Jump to content

Vad är det för fel på mig!?


Jånte

Recommended Posts

Hej alla! Jag har för en vecka sedan börjat med lchf efter ha läst några artiklar om att ont/stelhet i muskler skulle kunna vara för att man äter stärkelse/Socker

 

Artikeln:

https://www.dietdoctor.com/se/dina-omma-muskler-ar-inte-spanda-de-ar-inflammerade

 

Lite bakgrund så att du som läser mitt inlägg förstår min problematik.

Jag är en kille på 38 år. Jag har under flera år tränat löpning och styrketräning med mer och mer inriktning på triathlon och styrkelyft. Dvs ganska seriöst. Jag har de senaste åren känt mig ganska stel i baksida lår, vader och skulderpartiet, lite ont i knän, nackspärr, handleder mm. och inte fått det resultat av träning som jag velat ha dvs starkare samt snabbare trots en ganska hög dos av träning.

 

Värt att veta:

Värt att tillägga är att Jag är också allergisk mot pollen och stenfrukter sedan barndom. Pollen har dock blivit MYCKET bättre. 

 

Sedan 2003-4 är jag också laktos intolerans. Tillslut (2009) gjorde jag en gastroskopi efter mycket magproblem och det visade sig vara laktosintolerans.

 

Så, tillbaka till historien...

För ca 1.5år sedan började jag få väldigt ont i ryggen, bäckenet, strålningar ned mot knä/fötter mm efter att jag börjat stretcha ganska mycket för att få bort korta och stela muskler.

Jag uppsökte div kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster. Ingenting funkade, alla sa olika saker, och tillslut gjorde jag en MR-röntgen som visade, noll och ingenting. Alla sa att ”du är fullt frisk och din rygg är riktigt fin”.

 

jag har lagt otaliga tusen kr på massage då en massör konstaterade ganska snabbt att jag hade massor av spänningar i sätesmuskeln och att den mer el mindre inte var delaktig i min träning och andra muskler fick träda in och belastas hårt. Därav att jag hade ont. 

Efter det har jag vart till en ytterligare specialist läkare som var specialist på ryggar. 

 

Jag berättade min bakgrund som jag gjort för er, då får jag göra ett puls/laktattest på löpband som visar hyfsat bra resultat trots min frånvaro från träning sedan ett år tillbaka. Jag ser att han blir konfunderad, och han ordinerar mig mer löpning och mer energi i form av kolhydrater??? Jag är rätt smal (178/72)så han trodde kanske att jag var utsvulten

 

 

Besviken av att jag eg inte fått svar började googla frenetiskt och kom in på LCHF dvs de artiklar jag refererade till först i inlägget. Min mathistorik är som de flesta idrottare, mycket kolhydrater iform av grovt bröd, gröt, mycket pasta mm och kosttillskott i form av energidryck, proteinpulver mm.

 

jag gjorde även en tidslinje på ALLA mina skador/åkommor i hela mitt liv.

 

Här kommer den:

1981 - Födelse

1987 - Faller från ca 3meter ned i betonggolv, skallskada. Allvarlig men kunde skrivas ut efter 2 dagar.

1997 - börjar gymträna

1998 - får ont i hö axel

1999 - mönstring, läk säger lite sned i rygg (ingen har efter det sagt det)

2000 - lumpen, ont i en punkt vid vä skuldra

2001 - kan ibland känna låsningar på framsida bröst 

2003 - Börjar bli trött, träning dålig, dåliga resultat, riktigt dålig i magen. I efterhand förstår jag nu att detta var startpunkten på min laktosintolerans.

2007 - mycket låsningar framsida bröst

2009 - laktosintolerans påkommen

2009-19 kommer aldrig upp i den nivå som jag vill med träning, ont i nacken, nackspärr från och till

2011 - ont i hälsenorna

2014-19 ont i hö knä då och då, hö axel då och då, 

2017 - börjar med triathlon

2018 - Får väldigt ont i rygg höft när jag springer efter några månader av konternuerlig stretch

2019 - mt röntgen som visar inget, ont i vader

 

Och nu då, efter en vecka med lchf så har jag fått ett par riktigt fina nätter av djup sömn, känt mig något piggare, men nu efter 8 dagar haft mycket lös avföring samt ont i muskelatur... 

 

mina tankar är att jag ska köra i en månad strikt lchf med lite träning. Blir jag inte bättre så tar jag bort alla mejeriprodukter.

undertiden så kommer jag göra en fullständig allergi undersökning på alla födoämnen. 

 

Vad säger ni som nu har plågat er igenom mitt inlägg utan att somna!? 

 

/J

 

 

 

Tillägg 1 på mitt inlägg, det kan bli fler ;)

 

Jag jobbar sedan 11 år treskift. Jobbet som jag har är bitvis mentalt och psykiskt jobbigt men enormt stimulerande. Jag tänker att någon här inne har säkert någon tanke om just treskift. Jag äter inte på nätterna utan äter frukost när jag kommer hem. Jag har under åren alltid fått 7-9h efter nattpassen. 

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Hej och välkommen till forumet Jånte!

För 9år sedan stod jag i ett läge där jag pga ont i hela kroppen inte kunde bära ner min då 1-åring för trappan utan stöd. Jag tränade inte men bar runt på barn hela tiden. Efter att ha läst på lade jag om kosten till LCHF och jag har blivit oändligt mycket bättre! Men jag har den hårda vägen lärt mig några saker på vägen;
Det tar tid. För mig säkert 4mån innan jag började märka något alls men det kan ha berott på att jag i början inte fick med kemikalier/tillsatser. Men tarmen behöver tid att läka, de flesta av oss har det som kallas "läckande tarm", dvs fogarna mellan tarmcellväggens epitelceller öppnar för mycket och släpper igenom fel partiklar. 
Maten måste vara ren, dvs så lite processad mat som möjligt. Gärna ekologisk så man minskar belastningen för kroppens avgiftning så mycket som möjligt. 
Gluten-produkter går bort. Gluten skadar tarmluddet och hämmar på så vis näringsupptaget. Dessutom skapas en del tveksamma ämnen av det. Gluten finns även där man minsta anar det, t ex i vissa kryddsåser. Många laktosintoleranta kan förresten ofta tåla laktos om man slutat med gluten (bör vänta några månader innan man testar).
Homogeniserad mjölk går bort. Homogeniseringen innebär att fettpartiklarna slås sönder och därmed uppfattar kroppen den lika ofarlig som modersmjölken och tarmen släpper igenom en artfrämmande molekyl som innehåller kasein (mjölkprotein). Här får man se upp med yoghurt och sådant, de görs ofta på homogeniserad mjölk. Personligen äter jag lite mjölkprodukter och märker ingen skillnad helt utan eller när jag åt mer. Man får prova sig fram.
Omega 6/3- balansen kan behöva ses över. Äter du fisk ofta? Annars kan ett tillskott vara bra och då med fiskolja/krillolja. Inte från växtriket. ALA, alfalinolensyra, som finns i linfrö mm, kan vi inte tillgodogöra oss. Man behöver DHA och EPA. Helst ska du utesluta alla fröoljor som solrosolja, rapsolja osv. Rapsolja finns även i t ex Bregott. Man får bedöma hur strikt man vill vara men obalansen är en stor bov vad gäller värk. 

