Blogg-Postare Posted August 15, 2019 Share Posted August 15, 2019 Här följer ett gästinlägg av Ann Fernholm, författare, vetenskapsjournalist och fil dr i molekylär bioteknik. Inlägget är också publicerat på Anns egen blogg annfernholm.se. Att äta mycket pasta, bröd, pannkakor, bullar, pizza och dricka viss välling under de första åren i livet ökar risken att utveckla glutenintolerans, om barnet har en genetisk risk för sjukdomen. Det visar en ny internationell studie genomförd i fyra länder, bland annat Sverige. Under många år fick föräldrar som jag själv rådet från BVC att vi skulle ge våra barn vetemjöl redan när de var mellan fyra och sex månader gamla. Det skulle skydda mot glutenintolerans, celiaki, menade bland annat Livsmedelsverket. Som du kan läsa i både Smakäventyret och Stora boken om barn och mat var rådet felaktigt. Forskare har bland annat jämfört effekten av att ge barn gluten redan vid sex månader eller vänta tills de fyllt ett år. Studien visar att hälften så många har celiaki vid två års ålder om de får vänta med gluten. Vid fem års ålder är det dock ingen skillnad mellan barnen. Ju mer mjölmat, desto högre risk för celiaki Nu visar en internationell studie genomförd i Sverige, Finland, Tyskland och USA att mängden gluten som barnen äter tycks spela roll för utvecklingen av celiaki. I studien har 6605 bebisar med genetisk risk för celiaki inkluderats. Vid flera tillfällen har föräldrarna fått fylla i kostenkäter och utifrån dessa har forskarna analyserat hur mycket gluten barnen fick i sig under första åren i livet. Mer än en skiva vitt bröd ökar risken Resultaten visar att de barn som åt mest mjölmat hade högst risk att utveckla celiaki. Vetenskapsradion har intervjuat en av forskarna bakom studien, Daniel Agardh från Lunds universitet. Han säger: – Det är svårt att säga hur mycket gluten som är skadligt och vid vilken nivå, men det tycks vara så att om du överskrider två gram per dag, vilket är ganska lite, så ökar risken, jämfört med dem som inte äter två gram per dag, säger Daniel Agardh. Två gram gluten är ungefär den mängd som finns i en skiva vitt bröd. Low Gluten Cooking för bebisar Studien är en så kallad observationsstudie och forskare kan inte slå fast något orsakssamband. Den skulle behöva kompletteras med en så kallad randomiserad och kontrollerad prövning. I väntan på sådana studier föreslår vi i Stora boken om barn och mat att småbarnsföräldrar ska variera barns ofta ganska ensidiga vetemjölskost och köra lite mer ”low gluten cooking”. I boken finns recept på bland annat pannkakor, bröd och pizza som innehåller en mindre mängd vetemjöl och mer nyttiga mjölsorter som bovete, durra, teff och mandelmjöl. Det fina i kråksången är att maten samtidigt blir mer näringsrik. Att minska på vetemjölet är lättare än många tror, speciellt om man ger barnet sådan mat redan från början. —Ann Fernholm Mest lästa inlägg Banbrytande studie: lågkolhydratkost är en effektiv behandling vid fettlever Öppet brev till Semper: Varför säljer ni processad skräpmat till spädbarn? En granskning av naturgodis: Varför kallas vit choklad för yoghurt? Och hur hälsosamt är det? Samtliga tidigare inlägg av Ann Fernholm Om författaren Ann Fernholm är fristående skribent och vetenskapsjournalist. Hon bloggar på annfernholm.se och är också en av initiativtagarna bakom Kostfonden. Läs mer om Ann här! LCHF för barn – att ge sina barn riktig mat GuideBra och näringsrik kost är grundläggande för ett barns hälsa och utveckling. Alla barn mår bra av ett minskat intag av socker och snabba kolhydrater. Välkommen till vår guide med handfasta tips! LCHF för nybörjare GuideLCHF står för Low Carb High Fat. Det vill säga lite kolhydrater och högre andel fett, även kallad njutmetoden. Du kan nämligen äta dig mätt på god mat och ändå bli friskare och gå ner i vikt. Här hittar du allt du behöver. Inlägget Barn som äter mycket vetemjöl har högre risk för glutenintolerans dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nanny Posted October 31, 2019 Share Posted October 31, 2019 On 2019-08-15 at 08:01, Blogg-Postare sade: Hej. Tack för alla upplysningar vad beträffar nyttiga mjölsorter än vetemjöl. Jag undrar om det finns någon lista där där man kan få hjälp med att ändra mängd från vetemjöl till andra sorter som är obetydliga nyttigare och inte höjer blodsockret? Tack på förhand/ Mvh Elisabeth D Här följer ett gästinlägg av Ann