Jump to content

Metformin och fasta


Johno11

Recommended Posts

Metformin minskar leverns glukosproduktion vilket man kan se som bra vid fasta. Antar man bör vara lite försiktig dock så blodglukos inte går ned för lågt. 

FDA skriver inget specifikt om fasta men anger att kalorirestriktion (vilket fasta är) och metformin kan ge lågt blodsocker. 

https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2006/021748s002lbl.pdf

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On 2019-09-15 at 10:15, Johno11 sade:

Vid fasta använder kroppen sig av sitt eget energiförråd med hjälp av leverns glukoneogenes. Jag undrar om Metformin hjälper eller stjälper kroppens energiomvandling vid fasta? 

Vad jag läser så stjälper inte Metformin din energiomvandling vid fasta.. utan snarare tvärt om, den minskar din glukoneogenes och skiftar dig mot mer betaoxidation/ketos!

Dvs man skriver ut Metformin i USA till folk som behöver banta.. iomed att det sällan innebär biverkningar!

Dvs nr 2, dvs det är en himla liten risk för hypoglykemi, dvs att blodsockret sjunker till farligt låga nivåer.

Därmed inte sagt att Metforminet inte kan medverka till  värsta tänkbara omställningsbesvären, vilket är en liten annan sak.. litta samma som att köra strikt Keto direkt!

Det aspelut vanligaste är gastriska problem, det ovanligare men allvarligare är Laktatacidos!

Oså för säkerhets skull så skriver jag det igen.. hypoglykemi (extremt lågt blodsocker) finns sällan eller alls med som biverkning

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag tror inte att man vet om det är lämpligt att ta Metformin vid  längre vattenfasta. Det borde finnas en koppling till hur allvarlig diabetes man har. En av mina "favoriter" (Peter Attia) som tar Metformin utan att ha diabetes säger att han inte tar det när han vattenfastar under längre tid men han säger också han han inte har någon evidens på det egentligen. En vanlig åsikt (baserat på några studier) är också att Metformin delvis motverkar effekten av träning.... så om man inte har alltför stort problem med sina blodsockervärden kan en tanke vara att ta mindre eller inget Metformin i samband med vattenfasta och träning. Vid kortare fasta är antagligen Biochemistens resonemang att Metformin minskar glukosproduktion och därmed insulinproduktionen något som gör att det snarast är positivt.

Summa summarum: Du ställer en fråga  (om man modifierar frågan till, "är det lämpligt att ta Metformin under fasta?") som forskningen egentligen inte har besvarat än. :)  Dock har du allvarliga problem med ditt blodsocker är det nog bättre att ta medicinen än att låta bli. 
 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...