Jump to content

Barn, psykisk ohälsa och tarmsjukdom


Erik 2

Recommended Posts

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7283036

Publicerat måndag 19 augusti kl 19.00

Barn med inflammatorisk tarmsjukdom löper högre risk än sina syskon att drabbas av psykisk sjukdom, som beteende- eller ätstörningar. Det enligt en stor svensk studie.

Artikeln är uppdaterad med korrekt förkortning

Det här är första gången forskare har tittat på psykiska problem hos barn med inflammatorisk tarmsjukdom.Tidigare studier har visat att det finns ett samband mellan de dessa diagnoser hos vuxna.

Framför allt är det nu barn som får sjukdomen innan de fyllt sex år som tycks drabbas värst.

I studien, som publiceras i tidskriften JAMA Pediatrics, har forskarna via register följt barn och ungdomar, med inflammatoriska tarmsjukdomar, IBD, som ulcerös kolit eller Chrohns sjukdom, födda 1973-2013.

Av dessa mer än 6 000 individer visade det sig att drygt tusen hade drabbats av någon form av psykisk sjukdom. Det var också dubbelt så stor risk bland barn med inflammatorisk tarmsjukdom att ha psykiska problem, jämfört med ett syskon utan IBD.

Genom att forskarna jämfört situationen mellan syskon går det också att utesluta att det är socioekonomi, livsstil och genetik som lett fram till de psykiska problemen.

Studien tittar på allt från depression, ångestsyndrom, ätstörningar, personlighetsstörningar, ADHD och autismspektrumtillstånd. Den tydligaste skillnaden ser man framför allt när det gäller just beteende- ätstörningar. Men det går inte att slå fast ett orsakssamband eftersom det är en observationsstudie.

I en kommentar från andra forskare som inte deltagit i studien så rekommenderas ändå att man direkt bör börjar screena för depression hos barn med inflammatorisk tarmsjukdom för att på så vis fånga upp de mest sårbara barnen snabbt.

Annika Östman
annika.ostman@sverigesradio.se

Referens: Agnieszka Butwicka et al, 2019. Childhood-onset inflammatory bowel disease and risk of psychiatric disorders and suicide attempt – a nationwide cohort study with sibling comparisons.  JAMA Pediatrics. Doi:10.1001/jamapediatrics.2019.2662

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Tycker det mest anmärkningsvärda var att "vetenskapsjournalisten" skrev IBS. Herregud...hur kan man blanda ihop IBS och IBD? För att göra det slarvfelet krävs att man har noll kunskap om ämnet mag- och tarmsjukdomar. IBS är en av Sveriges vanligaste diagnoser. 

Tanken på små barn med svår IBD, gör mig verkligen ledsen. Inte bara för allt kul de missar i livet p.g.a sjukdomen, utan också smärtan, vara helt inflammerad samt pumpas full med steroider, antibiotika, kortison mm vid så unga år. Kanske inte så konstigt att man blir deprimerade när man har nedsatt livskvalité under barndomen. Sen är det säkerligen så att tarmfloran är extremt avvikande också, vilket har psykiskt påverkan. 

Men inte fasen var IBD hos barn en grej man ens hade hört talas om för 15-20+ år sen. Vad är det som händer? Det var ju äldre som levde osunt och rökte, som fick IBD och främst då Ulcerös kolit, när jag yngre. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Den här ligger väl nära ämnet antagligen. 

https://amp.svt.se/nyheter/inrikes/blindtarmskirurgi-kopplas-till-depressionsrisk

Blindtarmskirurgi kopplas till depressionsrisk

Unga med bortopererad blindtarm ser ut att löpa en ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Detta kan ha att göra med en koppling mellan hjärnans sjukdomar och bakterier i blindtarmen.

Dagens Medicin rapporterar om en svensk studie där forskarna undersökt 44 000 unga svenskar, som fått blindtarmen bortopererad på grund av inflammation innan de fyllt 14 år. Dessa jämfördes med personer i samma åldrar som inte haft dessa problem, samt med dem som haft inflammerad blindtarm men inte opererats (drygt 1 500 individer).

Det visade sig att ungdomarna som hade opererats för blindtarmsinflammation i jämförelse med de jämnåriga i normalpopulationen hade en 19 procent högre risk att drabbas av depression senare i livet, 27 procent ökad risk för bipolär sjukdom samt en 20 procent ökad risk för ångest, skriver tidningen.

”En reservoar”

De som hade haft inflammerad blindtarm men inte opererats löpte ingen ökad risk för psykiatriska diagnoser.

– Blindtarmen kan vara en reservoar för tarmbakterier vid rubbad tarmflora och den har sannolikt viktiga immunologiska funktioner som utsöndring av antikroppar. Bortoperation av blindtarmen skulle teoretiskt kunna öka risken för de aktuella diagnoserna på grund av ökat inflammationspåslag, säger Ulf O Gustafsson, överläkare vid Danderyds sjukhus och huvudansvarig för studien, till Dagens Medicin.

Inte avstå

Han är noga med att poängtera att studien inte kan bevisa något orsakssamband, och att de möjliga effekterna för den enskilda individen inte är särskilt stora.

– Personer med blindtarmsinflammation ska inte avstå kirurgi på grund av våra resultat, även om antibiotika skulle kunna bli ett alternativ om man visar fler liknande samband i framtiden, säger Ulf O Gustafsson.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...