Har du sett över din hållning? Numera tränar jag en del löpning inspirerad av bl a Phil Maffetone (antar att du som triathlet vet vem han är) och när det onda återkom och jag skadade mig bestämde jag mig för att se över min dåliga hållning. Om man felbelastar i vardagen, stretchar fel (så det blir obalanser, Maffetone gillar inte stretching i bemärkelsen statisk stretch) så är skaderisken större. Postural träning, har du gjort nåt sånt?

För tarmens skull bör det lungt med grönsaksmängderna om du inte inte är van. Likaså kan framförallt kokosfett behöva införas försiktigt och ökas på långsamt för många. Glöm inte salt - elektrolytbalansen är viktig och när man minskar kolhydraterna binder kroppen mindre vätska och saltet följer med ut. Saltshots är bra!

Observera att man kan bli matt när man ställer om till LCHF, i synnerhet om man tränar tungt!! Tar ett antal veckor att känna sig normal. 

Vet inte om detta tillför något men du får känna efter vad som kan vara relevant. 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Förresten: Med anledning av artikeln du länkade till kom jag på att oavsett vad som angriper våra vävnader (kemikalier, kroppsegna ämnen i obalans, bakterier, virus, sårskada) så blir kroppens svar detsamma - inflammation. En som förklarar detta bra är Dr. John Cambell. Han är vad jag förstår lärare och väldigt pedagogisk. Han har många youtubeklipp om inflammation och allt möjligt som rör kroppens funktioner. Ett exempel (jösses vad sur han ser ut på startbilden...?! :blink: Han är dock trevlig att lyssna på. ^_^): 

 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

33 minuter sedan, jala sade:

Det handlar ALLTID om inflammerad kropp.

Precis! Och det är inte bara maten vi reagerar på, det kan vara "avdunstande" kemikalier från kläder, möbler, avgaser, mögel och för all del, elektromagnetisk smog. :( Man är aldrig säker men man får göra så bra val man kan och ibland får man nöja sig med att göra mindre dåliga val.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

35 minuter sedan, HelgeK sade:

Inflammation är en reaktion på att något är fel.

Och då rusar kolesterolet dit för att hjälpa kroppen att hantera inflammationen. Att dämpa kolesterolet är som att hindra brandmännen från att släcka elden. Med andra ord, helt idiotiskt och enbart för att gynna läkemedelsindustrins profitörer. Vår nya profet heter PROFIT och är skapad av MAKTGALNA politiker över hela vår värld.

Link to comment
Share on other sites

14 timmar sedan, Jånte sade:

För ca 1.5år sedan började jag få väldigt ont i ryggen, bäckenet, strålningar ned mot knä/fötter mm efter att jag börjat stretcha ganska mycket för att få bort korta och stela muskler.

Kommer på saker allt eftersom nu... :)
Tidigare skrev jag om att Phil Maffetone (långdistansgurun som förespråkar hälsa framför allt för utan hälsa kan du inte träna) är tveksam till stretching. En annan som pratar flexibilitet hellre stretch för att förebygga det du beskriver, är Dr. Nicholas Romanov, the POSE method of running. Numera bor han i USA men han var tidigare tränare för Sovjets olympiska löpare. Han pratar också om styrka för de balanserande musklerna (som de posturala). Numera har han en betaltjänst med utbildningsfilmer men hans gamla material bör ligga kvar på youtube.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hej! Oj så många som har svarat! Tack! 

 

@MariaF jag har kört postural träning utan någon som helst förbättring, jag är lite tveksam till det. Jag tror kroppen fixar det själv (med hållning mm) när den är i rörelse och mår bra.

Jag är ganska otålig som person och vill gärna att saker och ting ska hända med en gång. Så jag hade kanske väntat mig att ett resultat av LCHF kost skulle komma första veckan. Men jag inser att jag får vänta lite till och det är ganska frustrerande, för då går man och fnular på andra hypoteser om varför man har ont.

 

Den hypotesen som jag länge haft som troligast är:

http://ptjerry.se/2014/03/17/rumpaktivering/

 

Men jag ska plöja de intervjuer/videos som ni lagt upp när tillfälle ges.

 

Jag känner att jag Hr lite svårt att freda mig i alla påståenden om hälsa. Ordet VARFÖR har präglat mina tankar/hypoteser en längre tid nu och jag har vart hos så många experter att det är svårt att få ett grepp om kroppen och hälsa. 

 

Tillägg 1 på mitt inlägg, det kan bli fler ;) 

Jag jobbar sedan 11 år treskift. Jobbet som jag har är bitvis mentalt och psykiskt jobbigt men enormt stimulerande. Jag tänker att någon här inne har säkert någon tanke om just treskift. Jag äter inte på nätterna utan äter frukost när jag kommer hem. Jag har under åren alltid fått 7-9h efter nattpassen. 

 

/J

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Här finns info varför det kan vara bra att ta kollagentillskott när man tränar. Kollagen stärker kroppens stödjevävnader. Jonas Bergqvist.skriver bra om detta. Kollagen är bra för leder, hår, hud, naglar o skelettet.

Dessutom bra för tarmarna och läkning av tarmarna vid matsmältningsproblem.

Kanske kollagentillskott kan hjälpa?

http://www.jonasbergqvist.se/kollagen--ett-tillskott-for-hud-skelett-senor-och-leder

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

20 minuter sedan, Jånte sade:

Jag är ganska otålig som person och vill gärna att saker och ting ska hända med en gång.

Där kan du ha ett av grundproblemen... (me too... :P) Jag gissade att du är rätt påläst, därför lade jag till några "varför" i mina påståenden. Inte så lätt att veta var du ligger till, kunskapsmässigt.

Jag tror inte det finns ett svar som gäller för alla. Just nu plöjer jag böcker om epigenitik, dvs läran om varför vissa gener slår av och på beroende på vad vi utsätts för. Vissa genvarianter är man född med, vissa skapar man genom att slå av och på deras uttryck genom sitt leverne. Därför måste man se till sig själv och pussla ihop olika teorier utifrån den kunskap som finns. När man ställer frågor på ett forum som detta svarar vi som sökt oss hit av samma anledning, dvs gängse råd funkar inte, man måste hitta nya vägar och där kan vi hjälpa varandra. Sedan har vi lite olika bakgrund och erfarenheter och därav spretar råden.

Uppenbart har det du gjort inte fungerat hittills, tolkar jag det rätt? Att då fortsätta med samma sak är ju rätt lönlöst. Att testa nya saker men inte vara beredd att ge det tid är ju också rätt lönlöst. Brukar bara skapa frustration. 

Om du har "allmän inflammation", dvs ont typ överallt hela tiden, så tror jag inte träna är nån fara (om man försöker förebygga den underliggande inflammationen) men har du punktont, som när du springer och får ont i ländryggen, knäet mm, då säger ju faktiskt kroppen nånting specifikt. Om den i kroppen inneboende vill lyssna är en annan sak... Själv har jag svängt från "Kroppen ska göra som jag vill! till "Vad vill kroppen nu?" 
Den cirkadiska rytmen, dvs vår biologiska klocka, påverkas av skiftjobb, jajamen. Skiftjobb är stress. Stress är hormon- och signalsubstanspåslag i obalans och får man inte återhämtningen så svarar kroppen med inflammation. Skiftgång är långtidsstress. Jag undrar om du inte bränner ditt ljus i alla ändar just nu..? Uteblivna träningsresultat vid din mängd träning och ont lite här och där, tyder på det. Lite rakt på sak: Läk kroppen först så kommer resultaten efter det.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

32 minuter sedan, kickilotta sade:

 

Dessutom har fascians tillstånd stor betydelse för vårt välbefinnande. Här finns massor med info och tränings- och rehab-råd. Gå in och läs!

 www.atlasbalans.com/sv/fascia/problem-kopplade-till-fascia/#Inflammation

Jo där har jag vart och kollat också, och läst och läst. Det finns andra företag som tänker likadant tex det amerikanska företaget Theragun. Som jag förövrigt har en massagepistol :) från. Men att det skulle vara fascian som är nyckeln till allt är jag mer tveksam till.

