Jump to content

Fri från IBS med keto


Recommended Posts

GettyImages-1007330018

Efter många misslyckade försök att följa mer konventionella råd, bestämde sig Janny för att på egen hand ta tag i sina problem med IBS och märkliga anfall.

Hon började göra efterforskningar och hittade snabbt ketogen kost (strikt LCHF) och periodisk fasta. Sedan dess har hennes tidigare plågsamma problem upphört.

Hej!

Jag heter Janny, är 33 år från Bulgarien, men bor i Sverige. Jag har följt Diet Doctor ett tag och har i hemlighet drömt om att finnas med på sidan. Jag är glad över att förverkliga det genom att dela med mig av min framgångsberättelse.

Allra först vill jag påpeka att mina framgångar inte har handlat så mycket om viktnedgång, eftersom jag inte hade någon egentlig övervikt. Jag hade förmodligen blivit överviktig om jag fortsatt att lyssna på mina läkare och dietister.

Som barn led jag av ett märkligt tillstånd — jag fick anfall med kramper, utan uppenbar anledning. Det hände då och då, men försvann spontant efter några få sekunder. Jag testades inte för det förrän jag närmade mig 30 och hade flyttat till Sverige och anfallen återvände (efter att ha varit borta under några år).

Jag undersöktes av svenska läkare och blev inlagd i några dagar medan de undersökte min hjärna, bland annat. Man hittade ingenting avvikande. Jag friskförklarades och skrevs ut.

I många år har jag också lidit av svullnad och förstoppning, något som försämrades när jag flyttade till Sverige 2013. Två operationer och ett oräkneligt antal mindre procedurer, kontroll av tarmarna, gjordes men någon orsak kunde inte fastställas. Jag fick diagnosen IBS och skickades till en dietist.

Dietisten rekommenderade FODMAP, men mina problem blev bara värre. Jag gick upp sex kilo på en månad, kände mig konstant som en ballong, hade ständig förstoppning, smärtor, var irriterad, hungrig och mådde allmänt dåligt.

Kosten innebar att äta fem gånger per dag, bara kolhydrater och lite protein, inget fett och eftersom jag var rädd för att äta och få besvär undvek jag riktig mat. Jag kunde till exempel äta 100 gram tomater med ost och en shake (kolhydrater) till mellanmål.

Och ändå fortsatte jag att gå upp i vikt… trots all sallad jag åt, vilket skulle vara bra för viktnedgång. Efter några månader med kosten sa dietisten att det inte fanns något mer hon kunde göra för mig och att jag skulle besöka läkaren igen.

Jag bestämde mig för att försöka bli fri från problemen på egen hand. Jag gjorde efterforskningar och bestämde mig för att testa keto.
Vändpunkten för mig är starten på min resa med ketogen kost. Jag bestämde mig för att försöka bli fri från problemen på egen hand. Jag gjorde efterforskningar och bestämde mig för att testa keto. Och tack gode GUD för att jag gjorde det! Efter att jag började med LCHF blev jag frisk! Jag lider inte längre det minsta av svullnad, jag har inte ont och är inte ens förstoppad längre! Jag har inte fått några anfall och jag har mycket mer energi och kraft.

Jag har ätit keto i nästan ett år nu och det är utan tvekan det bästa beslut jag fattat för min hälsa. Jag mår helt annorlunda och har inte längre den känslan jag hade när jag fick anfallen.

Som jag nämnde i inledningen har det här i första hand inte handlat om att gå ner i vikt, även om jag har gått ner tio kilo och blivit smalare om midjan.

Detta har varit en hälsoresa och jag har lärt mig så mycket! Jag har också gjort daglig periodisk fasta till en del av min livsstil och det gör min mage ännu gladare.

LCHF-matlagning har blivit en hobby och jag har till och med startat en egen blogg där jag skriver på bulgariska om keto, fasta och delar med mig av recept.

Här är en länk till min sida (på bulgariska) och till mitt Instagram-konto.

Jag ser fram emot att höra av er!

