morgonsol

Sockerfri månad

Recommended Posts

1 timme sedan, morgonsol sade:

Hur gör man t ex en bra bärpaj som är lchf? Spannmål i övrigt lockar inte, som gryn, ris eller majs.

En kort tillbakablick av året som gått: Jag har dragit ner min konsumtion av godis till nära noll. I samband med att jag påbörjade min lchf-resa i mitten på februari började jag även skriva upp vad jag åt och kunde innan påsk konstatera att jag åt godis varje eller varannan dag. Efter det har jag dragit ner rejält och haft perioder med uppehåll har avbrytits ett par gånger. Har även slutat äta proteinbars helt, under våren åt jag dessa istället för riktig mat. Under december har det blivit några få pepparkakor, nästa jul tänker jag göra eget julgodis och lägga in fler sorters sill. Min erfarenhet av att ha ätit potatis under det gångna året är att bara var två tillfällen då det var genuint gott att äta. 

Får se hur jag hittar tid att lära mig mer om hormoner, signalsubstanser, tarmfloran, celler och deras behov, hur man äter näringsrikt och näringstätt. Ett sätt är väl att äta inälvsmat, men hur börjar man om man aldrig ätit det? Ska försöka få januari till att bli en månad fri från avsteg. Häng med! Och god fortsättning och gott nytt år!

Gott Nytt År 2020 Morgonsol du med! Och alla andra forumsmedlemmar också! 🍹🌟🌝 Att hela 2020 går i hälsans spår, med hjälp av alla verktyg som D.D har åt oss. Älskade D.D.

 

Morgonsol du hittar nog någon ersättning för traditionellt pajskal i receptsamlingen , om inte så kan du länka in här :

https://www.56kilo.se/pajdeg-lchf/

 

Annars var det snyggt jobbat, att ha dragit ner så mycket och att slänga alla dessa eviga proteinbars över bord! BRA gjort.

Allt snacks, är oftast (alltid) godast när man själv gör det, eftersom din personliga tillagningsprocess då undergår nyttiga reflektioner över vad-du-gör, jämfört med den där "reflexartade" rörelsen som utan tanke i huvudet griper fatt i en bar, och då överlämnar man kontrollen.

Att ha en plan, samt hålla sig till planen, är en viktig komponent att fortsätta finlira, tycker du har en bra strategi (och tänk, som kan göra 2020 till ett lyckosamt år på vikt- och hälsofronten, även om jag inte vet vad med exakt är dina behov (jag behöver t.ex fortsätta viiktminska, men det ska kännas fint under resans gång.)

 

Därför föreslår jag dig att umgås med tanken på att ev. skippa pajskal över huvud taget, att äta bären som de är, ja efter att exkludera mjöl i sitt liv, då finns en ypperlig chans att försöka lära känna varenda matvarugrupp precis SÅ SOM DEN ÄR, och samtidigt öka plusmarginalen rent hälsomässigt. 

Men, var sak tager sin tid, att skynda långsamt är ibland väldigt klokt!! Så varje steg, sätter sig och ROTAS.

 

Leverpastej, jösses det är såå gott! Annika Dahqvist har i sin bok "LCHF-KOKBOK" Till fest & vardags : ett sagolikt gott recept på bakad leverpastej.

Vill du ha receptet, så säg till här, så skickr jag in det. 

Martina Johanssons kycklingleverpastej, behöver inte ens bakas, och är så in i bombens god! Säg till om du vill ha receptet, nåt enklare finns inte! Går på ett kick.

 

Allt gott! 

 

 

 

  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du är för go @Gemma. Tack. 2020 ska verkligen bli ett år med hälsan i behåll. Har gjort matpajer utan skal tidigare. Enklast är nog bär och grädde eller en bärkompott/-kräm, vet inte riktigt vad skillnaden är. Men vad ska jag bre leverpastejen på? Fröknäcke? På viktfronten handlar det nog om att stabilisera viken, slippa vätskekilon (en följd av avsteg) och på sikt kanske ändra sammansättningen, mer muskler och lagom fett. Håller med dig om att det ska kännas fint under resans gång. Bloggtips: http://halvalindha.se/

Edit: Annikas recept låter trevligt, det får du gärna skicka!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
36 minuter sedan, morgonsol sade:

Du är för go @Gemma. Tack. 2020 ska verkligen bli ett år med hälsan i behåll. Har gjort matpajer utan skal tidigare. Enklast är nog bär och grädde eller en bärkompott/-kräm, vet inte riktigt vad skillnaden är. Men vad ska jag bre leverpastejen på? Fröknäcke? På viktfronten handlar det nog om att stabilisera viken, slippa vätskekilon (en följd av avsteg) och på sikt kanske ändra sammansättningen, mer muskler och lagom fett. Håller med dig om att det ska kännas fint under resans gång. Bloggtips: http://halvalindha.se/

Edit: Annikas recept låter trevligt, det får du gärna skicka!

Ja vilken kvinna alltså,  puuh.. är djupt imponerad... 

 

Annika´s mormors recept på bakad leverpastej är som följer

(hoppas nu man inte inkräktar på någon coyright eller annan juridisk rättighet.. men Annika stödjer nog spridningen av ett enkelt litet recept, får jag hoppas), hon är ju läkare som vill se fler friska människor, vilket denna leverpastejen bidrar till.

 

Att jag sedan är Gottfrids-leverpastej-fantast, är helt annan historia, men den är sinnessjukt god.. men inte ämnet här!! 

 

BAKAD LEVERPASTEJ

500 g svin- eller nötlever

250 g riktigt fett sidfläsk

2 ägg

1 medelstor gul lök

6 ansjovisfiléer + 1 msk ansjovisspad

Sås :

1 dl vispgrädde

200 g philadelphiaost

1 tsk salt

1 krm mald kryddpeppar

1 krm mald vitpeppar

Ugn : 200 grader

 

Smält osten i grädde och ge ett uppkok. Krydda och ställ åt sidan. Skölj och putsa levern. Låt nötlever vattna ur i vatten el. mjölk 1/2 timme. Svinlever vattnas ur tre tim. 

Mal alla ingredienser till pastejen två ggr. Eller mixa ordentligt fint i matberedare och fortsätt mixa tillsammans med lever, ansjovis, ägg och lök till en massa som fortf. har lite struktur.

Blanda färsen med såsen.

Provstek en leverbiff i het smörpanna. Tillsätt mer kryddor om så behövs.

Grädda smeden i smorda formar i vattenfylld långpanna på nedersta ungnsfalsen i ca 1 timme.

Pastejen ska få en brun torr yta och kännas "fast" när den är färdig.

Pastejen går fint att frysa även om den då blir lite grynig.

 

---------

Christie Sullivan, här på D.D har recept på Glutenfritt tunnbröd, som jag tror skulle passa fint till leverpastejen, med tanke på att hennes brownies fick änglarna att sjunga för mig, så gissar jag att hennes tunnbröd säkert är jättegoda... hon gör massor av lchf-matprogram (keto) .

/ kram

 

 

 

  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
22 timmar sedan, Gemma sade:

Men vad ska jag bre leverpastejen på?

Funkar alldeles utmärkt med en klick pastej på tallriken bredvid äggen eller omeletten.

