöver ett bollplank så att dina egna tankar sorterar sig och faller på plats? Som ett pussel där alla bitarna finns synliga men inte bildat bilden än? Jag tänker att om det är så det är, så är det bra att veta för då kan man diskutera utifrån motfrågor istället för komma med tips (som du i så fall inte behöver).

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, MariaF sade:

Om du fick önska helt fritt och hade obegränsat med pengar, @Jola, hur skulle DU vilja gå vidare? 
Du har fått lite förslag, nåt är för dyrt, ett annat för flummigt och ett tredje tror du inte på. Är det så att du egentligen redan har klart för dig vad som är fel men inte riktigt summerat det och "bara" behöver ett bollplank så att dina egna tankar sorterar sig och faller på plats? Som ett pussel där alla bitarna finns synliga men inte bildat bilden än? Jag tänker att om det är så det är, så är det bra att veta för då kan man diskutera utifrån motfrågor istället för komma med tips (som du i så fall inte behöver).

Om jag hade obegränsat med pengar skulle jag gå till en funktionsmedicinare för att få ett konkret svar på vad det är som är fel, ett helt relevant tips! Men jag har lagt stora summor pengar på kinesiologi, prover och andra terapeuter till och även med sådana som utnämt sig som funktionsmedicinare men varje gång känt att jag slängt pengar i sjön och blivt lurad. Jag känner inte att jag har råd att göra samma misstag igen och söker därför konkreta råd om hur man kan gå vidare på egen hand. Vilka prover som bäst visar om det är något fel, eventuellt vem man kan kontakta som vet vilka prover som är relevanta och som inte tar uppemot 10 papp för att göra det. 

Att kinesiologi känns flummigt borde inte vara så svårt att förstå. Någon drog i min arm och avgjorde efter det att jag inte skulle äta gurkskal och hade problem med gallan?Besöket  kostade över 2000 och fick därefter köpa tillskott för över 3000 spänn.

Fibromyalgi som är en uteslutningsdiagnos precis som ME satte dom på mig redan som 16 åring och började därefter behandla mig med tiparol, ssri och diverse annat. Men värken har jag blivit av med,förutom i mina attacker, av lchf/keto samt min ADD diagnos som jag fick i samma veva. Läkarna gör på detta viset när de inte vet hur de ska gå vidare, de tycks inte vilja veta orsakerna utan de vill veta vilket läkemedel som skall sättas in och lindra symtomen.

Min mamma har ME, Fibro, reumatism som faktiskt går att diagnostisera och Sjögrens syndrom och har blivit behandlad med medicin för detta i flera år och blivit läkemedelsberoende pga deras diagnostiseringar. Har hon blivit friskare? Nej. Hon har drabbats av diverse andra sjukdomar som kan kopplas till den sjuka medicinering hon fått genomgå, däribland ulcerös kolit. Läkemedelsbolagen tjänar ju dock storkovan på hennes accepterande av läkarnas gissningslekar. 

Hur ska en ME diagnos hjälpa mig att bli frisk? Ihop med alla mina andra symtom och "diagnoser" så är det tydligt att något är i obalans och något som är i obalans går att få i balans men inte med hjälp av en diagnos som man gissar sig till. 

Jag skrev i forumet för att jag hoppades på att någon kanske hade haft liknande symtom eller satt på mer kunskap än jag själv.

Säger inte att något tips har varit dåligt och jag uppskattar allas råd men utifrån mitt perspektiv och mina erfarenheter så är det inget jag kan använda mig utav i nuläget. 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag har även gjort ett sjuka-hus prov då man var övertygad om att mina symtom berodde på detta. När provet kom tillbaka negativt fick jag prata med en som var högst oproffisionell i sitt bemötande, lät väldigt oseriös och menade på att det nog var mögel ändå och att jag skulle utföra ännu ett prov för 2500. Han lovade att ringa upp men gjorde aldrig detta när jag ifrågasatte varför ännu ett test behövde göras. 

