Jump to content

Mealsizer och lchf????


Katten1227
 Share

Recommended Posts

Jag ska först avslöja att jag är partisk (biased som man säger på engelska) då jag en längre tid haft betänkligheter gällande nedanstående blogg...det känns som om bloggaren alltför ofta ägnar sig åt publikfrieri och gör reklam för vad som helst som lönar sig för stunden. 

Nu heter det att lchf handlar INTE om att äta mer än vanligt, tvärtom är portionskontroll A och O och då uppnås bästa resultat genom att använda nedanstående hjälpmedel från senaste samarbetspartnern:

https://www.56kilo.se/hjalp-till-portionskontroll-pa-lagkolhydratkost/#comments

 

Jag tycker att ni lchf-förespråkare borde enas om en gemensam linje utåt - antingen äter man tills man är mätt (vilket då uppnås genom kh-reduktion), eller så räknar man kalorier som på VV eller Viktklubb...vad man sedan lägger kalorierna på kan kvitta så länge man håller sig till en viss daglig kvot.

Jag ser en både intressant och oroväckande motsättning mellan olika falanger inom lchf. Intressant därför att jag tycker att man ska vara beredd att ompröva sin uppfattning, som t.ex. Birgitta Höglund och Lars-Erik Litsfeldt gjort när det gäller bönor och resistent stärkelse. Oroväckande då jag upplever det som att vissa gör vad som helst för att säkra nya samarbetspartners och sälja deras produkter, även om budskapet står i strid med vad de sagt tidigare. De blir m a o både förespråkare för lchf och förespråkare för kaloriräkning och som jag förstått det tidigare är de två begreppen oförenliga. 

Vad anser ni övertygade lchf-are?

 

Undrar en som ännu inte bestämt sig för vad hon ska tro...

 • Like 1
 • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

Man kan äta LCHF utan att behöva ägna minsta tanke vad Åse Falkman Fredriksson gör. Ingen säger att du behöver läsa hennes blogg, även om en del av hennes recept kan falla inom ramen för LCHF beroende på hur strikt man är. Jag betraktar LCHF som ett ramverk för att kunna äta för att må bra, där en grundkomponent är att den huvudsakliga energin ska komma från fett och man ska hålla kolhydratintaget lågt. Eftersom fett är energitätare än kolhydrater behöver man ofta inte äta samma volymer som tidigare och portionsstorlekarna krymper. Tror det är svårt att få med alla LCHF:are på en gemensam linje, då man individanpassar kosten. Vissa kan äta bär, grädde och nötter medan andra inte klarar av det. På detta forum tror jag att de flesta är för 'ät tills du blir mätt', men det är inte säkert att det fungerar för alla, snarare än fokus på kalorier. För det spelar stor roll vad man stoppar i sig men samtidigt ska man inte utsätta sig själv för energibrist över längre tid. Är man en person som har tid och ork att sätta sig in i vetenskapliga artiklar och på så sätt förbättra sin uppfattning, och om det behövs ompröva sin uppfattning, om kost, hälsa, kroppen etc så är man ett föredöme i mina ögon.

Nu när jag läst igenom artikeln kan jag hålla med dig om att det blir motsägelsefullt att förespråka både LCHF och mealsizer. Visuell portionskontroll och vad som är lagom för JUST DIG tar tid att lära sig. Det blir inte heller lättare av att tallriksstorlekar ökat över tid. Jag tycker vågen är ett bättre verktyg, framförallt för att jag ska få i mig tillräckligt med protein. Snålar jag på fettet/äter för mycket fett märks det fort. Sedan att det uttryckligen står att verktyget är utformat av en dietist gör att det ringer varningsklockor i mina öron. Och att man ska äta mer grönsaker för att bli mätt, men det är ju fett och protein som mättar!

Vilka fler personer/aktörer menar du försöker förena LCHF och strikt kaloriräkning? 

Den här artikeln kan vara läsvärd i sammanhanget: Vad händer om du äter 5 800 kalorier LCHF-kost varje dag?

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Jag tror att det är främst den blog jag länkade till ovan som förespråkar lchf med kaloriräkning (även om det inte kallas så). Men tittar man på en typisk lunch- eller middagstallrik i hennes blog ser man en liten köttbit eller kycklingfilé, en klick sås (ca en msk) och några broccolibuketter. Dvs något som skulle platsa inom VV då det totala intaget av kalorier säkerligen inte överstiger det VV tillåter. 

