MariaF

Benbuljong

Recommended Posts

Om man har stekt nåt i ugn eller panna som har ben i sig, kan man återvinna dessa ben för att koka buljong då eller måste/bör benen vara färska? Jag tänker att man ju gör buljong på räkskal där räkan redan varit kokt så grunnar på om man kan använda ben från grillad kyckling eller så i buljong-kok? 

  • Gilla 4
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Tureborgaren sade:

Förr slängde jag räkskalen, men de är ju en guldgruva att göra en fond till snabb fisksoppa. Men jag har även druckit den "ren" med lite dill och purjo, som frukost. Faktisk jättegott.

Hur gör du då? Kokar du bara skalen eller kryddar du med annat? Utöver dill och purjo, alltså.

Jag tänker ofta att jag borde bli bättre på detta med buljong men trots alla försök smakar aldrig min buljong gott... Nu såg jag ett inlägg på engelskspråkiga Dietdoctors facebook och blev inspirerad att testa igen. Nåt inlägg senare hade en bekant lagt upp en bild på hallonmojito. All denna inspiration... :P

  • Gilla 6
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, MariaF sade:

Hur gör du då? Kokar du bara skalen eller kryddar du med annat? Utöver dill och purjo, alltså.

Jag gör ungefär så här, men skippar fond och vin och tar lite vinäger istället: Släng aldrig, ALDRIG räkskal!

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 timmar sedan, iAnna sade:

Dessutom slipper jag skala räkorna, tar bara av huvudet.

Ibland finns "förrom" i huvudet, det är gott! (En liten fast, rödorange struktur.) Men skalet tror jag att jag sparar till buljongen. 
I Kina äter man även fiskögon, fenor och annat smått och gott. Nja...

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag föredrar kycklingbuljong. tycker der är svårt att få till bra smak på annan buljong.

sparar också benen i frysen tills det är dags att använda, ibland hinner de dock bli lite gamla...

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.