Jag gör bara nån typ av bröd/kex till jul.

 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Idag har varit första dagen utan några som helst avsteg, igår åt jag de sista potatisbitarna. Kommer sannolikt inte äta potatis/sötpotatis på väldigt länge och i alla fall inte köpa hem det fler gånger. Om någon annan vill äta och köpa potatis så får de göra det, men jag behöver inte bry mig om rester. Varken slänga eller äta upp dem, försöker att inte slänga mat i den mån det går. Försökte tända fettbrasan igår med stekfläsk, lök, avocado, mjölksyrade rödbetor och lite grädde med blåbär. När jag vaknade imorse var jag varm och lite seg i huvudet, men salt hjälper, så har kunnat plugga ganska mycket idag. Funderar på om man blir känsligare för kolhydrater på lchf. Nu var det inte många potatisbitar, men att äta det tre dagar i rad gav ändå plus på vågen. Som att kroppen roffar åt sig och lägger på sig vid de få tillfällen den får, kanske tror den att det är dåliga tider? Under juldagarna när jag mest åt lax, sill, skinka, köttbullar, brysselkål, prinskorv, rödbetssallad, rödkål m.m så låg det mest stilla. Kan inte heller riktigt bestämma mig om jag vill äta 2 eller 3 mål mat per dag.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-01-03 at 21:06, morgonsol sade:

Funderar på om man blir känsligare för kolhydrater på lchf.

Det är i alla fall min erfarenhet.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-01-01 at 13:42, morgonsol sade:

Hur gör man t ex en bra bärpaj som är lchf?

Jag brukar göra blåbärspaj med kokostäcke. Lägger blåbär i en form (gärna portionsformar!), sen blandar jag kokosflingor med smält smör och breder över och gräddar i ugnen. Typ 175 grader tills det har lite färg. Till det serverar jag vispgrädde smaksatt med lite lakritspulver. Lakritspulvret ger tillräckligt med sötma, tillsammans med blåbären, för min del. Icke-LCHF:are har också ätit den och tyckt om det de ätit. 😊

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-01-01 at 15:33, morgonsol sade:

Men vad ska jag bre leverpastejen på?

På LCHF-arkivet finns mitt recept på tunnbröd. Sök på "Susannes tunnbröd", möjligen kan du lägga till 1 msk fiberhusk till receptet.

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-01-03 at 21:06, morgonsol sade:

Funderar på om man blir känsligare för kolhydrater på lchf.

Det är min erfarenhet också, blir "bakis" om jag får i mig för mycket kolhydrater/socker/stärkelse.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Snart gått en vecka utan några avsteg. Kanske aningens fettsnålt, har blivit frukost ett par gånger. Skrev första tentan igår, gick bra tror jag. Hade med mig vatten, salt och chokladbollar (av smör, kokosflingor och kakao). Inte för att resten av omgivningen äter bra under tentaperioder. Har sett flertalet som äter vindruvor, clementiner, bananer, massa kaffe, energidryck, kakor, majskakor m.m. Har de någon aning om hur det kan påverka deras mentala förmåga, både på kort och på lång sikt?

Roade mig med följande räkneexempel igår (obs! jag är inte ekonomistudent!): Låt säga att man äter ketogent, så 80 E% fett, 15 E% protein och 5 E% kolhydrater, vilket för kvinnor kan översättas till ca 200 g fett/dag och 50-60 g protein/dag + ovanjordsgrönsaker i valfri mängd. Om man har smör som primär fettkälla och smör innehåller 80% fett, behöver man äta 250 g smör/dag. I 100 g valfri proteinkälla finns det ca 20 g protein, så man behöver äta 250 - 300 g kött/fisk etc per dag. Utgå sedan från att varje månad i snitt är 30,5 dagar. Under en månad äter man alltså uppemot 9 kg valfri proteinkälla och 7,6 kg smör. Låt säga att man har en matbudget på 2000 kr/månad och att protein max får kosta 70 kr/kg, smör 90 kr/kg och grönsaker 40 kr/kg. Inom budgeten har man alltså råd att äta minst ca 550 g grönsaker/dag. Hur mycket grönsaker äter ni per dag? 200 g grönsaker/måltid är i mina ögon inte så mycket, men det blir en större totalmängd per dag om man äter frukost, lunch och middag. Jag gillar dessutom att äta grönsaker. Slutsatsen av exemplet är att det skulle vara gångbart för mig som student att äta ketogent om jag så önskar.

Hur blir det då om man försöker tillämpa ovanstående på LCHF istället? Låt säga att man äter 75-80 E% fett, 15-20 E% protein och 0-10 E% kolhydrater. Utgår man från DDs riktlinjer om 1.2 - 1.7 g protein/kg kroppsvikt har jag ett proteinbehov på ca 88 - 125 g protein/dag. Detta motsvaras av 441-625 g kött/fisk/fågel etc. Så om jag äter 3 måltider per dag, ca 150-200 g kött/fisk osv per portion så blir proteinmängden rätt. Längre än så kom jag inte, då det blir ganska stora proteinmängder man omsätter under en månad. Är det rimligt att t ex äta 500 g valfri proteinkälla per dag? I mina ögon är det ganska mycket. Eller så kanske det är att resten av samhället snålar med proteinet? Vad är rimligt? Detta krånglar till det då jag hade prova s.k meal prepping, att man förbereder maten man ska äta veckan innan. Då jag inte vet om jag behöver 2 eller 3 portioner mat/dag, hur mycket protein per dag som är rimligt eller hur mycket grönsaker som är rimligt. Fett är lätt att lägga till men kan vara svårt att se till att man äter tillräckligt. Har en till tenta nästa vecka och att slippa bekymra sig för vad man ska äta och när det ska tillagas är ett plus, då jag pluggar hela dagarna och dessutom kan vara ganska trött, ibland ha huvudvärk, när jag kommit hem.

Skulle någon kunna ge exempel på magra respektive feta proteinkällor? Tycker ibland det kan vara svårt att veta vad som är vad, äter man magert måste det kompletteras rikligt med fett för att kunna bli mätt. Skulle ni säga att kyckling är en mager proteinkälla?

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, morgonsol sade:

Snart gått en vecka utan några avsteg. Kanske aningens fettsnålt, har blivit frukost ett par gånger. Skrev första tentan igår, gick bra tror jag. Hade med mig vatten, salt och chokladbollar (av smör, kokosflingor och kakao). Inte för att resten av omgivningen äter bra under tentaperioder. Har sett flertalet som äter vindruvor, clementiner, bananer, massa kaffe, energidryck, kakor, majskakor m.m. Har de någon aning om hur det kan påverka deras mentala förmåga, både på kort och på lång sikt?