Link to comment
Share on other sites

40 minuter sedan, MariaF sade:

Där kan du ha ett av grundproblemen... (me too... :P) Jag gissade att du är rätt påläst, därför lade jag till några "varför" i mina påståenden. Inte så lätt att veta var du ligger till, kunskapsmässigt.

Jag tror inte det finns ett svar som gäller för alla. Just nu plöjer jag böcker om epigenitik, dvs läran om varför vissa gener slår av och på beroende på vad vi utsätts för. Vissa genvarianter är man född med, vissa skapar man genom att slå av och på deras uttryck genom sitt leverne. Därför måste man se till sig själv och pussla ihop olika teorier utifrån den kunskap som finns. När man ställer frågor på ett forum som detta svarar vi som sökt oss hit av samma anledning, dvs gängse råd funkar inte, man måste hitta nya vägar och där kan vi hjälpa varandra. Sedan har vi lite olika bakgrund och erfarenheter och därav spretar råden.

Uppenbart har det du gjort inte fungerat hittills, tolkar jag det rätt? Att då fortsätta med samma sak är ju rätt lönlöst. Att testa nya saker men inte vara beredd att ge det tid är ju också rätt lönlöst. Brukar bara skapa frustration. 

Om du har "allmän inflammation", dvs ont typ överallt hela tiden, så tror jag inte träna är nån fara (om man försöker förebygga den underliggande inflammationen) men har du punktont, som när du springer och får ont i ländryggen, knäet mm, då säger ju faktiskt kroppen nånting specifikt. Om den i kroppen inneboende vill lyssna är en annan sak... Själv har jag svängt från "Kroppen ska göra som jag vill! till "Vad vill kroppen nu?" 
Den cirkadiska rytmen, dvs vår biologiska klocka, påverkas av skiftjobb, jajamen. Skiftjobb är stress. Stress är hormon- och signalsubstanspåslag i obalans och får man inte återhämtningen så svarar kroppen med inflammation. Skiftgång är långtidsstress. Jag undrar om du inte bränner ditt ljus i alla ändar just nu..? Uteblivna träningsresultat vid din mängd träning och ont lite här och där, tyder på det. Lite rakt på sak: Läk kroppen först så kommer resultaten efter det.

Jo, skiftgång är nog inte alltid bra. Men mitt jobb är lite av mitt kall så jag kommer sannolikt inte sluta med treskift. Jag kan tänka mig att stress har en viss påverkan på mig. 1. Småbarn 2. Villa 3. Treskiftjobb 4. Att hela tiden ha press på sig själv att träna och utvecklas. 5. Att ens ha tid till att träna?  -  sedan kanske kroppen har lättare att komma in i inflammation med stärkelse i kroppen? 

 

Vad menade du med ljuset!? 

Link to comment
Share on other sites

7 minuter sedan, Jånte sade:

Vad menade du med ljuset!? 

Vet inte riktigt hur jag ska förklara... men om man har ett antal symptom, som du har, och så testar man en mängd saker som inte funkar eller så funkar de ett tag men inte i längden, samtidigt som man kör på som vanligt med vardagen, skiftjobbet, barnen, träningen, klippning av åldrande föräldrars gräsmatta, you name it... då skapar man en väldig massa obalanser, biokemiskt men sannolikt även fysiskt/mekaniskt, på vägen och i långa loppet är risken stor att man havererar/blir jättesjuk. Sedan kanske den svaga länken är nåt helt annat än vad man skulle kunna tro. Din kropp skriker att nåt är fel, den mår inte bra, och dina försök att svara ger intrycket av att vara... "halvdana" är kanske fel ord men quick fix finns liksom inte. Du vill så gärna och kanske blir ditt fokus prestation istället för hälsa?

Detta kanske inte gäller dig, det kan bara du bedöma, jag tolkar det du skriver.

I vår moderna sjukvård är snabba fixar lösningen men det är ju helt fel, det är symptomdämpning. Som att sätta plåster på öppna sår - det kan dämpa blödningen men sen kommer varet om man inte låter såret läka. Det är det jag gillar med Maffetone, FÖRST är man frisk, SEN kan man träna. Och det viktigaste: Training = Workout + Recovery.

 

 

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pollenallergi. Vilka pollen? Hur blev det bättre? 

Mina smärtor försvann med vetet och de andra gluten-gräs-fröerna och ko-mejerierna. Jag får smärtor av de flesta frön och nötter, dessutom allergisk mot många av dom, det handlar nog om lektinkänslighet. Mjölksyrabakterier (probiotika) ger ledsmärta. 

Om dina symptom är mest på högersidan kan du behöva stötta din gallproduktion. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 2019-08-04 at 11:36, Jånte sade:

Jag är ganska otålig som person och vill gärna att saker och ting ska hända med en gång.

Haha, jag med. :D Du verkar dock ha en hel del tålamod med kroppen, då du tränat aktivit mer än halva ditt liv och inte gett upp även fast du haft ont. Så om du bara har samma tålamod med LCHF-kosten de närmsta månaderna så att kroppen hinner anpassa sig, det tar olika lång tid för olika muskelgrupper, hoppas jag att du blir kvitt värken och dessutom når de resultat du vill. Heja dig!

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 2019-08-04 at 11:04, MariaF sade:

Kommer på saker allt eftersom nu... :)
Tidigare skrev jag om att Phil Maffetone (långdistansgurun som förespråkar hälsa framför allt för utan hälsa kan du inte träna) är tveksam till stretching. En annan som pratar flexibilitet hellre stretch för att förebygga det du beskriver, är Dr. Nicholas Romanov, the POSE method of running. Numera bor han i USA men han var tidigare tränare för Sovjets olympiska löpare. Han pratar också om styrka för de balanserande musklerna (som de posturala). Numera har han en betaltjänst med utbildningsfilmer men hans gamla material bör ligga kvar på youtube.

Har läst lite om Maffetone, riktigt intressant!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2019-08-04 at 18:14, Erik 2 sade:

Pollenallergi. Vilka pollen? Hur blev det bättre? 

Mina smärtor försvann med vetet och de andra gluten-gräs-fröerna och ko-mejerierna. Jag får smärtor av de flesta frön och nötter, dessutom allergisk mot många av dom, det handlar nog om lektinkänslighet. Mjölksyrabakterier (probiotika) ger ledsmärta. 

Om dina symptom är mest på högersidan kan du behöva stötta din gallproduktion. 

poet så som gräs, lite katt och vissa stenfrukter. Men katt är nästan borta sedan några år tillbaka..

