Jump to content

LCHF – en månad in, med sikte på framtiden


Putt

Recommended Posts

Hej, precis nyreggad då jag tycker det vore kul att prata med likasinnade.

Lite bakgrund; man, 35 år, 183 cm lång. Startvikt 98,5 kg - målvikt runt 80 kg.

Jag har egentligen alltid varit smal, fram till 25 låg jag under 75 kg hela tiden. Sen hände något, vikten ökade på succensivt under åren. Låg länge runt 90, men efter 32 så gick det uppåt och jag närmade mig tresiffrigt. Med hjälp av LCHF gick jag ner 8 kg, men sen började jag slarva. troligen i samband med att min pappa blev sjuk och gick bort. Bytte jobb och bostad, och hade fullt upp. Kläderna jag hade fått på jobbet blev allt trängre (har en kontors/säljtjänst) och jag började för första gången få komplex över att jag börjat på en rejäl kula på magen.

För en månad sen bestämde jag mig för att ta tag i min övervikt ordentligt. Inga halvhjärtade försök med "fuskdagar" var och varannan dag, utan köra hårt på LCHF och se resultaten. En månad in kan följande rapporteras:

Viktnedgång från 98,5 till 93 kg= -5,5 kg

Midjan har gått ner så jag får på mig en gammal favoritskjorta igen (har tyvärr inte tagit något midjemått).

Lugn och harmonisk mage.

Nu kör jag vidare till nästa helg då det är kräftskiva, då "måste" jag ändå fuska lite med maten, annars blir det kaosfylla efter 2 snaps ;)

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Det är inte lätt i den moderna matmiljön att ha hälsosamma mat rutiner eftersom "maten" är överallt men det är sällan riktig mat som är överallt utan fejkmat. Man kan inte längre lita på sina sinnen som uppfattar hur "maten" ser ut, smakar eller luktar. Man måste gå djupare och försöka föreställa sig hur den påverkar levern eller tarmbakterierna. Aporna på zoo har börjat få diabetes, men de äter ju bara nyttig frukt tycker man... Vi är apornas närmaste släktingar biologiskt och de äter inte spannmål, pasta, pizza, chips osv.

Själv undviker jag den "nyttiga" frukten men i förra veckan var jag på en tjänsteresa och satt i konferensrum i workshop hela dagarna. Mina kolleger plockade fram godisburkar och småkakor mellan frukosten och lunchen och efter strax efter lunchen. På bordet stod det små juiceflaskor uppradade. Man kan ju fråga sig: vad är problemet? svälter vi? behöver man stoppa något i munnen hela tiden? Svaret är nog: många tycker att det gör inget om jag tar en liten kaka. Det är bara lite kalorier in. Sedan slutar hjärnan reflektera. Handen stäcker sig själv och man tar nästa kaka och en till och så vidare tills kakorna är slut. Så tricket är att inte ta den första kakan och starta den kedjereaktionen som följer. Det kan man göra om man tänker näring/belastning. En kaka är ren belastning för kroppen och noll näring, varför ska jag göra mig själv en sådan otjänst?  

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

46 minuter sedan, Katerina sade:

Det är inte lätt i den moderna matmiljön att ha hälsosamma mat rutiner eftersom "maten" är överallt men det är sällan riktig mat som är överallt utan fejkmat. 

Vilda uppskattningar har man hört som säger att Sverige skulle ligga långt fram i "nyttighetsligan" och därför ha bättre sjukdomsstatistik än många länder - visst ligger vi bättre till än amerikanerna men några 25% LCHF:are i Sverige har jag svårt att tro på. Det man kan se i livsmedelsbutikernas hyllor och på avdelningen glass, förefaller knappast tyda på ekonomisk styrning bakom en sådan utveckling.

De i min bekantskapskrets som frågat sina diabetesrådgivare och dietister om fördelarna med LCHF får nästan regelbundet svaret att "om sådan kost råder vetenskaplig osäkerhet" och rekommendationen slutar alltid nära vegansidan. Det verkar vara förbjudet att överhuvudtaget nämna något annat. Vad den samlade gruppen diabetessjuksköterskor och dietister ägnar sig åt kan egentligen bara betraktas som kriminellt. Beläggen för lågkolhydratkost är ju kraftfulla sedan två decennier tillbaka. Uppenbarligen förbjudet område att förkovra sig inom för de rådgivare vi skattebetalare betalar för.

  • Like 1
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Välkommen hit Putt!

Fortsätt gärna att rapportera hur det går.

Bra jobbat hittills! :) Det verkar gå ganska enkelt för dig att minska i vikt. Mitt tips är att fundera lite på vad du vill göra när du väger runt 80 kg. Man behöver inte fortsätta att äta strikt LCHF men om man går tillbaka och äter ungefär som innan kommer man ganska snart att väga ungefär som innan. 😉 Om man inte har någon plan för detta slutar det tyvärr gärna så.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On 2019-09-15 at 22:22, Putt sade:

Lite bakgrund; man, 35 år, 183 cm lång. Startvikt 98,5 kg - målvikt runt 80 kg.

