Jump to content

Guest Tureborgaren

Recommended Posts

Guest Tureborgaren
Blå zoner är geografiska regioner där många människor sägs leva till ovanligt hög ålder. Man har föreslagit att detta gynnas av en kost med högt vegetabiliskt intag, starka sociala nätverk och genetiska markörer. Men är det bara fiffel och båg?
 
 
 
I Italien visar det sig att +100 åringarna fanns koncentrerade till de fattigaste, mest avlägsna provinserna med kortast livslängd, medan amerikanska supercentenarians var koncentrerade till befolkningar med ofullständig registrering. Dessa fakta kan svårligen förklaras genom biologi, menar man i artikeln ovan. Men det kan lättare förklaras som ekonomiska drivkrafter för pensionsbedrägerier och rapporteringsfel.
 
Enligt artikeln sjönk medelåldern drastiskt i områden med anmärkningsvärd livslängd och många 100-åringar när staten införde födelseattester.
 
  • I USA var statlig introduktion av födelsecertifikat förknippad med en minskning med 69-82% i antalet personer över 100 år.
 
Blå zonerna på Sardinien, Okinawa och Ikaria karakteriseras som regioner med låg inkomst, låg läskunnighet, hög brottsfrekvens och kort livslängd jämfört med deras respektive nationella genomsnitt. Att relativ fattigdom och kort livslängd skulle resultera i att många människor uppnår +1oo år är osannolikt, och ger stöd för att det istället kan handla om bedrägeri och felrapportering.
 
  • Okinawa har det högsta antalet hundraåringar per capita av alla japanska prefekturer och är världsberömt för anmärkningsvärd livslängd. Samtidigt har Okinawa den högsta mordfrekvensen per capita, den näst lägsta medianinkomst och den lägsta medianlivslängden av alla 47 japanska prefekturer.

 

DietDoctor: Lärdomar från de blå zonerna (Jason Fung) https://www.dietdoctor.com/se/lardomar-fran-de-bla-zonerna

 
 
 
Link to comment
Share on other sites

Hahaha. Det är ungefär som att forska på kost och hälsa/sjukdomar genom att be folk komma ihåg vad de åt de senaste 6 månaderna. Det blir bara fel. Det kan finns en och annan människa som håller minutiös koll på vad han/hon äter men de är inte många. Man får in en mängd felaktig data och sedan drar långtgående slutsatser av det och skriker ut på varje hörn att kött orsakar cancer. När man basunerar ut sanningar om Blå zonerna har man åter igen byggt sina påståenden på data som man inte har verifierat eller kunde verifiera. Sedan kallar man det vetenskap.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Var på semester i Sardinien för några år sedan. Upplevde absolut inte att folk var speciellt friska. Många arbetslösa, tandlösa, kedjerökande, hostande män som satt och groggade mitt på dagen i blandade åldrar, som man alltid ser i fattiga mer outvecklade delar av Italien, Spanien, Grekland osv.

Är nog heller ingen tillfällighet att samtliga blue zones till stor del lever på turism. Tror mycket av alla hälsopåståendena har överdrivits för att gynna den näringen. 

Minns dock att jag läste nånstans att ålder- och sjukdomsstatistik på Okinawa för män är likvärdig med resten av Japan numera. Man spekulerade i att det berodde på att kostvanorna ändrats. Innan åt man mest en inhemsk blålila sötpotatis rik på antioxidanter och numera käkar man istället vitt ris, som i resten av Japan. Men kan ju också bero på att det blivit svårare att leverera glädjestatistik, i dagens digitala samhälle. 

Däremot tror jag absolut klimat och livsstil i blue zones är gynnsam för hälsan. Inte arbetslöshet och sitta och kedjeröka, men att man är ute och rör sig i det milda klimatet, lite negativ stress, mycket socialt umgänge, självförsörjning med örter, grönsaksland osv. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...