Jag uppskattar verkligen att det här forumet inte innehåller annonser för allt möjligt! Ovanstående blogg berättar i ena inlägget hur fantastiskt lchf är då man får i sig all näring via kosten, för att i nästa inlägg göra reklam för kosttillskott. Så en dubbelmoral som det förvånar mig att inte fler bloggläsare genomskådar. 

Nu slutar jag läsa den bloggen för jag tycker att samarbetet med Mealsizer är att gå över gränsen...

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Katten1227 sade:

Nu slutar jag läsa den bloggen för jag tycker att samarbetet med Mealsizer är att gå över gränsen...

Rätt! Ingen tvingar någon att läsa en blogg. Vi väljer själva vilka vi vill följa, eller hur?
Ingen blogg passar alla, men oftast passar de flesta bloggar någon (om inte - så självdör dom).

Läs de du vill och låt andra intressera sig för de dom vill läsa.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Mycket märkligt mätverktyg att marknadsföra som LCHF, när det inte ens finns ett mått för fett, hur tänker de då, både tillverkare och nämnda influencer?? Det ser ju ut som den traditionella Tallriksmodell som togs fram på 70-talet, där lyser också fettet med sin frånvaro och maten mättar väldigt dåligt.

Skrev om min syn på tallriksmodeller förr och nu på bloggen häromåret: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/05/21/min-tallriksmodell-kontra-livsmedelsverkets/

Jag har som Katten1227 skriver testat lite nya vägar under mina 10 år med LCHF, men grunden är alltid rejält med fett, protein i lagom mängd och en mindre mängd kolhydrater från grönsaker, nötter, fröer och numer även baljväxter.

Det har fungerat alldeles utmärkt, jag har blivit piggare och slankare med tiden, har en väldig energi jämfört med förr när jag åt mycket kolhydrater i form av pasta, bröd och bullar :)

 

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Tack till er alla som svarat och reagerat!

Ja, jag tyckte spontant att det kändes konstigt att marknadsföra detta som ett verktyg för LCHF, och särskilt påstå att det är bra både för dem som äter för mycket och för lite på LCHF och därför inte får de resultat de väntat sig...det känns som om influencern vill gardera sig åt alla håll.

Jag är generellt skeptisk till alla som säljer produkter och tjänar på det då jag tror att det i längden är omöjligt att inte kompromissa med sin övertygelse. Dessutom känner jag att det finns en gräns för i hur många läger man kan ha ett ben och ändå verka trovärdig.

Jag fick lite samma känsla för några år sedan när Fredrik Paulún först talade sig varm för GI, och sålde en massa dyra produkter under sitt eget namn, för att sedan börja förespråka sin egen variant av LCHF (LCHQ) och börja sälja sådana produkter och böcker om det. Samma sak med Ulrika Davidsson och Ola Lauritzson för övrigt - visst kan man ompröva tidigare uppfattningar, men trovärdigheten urholkas som jag ser det lätt när en person först talar sig varm för en metod och därefter en annan. Det finns mycket pengar i böcker och kosttillskott, och det gäller att tänka kritiskt och inte blint lita på någon bara för att vederbörande är kändis och självutnämnd kostguru. 

Särskilt Ulrika Davidson tappade jag förtroendet för när hon kom med en ny variant för personer som inte fått önskvärda resultat med GI eller LCHF - blodgruppsdieten som visade sig vara en avdammad och avsomnad teori från 1970-talet. Jag har inte hört om någon som fått några positiva resultat genom att äta efter sin blodgrupp och metoden saknar såvitt jag vet vetenskapligt stöd. Jag skulle enligt den äta vegetarisk föda och det slutade med att jag fick en rad brister såsom järn- och B12-brist. Då jag har hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) är det viktigt för mig med optimala vitamin- och mineralvärden för brist på bl a järn och B12 försvårar upptaget av det sköldkörtelhormon jag äter i tablettform. 

