Gå till innehåll

Recommended Posts

Hej Morgonsol! 

Jag är ny här så vet ju inte din historia. Jag kände för ett tag sen att jag bör ta tag i min hälsa och mej själv. Tog bort nästan allt socker potatis o pasta ris och mjöl. Gick ganska bra, men kände mej lite trött och åt ganska mycket. Åt väl sådär i ett par månader gick ner lite i vikt i början men sen stog jag still. Åt allt sen ett tag. Men så tog jag Lchf utmaningen, det kanske du gjort? Jag tyckte det var jättebra, man får i sej av allt man behöver och behöver inte tänka på allt själv. Mitt sug efter småätande försvann faktiskt. Det är väl mitt råd såhär som nybörjare och utan att veta då mycket om dej🧡

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • Svar 312
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Samma här. Alla vet att jag inte äter kaka, så det är aldrig några diskussioner. Men senast det var fika för att fira av en medarbetare som slutade hade hon som fixat kakorna även köpt 86% choklad til

De två senaste veckorna har det blivit lite för mycket socker för min smak. Honung i teet och annan matlagning, vanlig mintchoklad, lakritsgodis, mintchoklad 70% kakao, mörk choklad 86%, mera godis (f

Nu ska jag kommentera något du kanske inte vill ha åsikter om, och det handlar om att du skriver att du inte vill vara besvärlig. En person med glutenintolerans skulle aldrig äta gluten för att i

Posted Images

On 2020-11-05 at 18:19, MariaF sade:

Är det? :blink:

Hellre det än att behöva vänta på att bli hungrig, speciellt om man vet att man har något annat schemalagt lite senare, t ex föreläsning. För egen del är det en trevlig rutin/ritual att göra en omelett till frukost innan jag sätter igång med resten av dagen, men att sen behöva äta den fast man egentligen inte är så hungrig? Det är inget vidare. Håller med @Sniffe om att det inte är roligt att sova om man är hungrig.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Välkommen hit @Pia Christensen! För egen del är i stort sett all mjölmat borta från min kost, medan potatis och ris förekommer någongång ibland. Jag tampas med socker, speciellt i form av choklad. Men nu är jag inne på dag 11 utan choklad. LCHF utmaningen har jag faktiskt inte använt utan jag hämtar inspiration från recept hos kostdoktorn ibland. Jag skulle säga att sug efter småäta, snarare tugga, har med stress att göra. Jag har sträckt mig efter jordnötter, tuggummi och choklad.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack! Ja det där med stress är något jag funderar ganska mycket på nu, jag är en ganska lugn person som inte har känt mej speciellt stressad. Men nu börjar jag förstå att kroppen är stressad och därför har jag haft mycket problem med magen. Provade andningsminuten ( finns på Youtube) med Anna Hallén då fattade jag en del! Så försöker tänka på mej själv nu vad jag behöver. Förstår att du pluggar och vill bara säja kämpa på! beundrar alla som gör det. 

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, morgonsol sade:

Jag skulle säga att sug efter småäta, snarare tugga, har med stress att göra. Jag har sträckt mig efter jordnötter, tuggummi och choklad.

Jag har ju min lilla hypotes att sug har med någon mineralbrist att göra. Vilket inte betyder att jag utesluter stress, men stress gör slut på mineraler. 
Jag tycker att tugga-suget, och särskilt chokladsuget, minskar om jag kommer ihåg magnesiumtillskottet. 

  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-11-11 at 15:04, Pia Christensen sade:

Tog bort nästan allt socker potatis o pasta ris och mjöl.

Har du några tips, tankar och/eller funderingar om hur du kommer klara detta även under december månad?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har kört Lchf utmaningen, och tycker det är så god o lättlagad mat, jag är ju helt ny på detta tänket, men har gjort fröbröd som jag alltid har i frysen. Gjorde muggchokladkaka m. grädde och lite bl. bär på fars dag. 

Så jag följer recepten här, har grillad kycklinglår o broccoli som snabbalternativ och ibland nån korv med högt köttinnehåll.                         Dec. ska nog gå bra, men själva julen kan nog bli lite avsteg, men måttligt🙂

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Igår och i måndags åt jag ett äpple. Totalt sett två äpplen. I söndags blev det att jag åt jag lite ris, men det var ingen höjdare. Utfyllnadsmaterial. Hur gör ni andra om barn lämnar mat som är kolhydratrik? Slänger ni den?

