MariaF 21 321 Postad 14 Juli, 2019 Share Postad 14 Juli, 2019 Om man har stekt nåt i ugn eller panna som har ben i sig, kan man återvinna dessa ben för att koka buljong då eller måste/bör benen vara färska? Jag tänker att man ju gör buljong på räkskal där räkan redan varit kokt så grunnar på om man kan använda ben från grillad kyckling eller så i buljong-kok? 4 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Kattuggla 1 448 Postad 14 Juli, 2019 Share Postad 14 Juli, 2019 Jag brukar göra det, benen är ju inte urkokta 6 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Detta är ett populärt inlägg. Tureborgaren 3 438 Postad 14 Juli, 2019 Detta är ett populärt inlägg. Share Postad 14 Juli, 2019 Jaaaaa! Jag "återvinner" alla ben. Om jag inte orkar koka direkt så lägger jag dem i en påse i frysen så länge. Förr slängde jag räkskalen, men de är ju en guldgruva att göra en fond till snabb fisksoppa. Men jag har även druckit den "ren" med lite dill och purjo, som frukost. Faktisk jättegott. Sparar även ändar av rotsaker, lök, stjälkar av grönt och sånt som jag inte lägger på tallriken men ändå är "mat", som får gå med i buljong. Ja, herregud, hur har man blivit...?! Det ska vara lite vinäger i vattnet så att mineralerna kokar ur lättare. 9 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
MariaF 21 321 Postad 14 Juli, 2019 Författare Share Postad 14 Juli, 2019 3 timmar sedan, Tureborgaren sade: Förr slängde jag räkskalen, men de är ju en guldgruva att göra en fond till snabb fisksoppa. Men jag har även druckit den "ren" med lite dill och purjo, som frukost. Faktisk jättegott. Hur gör du då? Kokar du bara skalen eller kryddar du med annat? Utöver dill och purjo, alltså. Jag tänker ofta att jag borde bli bättre på detta med buljong men trots alla försök smakar aldrig min buljong gott... Nu såg jag ett inlägg på engelskspråkiga Dietdoctors facebook och blev inspirerad att testa igen. Nåt inlägg senare hade en bekant lagt upp en bild på hallonmojito. All denna inspiration... 7 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Tureborgaren 3 438 Postad 14 Juli, 2019 Share Postad 14 Juli, 2019 4 timmar sedan, MariaF sade: Hur gör du då? Kokar du bara skalen eller kryddar du med annat? Utöver dill och purjo, alltså. Jag gör ungefär så här, men skippar fond och vin och tar lite vinäger istället: Släng aldrig, ALDRIG räkskal! 6 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Detta är ett populärt inlägg. iAnna 6 377 Postad 15 Juli, 2019 Detta är ett populärt inlägg. Share Postad 15 Juli, 2019 Nu för tiden äter jag räkorna med skal på. Det gör man i Kina, så det är nog nyttigt tänkte jag. Dessutom slipper jag skala räkorna, tar bara av huvudet. Mannen och sonen äter även huvudet. 6 1 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Detta är ett populärt inlägg. MariaF 21 321 Postad 16 Juli, 2019 Författare Detta är ett populärt inlägg. Share Postad 16 Juli, 2019 10 timmar sedan, iAnna sade: Dessutom slipper jag skala räkorna, tar bara av huvudet. Ibland finns "förrom" i huvudet, det är gott! (En liten fast, rödorange struktur.) Men skalet tror jag att jag sparar till buljongen. I Kina äter man även fiskögon, fenor och annat smått och gott. Nja... 8 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Tobias 630 Postad 16 Juli, 2019 Share Postad 16 Juli, 2019 Jag föredrar kycklingbuljong. tycker der är svårt att få till bra smak på annan buljong. sparar också benen i frysen tills det är dags att använda, ibland hinner de dock bli lite gamla... 6 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
MariaF 21 321 Postad 10 Augusti, 2019 Författare Share Postad 10 Augusti, 2019 Just nu i skrivande stund på lördagskvällen har jag en kastrull med havskräftskal på spisen. Jag har stoppat i rödlök (i brist på purjo) och dill jag hittade bland sniglarna i landet (nu vet jag varför andra omgången dill och morötter inte velat sig... ). I morgon får vi se om buljongen blev bra. Har en tanke att jag ska fasta på gammeldags manér, dvs dricka örtte och buljong. Eller så dricker jag den ändå om den blir god. 4 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Tureborgaren 3 438 Postad 11 Augusti, 2019 Share Postad 11 Augusti, 2019 Jag har kycklingben som puttrar så sakta i slökokaren sedan i morse. Bra väder för buljongkok (grått och regnigt). 5 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.