Roade mig med följande räkneexempel igår (obs! jag är inte ekonomistudent!): Låt säga att man äter ketogent, så 80 E% fett, 15 E% protein och 5 E% kolhydrater, vilket för kvinnor kan översättas till ca 200 g fett/dag och 50-60 g protein/dag + ovanjordsgrönsaker i valfri mängd. Om man har smör som primär fettkälla och smör innehåller 80% fett, behöver man äta 250 g smör/dag. I 100 g valfri proteinkälla finns det ca 20 g protein, så man behöver äta 250 - 300 g kött/fisk etc per dag. Utgå sedan från att varje månad i snitt är 30,5 dagar. Under en månad äter man alltså uppemot 9 kg valfri proteinkälla och 7,6 kg smör. Låt säga att man har en matbudget på 2000 kr/månad och att protein max får kosta 70 kr/kg, smör 90 kr/kg och grönsaker 40 kr/kg. Inom budgeten har man alltså råd att äta minst ca 550 g grönsaker/dag. Hur mycket grönsaker äter ni per dag? 200 g grönsaker/måltid är i mina ögon inte så mycket, men det blir en större totalmängd per dag om man äter frukost, lunch och middag. Jag gillar dessutom att äta grönsaker. Slutsatsen av exemplet är att det skulle vara gångbart för mig som student att äta ketogent om jag så önskar.

Hur blir det då om man försöker tillämpa ovanstående på LCHF istället? Låt säga att man äter 75-80 E% fett, 15-20 E% protein och 0-10 E% kolhydrater. Utgår man från DDs riktlinjer om 1.2 - 1.7 g protein/kg kroppsvikt har jag ett proteinbehov på ca 88 - 125 g protein/dag. Detta motsvaras av 441-625 g kött/fisk/fågel etc. Så om jag äter 3 måltider per dag, ca 150-200 g kött/fisk osv per portion så blir proteinmängden rätt. Längre än så kom jag inte, då det blir ganska stora proteinmängder man omsätter under en månad. Är det rimligt att t ex äta 500 g valfri proteinkälla per dag? I mina ögon är det ganska mycket. Eller så kanske det är att resten av samhället snålar med proteinet? Vad är rimligt? Detta krånglar till det då jag hade prova s.k meal prepping, att man förbereder maten man ska äta veckan innan. Då jag inte vet om jag behöver 2 eller 3 portioner mat/dag, hur mycket protein per dag som är rimligt eller hur mycket grönsaker som är rimligt. Fett är lätt att lägga till men kan vara svårt att se till att man äter tillräckligt. Har en till tenta nästa vecka och att slippa bekymra sig för vad man ska äta och när det ska tillagas är ett plus, då jag pluggar hela dagarna och dessutom kan vara ganska trött, ibland ha huvudvärk, när jag kommit hem.

Skulle någon kunna ge exempel på magra respektive feta proteinkällor? Tycker ibland det kan vara svårt att veta vad som är vad, äter man magert måste det kompletteras rikligt med fett för att kunna bli mätt. Skulle ni säga att kyckling är en mager proteinkälla?

Hej Morgonsol! 

Nej, alla dem inkl. jag, inkl. kostdoktorerna (D.D samlade experter, har de flesta av dem, inte gjort sina tentor á la LCHF, inte heller idrottsläkaren Noaks, eller de andra ledande forskarna, inte Dr Unwin, A.Eenfeldt hade t.ex fettskräck - så att studenter växer upp och blir klokare senare i professionen, det kan väl gälla de flesta till mans. Man vill gärna bli lite förnumstig nr man väl snöat in på LCHF, men det går över... gällande optimalt-rnlevnads-friskus-tänket. Det finns gränser för allt, men ambitionen ska gärna vara på topp! Medvetenheten.

 

Att eller om, du inte äter som de grymt väl utarbetade förslagen, säger enbart att du har en individuell SET-POINT, Procentsatserna, är alltså guidande, inte skrivna i sten. Laborera själv, och lyssna inåt när du blir mätt, men inte proppmätt dock mätt och du måste bli belåten! Är du inte belåten med portionen, då ska du inte börja späka som kalori-drillarna gör, utan hellre då öka dina grönsaker så du får den mängd som gör dig gott, men så klart du behöver ju inte laga rotmos för det. Håll dig till BILDERNA över tillåtna grönsaker, om du äter 200 gram eller 300 gram, det anser jag vara egalt, din hjärna måste funka.

På grönsaksfronten är jag som du, skulle jag inte kunna äta mina tomater t.ex som innehåller lite väl mycket kh, skulle jag inte kunna fortskrida, dem behövde jag istället för t.ex paprikor eller sparris eller annat, och det är strikt individuellt , att somliga vill ha mycket spenat eller grönkål, andra väljer tomater eller bladsallad enbart. Variationen ska poängteras! Men som råden säger, man blir inte fet eller stör sin metabola ruljans av ett par hundra för många grönsaks-kh. Smarta diabetiker Niklas eller Patrik el. vad han nu hette, rekommenderade MASSOR av grönsaker, jag håller med!!!! Känn ingen begränsning på den fronten, men inte stärkelserika sorten. 

i

Proteinkällan, mer än 500 gr kött/dag? Enligt mig, JA. HELT OK. Med tiden kommer din egen inre homeostas, aatt reglera det helt naturligt, det är energikrävande att plugga, sitta och fila av 50 gram hit och dit på köttbiten, för att "uppnå optimalistisk" proteinnivå.. nej, hellre lite för mycket än att riskera nervpåfrestande intill bristningsgräns - sedan, när man är som det heter : adapterad... till kosten men i sin helhet (viktigt) - isolera inte makronutrienterna för mycket i början, med föer mycket fokus på siffertrixanden om... du är nybörjare, se helheten, att kosthållningen SKA ROTFÄSTAS.

(detta är också Martina Johanssons råd, en klok kvinna, som rekommenderar ketogrytor, som smakar kan jag säga, himmelskt! och räkna inte då, bara ät!

Dock tro jag att många lchf:are inte håller med att man kan äta "obegränsat med proteiner" , däremot äte nog carnivore-individer lite mer protein ään rekommendabelt, om jag gissar. (jag är åt carnivore-hållet)

 

Du har specialisten Rosedale som menar att riktlinjerna på kostdoktorn är far to high... att man mer än gärna kan hålla sig till 0.6 kg protein/kroppsvikt - det är däremot lite, men för mig, kanske inte för dig eller andra. 

 

Är man sedan kommen till medelåldern, kan man gott sluta snåla på proteinerna. Men jag är amatör gällande "vad som är medivinskt befogat" men en tant som gillar grytor eller stekar, eller äldre man som alltid ätit kött, ska man kanske inte rekommendera att plötsligt gå ner till socialstyrelsens förbenade attigmanskoncept. Men har ju med proteinsyror och sånt att göra.

 

Rimligt för dig är inte riimligt för dig. Rimligt för en 25-åring är inte rimligt för 40-åriing, dock är råden här på D.D, som jag tycker excellenta, men du kan behöva avrunda både upp eller ner, som det passar dig, dina behov, din hunger och särskilt efter att du skakat av dig sockerbegären... det är då matematiken börjar, och siffrorna mer motsvarar en slags vetenskapligt dugligt underlag. Med socker (iaf för mkt socker)  med i bilden, är det ett ständigt gungfly.

 

Kanske man äter 2 ggr/dag någon dag, andra dagar behöver 3 ggr/dag, vissa dagar bara 1 gng, med tiden kommer du nog in i en rytm, som passar ditt övriga livs-schema. Det passar inte alla att ha en kostplan där 2 ggr/dag till varje pris är DET och THAT´S IT, men för mig behövdes disciplin, total sådan.

