Jump to content

Fettsnålt eller lågkolhydrat vid typ 1-diabetes?


Recommended Posts

I den här föreläsningen från konferensen Low Carb Denver 2019 berättar dr Jake Kushner om hur man kan hantera typ 1-diabetes med hjälp av lågkolhydratkost. Han delar också med sig av insikter och strategier för att göra det enklare.

Transkription (förhandstitt)

Dr Jake Kuchner: Det här är en tabell från ett barnsjukhus över barn i olika åldrar, och rekommenderat kolhydratintag. Som ni ser står det att en pojke mellan 9 och 13 år ska få 60 gram kolhydrater till frukost, 75 gram till lunch, 15 gram till mellanmål, 75 gram till middag och 15 gram till kvällsmat.

Var kommer det här från? Jo, från AMDR-rekommendationerna. Jag hinner inte gå in på det, men om ni vill kan ni se fjolårets föredrag på YouTube. Det här är Institute of Medicines rekommenderade makronäringsintag, som våra dietister och barnsjukhus följer med mycket få undantag. De rekommenderar att 45–65 % av energin ska komma från kolhydrater, och 25–35 % från fett. Hur ser då det här ut? Jo, en person med typ 1-diabetes behöver förstås basinsulin till att börja med. Det är den mängd som behövs för att se till att de inte förbränner fett. Då behövs en bastillförsel av insulin. Man löser det med långtidsverkande insulin eller insulinpump. När pojken vaknar på morgonen får han 60 gram kolhydrater och ett par enheter insulin, och sen 75 respektive 105 gram. Förhoppningen är att blodsockret ska ligga stabilt och fint.

Många endokrinologer tror att det kan funka om man bara tar medicinen som utskrivet. De tror att det stora hindret mellan ett idealiskt blodsocker och faktiska resultat helt enkelt är patienternas oförmåga att lyda instruktioner.
Jag vill säga att det är mycket mer komplicerat än så. Ett mycket troligare scenario är tyvärr en sinuskurva av enorma svängningar i blodsocker. Ni kan ju föreställa er att ha 19,5 mmol/l i blodsocker, och börja rasa och undra om man kommer att slå i backen. Den anspänningen förstör livet för många.
Jag ska visa patientdata som åskådliggör detta.

Det här kommer från en kontinuerlig blodsockermätare. Det råkar vara Dexcom, men det finns flera. Här tittar vi på interstitiellt blodsocker, inte blodvärdet, men det är i princip samma, hos en 18-åring som haft typ 1-diabetes i över tio år. Det här är en dag med högt kolhydratintag. Som ni ser flukturerar det kraftigt. Återigen, tänk er att vara där vid sjutiden och undra om ni kommer att kollapsa. Om blodsockret sjunker under 2,2–2,8 mmol/l kan man bli medvetslös. Det här sätter skräck i många med typ 1-diabetes. Man ser också hypoglykemin som kommer efteråt.

Det reflekteras också i standardavvikelsen. Den här personen snittar på omkring 11 mmol/l i blodsocker, men standardavvikelsen är 5 mmol/l, vilket innebär stora variationer. Och det sker under ganska kort tid. 40 % av dagen är han utanför idealspannet.

Finns det innovativa kostinterventioner för typ 1-diabetes? Som tur är så är svaret ja. I korta ordalag: ät mer protein och fett. Så enkelt är det, och det gör enorm skillnad. Jag har berättat om Institute of Medicines makronäringsrekommendationer AMDR. De rekommenderar en mycket hög andel kolhydrater, lite protein och lite fett. Men den uppenbara lösningen är helt enkelt att byta ut det här mot en mer logisk kost. Om man inte kan metabolisera och hantera kolhydraterna med insulin, så ät mindre av dem.
I det här fallet borde det alltså vara lågkolhydrat-/högproteinkost, med mycket protein och mycket fett. Det är vad man får om man äter till exempel entrecôte med lite grönsaker till.

Ett annat alternativ är faktiskt LCHF. Det har många försökt sig på, med normal mängd protein, kanske lite mer, och mycket fett. Vi ska nyansera det lite. Jag kallar det här för LCHF eller näringsketos.

Hur ser då det här ut? Basinsulinet behövs fortfarande. Där blir det ingen förändring. Nu kanske man äter 20 gram protein, ett par ägg, till frukost, och ta en mycket liten bolusdos. Sen 25 gram till lunch och 35 gram på kvällen. Det här är alltså samma tioåring som tidigare. Förhoppningen är att blodsockret ligger inom det normala hela dagen. Om det vore så, skulle det ju vara fantastiskt. Det skulle innebära ett blodsocker inom det normala under en stor del av dygnet, med lägre variation, så att man kan slappna av och känna sig som en människa.

