MariaF Posted July 14, 2019 Share Posted July 14, 2019 Om man har stekt nåt i ugn eller panna som har ben i sig, kan man återvinna dessa ben för att koka buljong då eller måste/bör benen vara färska? Jag tänker att man ju gör buljong på räkskal där räkan redan varit kokt så grunnar på om man kan använda ben från grillad kyckling eller så i buljong-kok? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kattuggla Posted July 14, 2019 Share Posted July 14, 2019 Jag brukar göra det, benen är ju inte urkokta 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted July 14, 2019 Share Posted July 14, 2019 Jaaaaa! Jag "återvinner" alla ben. Om jag inte orkar koka direkt så lägger jag dem i en påse i frysen så länge. Förr slängde jag räkskalen, men de är ju en guldgruva att göra en fond till snabb fisksoppa. Men jag har även druckit den "ren" med lite dill och purjo, som frukost. Faktisk jättegott. Sparar även ändar av rotsaker, lök, stjälkar av grönt och sånt som jag inte lägger på tallriken men ändå är "mat", som får gå med i buljong. Ja, herregud, hur har man blivit...?! Det ska vara lite vinäger i vattnet så att mineralerna kokar ur lättare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted July 14, 2019 Author Share Posted July 14, 2019 3 timmar sedan, Tureborgaren sade: Förr slängde jag räkskalen, men de är ju en guldgruva att göra en fond till snabb fisksoppa. Men jag har även druckit den "ren" med lite dill och purjo, som frukost. Faktisk jättegott. Hur gör du då? Kokar du bara skalen eller kryddar du med annat? Utöver dill och purjo, alltså. Jag tänker ofta att jag borde bli bättre på detta med buljong men trots alla försök smakar aldrig min buljong gott... Nu såg jag ett inlägg på engelskspråkiga Dietdoctors facebook och blev inspirerad att testa igen. Nåt inlägg senare hade en bekant lagt upp en bild på hallonmojito. All denna inspiration... 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted July 14, 2019 Share Posted July 14, 2019 4 timmar sedan, MariaF sade: Hur gör du då? Kokar du bara skalen eller kryddar du med annat? Utöver dill och purjo, alltså. Jag gör ungefär så här, men skippar fond och vin och tar lite vinäger istället: Släng aldrig, ALDRIG räkskal! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post iAnna Posted July 15, 2019 Popular Post Share Posted July 15, 2019 Nu för tiden äter jag räkorna med skal på. Det gör man i Kina, så det är nog nyttigt tänkte jag. Dessutom slipper jag skala räkorna, tar bara av huvudet. Mannen och sonen äter även huvudet. 6 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted July 16, 2019 Author Share Posted July 16, 2019 10 timmar sedan, iAnna sade: Dessutom slipper jag skala räkorna, tar bara av huvudet. Ibland finns "förrom" i huvudet, det är gott! (En liten fast, rödorange struktur.) Men skalet tror jag att jag sparar till buljongen. I Kina äter man även fiskögon, fenor och annat smått och gott. Nja... 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tobias Posted July 16, 2019 Share Posted July 16, 2019 Jag föredrar kycklingbuljong. tycker der är svårt att få till bra smak på annan buljong. sparar också benen i frysen tills det är dags att använda, ibland hinner de dock bli lite gamla... 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted August 10, 2019 Author Share Posted August 10, 2019 Just nu i skrivande stund på lördagskvällen har jag en kastrull med havskräftskal på spisen. Jag har stoppat i rödlök (i brist på purjo) och dill jag hittade bland sniglarna i landet (nu vet jag varför andra omgången dill och morötter inte velat sig... ). I morgon får vi se om buljongen blev bra. Har en tanke att jag ska fasta på gammeldags manér, dvs dricka örtte och buljong. Eller så dricker jag den ändå om den blir god. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted August 11, 2019 Share Posted August 11, 2019 Jag har kycklingben som puttrar så sakta i slökokaren sedan i morse. Bra väder för buljongkok (grått och regnigt). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted November 18, 2021 Author Share Posted November 18, 2021 Idag är det Benbuljongens Dag! Så jag har kokat buljong! Kan dock konstatera att jag fortfarande är kass på att koka buljong... Nån som har nåt recept...? Gärna med mängder, när man "tar det man har och smakar av med lite salt" blir det inget vidare... Oftast blir det smaklöst så idag tog jag mindre vätska. Däremot gjorde jag nog en Farbror Melker när jag tog salt efter behag... (Scen ur TV-serien Saltkråkan när Farbror Melker skulle koka fisk och det stod just så i kokboken.) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted November 18, 2021 Share Posted November 18, 2021 Recept? Jag tror jag börjar bli som min mor. Lite dittan och en nypa dattan, och så lite sånt så det blir lagom… Ibland blir det bra, och ibland har jag buljongen som tillskott i goda grytor; nyttigheten finns väl där. Jag har för mig att jag utgår från Birgitta Höglunds anvisningar. Vatten vinäger märgben slafs grönsaksrens och lite rotfrukter. Saltar försiktigt, smakar av, saltar mer. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted November 19, 2021 Share Posted November 19, 2021 Mitt recept som jag nog knyckt av någon annan: Benbuljong välgörande för mage, leder och sömn | Olssons universum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted November 19, 2021 Author Share Posted November 19, 2021 Hm... jag hade ben från högrev (nöt köpt av bonden direkt), egenodlad purjo, gul lök, morot, lagerblad, salt och peppar. Fick den aningen smakligare av basilika och oregano men att kalla den "god" vore att överdriva... Missade vinägern (den är väl för att dra ur nyttigheter ur benen?). Fattar inte vad jag gör för fel? Jag kanske ska koka riktig köttsoppa/grönsakssoppa och sila av sen? Fast det vore ju synd på god (?) soppa... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tr0llet Posted November 20, 2021 Share Posted November 20, 2021 14 timmar sedan, MariaF sade: Hm... jag hade ben från högrev (nöt köpt av bonden direkt), egenodlad purjo, gul lök, morot, lagerblad, salt och peppar. Fick den aningen smakligare av basilika och oregano men att kalla den "god" vore att överdriva... Missade vinägern (den är väl för att dra ur nyttigheter ur benen?). Fattar inte vad jag gör för fel? Jag kanske ska koka riktig köttsoppa/grönsakssoppa och sila av sen? Fast det vore ju synd på god (?) soppa... Släng i lite selleri och fänkål till. Och byt ut basilika och oregano mot persilja. Och vinäger ger ju lite syra till, också. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted November 21, 2021 Share Posted November 21, 2021 Om man har tillgång till libbsticka är det gott till buljong. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tobias Posted November 24, 2021 Share Posted November 24, 2021 Jag tycker också det är svårt att få till smaken, lättare med kycklingbuljong, den brukar bli supergod utan att den bhöver fjäskas för jag tar också till mig era tips. edit: kan det vara att själva benbuljingsmaken blir för koncentrerad så att det ändå blir bra i mat? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.