Jump to content

Nytt exempel på kostrådgivning diametralt motsatt LCHF


Nils Engström

Recommended Posts

I Nordens största tidning om naturlig hälsa:  1083708791_ScreenHunter_2504Aug_2216.thumb.jpg.1ab7b4ed8f28bb16631c55c8c8d34955.jpg  skrivs bl.a.:

abcde.thumb.jpg.b54a90042d9aecd7454451f8d6fed9f6.jpg                             

                        absd.thumb.jpg.e8d860c6d57b5d4a002b10b9ea49e343.jpg       

Inte med särskilt stor förvåning kan man se tidningen hänvisa till uttalanden från professor Mai-Lis Hellenius, som fortfarande håller fast vid den felaktiga reklamen för statiner (2008) mot kolesterol:

 

Med Mai-Lis Hellenius bindningar till läkemedelsindustrin, som bl.a. ovanstående reklaminslag visar exempel på, borde hon tona ner sitt engagemang och inte erbjuda sina tjänster till klimat/dietistmaffian som hon gör. Dessutom borde "hälsokost"-pressens representanter läsa på bättre och inte anlita den typen källor som här är fråga om.

Vad säger ni på forumet om referaten och vad säger kostdoktorn i t.ex. äggfrågan?

 • Like 1
 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Hennes pyramid påminner starkt om EAT-Lancet som basunerades ut för inte så länge sedan, tycker ni inte det? Fortsättning på samma utspel? Men vem lyssnar på Maj-Lis? Hennes tjänst och professur har väl etablerats av industrin för att sprida och förstärka mättat-fett-orsakar-sjukdom budskapet då det var viktigt att få fram och sälja mer fröoljor eller margariner. Hon kommer antagligen att propagera för det tills hon går i pension annars bryter hon väl sin del av det lukrativa kontraktet. Kan det vara så att hon har nu anslutit sig till rött-kött-orsakar-cancer propagandan. Jag kan nämligen inte se rött kött någonstans på hennes pyramid. Nya budskap från samma herre som hon ska sprida ut för att förstärka plant-baserat och äta mindre kött budskapet? Vad spelar det för roll att bevisen att fleromättade fettsyror oxideras lättare och leder till att våra celler blir mindre stabila och mer benägna att också oxideras blir allt starkare. Vad spelar det för roll att rött-kött-orsakar-cancer budskapet inte håller om man granskar det ingående? Hon kommer ju i alla fall att köra sin agenda eller sin herres agenda. Vem vill lyssna på det? 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

"Cholesterol synthesis is a complex and energy-expensive process, and it is clearly advantageous to an organism to be able to regulate the synthesis of cholesterol so as to complement the intake of cholesterol in the diet. In mammals, cholesterol production is regulated by intracellular cholesterol concentration and by the hormones glucagon and insulin."

"Glucagon stimulates phosphorylation (inactivation), and insulin promotes dephosphorylation, activating the enzyme and favoring cholesterol synthesis."

http://www.bioinfo.org.cn/book/biochemistry/chapt20/bio8.htm

Såå, vi kanske skulle tänka mer på förhållandet mellan Glukagon och Insulin?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 timmar sedan, Katerina sade:

Men vem lyssnar på Maj-Lis?

Visserligen ingen på detta forum men professorstiteln, oavsett hur den tillkommit eller finansierats, drar uppmärksamhet runt om. En av de krafter som effektivt och ostraffat kan fortsätta motverka inflödet och kunskapen av faktabaserad forskning, som annars kunnat medverka till människors välbefinnande. 

Forumet har en dryg uppförsbacke att arbeta sig upp för. Själv har jag forumet att tacka för LCHF-steget jag tog för snart två år sedan. Säkert finns många där ute som initierats i samma riktning - men inte, som jag, dragit ut på tiden fram mot nittioårsåldern för att inse fördelarna och förhoppningsvis tills vidare kunna fortsätta leva som frisk. Flertalet av er har - turligt för er - inte varit så tröga som jag, som sent förstått att intag av medicin inte bör tas till intäkt för möjligheten att bekvämt fortsätta tidigare livsstil.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

"... halvera mängden mejeriprodukter och alltid välja magra alternativ."