Fernholm, författare, vetenskapsjournalist och fil dr i molekylär bioteknik. Inlägget är också publicerat på Anns egen blogg annfernholm.se. Att äta mycket pasta, bröd, pannkakor, bullar, pizza och dricka viss välling under de första åren i livet ökar risken att utveckla glutenintolerans, om barnet har en genetisk risk för sjukdomen. Det visar en ny internationell studie genomförd i fyra länder, bland annat Sverige. Under många år fick föräldrar som jag själv rådet från BVC att vi skulle ge våra barn vetemjöl redan när de var mellan fyra och sex månader gamla. Det skulle skydda mot glutenintolerans, celiaki, menade bland annat Livsmedelsverket. Som du kan läsa i både Smakäventyret och Stora boken om barn och mat var rådet felaktigt. Forskare har bland annat jämfört effekten av att ge barn gluten redan vid sex månader eller vänta tills de fyllt ett år. Studien visar att hälften så många har celiaki vid två års ålder om de får vänta med gluten. Vid fem års ålder är det dock ingen skillnad mellan barnen. Ju mer mjölmat, desto högre risk för celiaki Nu visar en internationell studie genomförd i Sverige, Finland, Tyskland och USA att mängden gluten som barnen äter tycks spela roll för utvecklingen av celiaki. I studien har 6605 bebisar med genetisk risk för celiaki inkluderats. Vid flera tillfällen har föräldrarna fått fylla i kostenkäter och utifrån dessa har forskarna analyserat hur mycket gluten barnen fick i sig under första åren i livet. Mer än en skiva vitt bröd ökar risken Resultaten visar att de barn som åt mest mjölmat hade högst risk att utveckla celiaki. Vetenskapsradion har intervjuat en av forskarna bakom studien, Daniel Agardh från Lunds universitet. Han säger: – Det är svårt att säga hur mycket gluten som är skadligt och vid vilken nivå, men det tycks vara så att om du överskrider två gram per dag, vilket är ganska lite, så ökar risken, jämfört med dem som inte äter två gram per dag, säger Daniel Agardh. Två gram gluten är ungefär den mängd som finns i en skiva vitt bröd. Low Gluten Cooking för bebisar Studien är en så kallad observationsstudie och forskare kan inte slå fast något orsakssamband. Den skulle behöva kompletteras med en så kallad randomiserad och kontrollerad prövning. I väntan på sådana studier föreslår vi i Stora boken om barn och mat att småbarnsföräldrar ska variera barns ofta ganska ensidiga vetemjölskost och köra lite mer ”low gluten cooking”. I boken finns recept på bland annat pannkakor, bröd och pizza som innehåller en mindre mängd vetemjöl och mer nyttiga mjölsorter som bovete, durra, teff och mandelmjöl. Det fina i kråksången är att maten samtidigt blir mer näringsrik. Att minska på vetemjölet är lättare än många tror, speciellt om man ger barnet sådan mat redan från början. —Ann Fernholm Mest lästa inlägg Banbrytande studie: lågkolhydratkost är en effektiv behandling vid fettlever Öppet brev till Semper: Varför säljer ni processad skräpmat till spädbarn? En granskning av naturgodis: Varför kallas vit choklad för yoghurt? Och hur hälsosamt är det? Samtliga tidigare inlägg av Ann Fernholm Om författaren Ann Fernholm är fristående skribent och vetenskapsjournalist. Hon bloggar på annfernholm.se och är också en av initiativtagarna bakom Kostfonden. Läs mer om Ann här! LCHF för barn – att ge sina barn riktig mat GuideBra och näringsrik kost är grundläggande för ett barns hälsa och utveckling. Alla barn mår bra av ett minskat intag av socker och snabba kolhydrater. Välkommen till vår guide med handfasta tips! LCHF för nybörjare GuideLCHF står för Low Carb High Fat. Det vill säga lite kolhydrater och högre andel fett, även kallad njutmetoden. Du kan nämligen äta dig mätt på god mat och ändå bli friskare och gå ner i vikt. Här hittar du allt du behöver. Inlägget Barn som äter mycket vetemjöl har högre risk för glutenintolerans dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted October 31, 2019 Share Posted October 31, 2019 35 minuter sedan, Nanny sade: Hej. Tack för alla upplysningar vad beträffar nyttiga mjölsorter än vetemjöl. Jag undrar om det finns någon lista där där man kan få hjälp med att ändra mängd från vetemjöl till andra sorter som är obetydliga nyttigare och inte höjer blodsockret? Tack på förhand/ Mvh Elisabeth D Här omvandlas det mellan kokos- och mandelmjöl: https://receptlchf.se/baka-med-lchf/omvandla-mjol/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.