Popular Post kickilotta Posted September 20, 2019 Popular Post Share Posted September 20, 2019 Från Hyngry and Angry om den s k ökningen av konsumtion av rött kött. - OM man skulle bry sig om att titta lite närmare på kycklingen, kanske man skulle upptäcka att livscykelanalysen premierar intensiv uppfödning med allt vad det innebär i total negativ miljöpåverkan. Man kanske också skulle upptäcka att en stor del av kycklingens växthusgasutsläpp utgörs av fossila bränslen och att den koldioxid och lustgas som detta orsakar, är betydligt mer bekymmersamt än kornas metanutsläpp, inte minst för att dessa växthusgaser är mycket mer långlivade. Man kanske också skulle se att industriellt uppfödd kyckling, tillsammans med gris, är det djur som verkligen konkurrerar med människan om samma mat, eftersom kycklingen till skillnad mot kossan, inte huvudsakligen lever på gräs. 22 kg kyckling / 12,3 kg nötkött per person o år, 2017. Här redovisar man istället till fakta: http://www.hungryandangry.se/2019/09/its-the-chicken-stupid/?fbclid=IwAR253-EOQbUwYt_hsL1YS5EOiecQLweKLl_Dk9_-7nFc_GiS9XG8gjVGEWo 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morgonsol Posted September 21, 2019 Share Posted September 21, 2019 Är det bättre att äta t ex majskyckling om man vill äta kyckling? Eller bör den vara ekologisk? Om man nu bryr sig om miljöpåverkan. Och även om industriellt uppfödda grisar och kycklingar konkurrerar om samma föda som människor, dvs spannmål, så mår väl varken grisar, kycklingar eller människor bra av att äta spannmål i större mängder? Med rött kött avser Livsmedelsverket kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt [1] och deltar för övrigt i den anti-kött-kampanj som pågår i samhället. Ät mindre rött kött och mer ägg, vegetariskt, ibland fisk/fågel. Så termen "rött kött" är bara ett knep för att klumpa ihop saker. I mitt tycke ska man verkligen inte lyssna på Livsmedelsverket. Bland det bästa vi kan äta är kött från kor/kalvar/får/lamm som fått beta gräs och örter, och dessutom fått gå ute större delen av året. Så snarare än skuldbelägga folk om de äter kött eller inte och i så fall hur mycket, bör man titta på vem man stödjer som producerar kött/fågel. Är köttet industriellt framtaget där fokus ligger på snabb tillväxt och utfording i form av spannmål eller att djuren får växa till sig långsammare och äta det som de är anpassade för? Kanske något mittemellan? Tre observationer från diagrammet: Hur kommer det sig att hemslakt sjunkit stadigt sedan 1988? Hur kommer det sig att konsumptionen av fårkött har ökat långsamt sedan början på 2000-talet? Om man åt knappt 25 kg/kött per person och år i början på 1960-talet, vad åt man istället? Mer fisk? Mer ägg? Mer inälvsmat? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted September 21, 2019 Share Posted September 21, 2019 10 timmar sedan, morgonsol sade: Tre observationer från diagrammet: Hur kommer det sig att hemslakt sjunkit stadigt sedan 1988? Hur kommer det sig att konsumptionen av fårkött har ökat långsamt sedan början på 2000-talet? Om man åt knappt 25 kg/kött per person och år i början på 1960-talet, vad åt man istället? Mer fisk? Mer ägg? Mer inälvsmat? För inte så länge sen läste jag en artikel som hävdade att vi åt mindre förr. I kilo räknat. Kanske inte så konstigt med tanke på att matvarorna mättade och inte skapade sug? Att hemslakten minskat beror nog helt enkelt på att färre håller djur för ändamålet. Och att får ökat... tror i alla fall jag beror på att det inte begåtts samma häxjakt på får som på kor. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted September 21, 2019 Author Share Posted September 21, 2019 35 minuter sedan, MariaF sade: För inte så länge sen läste jag en artikel som hävdade att vi åt mindre förr. I kilo räknat. Kanske inte så konstigt med tanke på att matvarorna mättade och inte skapade sug? Att hemslakten minskat beror nog helt enkelt på att färre håller djur för ändamålet. Och att får ökat... tror i alla fall jag beror på att det inte begåtts samma häxjakt på får som på kor. Ja det blir allt färre kreatur i Sverige. På 1950-talet fanns det t ex 2,5 miljoner nötkreatur (kor,kalvar,tjurar) nu ca 1.450.000. Dessutom får man inte slakta mer än till sin familj på sin gård. = Färre gårdar med djur, samt att man bara får slakta för sitt eget hushåll- Helt klart att hemslakt minskar, 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.