Gå till innehåll

Nya näringsrekommendationer på gång från Livsmedelsverket


Recommended Posts

Läste just att Livsmedelsverket har påbörjat arbetet med att uppdatera de nordiska näringsrekommendationerna. Det ska bli spännande att se vad de kommer fram till! Tyvärr tror jag väl inte på några större förändringar, vad tror ni andra?

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/mat-och-naring/startskott-for-uppdatering-av-naringsrekommendationer?ll=1

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 timmar sedan, HelgeK sade:

SLV  struntar i evidensen, och kommer att fortsätta med råd som gör svenskarna fetare och sjuka!

Så är jag också övertygad om att det kommer att bli. Skulle kostråden främja hälsan kan industrin bli lidande.

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
23 timmar sedan, HelgeK sade:

Inez läs länken i  Sotardotters inlägg. De Nordiska Näringsrekomendationerna är INTE evidensbaserade. SLV  struntar i evidensen, och kommer att fortsätta med råd som gör svenskarna fetare och sjuka!  Kostråden bör grundas på bästa möjliga evidens  för att gynna folkhälsa. Många på SLV måste bytas ut.

Givetvis öppnade jag Sotardotters länk och läste, innan jag yttrade mig.

Livsmedelsverket har representanter i gruppen som arbetar med NNR, men de kan inte uppdatera de nordiska näringsrekommendationerna på egen hand, som man får intryck av i Sotardotters inlägg. Däremot kan de uppdatera sina egna rekommendationer, på basis av NNR. Jag ställer mig dock lika tveksam som övriga här till att det skulle hända något revolutionerande med livsmedelsverkets egna rekommendationer. Verket måste ju vara medvetna om all den kritik som riktas mot dem, så någon liten eftergift kan man nog räkna med att de gör, för att rädda ansiktet.

I övrigt anser jag att livsmedelsverket skall läggas ner.

https://www.facebook.com/groups/667917029919842/

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ska jag vara lite positiv, så tror jag ändå de kommer uppdatera information kring socker och tillsatt socker i kosten. Nuvarande siffra d.v.s 10% av kosten är helt åt helskotta, även icke-LCHF'are reagerar ju starkt på detta t.ex många föräldrar. Är alldeles för anmärkningsvärt med tanke på WHO's internationella linje och syn på socker som ett globalt hälsoproblem, som sedan skiljer sig så radikalt från dagens nordiska rekommendationer och SLV. 

Däremot kommer tveklöst de nya rekommendationerna att innebära mindre rött kött&chark(än 500 gram i veckan). Tror man något annat så lever man i en bubbla. Mindre animaliska produkter generellt och mera baljväxter, veggo-protein, fullkornsspannmål, soja och fröoljor. Drömdieten för folk med autoimmuna sjukdomar, mag- och tarmproblem, fetma med mera, om jag får vara sarkastisk. 

 

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...