Ulle Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Hej, Jag har snart gjort min först vecka med strikt LCHF. I recepten anges det då och då att man kan äta en rejäl grönsallad till. I receptet för exempelvis LCHF pizza, står det i textanvisningen rejäl grönsallad men i måttangivelsen 25 gram. I min värld är 25 gram sallad väldigt lite. Hur många gram sallad kan jag äta men ändå hålla kolhydrat intaget under 20 gram? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Välkommen till forumet, @Ulle! I den salladsmix jag köper från Ica är det 65g sallad i hela påsen. För folatbehovet behöver man 7 amerikanska koppar (2,4dl)/dag men hur mycket det väger vete sjutton? 100g huvudsallad innehåller i alla fall bara nåt enstaka gram kolhydrater. Hur mycket sallad det finns utrymme för beror på vad du äter i övrigt, det är totalen man tittar på. Så äter du mejerier får du ta hänsyn till laktosinnehållet i den mängd du äter, liksom om det blir en rotfrukt nån gång eller lite nötter. Tillsammans kan det dra iväg. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Diet Doctor: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/gronsaker "Grönsaker som växer ovan jord har lågt kolhydratinnehåll och kan ätas fritt." "Om du äter strikt LCHF (under 20 gram kolhydrater per dag) behöver du kanske vara lite försiktig med vissa grönsaker. Speciellt försiktig kan du behöva vara med paprika och tomater – där hamnar du snabbt uppåt 20 gram kolhydrater. En medelstor paprika kan innehålla 6-8 gram kolhydrater." Dr Berg rekommenderar 7-10 koppar sallad per dag för att man ska få i sig nödvändiga mikronutrienter: (30 grams of salad = 1 ounce = 1 cup. 210 grams = 7 cups, 300 grams = 10 cups) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Lägg in receptet i Kostbevakningen, så får du svaret svart på vitt. https://kostbevakningen.se/?foodinput=100 g sallad 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulle Posted September 15, 2019 Author Share Posted September 15, 2019 Tack alla för era svar! Det känns ju lite lättare om jag kan äta mer sallad än 25 gram 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiaB Posted September 16, 2019 Share Posted September 16, 2019 Om du med sallad menar gröna blad eller grönsallad så kan du äta tills det sprutar ur öronen. Inget du behöver lägga in i någon kostbevakning. Om du däremot lägger i tex tomat, paprika, rödlök, eller vad det nu kan vara så kanske du behöver hålla lite koll. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 16, 2019 Share Posted September 16, 2019 On 2019-09-15 at 16:44, Ulle sade: Hej, Jag har snart gjort min först vecka med strikt LCHF. I recepten anges det då och då att man kan äta en rejäl grönsallad till. I receptet för exempelvis LCHF pizza, står det i textanvisningen rejäl grönsallad men i måttangivelsen 25 gram. I min värld är 25 gram sallad väldigt lite. Hur många gram sallad kan jag äta men ändå hålla kolhydrat intaget under 20 gram? 25 gram sallad är även i min värld ett blad Isbergsallad, det är nothing.. cirka 99,99% vatten! Såå utifall du missupfattat instruktionerna, så får du från mig en frisedel att äta kopiösa mängder sallad en del andra grönsaker en o annan rotfrukt samt någon frukt! Iallafall om du fortsätter att äta ditt proteinbehov samt fett för kalorierna! Du måste ha missförstått.. för en "rejäl grönsallad" stannar iallafall inte på 25 gram. utan du kan äta kilovis med spenat/ ruccola/isbergsallad/annat liknade, för några futtiga kalorier/kolhydrater! Iallafall om du är på G med dina sallader, till proteinet, det är gott med olivilja på salladen! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 On 2019-09-16 at 19:23, Zepp sade: Såå utifall du missupfattat instruktionerna Det är ingen missuppfattning, det står verkligen att LCHF-pizzan bland Kostdoktorns recept serveras med 25g sallad... Jag gissar att de tänker sig att man strör den uppepå typ som ruccola strös uppepå vissa pizzor. Fast då kanske man inte häller olivolja på som det också står i serveringsförslaget..? 3 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 On 2019-09-18 at 10:20, MariaF sade: Det är ingen missuppfattning, det står verkligen att LCHF-pizzan bland Kostdoktorns recept serveras med 25g sallad... Jag gissar att de tänker sig att man strör den uppepå typ som ruccola strös uppepå vissa pizzor. Fast då kanske man inte häller olivolja på som det också står i serveringsförslaget..? Jag tror att jag hittat receptet, det verkar gott iallafall, får nog testa det någon dag då jag har ledigt! https://www.dietdoctor.com/se/recept/lchf-pizza/portioner/1 Iallafall, det är någon missmatch mellan "Servera med en rejäl grönsallad." och "25 g grönsallad"!? Så jag föreslår, servera med en rejäl grönsallad och drussla så mycket olivolja på den som du känner för, gärna Fruttato om du har det hemma! 