 

Kyckling med skinn, helst det mörkare delarna, och så förstås lever hjärta och njure på kycklingen. Men torra bröstbitar, nej det äe enl. mig protein-slöseri. Men gillar man det, fine... isf med mycket fet sås till. 

 

Spännande att du studerar, det tar enormt , enormt mycket energi.. Martina Johanssons keto-gryta, baserad på kokosmjölk/grädde... kan inte nog rekommenderas, det var en ögonöppnare för mig, även om jag är van hemmakocka och tycker man ska laga maten, bort med i princip alla färdigprodukter, så är du nästan hemma direkt .. själv aldrig lagat på kokos, det gör jag nu, men ibland måste jag förstås väga protionerna, eftersom god mat kan trigga och då kan både fett och protein skena iväg.. för att man kan förväxla smaklökarnas fest med mättnaden. Där är grönsaks-proportionen fantastisk, du har ett stort försprång av att älska görnsaker! för att få till en bra proportionalitet. Jösses, bekymra dig inte för att få för mkt ! Men, en kotlett eller två, kan vara saken som gör skillnad, mer än själva grammen. Tror jag. Men jag är som sagt, amatör ,  i motsats till doktorerna som är ledande på detta, de forskar fortfarande. 

 

Din kropp är ditt bevis.

 

Värre för dem som från början, har lite svårt med det gröna (och röda, gula och blå, lila  )

 

 

Vill du gå ner i vikt? Isf bränner keto-grytan kroppsfläsket som bara den! Utan en enda hantel i handen. Magiskt ❣️

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tacksam för svar @Gemma. Martina och My har säkert skrivit flera tentor á la LCHF, så jag är inte den första. Är också ingenjörsstudent och har som mål nu i vår att vara mer i skolan, ca 9 h/dag och dessutom försöka vara produktiv, bl a m.h.a pomodoro. Givetvis är procentsatserna guidande, inte kommer jag äta likadant varje dag. Utan snarare i kombination med meal prep, hur mycket mat som är rimligt köpa hem och tillaga. Självklart ska det vara mat jag tycker om. Vad det får kosta är en annan femma, som i och för sig också kan stressa. Jag kommer utgå från att jag äter 2-3 måltider per dag och så får man justera efter hand. Visst är vilka grönsaker man gillar högst individuellt, jag t ex älskar pumpa, men försöker också äta säsongsbetonat, så mycket lök och kål såhär års. Håller med om att variationen är viktig. Det enda 'stärkelserika' som finns hemma i grönsaksväg är morötter och rödbetor, men betorna ska syras. Det är mentalt ansträngande att plugga, men energikrävande? Man sitter ju stilla större delen av tiden!  Vet inte om jag håller med att jag är nybörjare när det kommer till LCHF i allmänhet, om 5 veckor blir det 1 år sedan jag började plocka bort den riktigt dåliga maten ur mitt liv. När det kommer till mer strikt/måttig lchf är jag mer av en nybörjare, nu när jag inte har någon större lust att äta bär, grädde, CF, nötter, charkuterier, mörk choklad, ost och yoghurt i några större mängder. Tycker också om att laga mat och lagar det mesta från grunden, t ex majonäs. De 'färdigprodukter' som förekommer i mitt kök är t ex krossade tomater, tomatpuré och dijonsenap. Eventuell viktnedgång handlar om trivselkilon, sannolikt en viktnedgång på mindre än 10 kg, är normalviktig enligt BMI. Kroppen vet bättre än jag vad den borde väga. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
30 minuter sedan, morgonsol sade:

Tacksam för svar @Gemma. Martina och My har säkert skrivit flera tentor á la LCHF, så jag är inte den första. Är också ingenjörsstudent och har som mål nu i vår att vara mer i skolan, ca 9 h/dag och dessutom försöka vara produktiv, bl a m.h.a pomodoro. Givetvis är procentsatserna guidande, inte kommer jag äta likadant varje dag. Utan snarare i kombination med meal prep, hur mycket mat som är rimligt köpa hem och tillaga. Självklart ska det vara mat jag tycker om. Vad det får kosta är en annan femma, som i och för sig också kan stressa. Jag kommer utgå från att jag äter 2-3 måltider per dag och så får man justera efter hand. Visst är vilka grönsaker man gillar högst individuellt, jag t ex älskar pumpa, men försöker också äta säsongsbetonat, så mycket lök och kål såhär års. Håller med om att variationen är viktig. Det enda 'stärkelserika' som finns hemma i grönsaksväg är morötter och rödbetor, men betorna ska syras. Det är mentalt ansträngande att plugga, men energikrävande? Man sitter ju stilla större delen av tiden!  Vet inte om jag håller med att jag är nybörjare när det kommer till LCHF i allmänhet, om 5 veckor blir det 1 år sedan jag började plocka bort den riktigt dåliga maten ur mitt liv. När det kommer till mer strikt/måttig lchf är jag mer av en nybörjare, nu när jag inte har någon större lust att äta bär, grädde, CF, nötter, charkuterier, mörk choklad, ost och yoghurt i några större mängder. Tycker också om att laga mat och lagar det mesta från grunden, t ex majonäs. De 'färdigprodukter' som förekommer i mitt kök är t ex krossade tomater, tomatpuré och dijonsenap. Eventuell viktnedgång handlar om trivselkilon, sannolikt en viktnedgång på mindre än 10 kg, är normalviktig enligt BMI. Kroppen vet bättre än jag vad den borde väga. 

Toppen, jag menade inte att du är lchf-nybörjare , utan om.. eventuellt, inte var bekant med principerna. 

 

Och så har du ju verktygen i din låda me vilja att "strikta till det" , och då minsann, kommer matematiken. Nu förstår jag din sits lite bättre, med lite bakgrundsinfo.

 

Personligen, när jag pluggade.. åt jag som en häst oavsett protein fett el. kolhydrater men längesen nu.

Och när du nämner utmattning + huvudvärk (inte utmattning som i utmattningssyndrom!) , utan utmattning, skallen är genomborrad av en faslig massa data som ska bearbetas, studietekniska vändningar och sådant, mitt i ens praktiska liv med sociala nätet osv. Så är det ju studentlivet i ett nötskal!

 

Den ekonomiska stressen, kräver ett helt eget kapitel , ha ha. Men du verkar ha bra koll 👍 , och My Westerdal är nog en av de bästa inspiratörerna en kan ha, jag beundrar den kvinnan och lyssnat och sett hennes framträdande, jävla gó & stark tjej det. 

 

Min helt personliga åsikt om matbudget på lchf, är att : jag upplever det dyrare.. särskilt om man befinner sig lägre ner på startstegen, där den billiga skräpmaten skräpbasvarorna kan inhandlas för spottstyvrar, medan den näringstätare och bra-fett-mat, bra grönsaker, enligt mig, blir dyrare. Min beräkning på en höft, jag tror, att för min del om jag skulle göra en statistik på det, att det "belastat min hushållsbudget" tämligen rejält, men det är billigare än att springa till doktorn... och gör man som du säger, att hålla sig till säsongsutbudet, ja då kommer man undan mycket!!!