Varför välja magra alternativ med sämre näringsinnehåll där en del av vitaminerna tagits bort i samband med avfettningen och möjligen ersatts med syntetiska diton? Nu berikas väl inte mjölk längre med A-vitamin, men näringsämnen som är bundna till fettet försvinner. Naturliga produkter som människan inte laborerat med brukar i allmänhet vara att föredra. 

 

 

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, Nils Engström sade:

Visserligen ingen på detta forum men professorstiteln, oavsett hur den tillkommit eller finansierats, drar uppmärksamhet runt om. En av de krafter som effektivt och ostraffat kan fortsätta motverka inflödet och kunskapen av faktabaserad forskning, som annars kunnat medverka till människors välbefinnande. 

Javisst, vi som har insett hur fel dessa rådande rekommendationerna är lyssnar inte på Maj-Lis men Livsmedelsverket som har påbörjat en uppdatering av nordiska näringsrekommendationerna kan mycket väl göra det. Jag tror att det är just anledningen till att Maj-Lis höjer rösten igen och kommer med sina pyramider. Planen är väl att använda sin position för att påverka de nordiska näringsrekommendationerna - en förklädd industrilobbing helt enkelt.

Det intressanta i sammanhanget är att EAT-Lancet kom precis i god tid innan de amerikanska näringsrekommendationerna skulle uppdateras. Industrin lobbar på flera plan med andra ord.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Inledande text, visar något bättre skribentens överföring av Mai-Lis Hellenius tankar:

240598234_Skannar1.thumb.jpg.f71c9126bc0ad2304c19ea0480133d44.jpg

                550784729_skannar2.thumb.jpg.84dae8fc27aaaa6b6f2375f1f5372750.jpg

Det skrivna representerar en blandad kompott av pusselbitar (ett fåtal korrekta resp. osanna) som utgår från "rörmokartänkandet" och visar att skribenten saknar kunskap om den mängd information som under senare decennier visat på fel efter fel runt tidigare forskning om kolesterolet. Fel som Mai-Lis Hellenius, i egenskap av professor, år efter år ostraffat kan tillåta sig förmedla till läkare, dietister och befolkningen i övrigt. En lönsam kombination av uppgifter i en tidning som förmedlar reklam om kostillskott etc. med information från en professor som i sin tur gör reklam för läkemedelsindustrins storsäljare - statiner - avsedda att sänka kolesterolnivån i människokroppen.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Med tanke på vad som i tråden tas upp av rent felaktig information om kolesterolet, måste poängteras att det sällan eller aldrig nämns att patienter med låg kolesterolnivå oftast visar upp större frekvens hjärtinfarkter än andra. Inte heller nämns att endast 0,004 % av människosläktet genetiskt lider av onormalt hög produktion av kolesterol i levern. Studier har t.o.m. visat att även denna lilla andel individer oftast med fördel klarar sig utan statiner.

Mai-Lis Hellenius känner naturligtvis till detta men av förståeliga skäl sågar hon inte av den företagsgren hon sitter på - i varje fall inte före pensionen. Tyvärr finns inte särskilt mycket hopp om kursändring från hennes sida ens då, med tanke på befintliga förebilder bakåt i tiden t.ex. den sedan länge pensionerade professorn Stephan Rössner, som fortfarande håller fast vid att:

"man lika gärna kan banta på hallonbåtar" 

han jämför då bl.a. med LCHF. Intressant i det senare fallet är att Rössner, liksom Hellenius, byggt större delen av sin medicinska verksamhet på felaktiga premisser (Ancel Keys fettskräck) och med den utgångspunkten kritiserar Andreas (Kostdoktorn) för att ha satsat på fel häst (LCHF).

                                    ______________________

När en text som närmast är att beteckna som referat efter samtal med en professor i livsstil (Hellenius) som bl.a. resulterar i:

"De största lipoproteinerna, VLDL, tar dessvärre även med sig fett i kroppen och omvandlas till LDL, det onda kolesterolet"

har  man anledning att fråga sig vilken plats vetenskapen har i sinnet  på dagens profeter och deras lärlingar resp. vilken klass som existerar på kontrollen av det skrivna på den största "hälsotidningen" i Norden. Det beskrivna runt kolesterol utgör ju en av de viktigaste livsuppehållande funktionerna vi har - viktigt material bl.a. för alla kroppens celler (cellväggarna etc.), ansvarar för uppbyggnaden av viktiga hormoner, deltar i en rad viktiga processer resp. utgör ett suveränt reparationsmaterial för skador i blodkärlen.