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annika Rane Posted September 20, 2019 Share Posted September 20, 2019 Era synpunkter är vidarebefordade till recept-teamet. Tack för feedback! 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post MariaF Posted September 28, 2019 Popular Post Share Posted September 28, 2019 Maken och jag satt och filosoferade över hur avancerad matlagning de flesta recept har, även för vardagsmat, inte bara hos kostdoktorn utan generellt. Det kanske inte är så svårt men när man vill ha det enkelt och spendera så lite tid som möjligt i köket, hur gör man då när man vill laga maten själv från grunden? Ofta låter det nåt i stil med: "Mosa en avocado (f-n, det var den sista och den var stenhård!) och blanda med nån krydda vars namn du inte kan uttala och definitivt inte har hemma. Sautera (nej tack, jag har redan röstat) julienne-morötterna (odlade jag sådana?) medan du bräserar (är det samma sak som "dressera"?) steken. Servera med en hackad sallad med åtta olika sorters blad, pinjenötter, granatäppelkärnor (vet de hur pillit det är att skala en sån?) och dofta över svartpeppar (atjoo!)" Ok, just ovanstående begrepp har jag väl koll på men jag håller med maken i att enkelhet ofta saknas, att det ska bli så fint allting. Och det är säkert underbart om man orkar fixa men... Hur ser LCHF:ens motsvarighet till pasta och falukorv ut? Genom åren har just enkla maträtter efterfrågats mellan varven, både för hemmabruk och friluftsliv men det är ont om enkel mat bland receptsamlingarna. Det finns äggfria veckan, mejerifria veckan, höstfavoriter, familjefavoriter... men ingen ungkarlsveckan? Det finns visserligen några "snabbt och enkelt" med delvis samma recept som dyker upp två gånger men... Ugnsgratinerad fårost med rostade pumpafrön och balsamico? Eller jag kanske är ensam om att inte ha fårost och balsamico hemma? Eller varför inte kycklinggratäng med mozzarella och pesto. Nej, jag brukar inte ha det hemma heller... Mitt standardtips är att steka en hel hög med fläskkotletter, kyckling eller fisk (eller varför inte en rostbiff) på helgen och servera med färdighackad sallad och (krydd)smör men det ser man aldrig i receptsamlingar..? Så härmed önskar jag mig två nya receptsamlingar, @Annika Rane; Ungkarlsveckan och Friluftsveckan. 11 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kita 202 Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 Mitt i prick MariaF 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annika Rane Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 19 timmar sedan, MariaF sade: Så härmed önskar jag mig två nya receptsamlingar, @Annika Rane; Ungkarlsveckan och Friluftsveckan. Lovar att skicka vidare till receptteamet! Tackar 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Annika Rane Posted October 10, 2019 Popular Post Share Posted October 10, 2019 On 2019-09-28 at 14:24, MariaF sade: Så härmed önskar jag mig två nya receptsamlingar, @Annika Rane; Ungkarlsveckan @MariaF Din önskan är vår lag, här kommer en veckomeny. Receptsamling kan också vara på gång: https://www.dietdoctor.com/se/veckomeny/strikt-lchf-veckomeny-for-singelhushallet-1 7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 Härligt! Tackar! Plocktallrik är himla bekvämt! Ceasarsallad också. Helt i min anda!! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeganismÄrEnKult Posted December 8, 2019 Share Posted December 8, 2019 Den enda grönsaken jag accepterar på min tallrik är blomkål i och med att du kan göra så mycket med den. Och även det försöker jag använda lite av. Annars hatar jag kaninmat. Du är en jägare. Inte en kanin. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gemma Posted December 8, 2019 Share Posted December 8, 2019 3 timmar sedan, VeganismÄrEnKult sade: Den enda grönsaken jag accepterar på min tallrik är blomkål i och med att du kan göra så mycket med den. Och även det försöker jag använda lite av. Annars hatar jag kaninmat. Du är en jägare. Inte en kanin. Jag är ett intelligent däggdjur, något smartare än en kanin förstås. Finns nog ingen grönsak jag inte skulle vilja utnyttja eller kunna ta vara på för åtminstonde överlevnad eller när jakten är skral. Ett lamm betraktar jag inte som byte eller föda. Smakpreferensen som sätter stopp där för mig. Kalvköttet ger mig också en konstig bismak, haren är som att äta sula och älgköttet är hajpat. Jag vill ha allt , men kan absolut leva utan krasse eller sparris. Däremot begär jag krispiga sallader av olika slag, det blir så torftigt endimensionellt utan rikligt med sallad - med grov krispig textur saftiga eller läskande vattniga ju. Sådan smakförhöjning kräver inte ens sås! med lite bär och kvistar röror och krämer lagerbad oregano osv. en muskotnöt... en liten tramslök eller när jakten är skral, en gryta stekt vitkål. Vartenda bär Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.