 

Hur går det annars med sockersuget... ? Jag var t.ex rätt korkad häromdagen, gick och köpte mig vit choklad.. en ren reflex...  fast jag har finfina recept på mousse och lemoncurds och annat man kan göra med ketogen lagning, på ett kick. Dumma mig, de gamla reflexerna sitter i. Dock åt jag bara 11 gram, (då jag lever keto nu sedan ett tag, och bröt inte det med 11 gram vit choklad, inte blodsockret heller, och då tog jag ändå 1 liten mörk chokladruta till på 10 gram... så det går att snaska lite socker,  när behovet är typ, alarmerande... så länge, man klarar av att bryta.

 

Nej det verkar som att du har bra koll på detta!  För min del, väntar jag bara på den dagen jag står med skopan och gräver lösgodis.. har ännu inte inträffat, men man ska aldrig säga aldrig, det kanske inte kommer att ske ens... de närmaste året åren... vet man aldrig. Men saknar det inte längre, inte ens geléhallonen utan riktigt socker - nu har t.o.m lakrits halkat ner på inte längre särskilt attraktivt att klura på, om jag ska unna mig fyra bitar eller bara två... det är borta -  lite konstigt....då jag vara totalfixerad på att planera NÄR godiset skulle in, godiset ingår inte längre i planeringen, men då krävs lite bär för min del.

 

Får man bara äta bären, och inte förbanna sig för att man åt 50 gram för många , eller tog fem jordgubbar som "saboterar" keton, då funkar det! 

 

Vara snäll mot sig, ibland lite extrasnäll. 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
21 timmar sedan, morgonsol sade:

Skulle någon kunna ge exempel på magra respektive feta proteinkällor?

Feta källor: Lax, makrill, stekfläsk, fläskkarré, kyckling med skinn.

Magra källor: Kyckling/kalkonbröst utan skinn, Rostbiff, Nötrulle, vitfisk typ rödspätta, torsk.

Sedan finns det lite proteiner i vissa växter som bönor, avocado mm men jag kan inte mängder och sammansättningar utan att kolla varje enskilt livsmedel. 

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Helt apropå SOCKERFRI månad, specifikt sockret och de besvär som uppstår vid regelbunden och ibland allvarlig överkonsumtion av skyhöga intag av socker , över tid... så tänkte jag att det väl är intressant att konfrontera sitt beroende, på flera fronter - att borra ner sig i pågående forskning och rön, är ju aldrig fel.

 

I USA säger man addiction, an addicvtive person/beroendeperson , eller SUD  Substance Use Disorders

Här i den beteckningen ingår socker , per se , som substans. Men här hemma? Knappast jag hört något om hittills , iaf inte inom vården, inte ens idabetes-enheter som bokstavligen skrattar bara man nämner det. (sockerbetoendet) , även om man kanske i första hand tänker på alkoholister, nikotinister, kokainister osv. 

 

Vet man med sig att man har en tuff kamp med sockret och vill också intellektuellt stärka sig under vägen ifrån skiten, ovh älskar att dyka in i vetenskapspräglad utveckling gällande sockerberoendet, kanske bli kvitt giftet om inte idag eller om något år, men kanske någon gång...

 

Då är denna länken superbra som start, det leder tankarna in på annat än socker och hur kroppen kan bete sig som en autostyrd liten narr, eller slag som inte ens lyder mattes kommando. 

 

Praktiska råd är alla bäst, men att få svart på vitt att socker-beroendet inte är en tramsig lullig liten patetisk idé man bara fått för sig, känns jätteskönt att veta, men att det är såå djupt förhatligt att prata om det, utan man istället bejakar all överkonsumtion och bara ökar och ökaar normen för vad som är "okej" , ungefär ... det är okej att skopa hem ett par tre kilo lösgodis i veckan - är det verkligen OK??? Och varför finns ingen hjälp att få, I TID?

 

Länken https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2019.00877/full

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@Gemma Jag är mitt uppe i en tentaperiod. Mycket som ska hinnas med, så både stressad och pressad. Utöver att jag är rädd för att inte klara tentan, även om omtentor finns. Mycket möjligt att jag pressar mig själv lite för hårt på dagarna och kanske hade mått bra av att sova lite mer, gärna 8-9 h istället för ca 7,5 h. Jag har och har haft så mycket annat att tänka på än socker. Sockertrollet ligger och sover djupt någonstans. Har inte ätit socker sedan nyårsafton, potatis sedan 2/1 och alkohol sedan 5/1, varav det sista var ett misstag. Visst finns det vissa saker som smakar lite sött, typ smörstekt gul lök eller tomatpuré, men det äter jag med gott samvete. Att skippa honungen till 'chokladbollarna' i onsdags var ett medvetet val. När lösgodiset kostar lika mycket som högreven i kilopris är valet enkelt. Ser inte riktigt vitsen med att köpa hem choklad och ha det liggandes hemma, så man kan göra efterrätter. Ska jag ha gäster och bjuda på efterrätt får de nödvändiga inköpen (i form av sockerinnehåll) vänta tills dess. Det klarar jag av. Precis som att jag ser fram emot att äta hur många jordgubbar jag vill kring midsommar. Visst kan man äta sött så länge man klarar av att sluta, men jag har nog större glädje av att slippa biverkningar som finnar och beläggning på tungan. Roligt att höra att du kan nöja dig med bär. Angående matbudget och LCHF, man kan göra det både billigt och dyrt. Men bryr man sig riktigt mycket om sin hälsa och vill äta mat med kvalité, t ex gräsbeteskött och alltid ekologiska grönsaker, då ökar kostnaderna. Men samtidigt har man lägre kostnader för läkar- och tandläkarbesök, mediciner osv. Så det jämnar nog ut sig. Personligen befinner jag mig inte i ett läge där jag kan lägga de pengarna. Vill också poängtera att jag med största sannolikhet inte är sockerberoende, har läst Bittens bok. 

23 timmar sedan, Gemma sade:

Vara snäll mot sig, ibland lite extrasnäll.

Det där är nog bland det svåraste.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, morgonsol sade:

@Gemma Jag är mitt uppe i en tentaperiod. Mycket som ska hinnas med, så både stressad och pressad. Utöver att jag är rädd för att inte klara tentan, även om omtentor finns. Mycket möjligt att jag pressar mig själv lite för hårt på dagarna och kanske hade mått bra av att sova lite mer, gärna 8-9 h istället för ca 7,5 h. Jag har och har haft så mycket annat att tänka på än socker. Sockertrollet ligger och sover djupt någonstans. Har inte ätit socker sedan nyårsafton, potatis sedan 2/1 och alkohol sedan 5/1, varav det sista var ett misstag. Visst finns det vissa saker som smakar lite sött, typ smörstekt gul lök eller tomatpuré, men det äter jag med gott samvete. Att skippa honungen till 'chokladbollarna' i onsdags var ett medvetet val. När lösgodiset kostar lika mycket som högreven i kilopris är valet enkelt. Ser inte riktigt vitsen med att köpa hem choklad och ha det liggandes hemma, så man kan göra efterrätter. Ska jag ha gäster och bjuda på efterrätt får de nödvändiga inköpen (i form av sockerinnehåll) vänta tills dess. Det klarar jag av. Precis som att jag ser fram emot att äta hur många jordgubbar jag vill kring midsommar. Visst kan man äta sött så länge man klarar av att sluta, men jag har nog större glädje av att slippa biverkningar som finnar och beläggning på tungan. Roligt att höra att du kan nöja dig med bär. Angående matbudget och LCHF, man kan göra det både billigt och dyrt. Men bryr man sig riktigt mycket om sin hälsa och vill äta mat med kvalité, t ex gräsbeteskött och alltid ekologiska grönsaker, då ökar kostnaderna. Men samtidigt har man lägre kostnader för läkar- och tandläkarbesök, mediciner osv. Så det jämnar nog ut sig. Personligen befinner jag mig inte i ett läge där jag kan lägga de pengarna. Vill också poängtera att jag med största sannolikhet inte är sockerberoende, har läst Bittens bok. 