Link to comment
Share on other sites

On 2019-08-05 at 19:15, morgonsol sade:

Haha, jag med. :D Du verkar dock ha en hel del tålamod med kroppen, då du tränat aktivit mer än halva ditt liv och inte gett upp även fast du haft ont. Så om du bara har samma tålamod med LCHF-kosten de närmsta månaderna så att kroppen hinner anpassa sig, det tar olika lång tid för olika muskelgrupper, hoppas jag att du blir kvitt värken och dessutom når de resultat du vill. Heja dig!

Ge upp? Då har man ju förlorat, jag är inte bara otålig utan jag är lite väl envis också :) men det har gett mig många vinster av olika slag i mitt liv :) 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

En liten uppdatering efter nästan två veckor:

 

Sömnen är riktigt bra, vaknar inte längre upp bakis/huvudvärk. Ryggen, kroppen känns mjukare, kanske har en del ont i kroppen försvunnit. Definitivt piggare, mindre sockersug och känner mig inte lika hungrig längre. 

 

Har inte kört igång någon träning än.

 

over n out.

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Jamtlandstjej said:

Om symptomen är mest på vänstersidan då?...🤔

Ledsen, inga lika klara uppslag för den sidan. Jag har ofta problem med vänster höft. Jag tro det är ömsom inflammatoriskt ömsom muskulärt. Den imflammatoriska smärtan är klart länkad till mina matintoleranser, bla ko-mejeri. Hur det hänger ihop vet jag inte, men gissar på att ko-mejeri ger en tarminflammation som på nåt sätt går vidare eller strålar till höften. Muskulär smärta fixar min massör. 

 

 • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, Jånte said:

poet så som gräs, lite katt och vissa stenfrukter. Men katt är nästan borta sedan några år tillbaka..

Utan att ha hittat stöd för teorin, tror jag att gräspollenallergi och vete/råd/kornallergi hänger ihop och kopplingen är lektiner (vete,råg,korn är ju gräsfrön och har förmodligen ett kemiskt skydd i form av lektiner som är mycket likt eller helt enkelt samma som gräspollen) och uppkomsten av allergin har att göra med låg magsyra och läckande tarm. Med tillräckligt sur magsyra bör alla proteinerna (bla lektiner) brytas ner till aminosyror och inga peptider eller hela proteiner blir kvar för immumförsvaret att reagera på. Immunförsvaret kommer åt allergenerna  (hela proteiner eller peptider) vid läckande tarm. Luftburet pollen kommer ner i tarmen genom svälj av slem från lunga och strupe där pollen fastnat. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

39 minuter sedan, Erik 2 sade:

Utan att ha hittat stöd för teorin, tror jag att gräspollenallergi och vete/råd/kornallergi hänger ihop

Det har jag läst om nånstans, så stöd finns nog. Fast var, minns jag inte. 

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, MariaF said:

Det har jag läst om nånstans, så stöd finns nog. Fast var, minns jag inte. 

Tack för en spark därbak. 🙂 Det var bara att googla, som vanligt, om tom wikipedia tar upp det med referenser till forskningsartiklar under "wheat allergy". Över 40 bokförda allergener i vete ...  Korsreaktion med gräspollen och rågpollen bla. 

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Hej alla! Läste en artikel i går om en kille (idrottsman som kör MTB slopstyle) som fick ont i ryggen och det visade sig vara något strul med sköldkörteln så han fick inflammation i kroppen och det han beskriver är rätt likt mina åkommor. Jag bifogar de delar av artikeln som det står i:

 

Allt om MTB möter EMIL JOHANSSON

År 2017 slog mtb-cyklisten Emil Johansson igenom med dunder och brak genom att bli så väl världsmästare som svensk mästare i slopestyle. Därefter har karriären kantats av skador och sjukdomar, men nu är det 20-åriga stjärnskottet på väg tillbaka mot toppen.

Text Carl Olsson

 

FAKTA: Slopestyle

I Slopestyle Mountainbike gör utövarna ett längre tävlingsåk som involverar olika typer av trick. Åket bedöms av en grupp domare, som ger poäng för varje trick utövarna gör. Totalt kan ett åk generera 100 poäng.

Utövarna måste följa banan, men är i övrigt fria att göra vilka konster de vill.

Den 2 september 2017 stod den då artonårige Emil Johansson beredd att påbörja sitt åk i tävlingen Red Bull District Ride i tyska Nürnberg. Han befann sig i höjd med husens takåsar, och över honom strålade höstsolen. Nere på stadens gator och torg väntade ungefär 80 000 personer på att få se Emil köra säsongens sista deltävling i VM-serien.

Historiens yngsta världsmästare

Han hade vid detta tillfälle redan säkrat världsmästartiteln, men det var inget som gick att utläsa i hans ansikte. Han var fokuserad, och när den ansvariga funktionären gav klartecken kastade han sig utför startrampen. Till publikens jubel klarade han banans alla svårigheter med bravur och i det sista hoppet, som också var det största, gjorde han en backflip double tailwhip där han och cykeln tumlade om varandra i luften innan han tog mark. Strålande glad kunde han konstatera att debutsäsongen var till ända, och att han blivit den yngsta världsmästaren någonsin. ”Det var ren glädje såklart, en fantastisk känsla. Det var så oerhört skönt att jag lyckades göra detta på min första hela säsong. Samtidigt var det svårt att ta in att jag faktiskt var världsmästare, det tog ganska lång tid att landa in i att jag vunnit”, säger Emil.

Smärta i ryggen

Drygt en månad senare vann han historiens första svenska mästerskap i slopestyle. Det tycktes i det läget inte finnas något som kunde stoppa Emils framfart, och på hans cykelhimmel fanns inte ett moln så långt ögat kunde nå. Men inget varar för evigt, och innan den så framgångsrika säsongen var över var läget ett helt annat. ”Ryggen hade under stora delar av säsongen gett mig strul men inte mer än att jag kunde hantera det. Men mot slutet av året fick jag fruktansvärt ont i ryggen, och jag kunde inte ens sitta på en stol utan att det blev outhärdligt”, säger han. Att cykla var inte att tänka på, och den vinter som egentligen skulle ha bestått av förberedelser inför en ny stor satsning gick istället åt till att söka efter orsaken till smärtan. ”Det stack som knivar i ländryggen, men trots att jag besökte flera olika specialister var det ingen som kunde hitta felet och ge mig ett konkret svar på vad det var”, säger han.

 

Emil har många trick att välja mellan när det är dags fär tävling, och vissa av dem har ingen annan gjort före honom.

Frisk på utsidan, sjuk på insidan

I början av år 2018 kom han i kontakt med en läkare i Tyskland och efter en andra magnetröntgen kunde de lokalisera problemet, en buktande disk i ländryggen, och rehabiliteringen kunde därmed starta. Men det gick inte som planerat. Emils tillfrisknande drog ut på tiden, och han blev allt oftare sjuk. ”Jag var säkert sjuk minst lika många dagar som jag var frisk under den våren, och de dagar jag kände mig frisk hade jag fortfarande en väldigt låg energinivå”, konstaterar han. Han försökte då och då att cykla, men fick varje gång kapitulera för smärtan. Vid det här laget hade även allmäntillståndet börjat ta stryk. ”Jag såg frisk ut på utsidan, men det räckte med att jag cyklade fram och tillbaka på gatan för att jag skulle bli trött. Försökte jag någon gång ta ut mig så blev jag sjuk, och trots att jag sov 10-12 timmar per natt vaknade jag ändå trött”, berättar han.

