Gå till innehåll

Recommended Posts

  • Svar 370
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Samma här. Alla vet att jag inte äter kaka, så det är aldrig några diskussioner. Men senast det var fika för att fira av en medarbetare som slutade hade hon som fixat kakorna även köpt 86% choklad til

Nu ska jag kommentera något du kanske inte vill ha åsikter om, och det handlar om att du skriver att du inte vill vara besvärlig. En person med glutenintolerans skulle aldrig äta gluten för att i

De två senaste veckorna har det blivit lite för mycket socker för min smak. Honung i teet och annan matlagning, vanlig mintchoklad, lakritsgodis, mintchoklad 70% kakao, mörk choklad 86%, mera godis (f

Posted Images

Namnet ACT ALP tror jag kommer sig av att hon inte vill att man ska ta bara ätdelen, utan hela konceptet som även omfattar stresshantering, livsglädje och rörelse. Det är ju samma sak med MAF som är nutrition, träning, stress, återhämtning och inte bara träning. :)

Om vi släpper den delen av ACT ALP som handlar om VARFÖR vi överäter (dopamin och serotonin) och bara pratar om ätdelen så handlar det om hur man kombinerar makronutrienterna vid olika måltider. Tex fett+protein vid en måltid och bara grönt vid en annan. Sten Sture Skaldeman, en tidig LCHF-kändis, kom fram till nåt liknande, att man genom att äta grönsaker för sig fick ett annat resultat. 
Konceptet ALP har visat sig väldigt effektivt på ”omöjliga” kroppar, tex där man kan vara ganska normalstor i övrigt men ha stockar till ben (utan att ha lipödem). 
Lyssna gärna på 4health-podden du fick länken till. 

  • Gilla 2
  • Tack! 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Inne på dag 6 nu, med start torsdag förra veckan. Fortfarande inte ätit någon choklad eller frukt eller annat sött. Igår var en bra matdag: brunch vid 09-10, tidig middag vid ca 16-17 och så kunde jag somna fast jag var lite småhungrig vid kl 23. Vissa saker frestar. Andra i familjen har gjort popcorn både idag och igår. När det ligger en öppnad chokladkaka lite nonchalant på köksbordet. Hittade wienerbröd i kylen i helgen (en av mina tidigare laster) men de är uppätna nu. Det som kvarstår är nog ett litet sug efter vaniljvisp, som jag fortsätter skjuta på framåt i tiden till något speciellt tillfälle. Tack och lov har vi inte bakat eller ätit några semlor idag.

Vad är era bästa tips när det gäller att fortsätta vara konsekvent med LCHF? Jämfört med när jag tog mina första steg mot LCHF för snart två år sedan visar vågen numera ca +10 kg. Möjliga orsaker som jag ser det är stress, avvikande ätande från LCHF i perioder och stillasittande livsstil. Just nu är det inte så mycket träning och motion i min vardag.

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, morgonsol sade:

Vad är era bästa tips när det gäller att fortsätta vara konsekvent med LCHF?

Ja, fråga inte mig, jag börjar om eller kanske snarare återupptar det hela tiden! :blink:
Eller om det är det som är nyckeln, kanske, att aldrig ge upp? Upp på cykeln igen efter dikeskörningen. Det har med åren blivit allt mindre icke-LCHF även om mitt ätmönster fortfarande är stört.

  • Gilla 3
  • Tack! 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
13 timmar sedan, morgonsol sade:

Vad är era bästa tips när det gäller att fortsätta vara konsekvent med LCHF?

Jag tror att det är att se allt jag inte ska äta som oätligt. Nej, det funkar inte alltid. Men jag tycker det underlättar.
Och att se till att det finns bra mat tillgänglig. 
Och testa om kosttillskott hjälper. Jag har ju min hypotes att om jag kommer ihåg magnesiumkapslarna så kommer inte chokladsuget och överfaller mig bakifrån. 
Och, som MariaF säger, tillbaka upp på vägen igen. Avsteg är avsteg, inte en ny väg. Bakslag ingår i processen, hörde jag igår. 
Vad är det Martina Johansson brukar säga? Fail to plan = plan to fail. Tänk igenom svåra situationer i förväg, hur de ska hanteras. Själv vet jag att jag kan göra ett litet avsteg om jag absolut vill...men man ska vara förberedd. 

