Jump to content

Anledningen till att överviktiga behöver andra kostråd


Recommended Posts

383 visningar
Hur ska man tänka kring hur man äter? Är naturligt smala personer verkligen de rätta att ge kostråd till de som kämpar med vikten? Den fantastiske Gary Taubes berättar vad han lärt sig i arbetet med sin nya bok.

Som förberedelse till den nya boken intervjuade Taubes över hundra praktiserande läkare som förespråkar lågkolhydratkost till sina patienter. Den här föreläsningen handlar om gamla missuppfattningar och den pågående revolutionen när det handlar om hur man tänker kring nutrition, vikt och hälsa.

Transkription (förhandstitt)

Gary Taubes: Man landar i att vi bör äta mestadels vegetabilisk kost, inte för mycket, för det gör de friska. ”Allt med måtta.” Alla som är normalviktiga och friska tror att de äter ”med måtta”, förutom några 17-åringar som vet bättre, men lär få ångra det senare.

Blå zoner… Man ser sig om i världen efter de friskaste människorna, som blir som äldst, och råder oss alla att precis som de, som om vi var helt likadana.
Samma sak med vegankost på riktiga råvaror och tallriksmodellen. Man tittar på vad friska äter, och säger att alla bör äta så. Har man övervikt eller fetma bör man äta som de friska, fast mindre. Det är vad myndigheterna råder oss. Det här är kostråd från normalviktiga. De tänker: ”Jag äter nyttigt och motionerar regelbundet och håller mig normalviktig. Jag kan råda andra att göra som jag, så kommer de också att hålla sig normalviktiga.”
Men de förstår inte att vi inte är de. Vi blir feta och sjuka av att äta den kost som de äter. Det är min tolkning.
Ironiskt nog är det ju inte friska som behöver kostråd, utan vi som inte är normalviktiga och friska. Så här ser det ut i amerikanska läkares väntrum. Där sitter människor med övervikt, fetma och diabetes och de kroniska komplikationerna av dessa åkommor. De är inte normalviktiga. Så de kanske behöver andra råd.
De som har fetma, diabetes, högt blodtryck och så vidare kan beskrivas som den insulinresistenta/hyperinsulinemiska fenotypen. Med genetiska termer så har det de senaste hundra åren skett en explosion i den här insulinresistenta, hyperinsulinemiska överviktiga, diabetiska hypertensiva fenotypen. Och nåt i den västerländska kosten ligger bakom det.
De här människorna – vi – är inte alls som friska och normalviktiga minus viljestyrka. Vi är fysiologiskt annorlunda, vi svarar annorlunda på föda än de gör. Det är vad den alternativa hypotesen säger. Den nyttigaste kosten för den fenotypen, för oss, är en kost där vår fenotyp inte manifesteras. Om man för en person med fetma, typ 2-diabetes eller högt blodtryck kan lägga om kosten på ett sätt som inte är för påfrestande, så vi kan räkna bort svält, så är det antagligen sund kost för dem.

Transkription

Se en del av videon ovan. Hela föreläsningen (med svensk text och transkription) kan ses med gratis provmånad eller medlemskap:

Hur man ska tänka kring kost — Gary Taubes

Bli medlem, (gratis att testa en månad), så kan du se videon direkt – liksom fler föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer.

Low Carb Denver 2019

  • Hur är det med fibrer?
    ddplus-icon.svg
    Hur är det med fibrer?29:46Hur är det med fibrer? Hur mycket behöver vi? Varför tror vi att fibrer är nyttigt? Vad säger kostråden?
  • Fetma och kolhydrat-insulin-modellen
    ddplus-icon.svg
    Fetma och kolhydrat-insulin-modellen37:54Dr David Ludwig om de senaste upptäckterna kring hur upp- och nedgångar i vikt fungerar i praktiken.
  • Viktnedgång och reversering av typ 2-diabetes
    ddplus-icon.svg
    Viktnedgång och reversering av typ 2-diabetes31:51Kan LCHF eller ketogen kost fungera i längden? Kan kosten hjälpa till med viktnedgång eller att reversera typ 2-diabetes?
  • När viktnedgången stannar av
    ddplus-icon.svg
    När viktnedgången stannar av30:09Hur kommer det sig att många går upp i vikt igen?
  • Polycystiskt ovarialsyndrom
    ddplus-icon.svg
    Polycystiskt ovarialsyndrom33:14Vad är kopplingen mellan PCOS och insulinresistens?
  • Ketoner – den metabola fördelen
    ddplus-icon.svg
    Ketoner – den metabola fördelen37:04Kan ketoner innebära en metabol fördel?
  • Att undvika och få bukt med modern kronisk sjukdom
    ddplus-icon.svg
    Att undvika och få bukt med modern kronisk sjukdom31:41Vad kan du göra för att öka dina chanser att åldras med hälsa?
  • Hur man ska tänka kring kost
    ddplus-icon.svg
    Hur man ska tänka kring kost30:34Som förberedelse till sin nya bok intervjuade Taubes över hundra läkare som förespråkar LCHF.
  • De amerikanska kostråden och varför de har betydelse
    ddplus-icon.svg
    De amerikanska kostråden och varför de har betydelse29:38Finns det kvalitativ vetenskaplig evidens för att använda kostråden?
  • Borde du vara rädd för kolesterol?
    ddplus-icon.svg
    Borde du vara rädd för kolesterol?27:02Vad driver processen som omvandlar gott LDL till skadligt LDL?
  • Kolhydratrestriktion i praktiken
    ddplus-icon.svg
    Kolhydratrestriktion i praktiken36:24Behöver vi ytterligare en medicinsk specialitet – ketogen medicin?
  • Reversera typ 2-diabetes med LCHF
    ddplus-icon.svg
    Reversera typ 2-diabetes med LCHF34:15Vad är det bästa sättet att reversera typ 2-diabetes? Här är en djupdykning i ämnet.

Inlägget Anledningen till att överviktiga behöver andra kostråd dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...