Studenten stökades undan

Men inget ont som inte har något gott med sig. Hans ofrivilliga paus från cyklingen förbättrade närvaron i skolan vilket underlättade studierna. ”Förutom att försöka bli frisk hade jag inte något bättre för mig än att plugga, så då passade jag på att ta studenten vilket var lite skönt att få undanstökat”, säger han.

Anledningen till att han var så orkeslös och trött, skulle det visa sig, var en autoimmun sjukdom i sköldkörteln som hade lett till kronisk inflammation i kroppen. Medicinsk behandling sattes in för att stabilisera immunförsvaret, och Emil kunde återigen börja snegla mot cykeln. I augusti 2018 gjorde han comeback vid säsongens sista världscuptävling där han slutade på fjärde plats. ”Inte ens dagen innan tävlingen var jag säker på att kunna köra, men när jag tränade i backen kändes det bra. Helt plötsligt började det klicka”, säger han.

Trots framgången var han långt ifrån återställd, och det hann bli 2019 innan han kom att betrakta sig som hyfsat frisk igen. ”Men nu vågar jag nog säga att kroppen har hittat någorlunda tillbaka, och jag gör allt jag kan för att jag inte ska falla tillbaka igen. Nu har jag lärt mig att förstå min kropp mer och kan därmed lyssna mycket bättre på den än tidigare. När jag får signaler om att jag äter fel, eller tränar fel eller för hårt så lyssnar jag till det”, säger han.

Träning, mat och sömn

Förutom att han numera är mer lyhörd på vad kroppen säger så har de gångna årens skade- och sjukdomsproblematik även fått följder när det kommer till upplägget av träningen. ”Under hösten testade jag att lägga in en vilodag efter varje träningsdag för att kunna återhämta mig på bästa sätt”, säger han, och fortsätter: ”I höstas körde jag också styrketräning med väldigt lätta vikter för att stärka muskulaturen, och nu på våren har jag börjat köra lite tyngre styrketräning än tidigare”.

 

På prispallen efter tävlingen Red bull District Ride i Nürnberg år 2017 kunde Emil, till vänster, glädjas både åt andraplatsen i tävlingen och åt världsmästartiteln.

Med en kropp som under det senaste halvåret har blivit starkare går han numera till gymmet två, tre gånger i veckan och kompletterar detta med lika många cykelpass. Detta ger träningsveckor som i genomsnitt består av ungefär femton timmar träning. Resterande timmar går i huvudsak åt till att maximera effekten av dessa träningstimmar. ”För att ge min kropp så bra utgångsläge som möjligt när det kommer till läkning av sjukdomen, återhämtning och träning så fokuserar jag förutom på att träna också på att få i mig bra mat och att sova bra. Då återhämtar jag mig på bästa sätt efter långa träningsdagar”, säger han.

Hoppen kräver en fräsch hjärna

När det kommer till träningspassen på cykel är utformningen av dessa inte alldeles enkel att redogöra för, men Emil gör trots allt ett försök. ”Jämfört med traditionell mountainbike, där det gäller att ta ut sig fullständigt, är min träning inte helt densamma. Eftersom det jag gör på cykeln är riskfyllt gäller det för mig att inte köra på för hårt när kroppen är trött, för då kommer risker in. När kroppen inte är fräsch är det mycket lättare att man fattar fel beslut. Så jag har fått lära mig att hitta linjen där jag avbryter cykeldagen när jag har slut på energi, och inte kan fortsätta att nöta tricks. Målet med min träning är inte att bli utpumpad, jag måste vara förhållandevis fräsch i kroppen och huvudet för att kunna genomföra hoppen jag vill utan att ta onödiga risker”, säger han.

Kan du beskriva ett träningspass?

”De kan se olika ut beroende på var och när jag tränar. På vintern har jag sällan tillgång till mer än ett hopp i rad men på sommaren kör jag ofta lite längre banor, plus alla de tävlingsbanor jag kör som kan vara allt från 3 till 15 features. Efter ett åk försöker jag återhämta mig sig så gott jag kan utan att vila för länge. Det blir typ som korta intervaller. På en timme hinner jag köra nästan 30 åk, och eftersom jag för det mesta repeterar tricks många gånger innan de sitter så blir träningspassen ofta långa”, säger han, och fortsätter: ”Jag kan aldrig ta ett trick för givet och jag måste ständigt respektera vad jag håller på med oavsett hur bra jag tycker att jag behärskar det, så det krävs ett ständigt underhållsarbete av ens förmågor”.

...............

 

Ni som kan detta, skulle jag kunna ha samma problematik och går det att lösa med LCHF ELLER ska jag söka mig till vården för medicinering?

 

Tacksam för svar!

 

/J

 

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Jånte sade:

Ni som kan detta, skulle jag kunna ha samma problematik och går det att lösa med LCHF ELLER ska jag söka mig till vården för medicinering?

Om man anser sig kunna detta, då är man självutnämnd expert, eller..? ;)

Eftersom du har allergier, ont i kroppen som inte svarar på träning; Det skulle absolut kunna vara så att du har autoimmunitet. Och kanske slår det mot sköldkörteln. Det finns en tråd som skulle kunna vara intressant:

Om du ska gå till doktorn eller inte...? Tja, kosten är den stora delen men ibland behöver kroppen hjälp att kunna utnyttja den förbättrade kosten, t ex genom förbättrad tarmflora. Om du vill kan du låta testa dig men insistera på att de förutom T3 och T4 kollar antikroppar också. Denna websida har en del intressant om underfunktion i sköldkörteln och vad man bör testa: https://hypotyreos.info

Anna Sparre, 4Health, har en del intressant läsning och avsnitt i sin podcast om sköldkörteln, autoimmunitet mm, t ex detta: http://4health.se/118-hormonell-obalans-skoldkorteln-och-autoimmunitet-lyssnarfragor

 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Sprang en pytte sträcka igår, mest för att suget inte gick att motstå, ca 4km i njuttempo.. Kändes som att det gick lätt, och att kroppen blev mjuk av rörelsen. idag så känner jag mig som vanligt, lite halvstel och lite subtil smärta i ryggslut, vader, nacke och skuldror... :) 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

46 minuter sedan, Jånte sade:

idag så känner jag mig som vanligt, lite halvstel och lite subtil smärta i ryggslut, vader, nacke och skuldror... :) 

Även om låggradig inflammation ligger nära till hands att misstänka (som iofs kan orsakas av egentligen vad som helst) så finns det ju även möjlighet att du kan känna av tungmetaller i kroppen. Kan du tänkas ha det? Jag utgår från att du inte använder kopparspiral... ;):P  Men kanske amalgam? Nåt jobbrelaterat du utsatts för?

Har snabbt är "njuttempo" för dig? 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, MariaF sade:

Även om låggradig inflammation ligger nära till hands att misstänka (som iofs kan orsakas av egentligen vad som helst) så finns det ju även möjlighet att du kan känna av tungmetaller i kroppen. Kan du tänkas ha det? Jag utgår från att du inte använder kopparspiral... ;):P  Men kanske amalgam? Nåt jobbrelaterat du utsatts för?

Har snabbt är "njuttempo" för dig? 

Inget amalgam, inget i metallväg/jobbrelaterat i min kropp. 

Mitt ”vanliga” tempo förut låg ca på 4.30/km igår vart det 6/km.. jag kunde nog kört på snabbare men det kändes skönt att bara lunka på.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Efter löpningen igår har jag känt mig sliten idag, det var tom lite jobbigt att gå en dag på Kolmården. 