Det finns som jag ser det en skillnad mellan det som Birgitta Höglund beskriver ovan, dvs att kunna ompröva sin tidigare uppfattning (och anledningen till det redogör ni för alldeles utmärkt i er bok om bönor) och att bara hoppa på olika trender för att få sälja fler produkter. Det förtar i mina ögon trovärdigheten i hela övertygelsen. Så fort jag ser orden "annonslänk" eller "i samarbete med" drar jag numera öronen åt mig. Tyvärr såg jag att flera bloggläsare beställt Mealsizer så reklamens makt är stor...jag önskar bara att de kunde tänka lite mer kritiskt och ifrågasätta tidigare påståenden från influencern som i ett tiotal böcker betonat hur LCHF handlar om att lyssna på sina mättnadssignaler som ska fungera när man drar ned på kolhydraterna och ersätter dem med naturligt fett. Nu heter det plötsligt att vissa ändå behöver hjälp med portionsstorleken och då är Mealsizer från min nya samarbetspartner det givna svaret...nej, det känns inte bra. Överviktiga människor som upplevt att de prövat allt utan resultat är ofta desperata och går på vad som helst i tron att de nu äntligen hittat lösningen...

 

 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag tror att vissa bloggar urartar under trycket från finansiärer och försöken att leva på sitt bloggande. Sedan är det ju inte allting svart eller vitt. Det finns en massa gråskalor och man kan vrida och vända på allting. Vissa av oss kanske behöver hjälp för att sätta en portionsstorlek som passar just dem. Däremot skulle jag nog välja ett annat sätt än Mealsizer. En bloggare förlorar snabbt sin trovärdighet om man vänder kappan efter vinden för mycket. Man kan dra paralleller till media och de stora tidningarnas öde. När man börjar släppa in annonser släpper man även in andras intressen, tycken och framförallt pengar. Då vill inte dessa finansiärer att deras till ex bröd- eller sockerannonser syns tillsammans med kritiska artiklar om försockringen av vår mat eller överkonsumtion av kolhydrater och ultraprocessad mat. Om man vill till exempel förstå varför vissa medier är kritiska mot LCHF eller bara tysta så behöver man egentligen först och främst kolla vilka annonser de marknadsför. 

Personligen tycker jag att det är för mycket annonser på Åse Falkman Fredriksson blogg och recepten är mer åt det populära och normalkosthållet. Det är i alla fall den känslan jag fick innan jag slutade läsa hennes blogg för några år sedan. Jag tyckte att om jag ska få det bästa utfallet från LCHF då måste jag bort från normalkosten och inte försöka lura mig att jag äter LCHF som samtidigt mycket misstänksamt liknar tallriksmodellen.

När det gäller blodgruppsteorin så tycker jag att det mest liknar ett försök att förena vegetarianer med allätare. Det är bara ett försök att göra alla nöjda och kunna förenklat förklara varför vissa påstår att de mår bra på växtmat och andra tycker att växter ska  kaniner äta och föredrar kött. Sådana teorier dyker gärna upp i en träsk av för lite tillförlitlig forskning om kost och hälsa och för mycket inblandning av religiösa åsikter som från sjundedagsadventisternas Ellen G. Whites teorier och uppenbarelser. Man kan helt enkelt inte göra alla nöjda.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Vad bra skrivet, Katerina!

Jag är kritisk till många LCHF-bloggar i allmänhet och 56kilo i synnerhet. Jag tycker liksom du att om det blir för mycket kappvändning förlorar det sin trovärdighet.

56kilo innehåller snart bara annonser och foton på bloggaren i alla upptänkliga vinklar när hon visar upp nya kläder och skor (från sponsorer). Recepten får man leta efter bland all reklam...vid de tillfällen ÅFF har fått kritik för innehållet i vissa annonser försvarar hon sig med att "jag styr inte innehållet i annonserna men mina åsikter är aldrig köpta". Samtidigt fattar man som bloggare/influencer eller vad man nu kallar sig själv beslut om vilka företag man samarbetar med. Och just i det avseendet tror jag att det är svårt att säga nej till lockande erbjudanden. Sedan låter det ju alltid bra att ursäkta sig med att ens åsikter aldrig är köpta, men i mina ögon urholkar det trovärdigheten i hela kostfilosofin. Visst finns det olika sätt att äta LCHF, men jag anser att den kostmodell ÅFF förordar i reklaminlägget för Mealsizer platsar inom Viktväktarna som ju förordar att äta sig mätt på grönsaker och andra "nollpointsare" samtidigt som man försöker hålla nere pointsvärdet genom att äta lite fett. Även om VV döpt om sina program med jämna mellanrum under årens lopp verkar kostfilosofin fortfarande baserad på 1970-talets tallriksmodell där halva tallriken ska täckas av grönsaker och fettintaget hållas så lågt som möjligt eftersom hela pointsmodellen bygger på kaloriräkning. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Så intressant att det här tas upp, både det här med att hålla kaloriintaget nere på LCHF och om den otroliga mängd sponsrade inlägg som börjat svämma över oss från så kallade Livsstilsbloggare.