  • Gilla 2
  • Tack! 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det går hyfsat med maten. Vissa dagar har jag slarvat med att lägga till fett vid middagen, dvs huvudsakligen ätit något proteinrikt och lite grönsaker. Idag har det gått bra. Gjorde kycklinglevergryta till lunch och middag blev ostomelett, lax och lite grönsaker. Inte idag, men andra dagar har jag varit fortsatt sugen på popcorn och choklad, nog mest för att det funnits framme. Chips, pizza och godis tackar jag nej till. Hade i ett äpple i kycklinglevergrytan som blev två portioner, nog enda undantaget jag gör för frukt just nu. Jag tycker om att äta frukt, men jag behöver inte äta så mycket och inte varje dag. Samtidigt tror jag inte att det är förenligt att jag äter frukt om jag vill gå ner i vikt.

Imorgon ska vi fira ytterligare en familjemedlem. Jag har tänkt baka den här kladdkakan.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Någon mer än jag som upplever det som svårt om det blir efterrätt över? Kanske inte exakt alla gånger, men ändå väldigt många, blir det att jag själv äter upp det som finns kvar. Hur gör man för att inte få efterrätt över? Eller så kanske man ska göra det enkelt för sig och bara äta efterrätt väldigt sällan?

Så bortsett från kladdkaka med vispgrädde i söndags går det bra med maten. Har fortfarande inte ätit frukt, men äter nog ganska liberalt med tanke på ugnsbakade rotfrukter (morot, palsternacka, rotselleri, lök). Igår cyklade jag 6 km och idag har jag promenerat två gånger. Nästan all snö som låg som ett täcke utomhus förra veckan har smält. Det blir ljusare tidigare, dagarna blir längre och det är plusgrader utomhus. Så även om det sannolikt kommer bli tuffare och stressigare framöver med tentor bl a är jag just nu ganska lugn. Inte speciellt orolig. Jag har inspiration att göra saker, som att laga mat. Framför allt ser jag fram emot det som händer efter att tentorna är avklarade, dvs senare halvan av mars och framåt.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu har det ändå gått en vecka, så dags för en uppdatering. Det går bra med maten, fastän jag ibland slarvar med att lägga till smör. Fortfarande inte någon choklad, frukt eller annat som frestar. Suget verkar ha lagt sig. Skulle tro att det @Effieskrev om att choklad inte är karnivor hjälpte. Kolhydrater kommer främst ifrån olika rotfrukter (inte potatis/sötpotatis), lök, broccoli, haricots verts. Har syrad rödkål/rödbetor som jag också kan äta oftare.

Stora skillnaden sedan 22:a februari är att jag cyklat en runda om 6 km vid tre olika tillfällen sedan dess. Övriga dagar har jag promenerat en runda ca 1.8 km oftast en gång per dag, några dagar har det blivit två gånger. Förhoppningen med ovanstående är att bli viktstabil och om möjligt gå ner lite till sommaren, men jag har inte bråttom.

När det gäller mitt psyiska mående och stress försöker jag göra det jag kan. Gränsen är nådd när min sömn störs av stress. Visst är det mycket att göra och det kommer det vara nu de närmsta 2-3 veckorna med tentor bl a, men jag försöker vara realistisk. Även om jag hade velat hinna med mer än vad jag gör om dagarna är det bättre att plugga ca 4-5 timmar än inget alls.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En till vecka har gått. Kan man tänka sig, nu har det gått nästan en månad sen jag började försöka strikta upp kosten - ingen frukt och ingen choklad. Det har bara blivit ett avsteg sedan dess. Det verkar som att jag kan äta saltgurka som en del av en måltid och inte trigga på det - finns inte en vilja att äta mer utan jag nöjer mig med det på tallriken, har inte fått sug efter annat åt det söta hållet. Kanske rentav att jag nu senaste tiden har en lite mer negativ inställning till allt sött. Inget större intresse att äta frukt som är importerad, utan jag väntar hellre till augusti/september/oktober när det finns plommon, päron och äpplen i den egna trädgården.