Jag har suttit i en maskin som skulle läsa av mina nivåer och brister i kroppen, jag har varit med om en som skulle använda sig av mina naglar och genomföra någon slags rening av mig på avstånd och jag har svarat på frågor är utefter formulär och därefter fått till mig vilka tillskott jag behöver.

Det är svårt att inte bli väldigt skeptisk efter allt detta när ingenting hjälpt. Inte meningen att låta otacksam och jag var nog inte tydlig med vad jag ville ha för något. 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Ok, men vad bra, då har du ju uteslutit en hel del i alla fall! Tråkigt att du känt dig lurad, jag har tack och lov (eller vad man nu ska säga) bara haft den känslan hos vanliga läkare för precis som du vill jag ha frågan "Varför" med i diskussionen istället för att dämpa symptom tillfälligt allt eftersom. Precis som du skriver tror jag att fibro m fl diagnoser används när man inte vet vad man ska göra, och så ska man då lära sig leva med eländet istället för att åtgärda?! Funktionsmedicinare i all ära men det finns ju tyvärr inte så många av dem i Sverige.

Eftersom vi inte alla är lika så har vi nog alla specialkunskaper som spretar lite men allt eftersom kanske vi kan resonera ihop något? Vi får beta av lite i taget och hjälpas åt så kommer du förhoppningsvis framåt. 

Har du koll på Andrew Rostenberg och Eric Berg? Båda kiropraktorer i botten tror jag men kunniga inom helhetshälsa. Båda finns på hemsidor och youtube. Just Rostenberg framhåller runt kosttillskott att när obalanserna är stora så räcker det inte enbart med förbättrad mat, man behöver tillskotten för att knuffas på rätt köl. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2019-07-08 at 09:52, DRAKULLA sade:

Hej Jola!

Du skriver att du varit inne på tungmetaller. Jag uppfattade inte hur du gjorde men du verkar intresserad.

Jag har den senaste tiden läst in mig(snöat in)på hur detox görs på korrekt sätt. Ju mer jag lyssnar och läser ju mer förstår jag hur mycket skräp vi har i kroppen som kroppen behöver hjälp med att få ut. Det hjälper inte med några kurer av grönsaksjuicer och dylikt som säljs som detoxkurer. Det är inte heller bara tungmetallerna som behöver komma ut utan även plast, klor, mögel, besprutning, strålning, och annat som finns överallt i luften och den miljö vi lever i.

Jag har blivit inspirerad av flera personer men framförallt av Wendy Myers och Daniel Pompa som är mycket kunniga och har egna personliga erfarenheter av att gå från utmattad och sjuk till att bli frisk genom korrekt utförd detox.

Ett tips är att göra håranalys för att se om du är förgiftad av tungmetaller.

https://www.youtube.com/results?search_query=wendy+myers

Ja jag har varit inne på en HMA. Ska kolla videon! Tack! Har du utfört en sådan själv och vad kostade denna? :)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 minut sedan, Jola sade:

Har du utfört en sådan själv och vad kostade denna? :)

Jag gjorde en hårmineralanalys för 7år sedan och då hos "kändisen" Anna Sparre (4health.se). Blev imponerad över hennes engagemang (hon grävde fram uppgifter om ett ämne hon själv aldrig sett förhöjt tidigare och som jag kunde koppla till mitt yrke.)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

35 minuter sedan, Jola sade:

Ja jag har varit inne på en HMA. Ska kolla videon! Tack! Har du utfört en sådan själv och vad kostade denna? :)

Nej, jag har ej gjort en sådan håranalys själv. Jag har genom mitt intresse för optimalt mående lyssnat på många Yuotube klipp och fått upp intresset för detox. 

Wendy Myers, Daniel Pompa, Mark Hyman , Josh Axe, Stephanie Seneff(glyphosater), Dietrich Klinghart m.fl. är enstämmiga.