Jag har ända sen starten av min blogg för 10 år sen tackat nej till betalda reklaminlägg, just för att jag vill behålla min trovärdighet. Att göra reklam för något annat än de få matrelaterade samarbeten jag haft genom åren skulle kännas väldigt fel.

Bara för några veckor sen blev jag erbjuden att publicera ett färdigskrivet inlägg som skulle handla om mat, beloppet jag skulle få var 6000 kronor. Mycket pengar för mig som liten bloggare, som inte har feta reklamkontrakt med allehanda postorderfirmor, vintillverkare, smyckeshandlare, sminkbutiker, hotellkedjor m.m.

Jag fick ingen närmare information vad det egentligen handlade om, men började söka runt lite. Då visade det sig att de inlägg de publicerat hos andra bloggare innehöll länkar till nätcasinon. Så hade jag fallit för lockelsen att tjäna snabba pengar, så hade jag alltså börjat ägna mig åt spelreklam, nåt som är totalt på tvärs mot min moral...

Det är en tråkig utveckling att även mer renodlade matbloggar/LCHF-bloggar numer har mycket reklam för produkter som inte alls passar in i det övriga innehållet. Jag tycker förstås, som både bloggare och kokboksförfattare, att det är roligt att kunna tjäna en liten slant på allt arbete jag lägger ner på att sprida mina recept och mat/hälsofilosofi, men det finns som sagt gränser för mig vad som är acceptabelt att tjäna pengar på.

Som avslutning så har det börjat dyka upp mycket om kalorirestriktion och diettänket har blivit på modet hos flera stora, tidigare LCHF-profiler det senaste året. Nu med nya namn på dieterna för att locka in nya kunder till sina kurser och böcker.

En del har kritiserat mig för att jag hoppade på böntåget med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, men jag hade provat på mig själv i ca ½ år innan jag började med den kokbok jag skrev med dem. Det är som Patrik beskriver en bra diet för att hålla blodsockret på en stabil nivå, för viktnedgång om man behöver det och för mig hjälpte det även mot klimakteriebesvär. Idag har jag mer gått tillbaka till min vanliga LCHF-livsstil, men äter fortfarande bönor och mjölksyrat, om än inte varje dag.

P.S. Läste just kommentarerna i inlägget om Mealsizer, att det är onödigt med en skopa för fett, då vi får i oss tillräckligt med fett från vanlig mat... Det är väl så långt från tanken kring LCHF man kan komma...

Jag lägger alltid till extra smör till min mat, även om det är en fet köttbit och jag steker den och grönsakerna i smör. Jag är övertygad om att det är det som gjort att jag blivit så pigg, frisk och slank som jag är idag, vid snart fyllda 58.

Så gå inte på några fettsnåla måttsatsdieter, bokstavs/sifferkombinationer som förespråkar lite fett, utan njut av god mat istället ;)

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Eftersom jag är lite nyfiken av mig så sökte jag lite på omdömen om Mealsizer, som enligt det här inlägget jag hittade från 2011 då hette Måltidsmåttet. Då med en fjärde skopa, som skulle innehålla sås...

Så den uppdaterade versionen, med mer trendigt, engelskt namn, där har man alltså tagit bort den såsskopa, som skulle kunnat berättiga den här "uppfinningen" även inom LCHF.

Det här är nog den mest onödiga och löjliga pryl jag sett i LCHF-kretsar, bra att du uppmärksammade oss på det Katten1227.

https://smartson.se/test/hem-tradgard/hem-hushall/test-maltidsmattet/

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Tack, Birgitta, för att du hittade den tidigare varianten av detta mätinstrument (intressant info) och för ditt andra inlägg om reklam i bloggar!

Jag förstår att det måste vara en svår balans att hitta ibland, men vill bara säga: ALL HEDER åt dig för att du inte gått i samma reklamfälla som många andra bloggare! Att jag uppmärksammar just LCHF-bloggare är för att det mest är sådana bloggar jag följer.