 

Mitt tålamod gör sig påmint, funderar på att utesluta mejeriprodukter också. 

 

Jag drog ju igång detta (lchf) med 3dagar paleo, kändes som det gav effekt i början, nu känner jag mig forf stel, dock lite bättre. Men iom att jag är laktosintolerant så kanske borttagande av mejeri kan vara bra och ge mig resultat snabbare!? 

 

Hittills har jag vart spannmål/sockerfri i 3veckor typ.

 

vad säger ni? Brukar det dröja innan inflammationer ger sig? Ska jag vila på hanen eller gå över till mejerifri kost? 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

12 timmar sedan, Jånte sade:

 Brukar det dröja innan inflammationer ger sig? Ska jag vila på hanen eller gå över till mejerifri kost? 

Hej, jag skulle nog kunna tänka mig att testa mejerifri kost om jag var i din situation. Uteslut mejerier i några veckor, se vad som händer och introducera igen försiktigt.  Lektiner kanske också kan vara något att titta på.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hej Jånte!

Det finns ett problem med LCHF och träning och det är om man äter ganska strikt men inte helt strikt och/eller fuskar lite någongång ibland. Då blir kroppen inte helt anpassad till ketogen kost och då kommer det att vara väldigt tungt och träna (man får kraftitgt reducerade glykogen förråd samtidigt som fettförbränningen inte uppregleras tillräckligt mycket). Så om man inte är beredd att äta helt strikt under lång tid (2-3 månader+) så kan det vara bättre att äta en lite liberalare variant av LCHF, typ 50-100 gram kolhydrater, för då kommer dina glykogenförråd att vara OK för träning.

Antag att du äter helt strikt LCHF (ketogent) då kommer det alltså ta 2-3 månader innan träning känns någorlunda OK, det finns inga genvägar där. Jag äter själv oftast lite liberalare för att undvika problem vid träningen och tar oftast en resorb eller två efter ett längre löppass. Hursomhelst det är ett vägval du måste göra. :)

Jag började äta LCHF eftersom mitt blodsocker ligger ganska högt och jag därför är lite orolig att på sikt utveckla diabetes. Men en mycket positiv effekt var att en hälseneinflammation som jag lidit av under flera år försvann efter ca 3 månaders LCHF-ätande så det är kanske ungefär så lång tid du får räkna med att det kan ta innan inflammationer i kroppen försvinner.

Jag har under perioder testat att äta mejerifritt men har inte upplevt att det gör vare sig till eller ifrån, jag antar att det är väldigt individuellt. Men det kan vara värt att köra med mejerier i 3-4 månader och sen gå över till mejerifritt om man då inte fått de resultat man vill ha. LCHF innebär ju att man begränsar sig och avstår från att äta vissa råvaror och att låta bli mejerier innebär att man avstår från ytterligare råvaror, det kan vara svårt att upprätthålla i längden om man inte är mycket motiverad.

Lycka till! :)

 

 

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

18 timmar sedan, MariaF sade:

Glöm inte omställningstiden... 3v är ingenting vad gäller träning. Det kan ta 3mån innan kroppen känns pigg.

Kul att du är på hugget i min tråd och svarar snabbt! Jag menar mer det här med stelheten och att jag har spända och onda muskler... men det kanske du också menade med "pigg"?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Kattuggla sade:

Hej, jag skulle nog kunna tänka mig att testa mejerifri kost om jag var i din situation. Uteslut mejerier i några veckor, se vad som händer och introducera igen försiktigt.  Lektiner kanske också kan vara något att titta på.

Baljväxter är väl inte en grupp som man äter vare sig i paleo eller LCHF? Jag äter dom iaf inte.

Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Peter B sade:

Hej Jånte!

Det finns ett problem med LCHF och träning och det är om man äter ganska strikt men inte helt strikt och/eller fuskar lite någongång ibland. Då blir kroppen inte helt anpassad till ketogen kost och då kommer det att vara väldigt tungt och träna (man får kraftitgt reducerade glykogen förråd samtidigt som fettförbränningen inte uppregleras tillräckligt mycket). Så om man inte är beredd att äta helt strikt under lång tid (2-3 månader+) så kan det vara bättre att äta en lite liberalare variant av LCHF, typ 50-100 gram kolhydrater, för då kommer dina glykogenförråd att vara OK för träning.

Antag att du äter helt strikt LCHF (ketogent) då kommer det alltså ta 2-3 månader innan träning känns någorlunda OK, det finna inga genvägar där. Jag äter själv oftast lite liberalare för att undvika problem vid träningen och tar oftast en resorb eller två efter ett längre löppass. Hursomhelst det är ett vägval du måste göra. :)

Jag började äta LCHF eftersom mitt blodsocker ligger ganska högt och jag därför är lite orolig att på sikt utveckla diabetes. Men en mycket positiv effekt var att en hälseneinflammation som jag lidit av under flera år försvann efter ca 3 månaders LCHF-ätande så det är kanske ungefär så lång tid du får räkna med att det kan ta innan inflammationer i kroppen försvinner.

Jag har under perioder testat att äta mejerifritt men har inte upplevt att det gör vare sig till eller ifrån, jag antar att det är väldigt individuellt. Men det kan vara värt att köra med mejerier i 3-4 månader och sen gå över till mejerifritt om man då inte fått de resultat man vill ha. LCHF innebär ju att man begränsar sig och avstår från att äta vissa råvaror och att låta bli mejerier innebär att man avstår från ytterligare råvaror, det kan vara svårt att upprätthålla i längden om man inte är mycket motiverad.

Lycka till! :)

 

 

Eftersom jag inte orkar slösa med 3-4 månader så kör jag tvärt om, jag kommer att köra mejerifritt nu ett tag, tack för ditt inlägg!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Jånte sade:

Eftersom jag inte orkar slösa med 3-4 månader så kör jag tvärt om, jag kommer att köra mejerifritt nu ett tag, tack för ditt inlägg!

Hoppas att det går bra med det mejerifria. Tänk bara på att om man sen slutar med LCHF med eller utan mejerier och går tillbaka och äter ungefär som innan så kommer också  troligen samma problem som man hade innan tillbaka, tyvärr och man får nog räkna med att man måste ge LCHF en 3-4 månader om kosten ska få en ärlig chans när det gäller inflammatoriska problem. Det är inte som vid viktnedgång där många får bra resultat redan från dag 1.

 • Like 2
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, Jånte sade:

Kul att du är på hugget i min tråd och svarar snabbt! Jag menar mer det här med stelheten och att jag har spända och onda muskler... men det kanske du också menade med "pigg"?

Jo, omställningsbesvären innebär att man blir matt och trött och kanske också stel, det minns jag inte riktigt men jag minns hur tungt det var att cykla till jobbet.

3 timmar sedan, Jånte sade:

Eftersom jag inte orkar slösa med 3-4 månader 

Tror detta är sitt största problem, otåligheten.  Och kanske en ovilja att lyssna på kroppen (för du vill ju prestera)? Peter B har helt rätt, minst 4mån om du ska hinna märka skillnad och "håll dig till saken", i detta fall LCHF, gärna strikt.