I år under påskhelgen har jag inte tänkt hålla på med några substitut till choklad och godis som annars förekommer då. Nu känner jag inte något behov av det. Å andra sidan kommer jag vara upptagen med att tentaplugga mer eller mindre hela helgen, så oavsett är det viktigt att jag äter bra. Frågan återstår dock, vad jag ska äta som är riktig mat, men som ändå uppmärksammar att det är påsk? Grilla korv? Påskkyckling? Eller ska man fokusera på allt annat runt maten med blommor, påskris, dukar, gardiner etc? Hur brukar ni göra? Har ni några tips? Jag gillar dessvärre inte kokt ägg så det förslaget går automatiskt bort.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns ju massor av mat som påminner om både jul- och midsommarbuffén som man får till påsk också så vill du välja bort det söta så satsa på det godaste från smörgåsbordet! Gillar du inte ägg så gör en räkröra (Birgitta Höglunds är bäst!!) på snittar i sin tur gjorda på nån bra bas. Påskskinka. Lamm. Bruschetta på nån bra bas. Och skulle du vilja ha efterrätt så kanske lite hallon med mascarponekräm? (Notera att sillen försvann bland förslagen för det gillar inte jag... :rolleyes::D)

  • Gilla 3
  • Tack! 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det verkar som promenader hjälper att hålla ordning på ätandet. Två dagar under veckan har det blåst för mycket för att kunna promenera och under en av de dagarna har jag kommit på mig själv i tanken, att jag inte äta för att jag är uttråkad. Jag gillar mina dagliga promenader - frisk luft och för det mesta fin utsikt. Något som jag ser fram emot. Idag har jag halkat in på spåret 'Jag behöver tugga för att kunna tänka' vilket inte nödvändigtvis stämmer. Blivit 10 st tuggummin idag, med lakritssmak, som säkert var slut efter en timme. Andra sorter, t ex apelsin, får jag helt enkelt låta bli för det blir som godis. Sötningsmedel i större mängder mår jag inte bra av. Finns en risk också för att det blir kaffe två gånger nästa vecka - båda mina tentor börjar kl 08:00.

Jag går även runt och funderar på om jag ska prova ketogent. 1) Då blir jag tvungen att inte slarva med att äta fett 2) Då kan jag inte längre överäta protein 3) Jag blir tvungen att skära ner kolhydrater ytterligare, men i nuläget är jag lite osäker på hur max 20 g kolhydrater under en dag skulle se ut. Jag tror att jag klarar max 50 g/dag. Jag tycker om att äta blandade rotsaker med smör ibland. Trappa ner gradvis? Jag tror det är enklast att börja med ketogent nu någon gång under senvår/tidig sommar då svenskproducerade rotfrukter och frukter inte längre är i säsong. Eller att det i alla fall dröjer innan sommarmorötter, färskpotatis och bär från egna trädgården finns att tillgå. Vet bara inte när jag ska sätta igång på allvar, har tentor nu de kommande två veckorna, sedan uppehåll i ca 1 vecka innan det är dags för att förbereda för omtentor som är efter påsk. Hur hade ni gjort? Hade ni väntat till mitten/slutet av april med att sätta igång? Eller hur gör man små, gradvisa förändringar på en veckobasis?

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ursprunglig text 19/3: Då var den här veckans tentor avklarade. Nu framöver är det förhoppningsvis lite lugnare och jag har förmodligen mer luft i mitt schema. Det har blivit kaffe+grädde och tuggummin (men inte mer än 20 st på en dag). Provade även att göra denna drycken men hade i mer honung än vad receptet avgav. Frukost idag blev omelett, champinjoner och ett litet päron. Annars har det inte varit några avvikelser tror jag. Basen är någon slags lågkolhydratkost. I helgen har jag tänkt laga denna pajen.