Länken till Mealsizer och den efterföljande texten fick mig att hoppa till då råden att mäta och väga maten samt påståendet att allt fett vi behöver finns inbyggt i maten går stick i stäv med vad bloggaren själv lärt ut på sin blogg tidigare.

En del LCHF-bloggare hävdar när de får kritik att de inte är främst LCHF-bloggare utan livsstillsbloggare/influencers och ser som sin viktigaste uppgift att inspirera andra. Det handlar naturligtvis om att göra reklam om allt från kläder och smink till plastikoperationer och hotell, och genom att kalla sig livsstilsbloggare försöker de göra det mer legitimt.

Men ytterst handlar det om att uppmana till mer konsumtion och oftast onödig konsumtion för vem behöver köpa nytt varje vecka...?

Det stämmer också att en massa konstiga undervarianter av LCHF börjat dyka upp de senaste åren - LCHF för kvinnor, män, barn...egentligen är väl kostfilosofin ganska enkel och alla kan äta samma mat. Sedan kan väl var och en själv räkna ut att man kan byta ut kött mot fisk om man vill det, men det behövs knappast en särskild "LCHF för kvinnor" för det...det känns som om allt handlar om att skapa nya behov och sedan försöka tillgodose dem genom att ge samma råd i ny förpackning...

 

 

 

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Tack själv, Katten1227. Jag har också lagt märke till att det blir mer och mer sponsring som uppmuntrar till konsumtion av kläder, skor, prylar, märkligt att det fungerar i dessa miljömedvetna tider, fler borde ju som du reagera över uppenbart sponsrade inlägg.

Framställer man sig som LCHF/Lågkolhydratbloggare, så är ju fettreducerande verktyg/recept något som helt går emot det övriga hälsobudskap man vill sprida. För mig känns det mer som att här har vi hittat en nisch där vi kan tjäna mycket pengar på att marknadsföra vad som helst...

Jag är ju själv "medskyldig" till att dela in LCHF i fack, nu senast med Diabeteskokboken för män med Lars-Erik Litsfeldt, men där är ju textdelen skriven anpassad just för män med deras specifika hälsoproblem. Recepten funkar förstås för kvinnor också, jag äter ju själv sån mat.

Har svårt att fatta varför just kvinnor ska äta mer fisk, vi behöver ju också kött för att må bra. Tänk så gott det är med en lättstekt entrecôte med kryddsmör, det skulle då inte jag vilja vara utan ;)

 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Håller med att Mealsizer och LCHF är oförenligt. Det är ett verktyg utformat för folk som äter standardkost med mycket kolhydrater. Hur man än försöker vrida och vända på plastskoporna, så kan du aldrig få det att funka med något annat. Vart ska fettet in? Ska man fylla hela kolhydratskopan med smör? Inkompatibelt. Verktyget skulle inte ens fungera för vegankost.

Men kan inte påstå att det stör mig supermycket att personen ifråga gör reklam för detta, trots att det blir felplacerat. Hon äter inte LCHF själv. Hon kör någon form av generell lågkolhydratkost med avsteg. Sen har man ju jobbat upp tolerans vid det här laget vad gäller så kallade "livsstilsbloggar". Det blir en del reklam(för saker man inte vill ha) och samarbeten man ogillar samt trams som mingel, bilder på goodiebags, helkroppselfies mm tyvärr. Tycker 56.kilo faller inom den kategorin och därför är jag ursäktande och bara scrollar vidare. 

Men hon lägger också upp fina recept för oss som äter LCHF/keto, paleo eller annan lågkolhydratkost, så därför länkar DietDoctor till bloggen. Hon har en storblogg som når betydligt fler än inbitna LCHF-fantaster, vilket innebär att hon skriver mer flexibelt. Jag gillar många av hennes recept skarpt, finner det inspirerande i köket och besöker bloggen av den anledningen. Så länge hon fortsätter leverera bra recept, så kommer jag tillbaka, oavsett knäpp reklam. 

Sen betackar jag mig för "åsiktspaket" för oss som käkar LCHF. Man ska inte behöva tycka lika om en massa grejer som inte ens har med kolhydrater&socker och fetter att göra. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Elinor,

Jag skulle nog uppskatta bloggen i fråga mer om bloggaren inte försökte rida på framgångarna med LCHF för, som du själv skriver, äter hon inte LCHF själv och är ingen renodlad förespråkare för lc-kost, snarare GI-kost.