Jag har egentligen alltid varit smal, fram till 25 låg jag under 75 kg hela tiden. Sen hände något, vikten ökade på successivt under åren. Låg länge runt 90, men efter 32 så gick det uppåt och jag närmade mig tresiffrigt. Med hjälp av LCHF gick jag ner 8 kg...

Hej Putt, uppenbarligen har du fattat samma beslut som många andra - med innebörden att en omläggning av kosten i riktning LCHF borde vara en väg mot bättre hälsotillstånd. Även om jag med god fart är på väg mot min 90-årsdag (min situation av det skälet inte helt jämförbar med din), finns en del likheter - kroppslängd, vikt under ungdomsåren etc.. Den stora skillnaden till din fördel, är din ålder - att inleda LCHF-resan såpass tidigt. Det innebär att du har stora möjligheter att arbeta dig fram till ett fortsatt sjukdomsfritt åldrande och kanske vinna fem/tio års ökad livslängd eller mer. I din ålder har dina 30 000 miljarder celler fortfarande den spänst som hör ungdomen till. Problemen under tiden fram till pensionen kommer du sannolikt att kunna motarbeta, om du fortsatt tar LCHF-kosten på allvar.

Så gjorde jag, dock i senaste laget - en bit över 80. Det kanske inte betyder att jag blir särskilt mycket äldre än jag annars skulle blivit men en sak är klar - betydligt mindre drabbad av sjukdom fram till slutpunkten ser jag redan tydliga tecken på.  Mitt problem var inte särskilt allvarligt relaterat till vikten men kroppen bestämde sig helt enkelt - efter att jag gick över till LCHF - för att gå ner ett kilo varje månad under de fem första. Därefter har jag under ett-och-ett halvt år hållit mig närmast konstant i vikt (plus minus ½ kilo). 

Mitt stora problem, mitt i alla projekt (som jag nu fritt kan ägna mig åt), var tilltron till läkarvetenskapens möjligheter att motverka de s.k. ålderssjukdomarna. Jag ifrågasatte inte, som jag borde, "fördelarna" med att motverka uppkomna sjukdomssymtom med hjälp av de medicinska preparat som läkarna, enligt Socialstyrelsens regelverk, ordinerade mig.  

1. Statiner för "Felaktig" lipidprofil "

2. Metformin till att rätta till Diabetes 2

3. Div. olika blodtrycksmediciner till att korrigera blodtrycket

Lipidprofilen bringades genom medicinering ned till "idealvärden", som fick läkarna att med närmast religiös övertygelse gratulera mig, framför allt för de låga LDL-nivåerna (egentligen livsfarliga). 

Via studiegrupp med diabetessjuksköterska och diabetesläkare avsågs man lära mig och övriga deltagare att med hjälp av utvalda kolhydrater sköta uppkommen diabetes 2. Lät närmast som att man med medicinens hjälp nästan kunde fortsätta som tidigare

Det höga blodtrycket, hade i stor utsträckning höjts genom all medicinering (kroppen kände då behov att öka blodtrycket). Tvångssänkningen av blodtrycket genom medicinering motverkade alltså det behov som kroppen kände p.g.a. övrig medicinering.

                                             _____________________________ 

Även om du ännu inte fått problem, som ofta drabbar folk över pensionsåldern, kan det vara intressant för dig att se vilken verkan som en kostomläggning kan ge åldrande människor och dig för att slippa problemen.  I mitt fall efter att ha satt ut all medicinering har:

- min lipidprofil blivit optimal, inte minst genom positivt höga HDL-nivåer - långt över de tidigare (när medicinering rådde).

- mina kort/långtidssockervärden blivit normala (diabetes 2 - borta)

- mitt blodtryck utan medicinering som när jag var i 30/40-årsåldern (medelvärde nu under dygnets vakna timmar 130/79)

 

Jämfört med mig har du ett stort försprång. Ett gott råd dock:

- dra ner på antal måltider (jag nöjer mig med två - frukost och middag - resten ca 17 timmar fasta utan minsta hungerkänsla)

- följ din vikt en gång i veckan (justera ditt matintag efter det)

- gör midjemätningar med samma intervall

- genom att du minskar ditt intag av föda, kommer ditt intag av vitaminer och spårmetaller att med tiden riskera ge dig bristsymtom. Se därför till att säkra dina cellers dagliga behov av vitaminer och spårmetaller. 

- ett gram C-vitamin på morgonen, gärna med komplettering under  dagen

- D-vitamin (2000 ie)

- magnesium (citratformen)

- K2-vitamin

- en omega 3-kapsel - så står du dig bra. 

Om du ger dina celler det de vill ha, blir du sällan eller aldrig sjuk. För min del har en rad problem försvunnit (tendenser till gikt, sura uppstötningar, myrkrypningar) för att inte tala om biverkningarna av tidigare mediciner. Nu helt fri från dessa utan tecken på metabolt syndrom av något slag med biverkan i form av skärpt hörsel, skärpt syn - möjligen bättre klarsyn. 1848089599_ScreenHunter_2085Mar_1517.thumb.jpg.7060ecce4118e97e8759dab0e956d120.jpg

Slutsats LCHF gör dig frisk!   

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Annika Rane changed the title to LCHF – en månad in, med sikte på framtiden

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...