Det där är nog bland det svåraste.

Att komma in i en socker-spiral, behöver inte betyda att man är kliniskt-patologiskt beroende. Flera faktorer medverkar bl.a stress är en överjävlig faktor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-01-10 at 15:28, Gemma sade:

Att komma in i en socker-spiral, behöver inte betyda att man är kliniskt-patologiskt beroende.

Sant. Alla hamnar i spiralen förr eller senare då vi biologiskt sett dras till söta smaker. Att man sedan växer upp i ett samhälle och en tid som genomsyras av socker, samtidigt som barn är uppenbara måltavlor för godistillverkare m.m gör inte saken bättre. Både barn och föräldrar blir kvar i spiralen. Försöker man undvika socker i möjligaste mån krävs det mycket av en som person, som att tacka nej till det söta och läsa innehållsförteckningar mycket noggrannt, och dessutom är det inte säkert att omgiven bemöter en med förståelse.

Håller på och läser 'Hälsobalansen' av Dr Rangan Chatterjee (engelsk titel 'The four pillar plan'), socker har ett eget kapitel!

Två citat från boken:

"Varför ska det vara socker i kött? Kan någon förklara det för mig. Jag frågar för jag har faktiskt ingen aning. Producenterna leker nyckfullt med vår hälsa- och sjukvårdssystemet - för att få ett pyttelitet övertag över konkurrenterna. Socker letar sig alltmer in i våra matvaror och det är vi som får betala priset, inte bara i kassan utan också med vår hälsa."

"... Det här är anmärkningsvärt nog samma område som går igång hos personer som är beroende av droger som kokain, heroin eller nikotin. Vårt intag av sockerrika livsmedel ger liknande effekter i hjärnan. ... Jag anser att det är fullständigt uppenbart att socker har riktigt beroendeframkallande egenskaper."

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
19 timmar sedan, morgonsol sade:

Sant. Alla hamnar i spiralen förr eller senare då vi biologiskt sett dras till söta smaker. Att man sedan växer upp i ett samhälle och en tid som genomsyras av socker, samtidigt som barn är uppenbara måltavlor för godistillverkare m.m gör inte saken bättre. Både barn och föräldrar blir kvar i spiralen. Försöker man undvika socker i möjligaste mån krävs det mycket av en som person, som att tacka nej till det söta och läsa innehållsförteckningar mycket noggrannt, och dessutom är det inte säkert att omgiven bemöter en med förståelse.

Håller på och läser 'Hälsobalansen' av Dr Rangan Chatterjee (engelsk titel 'The four pillar plan'), socker har ett eget kapitel!

Två citat från boken:

"Varför ska det vara socker i kött? Kan någon förklara det för mig. Jag frågar för jag har faktiskt ingen aning. Producenterna leker nyckfullt med vår hälsa- och sjukvårdssystemet - för att få ett pyttelitet övertag över konkurrenterna. Socker letar sig alltmer in i våra matvaror och det är vi som får betala priset, inte bara i kassan utan också med vår hälsa."

"... Det här är anmärkningsvärt nog samma område som går igång hos personer som är beroende av droger som kokain, heroin eller nikotin. Vårt intag av sockerrika livsmedel ger liknande effekter i hjärnan. ... Jag anser att det är fullständigt uppenbart att socker har riktigt beroendeframkallande egenskaper."

Inte ens säkert att en random vårdentral med diabetessköterska bemöter med förståelse! Där kan man t.o.m råda att det är alldeles okej att fortsätta med sockerbitar i kaffe, the osv. En kaka lite då och då, no porblems, så vad gör väl det att fortsätta panering av t.ex köttmarinering med allsköns socker sirap honung och hela baletten. 

 

För en fullbordad diabetiker, som inte går på insulin, är det biljetten in till insulinsprutor, handlar väl bara om tid - taskigt mot alla dem som saknar kunskap ovh/eller råd i mun eller inte har ork att ta-tag i sina eventuella sockersjuka kroppar för egen maskin. 

 

Jag kallar det för desinformation - när man så väl vet om att onödigt socker i flytande form, inte är sunt att ge sin kropp, oavsett sockersjuk eller inte. 

Att fruktjuice nog är det sista man ska hälla i sig, och att offentliga rådgivare fortsätter negligera sockrets påverkan i levern, det tycks man strunta höggradigt i.

Nej tablettföreskrifterna  måste ju ges fritt svängrum och fortsätta vara lönande business. Det kan ju bara inte vara sockermängderna i maten inte, åh nej.... naturligtvis ska man skylla på den enskilde individen, den som ska skämmas, inte industripoducenterna som ju är felfria och "bara vill sälja" .

 

Helst också saft i nappflaskorna till de små medan de sitter i vagnen, och självklart ska lilla älsklingen väl få sina mariekex när den skriker och fäller tårar.. annars kan ju mamman vara helt oförskämd och dum att försaka barnet , eftersom sedan blir den ju snäll och tyst...  som alla de andra små barnen... och kanske väldigt sjuk framöver men vad gör det, när det finns mediciner i överflöd! att fortsatt täppa till trutar med.  

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Idag är nog första dagen som ett sug gjort sig påmint. Inte efter socker, utan att tugga. Småäta. Spelar ingen större roll om det är godis, nötter, choklad, tuggummi m.m. Framförallt när det finns andra runt omkring en som gör det. Har inte fallit för frestelsen och satt tänderna i något än, utan jag tror det handlar om något annat. Känsloätande av något slag i botten. Äta om man är uttråkad, äta som tröst, äta om man inte kan fokusera osv. Men vart leder det? Är det till någon hjälp eller stjälper det en?

Jag skulle inte påstå att mina hunger- och mättnadskänslor är optimala. Lätt att fortsätta äta fastän man kanske redan är mätt. Två utmaningar personligen är 1) att våga bli hungrig på riktigt, inte äta om man bara är småhungrig, och 2) att våga äta långsamt. För mig är det lätt hänt att jag äter middag på 10-15 minuter, fastän 20 minuter kanske borde vara ett minimum, gärna en halvtimme i lugn och ro om det går eller ännu längre. Sällskap är ett stort plus. Enda haken med 1) är om man har tider att passa, så kanske det inte lämpar sig att äta då man faktiskt blir hungrig.

