Jump to content

Fördelningen mellan, fett, protein och kolhydrater


Anna Sved

Recommended Posts

Hej!

Jag har precis börjat med LCHF och har en fråga om fördelningen mellan Fett, Protein och kolhydrater. Jag är helt med på att minska kolhydraterna till maximal 20G (5%) per dag men ha tycker det blir mycket proven om jag tex äter ägg,, os, smör min fördelning i % blir  Fett  68%, kolhydrater 4% och protein på 28%

Hjälp mig!

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Anna Sved sade:

Hej!

Jag har precis börjat med LCHF och har en fråga om fördelningen mellan Fett, Protein och kolhydrater. Jag är helt med på att minska kolhydraterna till maximal 20G (5%) per dag men ha tycker det blir mycket proven om jag tex äter ägg,, os, smör min fördelning i % blir  Fett  68%, kolhydrater 4% och protein på 28%

Hjälp mig!

Får se om det är någon hjälp men 5%K är i själva verket 5 E%, dvs i pocent av ditt kaloribehov och någon har räknat ut att 20 gram per dag stämmer för någon som drar cirka 2000 Kcal!

Och läkarna som oxå utgår från att alla behöver 2000 Kcal per dag sätter ketogen diet till 100 gram kolisar eller under!

Det är hur som helst rätt svårt att landa på 5E% kolisar, då får man nästan utesluta alla grönsaker!

Inte nog med olika E%, så är protein/aminosyror essentiellt, så det följer lixom inte alltid macronutrient fördelningen.. iomed att de är konstanter i födan, då de behövs för att bibehålla muskler, benstomme, ensymer och en del hormoner/signalsubstanser, så de sätter man minimum till 1-0,8 gram per kilo normalvikt för ens längd, tränar man det minsta så kan man i stället lägga sig på 1,5 gram protein per kilo och dag.

Såå då kan man få rätt höga E% protein iallafall om ens kaloribehov via måltider sjunker, dvs man skall oxå räka in det kroppsegna fett man förbrukar, detta sätter man till cirka 7000 Kcal per kilo.

Iallafall, först tappar man som regel några kilon vatten, effter minst fyra veckor så kan man sen räkna resterande viktnedgång till kroppsfett och kroppen verkar max vara villig att släppa cirka ett halvt kilo per vecka.. max och det ger vid handen cirka 500 Kcal per dag.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Välkommen till forumet, Anna Sved!

20g kolhydrater är en bra riktlinje men blir bara 5E% om man jämför med kalorierna (energin). Eftersom du har siffror på övriga makronutrienter gissar jag att du loggar det du äter?

Kryddsmör till maten kan vara ett bra sätt att få upp fetthalten.
Ett tag var det väldigt populärt att dricka fettkaffe, något de flesta avråder ifrån numera eftersom det för många då blir för mycket energi totalt sätt. Man kan överäta på LCHF också. Vill du ändå testa så ta en klick smör och/eller kokosfett i kaffe, kanske en skvätt grädde också, och vispa med stavmixer eller lattevisp. Smaskens. (Säger jag som bara dricker te... men det är gott då med.)  
Kladdiga röror, t ex Birgitta Höglunds zucchinisallad kan vara ett tips.
Försök att hålla nere mejerierna om det är viktminskning du är ute efter. Ta dem som tillbehör, inte istället för annan mat.
Välj gärna feta köttbitar, typ stekfläsk och ät skinnet på kycklingen. Makrill är också fett.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

  • Annika Rane changed the title to Fördelningen mellan, fett, protein och kolhydrater
23 timmar sedan, SGK sade:

Om man äter 100 gram vitkål (4,7 g kolhydrater), 100 gram broccoli (3,1 g kolhydrater), 100 g paprika (5,2 g kolhydrater) och 100 g zucchini (2,2 g kolhydrater) får man i sig 400 gram grönsaker men bara 15,2 gram kolhydrater, vilket blir lite drygt 3 E% om man äter 2000 kcal. Det är mer grönsaker än de flesta äter gissar jag, inklusive normalkostare. Och då får man ändå rum för lite kolhydrater från andra livsmedel, som grädde t.ex. innan man kommer upp i 5 E%.

Håller alltså inte riktigt med dig där, Zepp 😉

Siffrorna hämtade från matkalkyl.se.

 Bra att du drar upp det där igen, dvs skillnaden mellan kolhydrat-gram/pocent och  E%!

Såå vi är liksom inne på samma, dvs de är en himmelsvid skillnad mellan  E%  och gram%!

Iallafall så  anser jag som så.. att kalorier spelar roll samt att en mer ketogenare  diet !

Oså har  jag fucking en massa problem med mina kommentarer på min nya W10  dator, den ändrar  mina ordval

Såå bortsett från det  faktum att ens laptop som varit ens följeslagare nästan lika länge som ens katt.. jag lägger härmed ner alla kommentarer om eventuella partners!

E% är en sak Macrofördelning  något annat och kaloribehov en helt annan grej!

Såå  under 100gram  kolisar per  dag så anser våra väl utbildade (iallafalla de flesta fall)  att man tangerar ett ketabolt tilltånd!

Oså får resten spekulera  om  huruvida Mandelkubb eller kanelbullar är det godaste/bästa  till kaffet!

  • Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...