Bengt Nilsson Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Dietisterna på Matvett har för lite kommentarer på sin sida om LCHF eller hur? http://www.matvett.se/lchf/ Tyvärr måste kommentarerna godkännas innan de syns för alla. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyx-LCHF Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Jag var inne där nyss och kommenterade. Det kom upp direkt utan godkännande. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limp Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Hon har rätt med sin sammanfattning. "Vad som är sanning idag behöver inte vara det om 100 år." Alldeles korrekt ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Jo men hennes artikel stämmer ju inte alls överens med lchf..... Usch blir bara arg! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Larz Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Hon har rätt med sin sammanfattning. "Vad som är sanning idag behöver inte vara det om 100 år." Alldeles korrekt ! Tänk det tycker inte jag. Hon hänvisar till att det inte gjorts några RCT studier på LCHF men jag tycker att Andreas visar klart och tydligt hur dåligt underbyggda dagens kostråd är i sin bok Matrevolutionen. Håller inte alls med i vissa av nackdelarna heller (de som jag begriper mig på). För mig har LCHF bara varit positivt. Om vi tittar på hur folks hälsa har försämrats på de sista 30 åren och jag för egen del tittar framåt 30 år så vet i fasen om det är lika illa. Med den livskvaliten jag har idag med LCHF så har jag väldigt svårt att tror det. Det känns liksom i hela kroppen att det här är rätt. Att inte socker och stärkelse är något som kroppen behöver är jag 100% övertygad om. //Lars 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobinEH Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Tänk det tycker inte jag. Hon hänvisar till att det inte gjorts några RCT studier på LCHF men jag tycker att Andreas visar klart och tydligt hur dåligt underbyggda dagens kostråd är i sin bok Matrevolutionen... Du anser att de rådande kostrekommendationerna är underbyggda och därmed bör man rekommendera LCHF som inte är undersökt till tillfredsställande mängd. Förstår jag dig rätt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Larz Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Du anser att de rådande kostrekommendationerna är underbyggda och därmed bör man rekommendera LCHF som inte är undersökt till tillfredsställande mängd. Förstår jag dig rätt? Givetvis! Som jag skrev innan så ser ju inte de senaste 30 årens rekommendationer inte ut att ha blivit så lyckade. Du är ju tyvärr en av de som inte har fått uppleva de positiva effekterna med att låta bli socker och stärkelse men vi är många som kan vittna om hälsofördelarna, inte minst många diabetiker och överviktiga. LCHF känns som en naturligare kost än Becel, potatis, pasta mm mm. Om du tror att det är mängden studier som avgör om de är riktiga så tror jag nog du har fel. Kvaliteten på de studier som gjorts till grund för dagens kostråd är ju både många och bristfälliga/vinklade. Detta kan du också läsa om i Matrevolutionen. Undrar också varför du började med LCHF? Hur mådde du innan? Det måste ha funnits någon anledning till att du valde att prova LCHF. //Lars Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Hon har rätt med sin sammanfattning. "Vad som är sanning idag behöver inte vara det om 100 år." Alldeles korrekt ! Det där upplevde jag mer som en ansvarsfriskrivning än en sammanfattning. Ett genomtänkt svar den dag hon (kanske) står inför fullbordat faktum och måste försvara sina tidigare "frukt, grönt och fibrer"-åsikter? Det hon skrev strax innan visar ju på hur lite på fötterna hon tyvärr hade: Vad som är en bra kosthållning kan man inte heller se enbart ur viktsynpunkt, vilket är lätt att tro. De kostråd som vi har baseras också på den evidens som finns för att förebygga sjukdomar som benskörhet, hjärtkärlsjukdom, diabetes, cancer mm. I dagsläget finns inte tillräckligt med studier, gjorda under en längre tid, på LCHF- vilket är viktigt att komma ihåg. Ovanstående är en solklar bekräftelse på att hon inte vet vad hon pratar om. En ledtråd till Hanna, i den mån hon "lurkar" här (vilket jag skulle göra om jag var i hennes kläder och hade insikt om att jag inte var helt bekväm i min åsiktsgrund), är att inte utgå från perspektivet studier över tid som på något märkligt sätt skall bevisa att LCHF inte är farligt. Istället ska hon fundera kring precis det hon skrev i ovanstående, dvs vad är det som nästan alltid är kopplat till metabola problem i den epidemi vi idag upplever världen över? När man kokat ned den biten så är det mycket lättare att ställa sig frågan, "hur fixar vi den här typen av problem på bästa vis?". Svaret på den frågan är långt mer intressant och viktigare än en förhoppning om att någon gång i en framtid som kanske aldrig kommer inträffa finna studier där man har en rubriksättning som piedestalplacerar LCHF (vilket ju aldrig sker normalt sett). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Mustermann Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Givetvis! Som jag skrev innan så ser ju inte de senaste 30 årens rekommendationer inte ut att ha blivit så lyckade. Många utanför LCHF lägret (som matvett folket) anser dock inte att det är kolhydrater generellt som är boven till det utan skitmat och en mer stillasittande livsstil. I skitmaten bär vissa kolhydrater ett stort ansvar men absolut inte alla. Livsmedelsverket har alltså en viss syn på makronutrientfördelning. LCHF har en helt annan. Min uppfattning kring studier som gjorts är att det inte är makronutrientfördelningen som är det viktiga utan kvaliteen på livsmedlen man väljer att äta. LCHF innebär per automatik att man tar bort många rent dåliga livsmedel, vilket är väldigt bra. Men det innefattar också att man tar bort livsmedel som många inte tycker är dåligt, t.ex potatis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Vad är det i för vitaminer som man måste ha förutom ren energi ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Mustermann Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Vad är det i för vitaminer som man måste ha förutom ren energi ? Vad menar du? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Förlåt! Är trött! I potatisen skulle det stå Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Mustermann Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 C-vitamin och vissa B-vitaminer i första hand. Sen lite mineraler också. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 okej! men föredrar nog rotfrukter istället då! Eller sötpotatis.. mår så bra på denna kost så tänker inte ändra något förtillfället!! Dock rotfrukter äter jag i samband med träning och massa fett of course Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Tänker ALDRIG mer äta spannmål igen! ville bara säga det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Mustermann Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Nej mår du utmärkt på denna kost finns det ju ingen anledning att ändra nåt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 1, 2013 Share Posted March 1, 2013 Aldrig! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jounih Posted March 1, 2013 Share Posted March 1, 2013 Dietisterna på Matvett har för lite kommentarer på sin sida om LCHF eller hur? http://www.matvett.se/lchf/ Tyvärr måste kommentarerna godkännas innan de syns för alla. Tja, inte mycket nytt där inte.. Mest gammalt skåpmat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted March 1, 2013 Share Posted March 1, 2013 Vad gäller vitaminbehov och då särskilt vurmen för antioxidanter i frukt- och grönt så måste man också komma ihåg att A och O är att först och främst minimera s.k. oxidativ stress. Detta gör man med kost som dels minimerar blodsockernivåer och dels inte innehåller för mycket lättreaktivt fleromättat fett. Därefter kan man börja prata om behov av antioxidanter. Inte som idag där kostrekommendationerna alltjämt utgår från att man ska minska det mättade fettet och äta mer frukt och grönt/fibrer/40-60% av energiintaget från kolhydrater...vilket för många i praktiken blir ett fenomenalt bra recept för att öka den oxidativa stressen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.