Igår blev en kansig dag matmässigt. Åt frukost, lunch och middag. Efter middagen var det som att kroppen hade ett sug efter att komma ut och röra på sig. Imorse visade vågen lite för mycket plus i mitt tycke, men efter lite räknande visade det sig att jag ätit uppemot 3000 kcal igår så kanske inte så konstigt egentligen. Plus att den motion jag får är att cykla ca 6 km/dag och lite promenader. Funderar även på om jag bör försöka lägga en lägsta nivå av 70 E% fett i varje måltid. Även om det är någon skillnad i hur kroppen hanterar olika kolhydratskällor, även om mängden kolhydrater är samma. T ex blandade grönsaker (broccoli, blomkål, haricot vers, tomat, vitkål etc) vs en liten morot. Tänker även att proteinet i typ ost också kan ha en inverkan. Idag har det blivit lite mindre mat och mer fasta.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För första gången i hela mitt liv har jag köpt hem och tillagat kycklinglever enligt detta recept. Levern smakar helt ok, dvs inte så mycket, och blir typ sugen på prova att göra egen leverpastej, som smakar mer. Men smaksätta med vad? Vad sägs som fröknäcke med hemmagjord leverpastej och lite saltgurka? Eller kanske prova att blanda i små leverbitar när man gör köttfärslimpa?

Igår gjorde jag en himmelskt god kycklingbuljong på följande sätt: Hade ben och senor från kycklinglår och -lårfiléer (kanske ca 500 g), 1 morot i grova slantar, 1 gul lök i klyftor och ca 100 g tärnad rotselleri. Täckte detta med vatten och sedan fick det koka på spisen i ca 2.5 - 3 h. Sedan var det bara att sila över vätskan i en ny kastrull och salta lite. Vill inte använda denna buljong i matlagning utan dricka som den är, så god är den. 

 

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kycklinglever är mycket gott att göra leverpastej av. Jag har smaksatt med ansjovis(häller bort allt sockerlag),salt,lök. Gjorde en helform till jul ca 800 gr. och jag klämde i mig den helt på egen hand på några dagar😋

Jag kan tänka mig att man kan smaksätta med hackad saltgurka, persilja, bacon, kapris mm.

  • Gilla 4
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tillhör dem som älskar smaken av lever. Gör ungefär den grytan, fast med ungnötslever, och kanske inte färskosten. Och så kryddar jag med salvia, för det tycker jag är gott till..

  • Gilla 3
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Finns det något negativt med att äta lever flera gånger i veckan? Stötte på en tråd hos DD där det diskuterades för ett tag sedan men hittar inte den nu. Tror den var från 2016... 450 g lever + bacon har räckt till 4 matlådor och har en kvar i kylen. Matmässigt går det mycket bra överlag, med ett litet avsteg i form av några vindruvor och chips igår. Men inget sug efter något i skräpmatsväg idag eller triggad överätning. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka i termer av ansvar. Bara jag är ansvarig för vad jag stoppar i mig. Hur jag mår i längden som en följd av det. Ibland blir det ett aktivt val att låta bli eller äta något man inte brukar. Maten spelar en stor roll i mitt långsiktiga mående, men det gör även att jag har roligt och ett socialt liv. Har även läst några inlägg av Martina som handlar specifikt om ansvar, t ex detta eller det här. Får mig att börja fundera och reflektera helt enkelt.  

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror snarare att det är mer negativt att inte äta lever eller att äta för lite lever per vecka eller per månad. 

Lever är så underskattat - samtidigt som t.ex fisk blivit så överskattat.

 

Veganer , vegetarianer som insett sig hålla en alltför näringsfattig kosthållning brukar väl gärna gå över till acceptans av "lite kött", men då väljer de ägg och fisk. Helst mager fisk dessutom. 

Dessa grupper har de senaste iaf decenniet rönt massivt gehör inom livsmedelsindustrin, vilket har förpassat den högintensiva näringskompakta levern och annat krås , dvs inälvor vingar, hals, ben , svansar m.m. -  till en slags skampåle. 

Så det faller i glömska eftersom det inte matchar den lönsamma trenden. Och det "äcklet" som nuvarande yngre generationer ger uttryck för, för allt som innehåller blod : så att sky "det röda köttet som pesten" är ju en popul'rvetenskaplig slogan, som jag inte ger en peny för!  Det är synd hur lurade processmatade generationer blir, och det är såå lätt att trilla ner i den fåran i den officiella kören för att "känna sig rätt, och anppassad till klimat-aktivistiska slagdängor" utan förankring i verkligheten, förstås.

Våra mor. och farföräldrar och tidigare generationer än så, har ju alltid förstått att sätta värde på inälvorna, de var en gång i tiden delikatesser, idag vill etablissemanget att man helst ska skämmas, och bli enligt standardiserade trams-monitorerings-screeningar sedd som "avvikande" över att inte rakt av bejaka t.ex tallriksmodell eller den hypade medelhavs-kosten, som betyder i stort enbart bort med mättade fetter/kött , in med fisk och dränk allt i olivolja, och knapra nötter bäst du vill. En komersiell ekvation.. som industrierna bara vill fortsätta med. De tycks strunta i att man kan få i sig ordentligt med onödiga kalorier av att mumsa på nötter mogon middag kväll, medan man samtidigt bannar ett litet köttstycke för att det råkar vara rött.

 

Det är som det verkar... den klart militanta veganismen som rönt framgångar, mha forskningsfusk. Forskningsfusk, är vanligare än man tror och det är helt bisarrt att det finns, men follow-the-money-filosofin den finns precis överallt , inom sjukhusen, utanför sjukhusen och i varenda mataffär, nästan varje sådan iaf.

Ekologisk butik,  sure! men även där drar man sina pennor med kraftiga överpriser så man bara baxnar. 

 

 

Inte ens så kallat, världens ledande forskare gällande dieter som har kalorirestriktion som primärt mål, kan erkänna inälvor som BRA och högvärdig mat, om det ens ses som mat... utan de fortsätter refrängen om lite fisk, och de vanligt magra.. som är diametralt olika näringsfilosofiskt värdesättning.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

LEVER

 

Näringsämnen Lever ren (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
Näringsämne Mängd % av RDI
Vitamin A 19674,2 µg 2459,3%
ß-Karoten 864,5 µg -
Vitamin D 0,58 µg 11,6%
Vitamin E 0,71 mg 5,9%
Vitamin K 13,8 µg 18,4%
Vattenlösliga Vitaminer
Näringsämne Mängd % av RDI
Vitamin B1 (tiamin) 0,56 mg 50,9%
Vitamin B2 (riboflavin) 4,2 mg 300%
Vitamin B3 (niacin) 24,61 mg 153,8%
Vitamin B6 0,92 mg 65,7%
Vitamin B9 (folat) 1226 µg 613%
Vitamin B12 84 µg 3360%
Vitamin C 31 mg 38,8%
Mineraler
Näringsämne Mängd % av RDI
Fosfor 430 mg 61,4%
Jod 3 µg 2%
Järn 31 mg 221,4%
Kalcium 6,4 mg 0,8%
Kalium 370 mg 18,5%
Magnesium 24 mg 6,4%
Natrium 78,5 mg 15,7%
Selen 46 µg 83,6%
Zink 9 mg 90%
Fettsyror
Näringsämne Mängd % av RDI
Fettsyra 18:3 0,04 g 1,5%
DHA (Fettsyra 22:6) 0,05 g 23,2%
Fettsyra 16:0 0,38 g -
Fettsyra 18:1 0,42 g -
Fettsyra 18:2 0,23 g -
Fettsyra 20:4 0,2 g -
EPA (Fettsyra 20:5) 0,06 g -