Alla kroppar, även nyfödda har tungmetaller i kroppen. Våra inre reningsverk har inte kapacitet att ta hand om alla tungmetaller och gifter. Det lagras i olika organ, tar plats från mineraler som vi behöver och påverkar hormoner störande, infertilitet mm.......

De glyphosater som används världen över kan vi omöjligt värja oss ifrån. Stephanie Seneff har genom sin forskning en övertygelse om att många personer med autism och andra neuropsykiatriska diagnoser har glyphosater som bidragande orsak. 

Det som är superviktigt när man detoxar är att man använder något slags bindemedel som suger åt sig skräpet och ta med det ut från kroppen, t.ex. Bentonit, Zoelit, citruspektin mm. Annars vispar man runt metallerna i kroppen, vilket inte gör någon nytta, kan t.o.m. vara skadligt. 

Dietrich Klinghart är kunnig om parasiter och detox. Han säger att de flesta av oss har parasiter och många har även Borrelia ovetandes. När man börjar en detox för tungmetaller så är det vanligt att parasiterna släpper taget om metaller som de klamrat sig fast till och kommer fram till ytan. Mycket intressant då jag själv nu fått ett stort rött märke(med ljust innerparti) i ljumsken som jag är övertygad om är Borrelia(har ej haft fästing på mig i år). 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

24 minuter sedan, DRAKULLA sade:

Nej, jag har ej gjort en sådan håranalys själv. Jag har genom mitt intresse för optimalt mående lyssnat på många Yuotube klipp och fått upp intresset för detox. 

Wendy Myers, Daniel Pompa, Mark Hyman , Josh Axe, Stephanie Seneff(glyphosater), Dietrich Klinghart m.fl. är enstämmiga.

Alla kroppar, även nyfödda har tungmetaller i kroppen. Våra inre reningsverk har inte kapacitet att ta hand om alla tungmetaller och gifter. Det lagras i olika organ, tar plats från mineraler som vi behöver och påverkar hormoner störande, infertilitet mm.......

De glyphosater som används världen över kan vi omöjligt värja oss ifrån. Stephanie Seneff har genom sin forskning en övertygelse om att många personer med autism och andra neuropsykiatriska diagnoser har glyphosater som bidragande orsak. 

Det som är superviktigt när man detoxar är att man använder något slags bindemedel som suger åt sig skräpet och ta med det ut från kroppen, t.ex. Bentonit, Zoelit, citruspektin mm. Annars vispar man runt metallerna i kroppen, vilket inte gör någon nytta, kan t.o.m. vara skadligt. 

Dietrich Klinghart är kunnig om parasiter och detox. Han säger att de flesta av oss har parasiter och många har även Borrelia ovetandes. När man börjar en detox för tungmetaller så är det vanligt att parasiterna släpper taget om metaller som de klamrat sig fast till och kommer fram till ytan. Mycket intressant då jag själv nu fått ett stort rött märke(med ljust innerparti) i ljumsken som jag är övertygad om är Borrelia(har ej haft fästing på mig i år). 

Intressant! Ska kika in detta! Vet du om det är vanligt att reagera mot bentonit? Reagerar ju mot mycket annat. 

Link to comment
Share on other sites

28 minuter sedan, Jola sade:

Intressant! Ska kika in detta! Vet du om det är vanligt att reagera mot bentonit? Reagerar ju mot mycket annat. 

Bentonit är vulkanaska. Jag vet inte om du kan reagera mot det. Man kan även använda det utvärtes i samma syfte. Det jag kan säga är att det kräver stora mängder vätska, man blir lätt hård i magen. Jag tar ca 1 tsk. + ca 3 glas filtrerat vatten i en shaker. Inte gott men man kan blanda i något som förgyller smaken av lera.. 

Om man äter mediciner ska det gå ca 2 timmar före/efter annars kan effekten av medicin påverkas.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 minuter sedan, Jola sade:

Vet du om aktivt kol har samma verkan?