Det jag vänder mig mot när det gäller just denna och många andra bloggar är att de blandar ihop sin roll som LCHF-rådgivare med rollen som marknadsförare för diverse produkter. De flesta av de produkter de gör reklam för har inget med LCHF att göra, utan bloggen handlar bara om att generera reklamintäkter och förse dem med gratisprodukter och -tjänster. Dock har jag hittills valt att bara hoppa över reklamlänkar och inlägg som irriterar mig. Men med Mealsizer kändes det som om det gick för långt, särskilt som flera bloggläsare genast hakade på och beställde produkten med rabattkoden som förmodligen ger bloggaren ännu mer intäkter...när det känns som om vad som helst är tillåtet för pengar blir åtminstone jag tveksam. Av samma skäl har jag slutat besöka Matplatsen som inte är en lc-sajt men i likhet med 56kilo innehåller mest reklam och annonser.

 

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Birgitta Höglund,

 

Jag håller med om allt du skriver om kött! Jag fick allvarlig näringsbrist när jag började äta vegetariskt enligt blodgruppsdieten och kämpar fortfarande med att få optimala B 12- och järnvärden. 

Jag älskar verkligen er bönbok (om det går att kalla den så). Senast i dag åt jag den falska potatissalladen och kakan gjord på svarta bönor är underbar:-)

Genom den boken hittade jag din övriga böcker så jag började så att säga med den senaste och har därefter läst de övriga.  Älskar dina recept, inkl brödrecepten. Hittills har de LCHF-bröd jag bakat mest smakat sågspån men hos dig hittade jag fullvärdiga alternativ till vanligt bröd. 

Jag uppskattade verkligen att ta del av den solida forskning som ni baserar råden i bönboken på, för det märks att ni vet vad ni talar om. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

17 timmar sedan, Katten1227 sade:

Jag håller med om allt du skriver om kött! Jag fick allvarlig näringsbrist när jag började äta vegetariskt enligt blodgruppsdieten och kämpar fortfarande med att få optimala B 12- och järnvärden. 

Tack att du berättar detta! Jag tror att många behöver höra att blodgruppsdieten har inte något vetenskapligt stöd och är egentligen fiffel och båg. Men många gånger väljer man att tro på något för att man vill det, för att det passar ens föreställningsvärld eller bara för att det låter enkelt.

Om man tänker sig andra djurarter och föreställer sig att omnivora apor skulle äta enligt blodgruppsdieten så låter det ju helt absurd. Apor i det vilda äter den maten som deras mödrar har lärt dem att äta. En apunge behöver inte få samma blodgrupp som sin moder, men maten den får kommer från modern. Så har det fungerat för människor också. Vi får mammans tarmbakterieflora när vi födds naturligt. Den är anpassad till den mat som mamman äter. Den maten får vi via modersmjölken. Sedan börjar mamman ge barnet samma mat som hon själv äter fast i mosat form. Kosten hängde ju länge ihop med traditioner hos människor. Så länge det är oprocessat mat som kommer direkt från naturen så fungerar det. Kopplar man in matindustrin och deras strategier att ta fram "mat" som vi konsumenter bara måste ha så faller hela det av mänskligheten upparbetade skyddskonceptet av en naturligt kost och hälsa. Man ska inte fiffla med maten. Vi blir sjuka av det.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Katerina,

 

Jag tror att i och med att att blodgruppsdieten fick en renässans i Sverige på grund av en ansedd kostrådgivare (Ulrika Davidsson som kallade metoden "LCHF på mitt sätt") fick den större trovärdighet. UD hävdade att hon märkt att många av hennes kunder fick helt olika resultat av LCHF, men när de började ta hänsyn till sin blodgrupp fick de bättre resultat. 

Ett annat problem med denna kostmetod är för mig att jag plötsligt inte "fick" äta saker jag älskar, som skaldjur och rökt lax...bara det gjorde att jag gav upp. Ska man äta på ett sätt resten av livet måste man få äta sådant man tycker om...!

Och, som sagt, jag som har blodgrupp A vilken enligt blodgruppsdieten är vegetarian fick näringsbrist av vegetarisk kost så jag är ett levande bevis på att blodgruppsdieten inte fungerar för alla.

Ditt resonemang om djurens föda låter vettigt och visar också det på hur absurd blodgruppsdieten är!

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Katerina sade:

Men många gånger väljer man att tro på något för att man vill det, för att det passar ens föreställningsvärld eller bara för att det låter enkelt.