Fördelning av essentiella näringsämnen i Lever ren

01 0002 0003 0004 000Vitamin AVitamin DVitamin EVitamin KVitamin B1 (tiamin)Vitamin B2 (riboflavin)Vitamin B3 (niacin)Vitamin B6Vitamin B12Vitamin CFosforJodJärnKalciumKaliumMagnesiumNatriumSelenZinkFettsyra 18:3DHA (Fettsyra 22:6)RDI %
Näringsämne 100 % RDI %
Vitamin A 100 2 459,275
Vitamin D 100 11,6
Vitamin E 100 5,917
Vitamin K 100 18,4
Vitamin B1 (tiamin) 100 50,909
Vitamin B2 (riboflavin) 100 300
Vitamin B3 (niacin) 100 153,825
Vitamin B6 100 65,714
Vitamin B12 100 3 360
Vitamin C 100 38,75
Fosfor 100 61,429
Jod 100 2
Järn 100 221,429
Kalcium 100 0,8
Kalium 100 18,5
Magnesium 100 6,4
Natrium 100 15,7
Selen 100 83,636
Zink 100 90
Fettsyra 18:3 100 1,506
DHA (Fettsyra 22:6) 100

23,19

 

 
/// Källa Institutet för hälsa och välfärd, Enheten för nutrition. Fineli. Livsmedelsdatabas. Version 16. Helsingfors 2013. 
 
----------
 
Hur kan så näringstät mat som lever, "bli farligt" att äta regelbundet, om så flera dagar/v ?
Ja kanske i ljueset av vegan-profeterna och i ljuset av bl.a PhD Valter Longos trendsättning, i kraft av "världsledande" , och samtidigt förespråkare för icke-carnivore-baserad diet, non-mättade fettkälla, samt poängtering kaloriräkning... samt att dennes forskningmaterial kommersialiserats ganska hårt och ihärdigt och spritts världen över, kommit att bli dominant, därför spär på dels fettskräcken men hämmar också den genuina maten som nu ska klassas som farlig och slängas på soptippen som "oätligt" men "farligt för dina hälsoparametrar" , jag köper inte det. Men det är intressant att se hur den bakomliggande forskningen resonerat.. att komma fram till att rött kött, inkl inälvor principiellt är livsfarligt för din långlivade hälsa" . För mig är sådant resonemang remarkabelt makabert, och också lögnaktigt. Dr Longo menar dessutom också, att dra ner på äggkonsumtion,snacka om militant veganism i klangbotten!! Att ägg? skulle vara farligare än nötter?
 
Dra mig baklänges tack. 
 
Sedan är vegetarianernas och piscetarianernas forskningsunderlag intressant, vad gäller det mikrobiologiska, autofagiska och allt i den vägen, men därifrån... till att stå och demonisera bl.a lever som fullgod föda, på regelbunden basis.. det menar jag är grovt vilseledande och jag tror.. det går industrins ärenden. Nötter är big business, se bara utbudet idag jämfört med för 20 år sedan.  Nej man kan diskutera detta i timmavis med långa inlägg.. med klaganden, och jag måste avgränsa mig i snickesnack.. haha! Mina inlägg blir liksom precis alltid alltför långa! Men lever, hallå.. det kan du äta varje dag! Ägg, också varje dag! det är högvärdigt för bl.a växande individer.
 
Så kan Dr Longo hålla sig till sina degenererande åldringar, och skapa motpol mot vad han vill, men attsammanblanda  karnivore-baserad diet lagad ur råvaror , med processad kött"baserade" ingredienser ur american standard diet, á la billy´s pizza eller medelamerikanens friterade snabblagade kött med tvivelaktiga bi-ingredienser och tillsatsämnen, nej tack och jag tror inte denne "världsledande forskare" , någonsin åtagit sig att verkligen noga sig med att ha samlat UTESLUTANDE blandkostätande köttädande individer i sina forskn. grupper som underlag, dvs som själv lagar maten från grunden! hur randomiserat med precision han ändå velat vara. 
 
Men ska läsa mer! 
 
 

 

 

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
14 timmar sedan, morgonsol sade:

Finns det något negativt med att äta lever flera gånger i veckan? Stötte på en tråd hos DD där det diskuterades för ett tag sedan men hittar inte den nu.

Hittade tråden nu! Denna. Om jag förstår det rätt med dosering av lever har det med A-vitamin att göra, men vilken sorts lever det är påverkar också. Att man kan löpa risk att överdosera lever om man äter större mängder varje dag. Även Anne Mullens är inne på ett liknande spår. " För mycket vitamin A kan vara toxiskt, det innebär att du inte kan äta lever dagligen, även om du skulle råka älska det.". Men hur funkar det för personer som alltid äter leverpastej till frukost?

@Gemma Fusk måste man alltid se upp för, både inom mat- och forskningsvärlden. När det gäller ekologisk mat och prisvärt har Lidl ett helt ok utbud, i alla fall gällande kött och mejerier. REKO-ringar kanske annars är något du kan kika på? Håller med om att inälvsmat är en generationsfråga, men tror också det handlar om samtiden. Idag finns ett överflöd av mat, varav det mesta som går att köpa kanske inte bör ätas, medan man 'förr i tiden' fick ta vara på 'allt' i möjligaste mån. Vill man äta näringsrikt är lever definitivt ett säkert kort. Funderar på vilka mängder lever man kan styckfrysa, så det är lätt att tina upp och tillaga när man väl ska äta det, 1-2 gånger/vecka kanske? Funderar även på det här med näringsvärde per krona. Att även om man har en begränsad budget så behöver man inte lägga den på salladshuvud, gurka (mest vatten), mager fisk/fågel/kött osv. Istället köpa smör, lever, grönsaker i säsong, feta styckdetaljer med lägre efterfrågan, sill, annan fet fisk, vad mer? Jag har ätit levergryta i skolan och det var ingen som höjde på ögonbrynen eller ställde några frågor. På vilket sätt menar du att fisk har blivit överskattat? Vem kan leva bra i längden utan animaliska produkter och mättande fetter? Räkna kalorier är bara jobbigt. Hur kan minimalt processad mat, dvs riktig mat, bli farlig? Som dessutom är lagad från grunden? Det finns givetvis undantag, t ex viss svamp och renkött efter Tjernobyl, men annars är det väl processad mat man bör se upp för?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan, morgonsol sade:

Men hur funkar det för personer som alltid äter leverpastej till frukost?

I min leverpastej (Lönneberga, eko från Pastejköket) är det 24% nötlever. Fett från gris och vatten står före i ingredienslistan. 27% fett, 10% kolhydrater. Tänker att det inte blir så ruskigt stora mängder "ren lever" även om man äter varje dag?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.