Japp, aktivt kol har en stark bindande effekt. Används ju när man blivit förgiftad och dylikt.

Det används till detox. Eftersom det är så effektivt(tar även en del mineraler och sånt vi vill bevara) så bör man vara försiktig med att ta det för ofta(enligt experterna). Man kan kombinera olika sorter. 

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Rör du på dig, @Jola? Antingen i vardagen som promenerar/cyklar dit du ska eller i form av planerad träning?

Lågintensiv motion, t ex det som kallas MAF, tenderar att bidra till att rätta till hormonella obalanser av olika slag. Inverkar även positivt på värk eftersom även diverse hormoner och signalsubstanser som verkar lokalt omfattas av balanseringen. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

50 minuter sedan, MariaF sade:

Rör du på dig, @Jola? Antingen i vardagen som promenerar/cyklar dit du ska eller i form av planerad träning?

Lågintensiv motion, t ex det som kallas MAF, tenderar att bidra till att rätta till hormonella obalanser av olika slag. Inverkar även positivt på värk eftersom även diverse hormoner och signalsubstanser som verkar lokalt omfattas av balanseringen. 

Styrketränar tungt och går promenader med mina hundar varje dag. Joggar lite ibland men blir inte mycket om jag har hög puls redan av att gå. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Jola sade:

Styrketränar tungt och går promenader med mina hundar varje dag. Joggar lite ibland men blir inte mycket om jag har hög puls redan av att gå. 

Kanonbra! Inte lätt med lågpulsträning när grundpulsen är hög. (Jag vet...)

9 minuter sedan, Jola sade:

Ge gärna förslag på fler tester som kan vara relevanta om någon kommer på något

Hade du gjort större blodprov typ blodkollen.se eller werlabs.se? Finns lite olika stora tester och blodkollen och werlabs skiljer sig något åt. Hormontest typ DUTCH kanske är mer mot PMS/kvinnoproblematik... Jag är osäker men kan vara värt att kolla. Rätt dyra om man vill ha hjälp att tolka dem.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nu spånar jag vidare: Du skriver visserligen att du har problem med grönsaker men jag kom att tänka på Anna Halléns ALP-projekt som jag och några fler kört en tid. Det vänder sig främst till de som ätit LCHF länge men inte fått de där fantastiska resultaten eller där kilona börja smyga sig på. Anna menar att detta har med att med ett ständigt lågt blodsocker så minskar också leptinet, dvs mättnadshormonet och vi blir hungrigare (kroppens naturliga reglering). ALP står för just Annas LeptinProtokoll. Men... Det finns en annan viktig komponent i detta, att få lever och lymfa att fungera ordentligt så att avgiftningen fungerar (även om viktminskning står i fokus). Och det kanske kan vara av intresse? Det är dock en del grönsaker (mycket) så läs på och kanske fråga henne om det kan vara för dig. Hon kör dessa kurser som facebook-grupper.

https://www.annahallen.se/vad-ar-alp-kursen-for-nagot/

https://www.annahallen.se/?s=alp

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag bara tänker att om du fungerar bättre nu än förut (mindre krascher) så är det ju möjligt att du gör någonting rätt, en tanke kan vara att inte ändra det för mycket utan hålla i och göra mindre tester med vad som kan fungera och inte fungera och ha tålamod. 

Sen om du befinner dig i djupare ketos? så  är det  inte ovanligt att blodsockret kan ligga lågt. Hög puls kan dock vara en sidoeffekt av LCHF om du inte haft det problemet tidigare, det bör dock successivt bli bättre i så fall.

I övrigt så får du ju massor med intressanta tips ser jag. Hoppas att du blir bättre! :)

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

8 timmar sedan, Peter B sade:

Jag bara tänker att om du fungerar bättre nu än förut (mindre krascher) så är det ju möjligt att du gör någonting rätt, en tanke kan vara att inte ändra det för mycket utan hålla i och göra mindre tester med vad som kan fungera och inte fungera och ha tålamod. 

