Jump to content

Obehandlad giftstruma, som orsakade hjärninfarkt


Lars Nilsson

Recommended Posts

Jag har försökt att få svar/bekräftelse, jag fick giftstruma p, g, a åtagit mej för mycket stressande arbete, insjuknade under en pressvisning av en ny maskintyp, började att svettas kopiöst, företagsläkaren diagnos giftstruma, remiss till endokrin ks i solna, blev övertalad att ställa upp för forskning, skulle inte påverka mej negativt på något sätt, fick inderal 160mg som jag skulle ta om jag tillfälligt svettades igen, jag fick vänta i 5 månader innan väntan avbröts med en hjärninfarkt, någon journal från första mötet finns ej kvar, inlagd på neurologen på ks solna, i efterhand har jag lyckats få fram journalerna som skrevs av samma läkare som jag träffat 5 månader tidigare, han nämner att han fått en remiss från st eriks sjukhus (som jag aldrig besökt), i det läge tycker han att vi borde operera  min skjöldkörteln och lämna den till forskning(allt för att dölja att han missat att kalla in mej i ett tidigare skede), resultatet blev att jag fått diabetes, laktosintolerans, tål ej acetyl, +det värsta jag drabbades av hjärninfarkt, vilket jag  har fått höra på alla vårdcentraler, tvingar i mej blodtrycksmediciner som gör att jag stapplar fram, påtalat detta fått tid att besöka en psykolog, som i sin tur bedyrade vilken skicklig läkare vi har på vår vårdcentral(jag har bytt vårdcentral idag, försökt med anmälam via patientsäkerhetsverket, IVO, ärendet är för gammalt, tittar man i gamla journaler som nämner man inte giftstruman och dess biverkningar obehandlad, (8 månader efter diagnos giftstruma opererades skjöldkörteln, jag har via läkarvården få ett svar det är ingen som vill ta i detta. 

Mvh Lars Nilsson 

  • Sad 5
Link to comment
Share on other sites

31 minuter sedan, Lars Nilsson sade:

Jag har försökt att få svar/bekräftelse,

Hej Lars! Välkommen till forumet! 

Vilken tråkig resa... :( Kan du utveckla vad är det du vill ha svar/bekräftelse på? Om LCHF är för dig? Om nån har erfarenhet av giftstruma och påföljande hjärtinfarkt? Jag förstår nog inte riktigt...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

I stort sett undrar jag vad händer med ämnesomsättningen när giftstruman kraschade, med resultat hjärninfarkt, diabetes osv, endokrin kollar mitt T3ochT4, sen ingenting, är det så att ingen vad som händer, forskningen har väl inte fått fram någonting? 🤔 

P. S  LCHF är det enda som varit positivt, jag var skickad till överviktenheten ks i huddinge när jag vägde 113kilo,utan att gå ned ett kilo, började med LCHF, gått ned till 85kilo,jag tror att det är något snett med min ämningsomsättning. 🤔 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Hej Lars,

Tråkigt att höra om ditt händelseförlopp. Giftstrauma (hypertyreos), hjärninfarkt, diabetes, laktosintolerans, inte kunna ta acetyl och blodtrycksmediciner. Vad jag kan läsa från Wikipedia är en konsekvens av giftstrauman en för hög ämnesomsättning.(1) Kan det ha något med svettningarna att göra? Har läkaren fastställt orsaken till giftstraumat? Hur åt du innan du insjuknade? Har du rökt tidigare? Har du en stillasittande livsstil? Hur länge har du hållt på med LCHF? Det kanske inte är helt osannolikt att du redan drabbats av det metabola syndromet med tanke på diabetes (typ 2?) och högt blodtryck (2), det är väl därför du tar de blodtryckssänkande medicinerna? Hur högt är ditt blodtryck? Har läkaren kollat triglycerider, HDL, LDL och kvoten mellan dessa (HDL och LDL)?

Vänligen observera att jag inte är läkare, utan bara amatör som gissar. Det bör finnas en del trådar här på forumet som handlar om sköldkörteln specifikt. Förstår jag dig rätt att din sköldkörtel är bortopererad? Som du själv säger har du nog rätt i att "...det är något snett med min ämnesomsättning." och därför kanske LCHF funkar? Är viktnedgång den enda konsekvensen av kosten hittils?