Hur stor belastning för levern utgör huvudvärkstabletter (paracetamol), fruktos, kaffe och sötningsmedel?

Tillägg 21/3: På fredagkvällen blev det ca 50 g 86%ig choklad + att ingefärsdrycken är slut. Har nog än så länge inte druckit någon alkohol under detta året.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sedan jag skrev senast har det blivit någon slags motion (cykla och/eller promenera) alla dagar utom i måndags. Jag har tillagat kycklinglevergryta, blev även lite äpple och morot vid sidan om. Till påsk har jag tänkt göra någon glass till efterrätt. Ha det så bra!

  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Igår och i torsdags blev det ingen motion. Idag ska jag försöka ge mig ut på en promenad. Denna veckan har det blivit en del mandelmjöl - lagat både köttfärspaj och pannkakor. I fredags blev jag bjuden på frukt - valet blev en clementin, det minst dåliga i sammanhanget. Annars tror jag det går bra med maten, kanske aningens fettsnålit i fredags. Brunch igår var god - omelett på 3 ägg och stekte mindre tomatbitar i massa smör. På något sätt känner jag mig tryggare i hur jag äter och har dessutom berättat för en person att jag äter LCHF/lågkolhydratkost, som jag inte berättat det för tidigare. 🙂

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Stressen verkar inte ha gripit tag i mig än, för jag känner att jag har tid och inspiration att laga lite mer avancerad mat. Idag har jag letat fram högrev och lövbiff från frysen, som det ska bli någon gryta respektive rulader av. 😋 Jag vet dock från tidigare erfarenhet att jag antagligen inte kan äta lagom av svarvinbärsgelé, som är gott till ruladerna kryddade med bl a svartpeppar. Det känns inte lönt att väcka ett ha-begär nu när jag varit förhållandevis konsekvent med att hålla mig borta från sött i ca 1.5 månad och påskhelgen inte ens har börjat. Jag är rätt säker på att det finns svarta vinbär från förra sommaren i frysen. Tror ni man kan göra någon röra/uppkok av svarta vinbär som alternativ till gelén? Fast det blir utan tillsatt vitt socker och att man behåller skal m.m som annars silas bort? Både idag och igår har jag promenerat.

Edit: Det här receptet verkar lovande. Jag har inte lönnsirap, men kan söta med honung eller äpple. Får se hur jag gör så att det blir lagom sött men inte för sött så jag äter upp allt på några dagar. Så blev det med en kryddig tranbärssås med massa honung jag gjorde i november. Kanske bäst att frysa in så mycket som möjligt efter att gelén är kokad? Inte ha mer än nödvändigt stående i kylen? 🤔

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det där med sötning är svårt numera. Jag har börjat utgå från att inte söta alls, och smaka av med lite lite sötning tills det är ätbart. För mig. Ingen annan vill ha det...

Jag har lingon till Kålpudding; inte sylt. Jag gör chokladbollar helt utan sötning. Ska testa hur jag ska göra glass i sommar; tror det blir kokosmjölk med kakao. 

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2021-03-29 at 19:25, morgonsol sade:

Edit: Det här receptet verkar lovande. Jag har inte lönnsirap, men kan söta med honung eller äpple. Får se hur jag gör så att det blir lagom sött men inte för sött så jag äter upp allt på några dagar.

Tror det gick bra att koka gelén, även om det var lite pill med att sila av vätskan. Blev två skedar med honung som åkte ner i det avsilade koncentratet, tillräckligt för att det inte längre skulle smaka surt. Inte direkt sött heller, men en koncentrerad smak av svarta vinbär. Sedan tillsatte jag gelatin och lite natriumbensoat som en försiktighetsåtgärd. Nästan allt gick ner i en glasburk som står i kylskåpet nu. Den sista slatten sparade jag i en liten kopp och hade till dagens middag - ruladerna 😋. Gelén smälte lite när den hamnade med den övriga varma maten på tallriken. 

Det kanske inte är hela världen att jag letar efter substitut när det gäller gelé, chutney och andra söta såser som man kan ha till kött. Denna gången var det ett paleorecept, men så länge det inte är några större mängder sötning, inte sötningsmedel och inte vitt raffinierat socker är jag ganska nöjd.