Jag kan förstå din otålighet för du har testat många olika saker men inte nått ända fram. Men om du tänker på det, vad kan vara viktigare än de byggstenar din kropp ska fungera av? Skulle möjligen vara att läka tarmen så att du kan tillgodogöra dig näringen. 

 • Like 4
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

On 2019-08-13 at 17:36, MariaF sade:

Jo, omställningsbesvären innebär att man blir matt och trött och kanske också stel, det minns jag inte riktigt men jag minns hur tungt det var att cykla till jobbet.

Tror detta är sitt största problem, otåligheten.  Och kanske en ovilja att lyssna på kroppen (för du vill ju prestera)? Peter B har helt rätt, minst 4mån om du ska hinna märka skillnad och "håll dig till saken", i detta fall LCHF, gärna strikt.

Jag kan förstå din otålighet för du har testat många olika saker men inte nått ända fram. Men om du tänker på det, vad kan vara viktigare än de byggstenar din kropp ska fungera av? Skulle möjligen vara att läka tarmen så att du kan tillgodogöra dig näringen. 

Spot on! Jag vet att jag otålig, och det försöker jag jobba mycket med, jag är också ganska ivrig och vill att saker ska hända mycket och snabbt. Det jobbar jag också med mycket. 

 

Med strikt, menar du då helt utan spannmål? För det ÄR väldigt lätt för mig, det som är svårare är nog ändå mejeri. Men har många paleo recept som jag gillar så det är nog ok ändå (försöker iaf intala mig det). Det som är den jobbigaste saken är nog i det sociala, att alltid behöva vara den jobbige som ska ha specialmat och behöva dubbelkolla allt.

 

/J

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 2019-08-03 at 20:56, Jånte sade:

Hej alla! Jag har för en vecka sedan börjat med lchf efter ha läst några artiklar om att ont/stelhet i muskler skulle kunna vara för att man äter stärkelse/Socker

 

Artikeln:

https://www.dietdoctor.com/se/dina-omma-muskler-ar-inte-spanda-de-ar-inflammerade

 

Lite bakgrund så att du som läser mitt inlägg förstår min problematik.

Jag är en kille på 38 år. Jag har under flera år tränat löpning och styrketräning med mer och mer inriktning på triathlon och styrkelyft. Dvs ganska seriöst. Jag har de senaste åren känt mig ganska stel i baksida lår, vader och skulderpartiet, lite ont i knän, nackspärr, handleder mm. och inte fått det resultat av träning som jag velat ha dvs starkare samt snabbare trots en ganska hög dos av träning.

 

Värt att veta:

Värt att tillägga är att Jag är också allergisk mot pollen och stenfrukter sedan barndom. Pollen har dock blivit MYCKET bättre. 

 

Sedan 2003-4 är jag också laktos intolerans. Tillslut (2009) gjorde jag en gastroskopi efter mycket magproblem och det visade sig vara laktosintolerans.

 

Så, tillbaka till historien...

För ca 1.5år sedan började jag få väldigt ont i ryggen, bäckenet, strålningar ned mot knä/fötter mm efter att jag börjat stretcha ganska mycket för att få bort korta och stela muskler.

Jag uppsökte div kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster. Ingenting funkade, alla sa olika saker, och tillslut gjorde jag en MR-röntgen som visade, noll och ingenting. Alla sa att ”du är fullt frisk och din rygg är riktigt fin”.

 

jag har lagt otaliga tusen kr på massage då en massör konstaterade ganska snabbt att jag hade massor av spänningar i sätesmuskeln och att den mer el mindre inte var delaktig i min träning och andra muskler fick träda in och belastas hårt. Därav att jag hade ont. 

Efter det har jag vart till en ytterligare specialist läkare som var specialist på ryggar. 

 

Jag berättade min bakgrund som jag gjort för er, då får jag göra ett puls/laktattest på löpband som visar hyfsat bra resultat trots min frånvaro från träning sedan ett år tillbaka. Jag ser att han blir konfunderad, och han ordinerar mig mer löpning och mer energi i form av kolhydrater??? Jag är rätt smal (178/72)så han trodde kanske att jag var utsvulten

 

 

Besviken av att jag eg inte fått svar började googla frenetiskt och kom in på LCHF dvs de artiklar jag refererade till först i inlägget. Min mathistorik är som de flesta idrottare, mycket kolhydrater iform av grovt bröd, gröt, mycket pasta mm och kosttillskott i form av energidryck, proteinpulver mm.

 

jag gjorde även en tidslinje på ALLA mina skador/åkommor i hela mitt liv.

 

Här kommer den:

1981 - Födelse

1987 - Faller från ca 3meter ned i betonggolv, skallskada. Allvarlig men kunde skrivas ut efter 2 dagar.

1997 - börjar gymträna

1998 - får ont i hö axel

1999 - mönstring, läk säger lite sned i rygg (ingen har efter det sagt det)

2000 - lumpen, ont i en punkt vid vä skuldra

2001 - kan ibland känna låsningar på framsida bröst 

2003 - Börjar bli trött, träning dålig, dåliga resultat, riktigt dålig i magen. I efterhand förstår jag nu att detta var startpunkten på min laktosintolerans.

2007 - mycket låsningar framsida bröst

2009 - laktosintolerans påkommen

2009-19 kommer aldrig upp i den nivå som jag vill med träning, ont i nacken, nackspärr från och till

2011 - ont i hälsenorna

2014-19 ont i hö knä då och då, hö axel då och då, 

2017 - börjar med triathlon

2018 - Får väldigt ont i rygg höft när jag springer efter några månader av konternuerlig stretch

2019 - mt röntgen som visar inget, ont i vader

 

Och nu då, efter en vecka med lchf så har jag fått ett par riktigt fina nätter av djup sömn, känt mig något piggare, men nu efter 8 dagar haft mycket lös avföring samt ont i muskelatur... 

 

mina tankar är att jag ska köra i en månad strikt lchf med lite träning. Blir jag inte bättre så tar jag bort alla mejeriprodukter.

undertiden så kommer jag göra en fullständig allergi undersökning på alla födoämnen. 

 

Vad säger ni som nu har plågat er igenom mitt inlägg utan att somna!? 

 

/J

 

 

 

Tillägg 1 på mitt inlägg, det kan bli fler ;)

 

Jag jobbar sedan 11 år treskift. Jobbet som jag har är bitvis mentalt och psykiskt jobbigt men enormt stimulerande. Jag tänker att någon här inne har säkert någon tanke om just treskift. Jag äter inte på nätterna utan äter frukost när jag kommer hem. Jag har under åren alltid fått 7-9h efter nattpassen. 

Jo jag somnade nästan!

Men du verkar ha driven och viljan, det höll mig vaken!

Oså skall vi reda ut det här med LCHF, det är ingen one size fix anything diet!

Utan som bäst så löser det vissa saker som tex hyperinsulinemi.. vilket fortgår vanligtvis i 10-30 år innan man får diagnosen metabolt syndrom/diabetes!

Oså till LCHF och träning.. är man frisk funkar LCHF skitbra, framförallt om man är frisk, främst vad gäller uthållighet!

Är man sjuk så fungerar ingeting.. inte ens kolhydratladdning!

Först så vill jag att du läser Cleppatråden.. från början till slut.

Tror vi har gått igenom det mesta man kan säga där om LCHF och träning?

Oså på det, ponera att du inte har gener för en triathlet, utan för något annat?

Själv så var min dröm att bli författare, men det sket sig, så jag skriver här i stället!