Några ord som kanske kan vara bra att googla på är: metabolt syndrom, sköldkörtel, åderförfettning, inflammatoriska livsmedel, fetma.

"Giftstruma, såväl subklinisk som uttalad, leder till ökad blodkoagulation och därmed ses en ökad förekomst av blodproppar, ..." (3).

1. Wikipedia - Giftstrauma

2. Wikipedia - Metabolt syndrom

3. Wikipedia - Blodpropp, Orsaker

Link to comment
Share on other sites

Hej Lars!

Det var en mycket tråkig resa du har gjort. Jag lider med dig! Var det ett blodpropp i hjärtat eller hjärnan du har fått? Du skriver hjärninfarkt på flera ställen.

Tyvärr har många av oss här på forumet lärt oss att sjukvården fixar inte allt, de missar och sätter fel diagnoser och sätter in fel behandlingar. Som akutvård funkar sjukvården bra, men mot kroniska ämnesomsättningsrubbningar är det kost och livsstilsförändringar den bästa medicinen, inte piller och tabletter. Om man vill vara frisk så måste man ta saken i egna händer och bli sin egen läkare. Den goda nyheten är att kroppen kan självläka och är bra på det om man ger den chansen och näring den behöver. LCHF är bra början då naturligt djurfett är näringsrikt och den näringsfattiga skräpmaten faller bort pga för mycket stärkelse och socker. Man måste dock hålla koll på matens kvalité och inte falla för frestelsen av alla LCHF bakverk och annat mindre nyttigt men tillåtet. Speciellt om man vill använda kosten som behandling är det viktigt att inte kompromissa för mycket. Använder du vegetabiliska oljor? Jag skulle rekommendera att skippa det och använda smör, ghee, talg, ister och liknande djurfett.

Har du provat periodisk fasta? Det kan vara allt från att hoppa över frukosten som 16:8, äta bara en måltid per dag, ha ett par fastedagar i veckan eller längre fastor då man fastar en vecka eller mer. Jason Fang, en kanadensisk njurspecialist, är en varm förespråkare för fasta. Han har skrivit flera böcker i ämnet och en drös blogginlägg. När man fastar (bara vatten och salt) ger man kroppen chansen att fokusera på självreparation och läkning.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Så vitt jag förstår räknas den överfunktion i sköldkörteln som orsakar giftstruman till autoimmun sjukdom. Alla (?) autoimmuna sjukdomar handlar om livsstil (det råder delade meningar om detta men låt oss för enkelhetens skull utgå från att det i de flesta fall är så att man kan påverka autoimmuniteten med livsstilsval). Autoimmunitet påverkas av vad man äter, vilka gifter man utsätts för i vardagen (kan vara limträångor från möbler, hushållskemikalier mm), stress osv. Jag tänker (och nej, jag är inte läkare utan bara hälsonörd) att din sjukdomsresa började med hypertyreos, vidare till giftstruma och sen var kroppen så obalanserad att den inte fick stopp på förloppen. Vilka följdsjukdomarna blev beror nog på vilka förutsättningar kroppen hade att ta hand om obalanserna.

Just nu läser jag mycket om gener och genuttryck och där kan man se vad man har anlag för och det skulle kunna förklara att det blev just infarkt och diabetes i ditt fall. Jag har också grävt ner mig mycket i hormoner och min kompis som också haft giftstruma, fick den pga en tumör på hypofysen (styr ut hormonerna i kroppen). I hennes fall orsakade tumören struman.

Vet du vad som var grundorsak till din hypertyreos, vad som satte fart på ämnesomsättningen? Gick du upp i vikt under sjukdomsperioden eller var du överviktig redan innan? 

Jag tror precis som du att något är snett i din ämnesomsättning men jag tror inte det finns piller som löser det, bara kunskap och bra val. Och vilka val som är bra för just dig är det kluriga. Om det nu handlar om autoimmunitet, vilket jag fattat för, så kan det som kallas AIP, AutoImmuna Protokollet kanske vara hjälpfullt? Karl Hultén m fl har skrivit böcker i ämnet och det finns info på nätet.

Edit: Rättat felskrivning.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...