Läser man vad:

Uffe Ravnskov, Ralf Sundberg, Björn Hammarskjöld och Tore Scherstén

i en artikel i British Medical Journal publicerade i samarbete med 13 internationella experter, där man om kolesterolet konstaterar:

https://www.sydsvenskan.se/2018-10-06/ont-kolesterol-ar-i-sjalva-verket-gott

inser man att varken Mai-Lis Hellenius eller Sofia Zetterman (textansvarig) har en aning om vad de talar om, i Hellenius fall för att hon tvingas hålla fast vid sin reklam för statinerna, som möjligen kan ha viss betydelse för de 0.004 procenten människor som lider av för hög kolesterolproduktion i levern. Samtidigt drabbas >20 procent av statinanvändarna av diabetes, starr, leverskada, nedsatt hörsel, minnesförlust, alzheimer, demens, parkinson, depression, nervskador, njursvikt eller cancer. Den vanligaste biverkan är muskelskador.

I ett experiment utfört av oberoende forskare fick nästan 40 procent av kvinnorna svaga och smärtfulla muskler av statinanvändningen. Vad säger detta om Professor Hellenius känsla för den ursprungliga läkareden och för sina patienter (i varje fall de 99,996 procenten) som tar verklig skada eller riskerar sådan?

Man har en känsla av att läkareden nästan helt förlorat i betydelse och utbytts mot  tanken: att patienten enbart skall värnas, om läkarens lojalitet mot läkemedelsföretagen inte drabbas.  På senare år har talats om att läkareden borde förändras och dels innehålla krav på läkaren att fortbilda sig, dels informera sina patienter om de nya forskningsrön som modern forskning kommit fram till - av betydelse för patientens ställningstagande i medicineringsfrågan.

I Hellenius fall ser hon sig uppenbarligen tvingad att hålla sig fast vid rekommendationen om minst ett halvt kilo frukt och grönsaker om dagen som ersättning för det fett som kostdoktorn rekommenderar.  I linje med fettskräcken, som hon hållit fast vid, så länge jag kan minnas, passar den naturligtvis som hand i handske in på hennes kontakter med läkemedelsföretaget som hon gör reklam för (statiner med uppgift att minska andelen "farligt" fett).

Det för kroppen viktiga kolesterolet som inte ökar risken för hjärtinfarkt men som har mycket stor positiv betydelse, ersätter hon med bl.a. stor andel frukt som med sitt fruktosinnehåll ökar risken bl.a. för leverskador, diabetes och en rad andra sjukdomstillstånd. Tillsammans med Hellenius reklam för statinerna med deras bevisligen negativa inverkan, utgör alltså hennes kostråd allvarliga problem, som borde allvarligt påtalas från högre ort! 

Tyvärr kommer vi, som i så många andra fall, sannolikt inte heller se professor Hellenius ändra inställning. Tydligen är nesan över att ha haft fel under sin professionella period för svår att komma över - hellre fortsatt hålla fast vid de felaktiga teser som under decennier profetiskt överförts till medicinstuderande, som i åratal fortsatt får sprida samma missuppfattningar. I sin tur känner de tillräcklig säkerhet väl medvetna om att inte vara ensamma om att förmedla samma budskap.

Snart tror jag Tim Noakes får ha en särskild utnämning i kategorin ärliga forskare. Han om någon fick göra en 180 graders ändring i sitt tänkande, efter att ha ägnat hela sitt professionella liv åt att visa sina idrottsadepter, hur man laddar upp kolhydrater före en idrottstävling. Visst har han en fördel i att ha ett smittande leende och humor men vår beundran ligger främst i att han förbehållslöst erkänner sig under decennier ha förmedlat fel budskap. Glädjande är dessutom att han, som "grädde på moset" kommit tillrätta med sin egen diabetes och att han öppet tackar Andreas (kostdoktorn) som den förste att bli medicinerad av (i diabetesfrågan).

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...