Det kan säkert vara så men ibland kan det också vara ett desperat försök att lyckas... För oss som hänger här är det självklart att LCHF/Paleo i någon form är vägen att gå medan andra är precis lika övertygade att deras väg är rätt (och kan backa upp det med några studier av varierande kvalité). Oavsett kosthållning berättar alla vilka FANTASTISKA resultat man får med just DENNA metod. Det räcker att titta på Kostdoktorns inspirationsinlägg och motsvarande finns förstås för andra kosthållningar också. Men... Inte alla lyckas. Inte ens på LCHF. Vad beror det på, kan man ju fråga sig då och så ställer man frågan i ett forum som detta där hjälpsamma medmänniskor berättar att man äter för mycket/för lite fett, för mycket/för lite grönsaker, äter för ofta... För det är ju sällan så att dieten är fel för en själv utan man gör fel.
Och så är man helt förvirrad för enligt alla fantastiska berättelser så vittnar ju alla om att man ALDRIG är hungrig (men jag är ju det?), man mår SÅ bra (men jag mår inte bra?) och man är SÅ pigg sen man kom över omställningen (men jag har hållit på i ett halvår och är skittrött?)... Ja, jag tror ni förstår hur jag menar. Att "äta efter sin blodgrupp" är i mitt tycke ett lika godtyckligt sätt att försöka hitta sitt eget "rätt" som alla andra metoder. Visst är det konstigt att alla djur instinktivt och genom mammas upplärning vet vad som är bra mat; alla utom vi människor..? 

2 timmar sedan, Katten1227 sade:

Ska man äta på ett sätt resten av livet måste man få äta sådant man tycker om...!

Tyvärr är det inte alla förunnat. Jag gillar kladdkaka... Tack och lov gillar jag annat också. :) Skämt åtsido, jag tänker på de som tvingas testa AIP, autoimmuna protokollet, där man utesluter typ allt och återinför en sak i taget för att se hur kroppen reagerar. Ibland tar det flera år att kartlägga detta och man kan upptäcka att det inte är mycket man tycker om som funkar. 

2 timmar sedan, Katten1227 sade:

Och, som sagt, jag som har blodgrupp A vilken enligt blodgruppsdieten är vegetarian fick näringsbrist av vegetarisk kost så jag är ett levande bevis på att blodgruppsdieten inte fungerar för alla.

Med god kunskap kan man leva bra på vegetarisk mat. Personligen rekommenderar jag det inte och jag har noll koll på blodgruppsdieten innebär, men man kan få ihop en fullvärdig vegetarisk kost. För dig blev det inte bra och det är en oerhört värdefull insikt för ofta blir det, som jag skrev ovan, så att metoden är felfri och skulden läggs på den som tillämpar för den gör fel. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, MariaF sade:

Visst är det konstigt att alla djur instinktivt och genom mammas upplärning vet vad som är bra mat; alla utom vi människor..? 

Tyvärr så är det inte ens så enkelt för djuren längre. Så länge de lever i det vilda och kan följa sina instinkter, flock eller sina föräldrar så väljer de en viss kost. Men ta du bara våra husdjur då katter får diabetes och blir överviktiga eller apor på zoo som dricker sin söta urin. Äter de industriprocessad foder så blir de sjuka, utvecklar cancer, diabetes och en hel del psykiska besvär och då heter det gener. De litar på oss så som vi litar på våra föräldrar eller på vår matindustri.

Varför vissa ändock klarar att göra bättre och sundare val, följa bättre och sundare metoder beror på KASAM - känsla av sammanhang. En intressant teori som jag har hört talas om nyligen och har blivit nyfiken på. KASAM kan sammanfattas av att den som strävar efter begriplighet, meningsfullhet och hanterbarhet av sin tillvaro brukar klara sig bättre även i tuffa förhållanden och behålla sin hälsa trotts att världen omkring verkar falla samman. Vad använder ni för metoder för att skilja ut kornen av sanning i ett flöde av halvsanningar och hellögner eller hantera förändringar och tuffa perioder? Jag tycker att LCHF, fasta, arteget föda ger en känsla av sammanhang. Den hänger ihop med den stora bilden av människoutveckling, vår historia etc etc. Det gör inte många andra metoder att gå ner i vikt eller återfå sin hälsa.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, Katerina sade:

Tyvärr så är det inte ens så enkelt för djuren längre. Så länge de lever i det vilda och kan följa sina instinkter, flock eller sina föräldrar så väljer de en viss kost. Men ta du bara våra husdjur då katter får diabetes och blir överviktiga eller apor på zoo som dricker sin söta urin. Äter de industriprocessad foder så blir de sjuka, utvecklar cancer, diabetes och en hel del psykiska besvär och då heter det gener. De litar på oss så som vi litar på våra föräldrar eller på vår matindustri.