Jag visade er fluktuationerna för 18-åringen som haft typ 1-diabetes i tio år. Vi ska nu titta på samma person på en dag med LCHF. Det är enorm skillnad.
Att kunna förutse var man kommer att ligga innebär att matteprovet på eftermiddagen, anställningsintervjun, dejten på kvällen eller bilkörning inte blir lika ångestladdat. Man får möjlighet att leva sitt liv, helt enkelt.

Transkription pdf

Se en del av videon ovan. Hela föreläsningen (med svensk text och transkription) kan ses med gratis provmånad eller medlemskap.

Se föreläsningen här
Bli medlem, (gratis att testa en månad), så kan du se videon direkt – liksom föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer.

Low Carb Denver 2019

 • Inkretineffekt och insulinresistens
  ddplus-icon.svg
  Inkretineffekt och insulinresistens30:02Dr Eades om att minimera insulinresponsen över tid.
 • Hur är det med fibrer?
  ddplus-icon.svg
  Hur är det med fibrer?29:46Hur är det med fibrer? Hur mycket behöver vi? Varför tror vi att fibrer är nyttigt? Vad säger kostråden?
 • Viktnedgång och reversering av typ 2-diabetes
  ddplus-icon.svg
  Viktnedgång och reversering av typ 2-diabetes31:51Kan LCHF eller ketogen kost fungera i längden? Kan kosten hjälpa till med viktnedgång eller att reversera typ 2-diabetes?
 • Fetma och kolhydrat-insulin-modellen
  ddplus-icon.svg
  Fetma och kolhydrat-insulin-modellen37:54Dr David Ludwig om de senaste upptäckterna kring hur upp- och nedgångar i vikt fungerar i praktiken.
 • När viktnedgången stannar av
  ddplus-icon.svg
  När viktnedgången stannar av30:09Hur kommer det sig att många går upp i vikt igen?
 • Hur man ska tänka kring kost
  ddplus-icon.svg
  Hur man ska tänka kring kost30:34Som förberedelse till sin nya bok intervjuade Taubes över hundra läkare som förespråkar LCHF.
 • Att undvika och få bukt med modern kronisk sjukdom
  ddplus-icon.svg
  Att undvika och få bukt med modern kronisk sjukdom31:41Vad kan du göra för att öka dina chanser att åldras med hälsa?
 • De amerikanska kostråden och varför de har betydelse
  ddplus-icon.svg
  De amerikanska kostråden och varför de har betydelse29:38Finns det kvalitativ vetenskaplig evidens för att använda kostråden?
 • Polycystiskt ovarialsyndrom
  ddplus-icon.svg
  Polycystiskt ovarialsyndrom33:14Vad är kopplingen mellan PCOS och insulinresistens?
 • Ketoner – den metabola fördelen
  ddplus-icon.svg
  Ketoner – den metabola fördelen37:04Kan ketoner innebära en metabol fördel?
 • Kan LCHF förkorta ditt liv?
  ddplus-icon.svg
  Kan LCHF förkorta ditt liv?30:57Hur effektiva är olika typer av kost för att förbättra hälsa och gå ner i vikt?
 • Kolesterol och LCHF: mina experiment
  ddplus-icon.svg
  Kolesterol och LCHF: mina experiment27:41Vad händer med ditt kolesterol när du äter LCHF?
 • Kolhydratrestriktion i praktiken
  ddplus-icon.svg
  Kolhydratrestriktion i praktiken36:24Behöver vi ytterligare en medicinsk specialitet – ketogen medicin?
 • Borde du vara rädd för kolesterol?
  ddplus-icon.svg
  Borde du vara rädd för kolesterol?27:02Vad driver processen som omvandlar gott LDL till skadligt LDL?
 • Fettsnålt eller lågkolhydrat för typ 1-diabetes?
  ddplus-icon.svg
  Fettsnålt eller lågkolhydrat för typ 1-diabetes?31:17Dr Jake Kushner berättar om hur man kan hantera typ 1-diabetes med hjälp av LCHF.
 • Reversera typ 2-diabetes med LCHF
  ddplus-icon.svg
  Reversera typ 2-diabetes med LCHF34:15Vad är det bästa sättet att reversera typ 2-diabetes? Här är en djupdykning i ämnet.

Inlägget Fettsnålt eller lågkolhydrat vid typ 1-diabetes? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...