Jag fortsätter fundera på julmat. Har skummat lite i denna tråden vad jag skrev i december och hur det gick då. Har också skrivit en lista med julmat som jag tycker om, som jag vet att jag kan äta lagom av och med gott samvete. Den ser ut så här: köttbullar, skinka, inlagd sill, lax, prinskorv, revbensspjäll, senap, rödbetssallad, ost, smör, äpple, clementin, apelsin, mandlar, valnöt, te, hemgjord glögg, brysselkål och fröknäcke. Skulle även kunna tänka mig att prova att göra egen leverpastej, rödkål och hovmästarsås, men vet inte om övriga familjen har intresse av/skulle uppskatta detta.

Det som lyser med sin frånvaro är rätter innehållandes potatis, mjöl, russin, risgryn och socker. Det jag är kluven över är att fortsätta vara chokladfri även under jul. Är det ett risktagande att äta choklad, även 70%ig sådan? För hoppar jag över chokladen blir det svårt att göra LCHF-julgodis, t ex tryfflar, praliner och fudge. Vad nu skillnaden är mellan dessa?

Bröd och bullar vet jag sen innan att jag inte har ett så bra förhållningssätt till. Jag äter lätt 'för mycket' och blir dessutom inte mätt. Eftersom jag inte blir mätt äter jag mer och sen efter en stund har jag ätit mer än vad jag tänkte mig från början. Det är tråkigt att behöva inse att det kanske är snäppet värre med choklad. Tidigare har jag ätit choklad både för att hantera stress och tristess. Jag kan utan några större problem äta 100-200 g vid ett och samma tillfälle. Historiskt sett finns det också tillfällen då jag smugit med att jag ätit choklad. Chokladkaka, typ kladdkaka och liknande, väcker ett vill-ha-mer begär. En portion räcker inte. Det enda i chokladkategorin som kanske kan vara undantaget är chokladpudding respektive chokladmousse, för det har jag bara ätit en gång vardera av i år. På min födelsedag respektive nyår.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man vet ju inte hur man reagerar på något förrän man testar. 
Såhär hanterar jag choklad:

Jag köper svindyr choklad, i chokladbutik. Då blir det inte för mycket. (Förutom att jag köpte lite blockchoklad häromdagen för att testa ett kakrecept med vita bönor som jag hittade). 
I början av min lchf-tid gjorde jag tryffel, av smör, grädde och choklad, och smaksättning. Det svåra är att få det tillräckligt icke-sött för mig, och att ingen annan äter det. 
Jag äter magnesiumtabletter. Jag tycker mig märka att chokladsuget försvinner då. Men jag är periodare/stressätare, så jag är inte helt säker. 
 

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Intressant strategi @Effie. Jag har ungefär samma dilemma med lchf-tryfflar. Antagligen är det bara jag som kommer äta det och sen också att få dem lagom söta. Dessutom anges det i flera recept att det blir 40 st, ska jag då äta alla själv? Kan man halvera recept? Jag kanske vill prova mer än en smaksättning.

Problemet med känsloätning, oavsett om det handlar om press, stress eller tristess, är att jag skulle vilja ha något mer konstruktivt sätt att hantera det än att trycka i mig choklad. Eller dricka kaffe. För jag mår knappast bättre efteråt.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Att göra 40 st som du ska äta själv...nej, jag hade halverat, minst. 
Jag hittade ett recept på ganasch/tryffel på kolhydrater ifokus. Efter ett tag körde jag på känn. Så noga var det inte. 
Men att döva känslor med choklad och kaffe, nej jag håller med om att det inte är en bra strategi. Det hjälper inte. 
Vad föreslår jag istället? Tillräckligt med vitaminer och mineraler. Träning av någon sort, att jobba bort stresshormonerna med. Och skriva; poesi, sångtexter (att vråla när livet är tufft), en roman om en stackars stressad person som...? Eller dagbok. Det där låter som bra råd till mig själv också... 🙂 

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dag 24, nu är 23 dagar avklarade utan choklad. I måndags kväll var jag frestad att sätta tänderna i en "proteinbar" som har choklad utanpå, men tog lite kokoschips istället. Inte för att det är speciellt bra heller för min mage ballar ur. Nästa gång ska jag kanske prova oliver, en kopp te med grädde kan nog också fungera. Vad brukar ni äta om ni är hungriga kvällstid och inte vill somna hungriga?

En annan hypotes jag har är att jag ev. är känslig mot paprika. Igår lagade jag en kycklingfärssås, blev mycket god. Men efter att ha ätit två portioner så jag kollade mig i spegeln och då hade kinderna blossat upp. Gul lök, kycklingfärs, smör, salt, peppar och vitlök är sådant jag ätit under förra veckan och då har huden inte reagerat. Vilket gör att jag misstänker den burk ajvar relish jag hade i, som bestod mest av paprika, men hade även ett tunt lager av rapsolja ovanpå. Vad tror ni? 

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...