Jump to content

Tureborgaren
 Share

Recommended Posts

Hahaha. Det är ungefär som att forska på kost och hälsa/sjukdomar genom att be folk komma ihåg vad de åt de senaste 6 månaderna. Det blir bara fel. Det kan finns en och annan människa som håller minutiös koll på vad han/hon äter men de är inte många. Man får in en mängd felaktig data och sedan drar långtgående slutsatser av det och skriker ut på varje hörn att kött orsakar cancer. När man basunerar ut sanningar om Blå zonerna har man åter igen byggt sina påståenden på data som man inte har verifierat eller kunde verifiera. Sedan kallar man det vetenskap.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Var på semester i Sardinien för några år sedan. Upplevde absolut inte att folk var speciellt friska. Många arbetslösa, tandlösa, kedjerökande, hostande män som satt och groggade mitt på dagen i blandade åldrar, som man alltid ser i fattiga mer outvecklade delar av Italien, Spanien, Grekland osv.

Är nog heller ingen tillfällighet att samtliga blue zones till stor del lever på turism. Tror mycket av alla hälsopåståendena har överdrivits för att gynna den näringen. 

Minns dock att jag läste nånstans att ålder- och sjukdomsstatistik på Okinawa för män är likvärdig med resten av Japan numera. Man spekulerade i att det berodde på att kostvanorna ändrats. Innan åt man mest en inhemsk blålila sötpotatis rik på antioxidanter och numera käkar man istället vitt ris, som i resten av Japan. Men kan ju också bero på att det blivit svårare att leverera glädjestatistik, i dagens digitala samhälle. 

Däremot tror jag absolut klimat och livsstil i blue zones är gynnsam för hälsan. Inte arbetslöshet och sitta och kedjeröka, men att man är ute och rör sig i det milda klimatet, lite negativ stress, mycket socialt umgänge, självförsörjning med örter, grönsaksland osv. 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...