Jump to content

Ny studie: rejäl blodtryckssänkning med lågkolhydratkost


Recommended Posts

bacon-eggs-and-avo

Minns du den medryckande reggaelåten “Pressure Drop” som spelades in av grupper som the Clash och the Specials? Texten upprepade: ”Pressure drop, oh pressure, oh yeah, pressure gonna drop on you…

Du kommer att småsjunga på den svängiga låten när du läser om den senaste vetenskapliga studien från dr David Unwins allmänläkarmottagning med lågkolhydratinriktning i nordvästra England. Den publicerades förra veckan.

Ett signifikant lägre blodtryck var ett av de stora fynden bland de lågkolhydratätande deltagare studien följde. Och blodtrycket höll sig lågt över tid. Faktum är att 27 patienter kunde sluta helt med medicinering mot högt blodtryck. Det är högst betydande när blodtrycksmedicinering vanligen tas för resten av livet.

Dr Unwin är huvudförfattaren (av fyra, inklusive två kardiologer) till studien som publicerades 26 juli. Data samlades in från 154 patienter, varav 90 var män och 64 var kvinnor. Samtliga med typ 2-diabetes eller försämrad glukostolerans. Patienterna fick stöd i att äta lågkolhydratkost genom Unwins primärvårdsmottagning i Norwood. Data samlades in mellan 2013 och 2018, med en genomsnittlig insamlingstid på två år (som fortsätter).

Lägre blodtryck var inte det enda signifikanta resultatet i studien. Den genomsnittliga viktnedgången för patienterna var 9,5 kilo, vilket hölls i två år eller mer. Totalkolesterol gick ner, blodfettsprofiler förbättrades. Hur deltagarnas diabetes påverkades rapporterades inte, det kommer att vara ämnet för ytterligare en sammanställning.

International Journal of Environmental Research & Public Health 2019: Substantial and sustained improvements in blood pressure, weight and lipid profiles from a carbohydrate restricted diet: An observational study of insulin resistant patients in primary care

I rapporten påpekar författarna att de medicinska råden till patienterna fokuserade primärt på att informera om vikten av att dramatiskt minska intaget av socker i kosten. Det innebar inte enbart att utesluta rent socker, utan också att ta bort de söta eller stärkelserika kolhydrater som omvandlas till socker i kroppen. Unwins eleganta infografik nedan illustrerar detta på ett sätt som är lätt för patienterna att förstå.

Unwin-blood-sugar.png

Rapporten innehåller en fascinerande diskussion om raden av möjliga mekanismer bakom sänkningen av blodtryck, med det är för komplicerat för att kunna sammanfattas här. Den här välskrivna och grundliga rapporten är verkligen värd en genomläsning.

Författarna pekar på att det finns begränsningar i studien: den var inte randomiserad, vissa av variablerna bland deltagarna kunde inte kontrolleras och de kunde inte bedöma hur väl deltagarna följde kostupplägget.

Men de positiva metabola resultaten speglar vad som kan åstadkommas av en allmänläkare i primärvården. ”Vi presenterar en enkel kohortstudie från ”verklighetens” tio minuter per patient”

Ta gärna en titt på rapporten, jag slår vad om att du kommer att höra ”Pressure drop” i ditt huvud också. Faktum är att jag tycker att du ska sätta på den och dansa.

Blodtryck

Tidigare

Läkemedel mot högt blodtryck – vän eller fiende?

En övergripande guide om salt

LCHF för läkare: Blodtrycksmediciner

Hjärtsjukdom

 • Döda för att göra vinst?
  Döda för att göra vinst?11:11Är läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin beredda att döda för att göra vinst? Hur kan en förändring av livsstil vara mer effektiv än läkemedel?
 • Fett, kolesterol och gamla missförstånd
  ddplus-icon.svg
  Fett, kolesterol och gamla missförstånd52:45Kirurgen och docenten Ralf Sundberg föreläser om fett, kolesterol och hur de gamla missförstånden på området lever kvar.
 • Fett och kardiovaskulär sjukdom
  ddplus-icon.svg
  Fett och kardiovaskulär sjukdom25:02Ökar risken för hjärtsjukdom när vi äter mättat fett eller är det någonting annat som är boven?
 • Bör man oroa sig för högt kolesterol?
  ddplus-icon.svg
  Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera?
 • Den stora kolesterolmyten
  ddplus-icon.svg
  Den stora kolesterolmyten37:55
 • The Cholesterol Network System
  ddplus-icon.svg
  The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett?
 • Dr. Sarah Hallberg - LCHF and LDL (Vail 2016)
  ddplus-icon.svg
  28:56
 • Daves kolesteroluppvaknande
  ddplus-icon.svg
  Daves kolesteroluppvaknande06:23Dr Jeffry Gerber och Dave Feldman diskuterar kolesterol.
 • Därför är högt kolesterol hälsosamt
  ddplus-icon.svg
  Därför är högt kolesterol hälsosamt30:01Är högt kolesterol och LDL farligt – eller kan det faktiskt ha en skyddande effekt?
 • $tatin nation
  1:02:45
 • "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"
  ddplus-icon.svg
  "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"20:17David Diamonds läkare uppmanade honom att ta statiner på grund av högt kolesterol. Men David insåg snabbt att det vi tror att vi vet om kolesterol, hjärtsjukdom och statiner inte stämmer.
 • Är du orolig för ditt kolesterol?
  ddplus-icon.svg
  16:49Intervju med Anders Tengblad - distriktsläkare och diabetesforskare. Vad är kolesterol och varför ska man bry sig om det? Bör man helt utesluta läkemedlet "statiner" eller finns det fördelar med att ta det, och för vem?

Inlägget Ny studie: rejäl blodtryckssänkning med lågkolhydratkost dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...