HelgeK

Mittuppslaget på Aftonbladet handlar om hälsa?

Recommended Posts

 

            Söndagens Aftonbladet(11/8-2019) har på  mittuppslaget rubriken HÄLSA   Men det är något konstigt med de två artiklarna som finns på uppslaget.

Den ena artikeln säger att omega 6 fette(Solrosolja). är nyttigt. Det är konstigt. Nu när forskningen visat att smör är bättre än margarin,  så hävdar Aftonbladet att omega 6 fetter är nyttigt. Den största undersökningen som hävdat det var Minnesota studien. En av de största och dyraste studierna inom nutritionsforskningen. Men när allt fler forskningsreporter kom som visade på det motsatta resultatet, så beslutade en grupp Amerikanska forskare att gå igenom Minnesota studien ordentligt. Vad ledde det till de hittade undangömda data, som visade att omega 6 fetter inte var bra för hjärtat, utan tvärtom. Läs t. ex. https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/13/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/

       Så inga stora studier talar för att omega 6 fetter är nyttiga. men nu kommer Aftonbladet dragande med en liten studie gjord av Tommy Cederholm, Ulf Riserus och David Iggman.Cederholm och riserus står vad jag förstår nära SNF(swedish Nutrition Foundation). Så det finns skäl att vara skeptisk till studien.Här är en presentation av studien: https://www.forskning.se/2016/08/17/fleromattat-fett-kopplas-till-lagre-dodlighet/  Så det finns skäl att misstänka att den här studien inte skulle klara en sådan genomgång, som visade att Minnesota studiens verkliga resultat var det motsatta mot det som först publicerades.

 

Den andra artikeln på Aftonblads uppslaget. Handlar om en intervju med en nutritionist som inledningsvis är ganska positiv till stenålderskost.Men mot slutet av artikeln skriver journalisten: "Man ska inte krångla till det för mycket. Ät tre huvudmål och  två mellanmål  per dag, för att hålla blodsockret på en jämn nivå och inte få några dippar."    Det låter inte som stenålderskost , utan mer som de råd som förespråkarna för högkolhydratkost brukar förespråka.   Aftonbladet gör ett konstigt intryck i frågan om hälsosam kost!    

 

      Det är nästan, så man undrar om aftonbladet får del av SNFs 10 miljoner per år för kamp mot "fakenews" på kostområdet. (Läs fake news , som forskning, som går emot vissa  livsmedelsföretags intressen.)   

 

 

  

 

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
12 minuter sedan, MariaF sade:

Vi kanske ska förtydliga att omega 6 i sig är lika viktigt som omega 3. (Och så finns det en hög omega-fettsyror till.)
Problemet är att i stort sett alla äter för mycket av det i förhållande till omega 3. Balansen är viktig. Omega 6 behövs vid inflammationssvar, omega 3 när vi ska läka och reparera. När omega 6 blir förhållandevis för hög, driver den inflammation. (Lite förenklat.)

Det har du aldeles rätt i! Tack för påpekandet. Det är de värmebehandlade fröoljorna man skall passa sig för. Både omega 6 och omega-3 oljorna är livsnödvändiga. jag brukar äta nötter som omega 6 källa.  

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Rubriken Fleromättat fett kopplas till lägre dödlighet på Uppsala Universitets presentation av denna tre år gamla studie är vinklad. En bättre rubrik hade varit exempelvis "Vegetabiliskt fett skyddar inte hjärtat".

Det var nämligen vad man kom fram till. Man startade med hypotesen att ökat intag av fleromättade fettsyror minskar risken för hjärtinfarkt. Men undersökningen visade att mängden fleromättade fetter inte hade någon betydelse för frekvensen av hjärtsjukdom.

Då gick man vidare och tittade på den totala dödligheten, d.vs. allt som gamla gubbar (71 år vid "baseline") kan dö av, från diabetes till trafikolyckor. Och där hittade man några samband med olika fleromättade fettsyror.

När rapporten publicerades i en vetenskaplig tidskrift var rubriken mera neutral:

"Association of Adipose Tissue Fatty Acids With Cardiovascular and All-Cause Mortality in Elderly Men"

Om man sedan läser rapporten så framgår det mycket riktigt att linolsyra kan kopplas till lägre dödlighet, men också att palmitinsyra är kopplat till högre total dödlighet. Detta senare faktum försvann i Uppsala Universitets rapport. En korrekt rubrik hade således varit: Fleromättade fettsyror är varken bra eller dåliga för hjärtat, men somliga ökar risken för att dö av alla orsaker och andra minskar den.

Ja, det är något konstigt med denna artikel i Aftonbladet. Hur kommer det sig att de ägnar en helsida åt denna gamla och helt meningslösa studie?

 

 
  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Apropå balansen mellan omega 3 och omega 6:

Mouse model supports importance of fatty acid balance in chronic disease | https://phys.org/news/2019-07-mouse-importance-fatty-acid-chronic.html

The role of polyunsaturated fatty acids (PUFAs) in human health has long been debated but is of great interest. They are one of many factors thought to influence chronic disease, such as obesity, type 2 diabetes, cardiovascular disease, and cancer... /

"Many lines of evidence now support the notion that the omega-6/omega-3 imbalance is a critical factor that contributes to the development of chronic disease," Kang added. "Balancing the PUFA ratio may be a safe and effective solution to some modern health problems." His team is currently working on translational research to explore the clinical utility of the balancing intervention and the feasibility of using the tissue omega-6/omega-3 ratio as a new health biomarker.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Media- och livsmedelsindustrin, stödda av det skattefinansierade Livsmedelsverket och Karolinska institutet, har som främsta uppgift att skapa kunder åt läkemedelsindustrin. Och mediciner och medicinska ingrepp har inte i första hand syftet att göra människor friska utan att behålla dom som kunder i läkemedelsindustrin.

Och så här har det blivit p.g.a. att en handfull psykopater kontrollerar världens monetära system.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dagens medicin publicerade en artikel 2016-04-13, om en stor nyhet som många tidningar världen över spred. En av de största vetenskapliga studier om kost som någonsin gjorts har granskats av oberoende forskare. De fann att de angivna resultatet var inte korrekt.(https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/13/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/ ) Se:

"Det har funnits en allmän uppfattning om att vegetabiliska oljor som är rika på linolsyra har en skyddande effekt mot hjärtsjukdomar eftersom blodets kolesterolhalt sänks.Men den nya analysen visar att kost rik på fleromättat fett inte minskar risken för exempelvis hjärtinfarkt eller ateroskleros. Enligt resultatet fanns i stället en 22-procentig ökad risk att dö för varje 30mg/dL som kolesterolnivån sänktes i serumet."

Alltså linolsyra sänker kolesterolnivån, men för varje 30mg/dL som kolesterolnivån sänktes i serumet, så ökade risken att dö med 22%.

                Ändå väljer AB att publicera en artikel som säger att dessa oljor är hälsosamma, och det pga en gammal studie, där författarna har band till till livsmedelsindustrin(Swedish Nutrition Foundation.) Aftonbladet deltar inte i kostdebatten. De tar ställning mot folkhälsa. Det är slutsatsen man kan dra av de artiklar de publicerar.  

PS. se också:https://academic.oup.com/jn/article/145/2/299/4616071?fbclid=IwAR0BTyrESWWxDvr-EHrJDcmmYKe_rXjLmTkIkh_9bFLNYlWnknxupxFhkHA

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.