Jo, så fort människan är inblandad blir det fel. Jag syftade förstås på vilda djur i sina naturliga habitat.

4 timmar sedan, Katerina sade:

Varför vissa ändock klarar att göra bättre och sundare val, följa bättre och sundare metoder beror på KASAM - känsla av sammanhang. En intressant teori som jag har hört talas om nyligen och har blivit nyfiken på

KASAM hörde jag talas om första gången på 90-talet och det var väldigt populärt inom arbetsplatsflum ett tag. Det är väldigt intressant och bra men inom arbetsmiljöarbete har det en tendens att överteoriseras och bara bli floskler. :) Vill minnas att det uppstod ur teorier kring varför vissa människor som överlevt koncentrationsläger klarat sig mentalt bättre än andra efteråt.

4 timmar sedan, Katerina sade:

Det gör inte många andra metoder att gå ner i vikt eller återfå sin hälsa.

För mig är också tanken på artegen föda, mat utan ingredienser mm sunt förnuft. Moder Jord har gång på gång visat sig vara överlägsen människan i hälsosamhet. Men varför skulle mitt sätt att se på saker vara mer rätt eller fel än nån annans? Lite Zepp-filosofisk fråga men jag tror det är viktigt att stanna upp och inse att det finns många varianter. Och ofta är man kanske inte tillräckligt intresserad för att ta reda på helheten inom respektive metod (även om man ibland gräver djupare för att man vill veta mer).

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

11 minuter sedan, MariaF sade:

För mig är också tanken på artegen föda, mat utan ingredienser mm sunt förnuft. Moder Jord har gång på gång visat sig vara överlägsen människan i hälsosamhet. Men varför skulle mitt sätt att se på saker vara mer rätt eller fel än nån annans? Lite Zepp-filosofisk fråga men jag tror det är viktigt att stanna upp och inse att det finns många varianter. Och ofta är man kanske inte tillräckligt intresserad för att ta reda på helheten inom respektive metod (även om man ibland gräver djupare för att man vill veta mer).

Oftast är du bra, men ibland är du extra bra.

Link to comment
Share on other sites

On ‎2019‎-‎10‎-‎01 at 19:02, MariaF sade:

KASAM hörde jag talas om första gången på 90-talet och det var väldigt populärt inom arbetsplatsflum ett tag. Det är väldigt intressant och bra men inom arbetsmiljöarbete har det en tendens att överteoriseras och bara bli floskler. :) Vill minnas att det uppstod ur teorier kring varför vissa människor som överlevt koncentrationsläger klarat sig mentalt bättre än andra efteråt.

Så har jag också förstått det, att teorin uppstod från att vissa människor som överlevt koncentrationsläger klarat sig bättre. Det gör den ännu mera intressant i mina ögon eftersom tillvaron i ett koncentrationsläger måste ha varit extremt tufft. Det är svårt att ljuga och låtsas med sådana saker. Men en teori, metod eller verktyg kan användas på rätt sätt eller kan missbrukas. Ett så enkelt verktyg som en hammare kan en man använda för att slå in spik och en annan för att slå folk i huvudet med. Det ligger hos den som använder metoden/verktyget och i syftet. Jag har aldrig hört talas om KASAM förut men jag insåg att jag har använt just den metoden själv för att sålla i halvsanningar och hellögner. Det är viktigt tycker jag att försöka passa in en ny pusselbit i den stora världspusslet vi dagligen mer eller mindre medvetet ägnar oss åt. Hur bra man lyckas med det beror också naturligtvis på hur många lögner man har svalt förut och tror på. Men som en filosofisk lag säger: övergår kvantitet i kvalitet. Ju mer data man har skaffat sig som man kan referera till desto duktigare man blir på att urskilja lögner. Sedan finns ju hela marknadsföringsmaskineriet som jag numera försöker undvika så gott det bara går. Den förgiftar ens världsbild.  

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...