Jump to content

Ataxier


Kalmstamari
 Share

Recommended Posts

Välkommen hit Kalmstamari!

Tyvärr vet jag inte så mycket om detta men följande finns att läsa på DietDoctor:

https://www.dietdoctor.com/se/utmaningen-var-en-bra-kickstart-for-ett-halsosammare-liv

Hej och stort tack för allt arbete ni lägger ner på detta! Jag är en 50-årig man med stora problem med dålig balans, ataxi, myoklonier, ljuskänslighet, hjärntrötthet och ”vanlig” trötthet. Finns även inslag av epilepsi. Är dessutom överkänslig mot mediciner och har omgående fått avbryta alla sådana försök till lindring. Trots ingående och omfattande utredningar har man inte kunnat ställa någon samlande diagnos.

Senaste halvåret har besvären förvärrats betydligt. Problem med påklädning, hantera bestick och allt annat man behöver fungerande motorik för. Såg det därför som en utväg att prova ketogen kost.

Och innan de två utmaningsveckorna var till ända började jag uppleva positiva effekter! Ljuskänsligheten avsevärt bättre, inga myoklonier alls på natten (fick annars sjok med sådana då det ryckte i hela kroppen), förbättrad motorik, lite piggare (tillbringade annars åtminstone sex timmar om dagen i sängen och sov ca 1,5 timme av dem: Detta är i princip halverat redan!

 

Så jag kommer fortsätta med ketogen kost! Och får man tro det som ni skriver att man vanligtvis bara har upplevt 10 procent av fördelarna med kosten efter de två veckorna så har ju resan bara börjat. Än en gång tack!

Vänliga hälsningar,
Jan

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Hej. 

Har du provat att leva glutenfritt? En av fördelarna man glömmer bort med LCHF och keto är att man ofta lever glutenfritt.  

Gluten och ataxi hänger ihop. wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Cerebellar_ataxia

There are many causes of cerebellar ataxia including, among others, gluten ataxia,[6] autoimmunity to Purkinje cells or other neural cells in the cerebellum,[7] CNS vasculitis, multiple sclerosis, infection, bleeding, infarction, tumors, direct injury, toxins (e.g., alcohol), genetic disorders and neurodegenerative diseases (such as progressive supranuclear palsy and multiple system atrophy). Gluten ataxia accounts for 40% of all sporadic idiopathic ataxias and 15% of all ataxias.[8]

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4591117/

 

Har du möjlighet att ladda ner den här lite äldre så finns där mycket information. 

https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(09)70290-X/fulltext

Gluten sensitivity: from gut to brain - Marios Hadjivassiliou, MD, mfl, Published:March, 2010DOI:https://doi.org/10.1016/S1474-4422(09)70290-X

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...