Hälsningar,
Janny

Kommentar

Grattis, Janny! Som du säkert vet finns det gott om vetenskapligt stöd för att ketogen kost kan vara till hjälp vid olika typer av anfall (epilepsi) och att många med IBS upplever förbättringar:

IBS och LCHF

Hantera epilepsi med färre eller inga läkemedel alls

Vänligen
Dr Andreas Eenfeldt

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om keto

 • Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)
  ddplus-icon.svg
  Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost?
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  ddplus-icon.svg
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • "Min värk har minskat, doktorn"
  ddplus-icon.svg
  "Min värk har minskat, doktorn"11:12Smärta, kost och livsstil med dr Èvelyne Bourdua-Roy.
 • Keto för att överleva cancer
  ddplus-icon.svg
  Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Biverkningar av ketogen kost
  ddplus-icon.svg
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  ddplus-icon.svg
  Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Är rädsla för protein den nya fettskräcken?
  ddplus-icon.svg
  Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden?
 • Livet utan migrän
  ddplus-icon.svg
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  ddplus-icon.svg
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Tio år av forskning på ketogen kost
  ddplus-icon.svg
  Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Intervju med dr Ken Berry
  ddplus-icon.svg
  Intervju med dr Ken Berry12:00I den här intervjun berättar dr Ken Berry vad som fick honom att börja med ketogen kost och hur det är att behandla patienter med kosten.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  ddplus-icon.svg
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  ddplus-icon.svg
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Optimal prestation med ketoner
  ddplus-icon.svg
  Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Avancerade LCHF-tips!
  ddplus-icon.svg
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Fat Chance
  ddplus-icon.svg
  Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater?
 • Keto-anpassning och prestation
  ddplus-icon.svg
  Keto-anpassning och prestation58:58
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  ddplus-icon.svg
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • Fördelarna med träning på fettdrift
  ddplus-icon.svg
  Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.
 • Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar
  ddplus-icon.svg
  Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar35:14Vad är metabol flexibilitet och varför spelar det roll när man ska bestämma vad som utgör en optimal kost?
 • Ketonmätning i utandningsluft
  ddplus-icon.svg
  Ketonmätning i utandningsluft20:51
 • Vad äter man på keto?
  ddplus-icon.svg
  Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost.
 • Data från ett år med ketos
  ddplus-icon.svg
  Data från ett år med ketos10:20
 • Spring – och ät – för livet
  ddplus-icon.svg
  Spring – och ät – för livet27:33Dr Mark Cucuzzella om LCHF-anpassning för prestation och hur man kan få det att fungera bra.

Viktnedgång

 • Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)
  ddplus-icon.svg
  Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  ddplus-icon.svg
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Orsaken till fetma
  ddplus-icon.svg
  Orsaken till fetma38:45
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  ddplus-icon.svg
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Så halverade Tommy sin vikt
  ddplus-icon.svg
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  ddplus-icon.svg
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  ddplus-icon.svg
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Problemet med socker
  ddplus-icon.svg
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Hur insulin styr din vikt
  ddplus-icon.svg
  14:39
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  ddplus-icon.svg
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  ddplus-icon.svg
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Intervju med Jason Fung
  ddplus-icon.svg
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Sambandet mellan fettlever och typ 2-diabetes
  ddplus-icon.svg
  Sambandet mellan fettlever och typ 2-diabetes05:01Hur hänger fettlever ihop med insulinresistens?
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  ddplus-icon.svg
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Därför är mer protein bättre
  ddplus-icon.svg
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  ddplus-icon.svg
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  ddplus-icon.svg
  46:13
 • En global matrevolution
  ddplus-icon.svg
  En global matrevolution48:15
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  ddplus-icon.svg
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  ddplus-icon.svg
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  ddplus-icon.svg
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  ddplus-icon.svg
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Fungerar LCHF i längden?
  ddplus-icon.svg
  Fungerar LCHF i längden?16:13Är strikt LCHF hållbart i längden? I så fall, hur gör man?

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av nära 800 framgångshistorier.

 • Katys hälsovinster med LCHF
  Katys hälsovinster med LCHF 
 • Så blev Barbara av med sina envisa klimakteriekilon
  Så blev Barbara av med sina envisa klimakteriekilon 
 • Om svårigheter att gå ner i vikt på LCHF
  Om svårigheter att gå ner i vikt på LCHF 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Fri från IBS med keto dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...