Sen om du befinner dig i djupare ketos? så  är det  inte ovanligt att blodsockret kan ligga lågt. Hög puls kan dock vara en sidoeffekt av LCHF om du inte haft det problemet tidigare, det bör dock successivt bli bättre i så fall.

I övrigt så får du ju massor med intressanta tips ser jag. Hoppas att du blir bättre! :)

Hoppar ur ketos vid de dåliga måendena. Har köpt en ketonix nyligen då mina blodketoner alltid är låga eller dvs 0.8-1.5. Har ätit ketogent i ca 1 år nu och längre än så om man räknar de åren med en del återfall. Så det är möjligt att blodketonerna ej ger utslag då det enbart är överskotten av ketonerna som syns, alltså innan de tas upp av cellerna. Tar cellerna upp effektivt så kan man ej se det på blodmätningen om jag förstått det rätt. 

Blåser iallafall blått när jag haft mina krascher. Blir frusen också så det känns att något händer med ämnesomsättningen men det finns inga indikationer via blodprov som tyder på sköldkörteln. 

Ja, det är nog som du säger. Det är kanske bara att hänga i. Är rädd att jag gör något fel dock och att jag låter något vara som kanske egentligen bör korrigeras och tas hänsyn till. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Har stött på några liknande genom åren. Inte alltid lätt att hitta en enkel orsak. Vad säger läkaren? Om du får histamin reaktioner borde antihistamin hjälpa. Har du provat det?

0.8-1.5 i blodketon är trots allt att betrakta som lyckad ketos. Blodketonen (dvs betahydroxybutyrat) är den hjärnan primärt använder. Om du även har en ketonix vore det intressant att se även detta värde tillsammans med BHB och gärna blodglukos också. Relationen mellan det du ser på Ketonix (Acetoacetat) och blod (BHB) är av intresse för det visar hur vissa hormoner fungerar. AcAc styrs i huvudsak via cellkemisk reglering medan BHB också regleras av hormoner. 

Biokemi och hjärnan är helt sammankopplade. En kemisk signal kan få olika responser i olika personer. I slutändan är det kopplingar i den undermedvetna delen av hjärnan som bestämmer vad den medvetna delen skall få för information om tillståndet i kroppen. 

Dessa kopplingar påverkas till viss del av tex meditation. Om det inte känns helt främmande skulle jag rekommendera att prova vipassna eller zen. Vipassna kallas ofta ”mindfulness” i väst. Pga av dess popularitet finns mindfullnessinstruktörer i varje gathörn. Se dock till att konsultera någon vet vad vipassna är och inte bara har en kvällskurs på CV:t. Det finns risk att dina symptom initialt blir värre om du börjar med en riktig vipassna ledare kan guida dig genom detta. 

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 2019-07-08 at 16:23, Jola sade:

Tänker eftersom jag har en puls som alltid ligger över 85 och stiger upp emot 160 ibland så borde det vara något som belastar iallafall. 

Eller så har du lågt blodtryck?

Blodtryck/blodvolym och puls är kommunicerande kärl!

Regleras via; https://sv.wikipedia.org/wiki/Renin-angiotensinsystemet

Iallafall, en vanlig biverkan av LCHF är tendenser till; https://sv.wikipedia.org/wiki/Hyponatremi

Dvs njuren återupptar salt varvid vatten följer med via Osmos.

Dvs äter man junkfood som är överlastad med snabba kolhydrater (hyperinsulinemi) och salt (för annars hade det inget smakat) slipper Renin-Angiotensin ingripa.

