Jump to content

Benbuljong


MariaF
 Share

Recommended Posts

Om man har stekt nåt i ugn eller panna som har ben i sig, kan man återvinna dessa ben för att koka buljong då eller måste/bör benen vara färska? Jag tänker att man ju gör buljong på räkskal där räkan redan varit kokt så grunnar på om man kan använda ben från grillad kyckling eller så i buljong-kok? 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Tureborgaren sade:

Förr slängde jag räkskalen, men de är ju en guldgruva att göra en fond till snabb fisksoppa. Men jag har även druckit den "ren" med lite dill och purjo, som frukost. Faktisk jättegott.

Hur gör du då? Kokar du bara skalen eller kryddar du med annat? Utöver dill och purjo, alltså.

Jag tänker ofta att jag borde bli bättre på detta med buljong men trots alla försök smakar aldrig min buljong gott... Nu såg jag ett inlägg på engelskspråkiga Dietdoctors facebook och blev inspirerad att testa igen. Nåt inlägg senare hade en bekant lagt upp en bild på hallonmojito. All denna inspiration... :P

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Just nu i skrivande stund på lördagskvällen har jag en kastrull med havskräftskal på spisen. Jag har stoppat i rödlök (i brist på purjo) och dill jag hittade bland sniglarna i landet (nu vet jag varför andra omgången dill och morötter inte velat sig... :angry:). I morgon får vi se om buljongen blev bra. Har en tanke att jag ska fasta på gammeldags manér, dvs dricka örtte och buljong. Eller så dricker jag den ändå om den blir god. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Idag är det Benbuljongens Dag!

Så jag har kokat buljong! Kan dock konstatera att jag fortfarande är kass på att koka buljong...  :( Nån som har nåt recept...? Gärna med mängder, när man "tar det man har och smakar av med lite salt" blir det inget vidare... Oftast blir det smaklöst så idag tog jag mindre vätska. Däremot gjorde jag nog en Farbror Melker när jag tog salt efter behag... (Scen ur TV-serien Saltkråkan när Farbror Melker skulle koka fisk och det stod just så i kokboken.)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Recept? Jag tror jag börjar bli som min mor. Lite dittan och en nypa dattan, och så lite sånt så det blir lagom… Ibland blir det bra, och ibland har jag buljongen som tillskott i goda grytor; nyttigheten finns väl där. 
Jag har för mig att jag utgår från Birgitta Höglunds anvisningar. Vatten vinäger märgben slafs grönsaksrens och lite rotfrukter.  Saltar försiktigt, smakar av, saltar mer.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Hm... jag hade ben från högrev (nöt köpt av bonden direkt), egenodlad purjo, gul lök, morot, lagerblad, salt och peppar. Fick den aningen smakligare av basilika och oregano men att kalla den "god" vore att överdriva... Missade vinägern (den är väl för att dra ur nyttigheter ur benen?). Fattar inte vad jag gör för fel? Jag kanske ska koka riktig köttsoppa/grönsakssoppa och sila av sen? Fast det vore ju synd på god (?) soppa...

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

14 timmar sedan, MariaF sade:

Hm... jag hade ben från högrev (nöt köpt av bonden direkt), egenodlad purjo, gul lök, morot, lagerblad, salt och peppar. Fick den aningen smakligare av basilika och oregano men att kalla den "god" vore att överdriva... Missade vinägern (den är väl för att dra ur nyttigheter ur benen?). Fattar inte vad jag gör för fel? Jag kanske ska koka riktig köttsoppa/grönsakssoppa och sila av sen? Fast det vore ju synd på god (?) soppa...

Släng i lite selleri och fänkål till. Och byt ut basilika och oregano mot persilja. Och vinäger ger ju lite syra till, också. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker också det är svårt att få till smaken, lättare med kycklingbuljong, den brukar bli supergod utan att den bhöver fjäskas för😉

jag tar också till mig era tips.

edit: kan det vara att själva benbuljingsmaken blir för koncentrerad så att det ändå blir bra i mat?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...