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

9 timmar sedan, Jånte sade:

Med strikt, menar du då helt utan spannmål? För det ÄR väldigt lätt för mig, det som är svårare är nog ändå mejeri.

Japp, utan spannmål (dit räknas potatis, ris och majs) och kanske rent av utan rotfrukter. Om inflammation är ditt problem så är det bra att låta blir mejerierna eftersom de påverkar tarmarna/tarmfloran. Och så läser du Cleppas tråd som Zepp tipsar om, kanske se filmen som Cleppa såg innan också..? Kolla Kostdoktorns strikta veckomenyer, det är riktigt god mat. 

 

9 timmar sedan, Jånte sade:

Spot on! Jag vet att jag orolig, och det försöker jag jobba mycket med, jag är också ganska ivrig och vill att saker ska hända mycket och snabbt. Det jobbar jag också med mycket. 

"Genom sig själv känner man andra..." Gissa varför jag gick igång och aktiverade mig så i just din tråd...? ;)

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

19 timmar sedan, Zepp sade:

Jo jag somnade nästan!

Men du verkar ha driven och viljan, det höll mig vaken!

Oså skall vi reda ut det här med LCHF, det är ingen one size fix anything diet!

Utan som bäst så löser det vissa saker som tex hyperinsulinemi.. vilket fortgår vanligtvis i 10-30 år innan man får diagnosen metabolt syndrom/diabetes!

Oså till LCHF och träning.. är man frisk funkar LCHF skitbra, framförallt om man är frisk, främst vad gäller uthållighet!

Är man sjuk så fungerar ingeting.. inte ens kolhydratladdning!

Först så vill jag att du läser Cleppatråden.. från början till slut.

Tror vi har gått igenom det mesta man kan säga där om LCHF och träning?

Oså på det, ponera att du inte har gener för en triathlet, utan för något annat?

Själv så var min dröm att bli författare, men det sket sig, så jag skriver här i stället!

Jo, jag får höra det rätt ofta, driven och viljestark. Jag brukar ofta ta det som en positiv komplimang. Efter vad jag har läst så verkar ju LCHF/paleo/keto just vara en kosthållning som tar bort många krämpor som kanske i sin tur kommer av socker och spannmål. Läs artiklarna som jag skrev om tidigare i tråden. 

 

Det här med gener/talang mm. Tror inte helt på det. Talang finns inte anser jag. Ta slagna som ett ex. är han en talang. Nope, det anser inte jag. När han var liten spelade han boll på kvällar, raster och all övrig tid han inte gick i skolan, han hade ett brinnande intresse för det. Är man då en talang om man lägger 1000-tals timmar på något man tycker är kul? Det är väl självklart att man blir bra på fotboll då! 

 

Så, gener tror jag inte på. Varför fortsatte du inte att skriva? Glödde inte intresset? För har du intresset/drivet/viljan så kan du absolut bli en författare, det anser jag.

Link to comment
Share on other sites

12 timmar sedan, MariaF sade:

Japp, utan spannmål (dit räknas potatis, ris och majs) och kanske rent av utan rotfrukter. Om inflammation är ditt problem så är det bra att låta blir mejerierna eftersom de påverkar tarmarna/tarmfloran. Och så läser du Cleppas tråd som Zepp tipsar om, kanske se filmen som Cleppa såg innan också..? Kolla Kostdoktorns strikta veckomenyer, det är riktigt god mat. 

 

"Genom sig själv känner man andra..." Gissa varför jag gick igång och aktiverade mig så i just din tråd...? ;)

Då har jag inte det minsta svårt att köra 100% strikt. Dock kanske det slinker in lite kolhydrater ibland, det tror jag att jag har svårare med, så som rotgrönsaker.

Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, HelgeK sade:

Om du har ambitionen att tävla på elitnivå i dessa två sporter styrkelyft och triahtlon, så har du gett dig in på en väldigt svår uppgift. Bägge sporterna kräver mycket träning(och olika sorters träning), och mycket återhämtning. Jag känner inte till någon som lyckats tävla på elitnivå i bägge sporterna . Men om du testar det för att se vad som är möjligt, då kan du kanske ha en lärorik tid med både misslyckanden och framgångar under resans gång.

Om man har ett problem, som man vill lösa, då måste man så noga som möjligt analysera hur problemet är beskaffat.Har det att göra med överansträngning, eller är det beroende av felaktiga arbetsställningar, eller medföda fel, eller bero på en sjukdom som orsakar problemet, eller beror det på näringsbrister, eller för mycket av något näringsämne, eller beror det på överrkänslighet. (Det här är ett forum för folk som ätit så mycket kolhydrater så hälsan tagit skada, och då är naturligtvis lågkolhydratkost bra.)    Men även om man äter LCHF, så kan man ändå få brist på essentiella vitaminer, mineraler eller fetter.  Så sannolikheten att hitta en sak som löser ALLA problem är väldigt liten.

 Har jag aldrig haft ambitionen till att köra på elitnivå, dock har jag vart rätt stark och snabb på sprint tävlingar (triathlon) och hyfsad på halvmaraton (löpning) och lite längre lopp. Men jag håller med dig att köra elitsatsning med båda torde vara en omöjlig satsning. 

 

Jag tror att du i min text kanske kan anta att jag inte lämnat något åt slumpen utan analyserat många olika parametrar och min analys har fört mig hit. Jag kan förstås ha fel, men det är iaf gratis till skillnad från alla de experter jag träffat de senaste åren, där alla har sagt olika, där INGEN har påtalat vikten av kost, allergi mot födoämnen eller mot gluten. 

 

Det bästa var ca 2006-7 där jag hade tråkiga magproblem (som senare visade sig vara laktosintolerans). Jag fick en tid på VC, den läkaren remitterade mig till en psykolog då hen ansåg att jag måste vara stressad och i dåligt psykiskt skick. Jag gick till psykologen som efter ett tag "friskskrev" mig då hon tycke att jag inte behövde hennes hjälp. Sedan bet jag ihop tills 2009 då jag masade mig till sjukan och gjorde ordentliga prover.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 timmar sedan, Jånte sade:

till skillnad från alla de experter jag träffat de senaste åren, där alla har sagt olika, där INGEN har påtalat vikten av kost, allergi mot födoämnen eller mot gluten. 

Visst är det för j-vligt?!!! :angry: Att man ska behöva vända sig till forum som detta eller på annat sätt till personer som upptäckt samma sak...?!! Det är ju sunt förnuft, - Det vi utsätts för påverkar oss. Sen hur man ska reversera de skador man utvecklat kan ju vara svårt att pussla ihop. 

Min sjukgymnast trodde inte det berodde på min dåliga hållning att höften inte höll för att springa. Jag fick övningar för att stärka höften men inget för att justera obalansen jag utsatte den för... 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, MariaF sade:

Visst är det för j-vligt?!!! :angry: Att man ska behöva vända sig till forum som detta eller på annat sätt till personer som upptäckt samma sak...?!! Det är ju sunt förnuft, - Det vi utsätts för påverkar oss. Sen hur man ska reversera de skador man utvecklat kan ju vara svårt att pussla ihop. 

Min sjukgymnast trodde inte det berodde på min dåliga hållning att höften inte höll för att springa. Jag fick övningar för att stärka höften men inget för att justera obalansen jag utsatte den för... 

vad berodde den dåliga hållningen på då?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...