Iallafall när man går över till LCHF så får man salta sin mat själv.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 

" Mina "krascher" innebär att jag antingen blir sängliggandes med något som känns som influensa, alltså ledvärk, muskelsvaghet, extrem trötthet och ibland huvudvärk eller migrän eller så får jag en lightare variant och blir bara tung i kroppen, känsla av utmattning, muskel värk, torr och grusig i ögon och med en molande huvudvärk i bakgrunden. Urinproduktionen blir också extrem under dessa episoder. Efter och under får jag ångest, apati och är trött i flera dagar. Kan ibland dröja veckor innan jag får tillbaka energi och blir mig själv igen. "

Jag har följt den här tråden och kom att tänka på oxalatinlagring och utrensningssymtom.  Författaren beskriver många symtom som kan uppkomma vid för snabb utrensning - avgiftning. 

https://glutenochmjolkfri.se/att-borja-med-lag-oxalat-diet-lod/

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Fick nyligen nya provsvar som visade ett T4 på 11 och ett TSH på 2.8. Vissa menar att detta kan tyda på en underfunktion. 

Har normalt blodtryck 120/80. Och är inte ny på lchf/keto. 

Oxalater har jag haft i tanken, äter dock lite av det fortfarande så borde ej vara dumpning.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2019-07-14 at 09:00, The Biochemist sade:

Har stött på några liknande genom åren. Inte alltid lätt att hitta en enkel orsak. Vad säger läkaren? Om du får histamin reaktioner borde antihistamin hjälpa. Har du provat det?

0.8-1.5 i blodketon är trots allt att betrakta som lyckad ketos. Blodketonen (dvs betahydroxybutyrat) är den hjärnan primärt använder. Om du även har en ketonix vore det intressant att se även detta värde tillsammans med BHB och gärna blodglukos också. Relationen mellan det du ser på Ketonix (Acetoacetat) och blod (BHB) är av intresse för det visar hur vissa hormoner fungerar. AcAc styrs i huvudsak via cellkemisk reglering medan BHB också regleras av hormoner. 

Biokemi och hjärnan är helt sammankopplade. En kemisk signal kan få olika responser i olika personer. I slutändan är det kopplingar i den undermedvetna delen av hjärnan som bestämmer vad den medvetna delen skall få för information om tillståndet i kroppen. 

Dessa kopplingar påverkas till viss del av tex meditation. Om det inte känns helt främmande skulle jag rekommendera att prova vipassna eller zen. Vipassna kallas ofta ”mindfulness” i väst. Pga av dess popularitet finns mindfullnessinstruktörer i varje gathörn. Se dock till att konsultera någon vet vad vipassna är och inte bara har en kvällskurs på CV:t. Det finns risk att dina symptom initialt blir värre om du börjar med en riktig vipassna ledare kan guida dig genom detta. 

Läkarna säger ingenting, de tog som sagt nya prover nu men jag låg normalt enligt dem. Men lpgt enligt andra. (Sköldkörteln). Antihistamin tål jag inte. 

Jag har en ketonix, de dagarna jag mår bra blåser jag runt 10-15. De dagarna jag mår dåligt blåser jag alltid 0-2, trots inga ändringar i kost. Blodsocker ligger alltid lågt förutom vid kortisolutsöndring på morgonen. 3.3-4.5.

Har börjat läsa Joe Dispenza och försöker meditera varje dag. Går dock dåligt när jag är i mina faser.

Har nyligen börjat med enzymer, dock har jag lagt till mer kolhydrater samtidigt så vet inte vad det är som har fungerat, men jag har mått bra nu 3 dagar i rad. Om det är kolhydraterna tänker jag att det antingen har något med sköldkörteln att göra eller så är det att detoxen stannar av pga att jag ej är i ketos och att jag därför inte upplever några dumpningar av tex tungmetall, candida osv. Enzymer skulle kunna hjälpa genom att jag får upp mer näring ur maten. Men vågar inte säga för mycket än, har varit mindre fysiskt aktiv också. 

