Jump to content

Tung dansk kritik mot offisiella kostråd til diabetiker


Carl August Arge

Recommended Posts

Arne Astrup igen😀

Danmarks ledande nutritionist har gjort en ordentlig omsvängning sedan ett antal år i takt med att ny forskning kommit fram. All heder åt honom för det!

En viktig slutsats i hans egen forskning är att ju högre grad av insulinresistens, desto mer nytta har man av kolhydratrestriktion.

Han var förresten också i täten när Danmark som (tror jag) världens första land för 10-15 år sedan förbjöd industriellt transfett i mat. Dödlighet i hjärtkärlsjukdom har sjunkit med i DK än jämförbara länder, vilket kan bero på just detta.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Vid en snabbgenomläsning av den vetenskapliga artikeln om studien konstaterar jag att den diet som gett de goda resultaten inte är LCHF utan snarast en högproteinkost med måttlig ökning av fettintaget. Men jag ska läsa noggrannare senare. Nu är det dags för min frukost/lunch.

A carbohydrate-reduced high-protein diet improves HbA1c and liver fat content in weight stable participants with type 2 diabetes: a randomised controlled trial

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2019-08-11 at 12:28, Borje sade:

Vid en snabbgenomläsning av den vetenskapliga artikeln om studien konstaterar jag att den diet som gett de goda resultaten inte är LCHF utan snarast en högproteinkost med måttlig ökning av fettintaget. Men jag ska läsa noggrannare senare. Nu är det dags för min frukost/lunch.

A carbohydrate-reduced high-protein diet improves HbA1c and liver fat content in weight stable participants with type 2 diabetes: a randomised controlled trial

Du får ursäkta mig  Börje, jag ögnade bara igenom studien som du gjorde.. eller snabbare!

Iallafall.. LCHF borde egentligen heta LCHFNP, för de som behöver gå ner i vikt eller är diabetiker så heter det då LCHFHP, iomed att proteinet  är konstanten i födan!

Det är essentiellt förutom att det är aptitdämpande/ger omedelbar mättnad!

Iallafall.. protein är en av konstanterna i födan och vill man gå ner i vikt eller reducera metabolt syndrom/diabetes typ 2 så är det av väldans självklara skål som så att protein lär öka iallafall initialt som E%.

Oså kommer vi lite osökt in på kontroverserna, dvs vi skall ju rädda jorden genom att äta  mindre kött, oandrasidan så får vi i oss färre kalorier om vi får merparten av vårt protein från animaliska källor?

Såå kontroversen är således om vi skall offra vår hälsa eller om vi skall rädda jorden?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, Zepp sade:

Såå kontroversen är således om vi skall offra vår hälsa eller om vi skall rädda jorden?

Gräsbetesdjur räddar både vår hälsa samt jorden. Alla blir nöjda utom läkemedelskapitalisterna.🤣

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Zepp said:

Iallafall.. LCHF borde egentligen heta LCHFNP, för de som behöver gå ner i vikt eller är diabetiker så heter det då LCHFHP, iomed att proteinet  är konstanten i födan!

Hej Zepp, jag är inte säker på att jag förstår riktigt vad du menar, men efter min lunch började jag i alla fall skriva på ett inlägg om den danska undersökningen. Sedan kom annat emellan, men här är inledningen:

Den nya danska studien, som artikeln i Politiken hänvisar till, är intressant på flera sätt. Man hade alltså 28 deltagare som indelades i två grupper. Under 6 veckor fick den ena gruppen äta ”konventionell diabeteskost” medan den andra åt ”kolhydratreducerad högproteinkost”. Sedan fick grupperna byta kost med varandra under en andra 6-veckorsperiod.

När man tittar på sammansättningen av de olika kosttyperna är det slående hur liten skillnaden är. Den konventionella diabeteskosten bestod av 50% kolhydrater, 17% protein och 33% fett. Den kolhydratreducerade innehöll 30% kolhydrater, 30% protein och 40% fett.

Jag tycker att 30% protein är högproteinkost.

Om vi sedan går vidare till ELECTRONIC SUPPLEMENTARY MATERIAL och tittar på "Food items" så blir åtminstone jag riktigt konfunderad. Vad föranleder denna märkliga diet? Min gissning är att detta försök kommer att avkasta ett stort antal vetenskapliga artiklar  och då har de olika forskarna haft idéer om vad som måste finnas med i dieten.

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Zepp said:

Oså kommer vi lite osökt in på kontroverserna, dvs vi skall ju rädda jorden genom att äta  mindre kött,

 Gunnar Rundgren har gått igenom statistiken och påvisat att det mesta som publiceras om kött och klimat bygger på felaktig statistik. Det är inte köttet som är problemet, verkligheten är betydligt mer komplicerad än så. Jag rekommenderar hans bloggar Trädgården Jorden och Garden Earth.

Några intressanta bloggposter om detta ämne, det finns många fler:

https://tradgardenjorden.blogspot.com/2017/08/ett-klimatsmart-kott.html

http://tradgardenjorden.blogspot.com/2018/02/pastsallad-ar-inte-battre-for-klimatet.html

https://tradgardenjorden.blogspot.com/2019/01/uppat-for-kyckling-chips-lask-och-tomat.html

http://gardenearth.blogspot.com/2019/03/only-possible-to-feed-people.html

https://gardenearth.blogspot.com/2017/11/are-pigs-eating-our-food.html

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...