Det har poppats popcorn ikväll också. Även om det luktar gott är jag väldigt mätt och belåten efter middagen att jag inte äter mer, inte ens morotsstavar.

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har en hypotes - att om jag äter för mycket kolhydrater kvällstid så får jag också ett ökat sömnbehov. Kvällen till onsdag blev det lite gryta som jag hade massor med rotfrukter i och dessutom avsilade bärrester. Sov fram till 11 nästföljande dag. På torsdagen åt jag rulader med rotsaker från grytan, rulader, smör och svartvinbärsgelé till middag. Sov fram till 11 en gång till nästföljande dag. Det som stör mig i sammanhanget förutom att jag "sover jättemycket" är att när jag vaknar så är jag både trött och har lite ont i huvudet. Så vill jag inte att det ska vara. Igår gjorde jag lite annorlunda. Gryta till lunch vid ca 12:30. På eftermiddagen har jag varit ute och fixat i trädgården - städat undan lövhögar och så har vi i familjen hjälpts åt att börja sätta potatis. Så nu är nästan alla sättpotatisar av de supertidiga sorterna 'Swift' och 'Rocket' i jorden. Dessutom en kort kvällspromenad. Middag blev 'scrambled omelett' på två ägg med 1 gul lök i och 187 g bacon. Idag har jag sovit 'mer normalt', nog ca 8 timmar. Vaknade ca kl 9 och har känt mig förhållandevis pigg och utvilad idag.  

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sover längre och är trött...ja det låter inte särskilt bra. 
Jag tror det finns folk som har tankar om när på dygnet man ska äta vad. Inget som jag har lagt på minnet, tyvärr.

Jag har någon gång sett rådet att ta en potatis på kvällen för bättre sömn. Kanske ett råd att ta med en nypa salt, att döma av dina erfarenheter . 

Någon som har bättre koll än jag?

  • Gilla 2
  • Haha 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag hade det väldigt trevligt igår kväll. Vädret tillät att vi grillade utomhus över öppen eld. Så har bland annat ätit prinskorv, coleslaw och pinnbröd med smör, socker och kanel. Så första gången på säkert mer än 1.5 månad har jag ätit socker och vetemjöl samtidigt. Min förhoppning är att min kropp klarar av de mängderna - till skillnad från den tårta som kommer serveras ikväll. Jag har fixat pannacotta till mig, nu väntar jag på att den ska stelna. Tinar nog upp lite körsbär som garnering. Enda minusen i tillvaron just nu är att det har blåst för mycket idag för att kunna promenera och att jag av någon anledning har ont i ryggen. Men jag har försökt vara uppe och röra på mig lite istället för att ligga i sängen hela dagen. 

Edit 5/3: Räknade fel på månaderna, ska man vara strikt har jag haft uppehåll från vetemjöl + socker (senast var kitkat) sedan 10/2 t.o.m 2/4. Det blir 52 dagar. 

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En kort utvärdering av veckan som gått. Påskhelgen har inte inneburit allt för stora utsvävningar matmässigt. Det har blivit en del rotfrukter, körsbär, vaniljpannacotta, lite potatisgratäng, senap och pinnbröd. Numera finns även Felix osötad ketchup hemma.  Men nu känner jag mig manad att strikta upp det lite. Så att det inte blir mer potatis, palsternacka, bär och efterrätter på ett tag. Utan kanske först till valborg...? Jag är dock lite sugen på att göra äppelpaj men det kanske kan vänta? Jag har också tagit paus från plugget sedan onsdag lunch. Så de flesta dagarna har varit ganska lugna - jag har bland annat lagat mat, promenerat och fixat lite i trädgården innan jag fick ont i ryggen. Men det värsta verkar vara borta nu. Så nu framöver ska jag inte bara försöka strikta till maten utan också se till att jag pluggar på dagarna, får ordning på sömnen och börjar ta itu med en del av det som behöver göras som har med trädgård och odling att göra. 🙂

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...