Är väldigt ketofrälst och har svårt att avgöra om det är dumdristighet eller uthållighet när jag äter på dett vis trots att jag mår sämre av det för tillfället. Det känns fel att äta mer kolhydrater men faktum är att jag haft energi som inte tagit slut de senaste dagarna. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

När du bara äter kött säger du att du får problem med magen. Är problemet att du aldrig kommer till att göra nummer 2? Det är egentligen inte så konstigt.  

Jag ifrågasätter varför det skulle vara dåligt. Kan du utveckla. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

48 minuter sedan, Jola sade:

Fick nyligen nya provsvar som visade ett T4 på 11 och ett TSH på 2.8. Vissa menar att detta kan tyda på en underfunktion

Ska de inte kolla antikroppar, salivkortisol mm också för att vara säkra?

Att enbart titta på nivåerna i blodet är som att räkna alla lastbilar på vägarna, men inte ta reda på om lasten kommer fram. Citat dr Helena Rooth Svensson

https://hypotyreos.info/diagnostik/

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

43 minuter sedan, Erik 2 sade:

När du bara äter kött säger du att du får problem med magen. Är problemet att du aldrig kommer till att göra nummer 2? Det är egentligen inte så konstigt.  

Jag ifrågasätter varför det skulle vara dåligt. Kan du utveckla. 

Blev väldigt uppblåst, kände mig förstoppad och hade ont i magen. Vet att man går mindre på toa överlag men detta kändes faktiskt inte helt bra. Hade säkert gått över tillslut dock men fick äta extrema mängder kött för att bli mätt och det kändes inte hållbart, var hungrig hela tiden. Det är också en övergångsfas säkerligen men just nu känns det rätt bra att äta grönsaker.

Link to comment
Share on other sites

45 minuter sedan, MariaF sade:

Ska de inte kolla antikroppar, salivkortisol mm också för att vara säkra?

Att enbart titta på nivåerna i blodet är som att räkna alla lastbilar på vägarna, men inte ta reda på om lasten kommer fram. Citat dr Helena Rooth Svensson

https://hypotyreos.info/diagnostik/

Inga antikroppar men det kan tydligen bero på att jag ätit en antiinflammatorisk kost länge. Men det kan tydligen vara underfunktion trots att det är inom referensvärdena. Ligger ju lågt på t4 och enligt Bo Wikland så ska man helst ha ett tsh under 2.5. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag är inre så slängd i carnivore men ingår det inte mycket fett i den? Fett gör mig mätt. Mättnad eller inre sitter ju ofta i hjärnan, ett spöke, man måste ta kontroll med sina styrda sinnen. Uppblåst osv på carnivore tycker jag tyder på en rejäl obalans i tarmarna. Har du gjort avföringsprov?

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

23 minuter sedan, Erik 2 sade:

Jag är inre så slängd i carnivore men ingår det inte mycket fett i den? Fett gör mig mätt. Mättnad eller inre sitter ju ofta i hjärnan, ett spöke, man måste ta kontroll med sina styrda sinnen. Uppblåst osv på carnivore tycker jag tyder på en rejäl obalans i tarmarna. Har du gjort avföringsprov?

Fibrer bidrar mycket till mättnad. Känner skillnad på psykisk och fysisk hunger. Att äta enbart kött kräver enorma mängder 600g-1 kg kött om dagen för mig, vissa menar att man ska äta mer och det innebär ju glykoneogenes vilket i sin tur kan bidra med mer hunger pga insulinpåslag osv, det är iallafall min teori efter att ha ätit det i först en månad sen ett uppehåll sen 14 dagar igen. Nu äter jag normala mängder mat ca 2 ggr/dag och går på toa regelbundet. 

Carnivore hjälpte mig mycket som elimineringsdiet och hjälpte mig att komma bort från det värsta måendet som var förra sommaren. En bra reset men pga att jag aldrig kunde gå ned i proteinmängd så lämnade jag det. Var tvungen att äta varannan timme i princip oavsett fettmängd. Har nog en viss insulinresistens som bidrog till detta och kan hända att jag provar igen en period. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...