Jump to content

Projekt för att få ner värdet på blodsockret


Peter B

Recommended Posts

Jag har funderat på den typen av åtgärder också... men helst skulle jag vilja lyckas att få ner blodsockret permanent  utan att behöva hålla det nere med "tillskott".

Men tanken med Metforminet är att få ner sockret en aning på "konstgjord" väg men tanken är också att jag sen slutar med det och ser om det går upp igen.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Låter som ett mycket intressant projekt. Du menar alltså att gryningsfenomenet är något som går att justera med de åtgärderna du listar och inte en naturlig process i kroppen som har ett syfte att förbereda övergången från sovande till vaken?

Jag är speciellt nyfiken på dina mätningar under punkt 8, en vattenfasta på 4-5 dagar. Jag är själv en varm anhängare av fasta eftersom jag upplever många goda effekter av den och en skön känsla och upplevelse medan jag fastar. Martina Johansson har nyligen skrivit ett blogginlägg om fasta som handlade om att hon slutar fasta igen just pga att hennes blodsocker går upp när hon gör det. Det vore kul att få se fler rapporter från fastande. Själv tycker jag att det kan vara farligt att fatta ett beslut baserat på bara en parameter. Man riskerar missa de andra kanske mycket viktigare parametrar och så att säga kasta ut barnet med badvattnet. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Intressant, tack för att du delar med dig. Några tester som kan vara av intresse att göra och följa blodglukos efteråt. 

1. Glukos (liten mängd, så bg ändras med inte att du förstör LCHF dagen, typ 10g)

2. Protein, 20-30g. gärna vassle pulver  

3. Fett. Gärna ca 15g kokosfett. 

Hur kroppen reagerar på dessa ger en viss vägledning om vad som är lämplig att prova för att få ned bg. Det är också intressant att att följa dessa över tid. 

Ovan tester kan ofta förbättras efter en fasta och brukar hålla i sig månader efteråt  

Vid fasta, om du har möjlighet, mät både bs, BHB och AcAc (utandningsluft). När djupare ketos kickar in, BHB går upp, brukar AcAc göra en pik strax innan. Du kan tänka dig en damm med vatten. Man fyller på tills det svämmar över. Vattnet i dammen är AcAc och det som forsar ut är BHB. Det som till stor del reglerar när vattnet börjar forsa ut i kroppen är insulin. Därför kan man skatta insulinkänslighet genom detta fest. 

Tex, utandningsluften visar 100 ppm när BHB går upp. En tid senare visar det 50 ppm när BHB går upp. Detta kan tolkas som en lägre insulin i blodet då lägre insulin släpper iväg BHB tidigare  

Utöver konditionsträning skulle jag föreslå styrketräning, både tung och högrepp. Det är enda sättet att tömma musklerna på glukos då detta bara sker lokalt av resp muskel som är i aktivitet. Kondition är mer central träning men musklerna kan inte dela med sig av glukos till resten av kroppen så då missar man denna aktivitet för en stor del av muskelmassan.

Resistent stärkelse är jag personligen inte mycket för då det verkar öka TMAO vid lågkolhydratkost. 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

On 2019-10-04 at 09:16, Cleppa sade:

Nu började jag ju först mäta blodsocker när jag ätit LCHF ganska länge men ända sättet jag kunnat sänka det på har varit att gå all in keto...

Jag tror på din metod och är väldigt imponerad av alla som går all in! :)  Men jag tror att jag har svårt att motivera mig till att vara så konsekvent.  Skulle man få någon allvarligare sjukdomsbild än idag så skulle man nog kunna ändra sig. 

Det finns ett ganska stort problem med att gå lite in och ut i ketos som jag gör relaterat till träning, den blir  väldigt "tung" emellanåt. Jag har inte helt klart för mig hur det ska hanteras. Där har du en stor fördel som ligger konsekvent i ketos! :)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On 2019-10-04 at 20:20, The Biochemist sade:

Intressant, tack för att du delar med dig. Några tester som kan vara av intresse att göra och följa blodglukos efteråt. 

1. Glukos (liten mängd, så bg ändras med inte att du förstör LCHF dagen, typ 10g)

2. Protein, 20-30g. gärna vassle pulver  

3. Fett. Gärna ca 15g kokosfett. 

Hur kroppen reagerar på dessa ger en viss vägledning om vad som är lämplig att prova för att få ned bg. Det är också intressant att att följa dessa över tid. 

Ovan tester kan ofta förbättras efter en fasta och brukar hålla i sig månader efteråt  

Vid fasta, om du har möjlighet, mät både bs, BHB och AcAc (utandningsluft). När djupare ketos kickar in, BHB går upp, brukar AcAc göra en pik strax innan. Du kan tänka dig en damm med vatten. Man fyller på tills det svämmar över. Vattnet i dammen är AcAc och det som forsar ut är BHB. Det som till stor del reglerar när vattnet börjar forsa ut i kroppen är insulin. Därför kan man skatta insulinkänslighet genom detta fest. 

Tex, utandningsluften visar 100 ppm när BHB går upp. En tid senare visar det 50 ppm när BHB går upp. Detta kan tolkas som en lägre insulin i blodet då lägre insulin släpper iväg BHB tidigare  

Utöver konditionsträning skulle jag föreslå styrketräning, både tung och högrepp. Det är enda sättet att tömma musklerna på glukos då detta bara sker lokalt av resp muskel som är i aktivitet. Kondition är mer central träning men musklerna kan inte dela med sig av glukos till resten av kroppen så då missar man denna aktivitet för en stor del av muskelmassan.

Resistent stärkelse är jag personligen inte mycket för då det verkar öka TMAO vid lågkolhydratkost. 

Tack Bio, många intressanta tips :) .. jag ska absolut göra en del av detta. Har du någon färdig "tolkningstabell" gällande värdena man får av 1,2,3?

Men jag tänkte att innan jag gör några ytterligare tester så ska jag haft en stabil ketos under några veckor  gärna närmare 1 mmol/L.

Jag vet att jag måste ta mig samman och börja med lite mer "riktig" styrketräning. :)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

23 timmar sedan, Hjopek sade:

Om man fastar många dagar, som folk gör ibland, och fortfarande har högt blodsocker, vart kommer sockret ifrån?

Äter man socker i sömnen på nätterna eller?

Hjopek, kroppen kan själv bilda glukos genom glukoneogenesen (nybildning av glukos). Detta glukos kommer från protein eller glycerolen i fettsyrorna.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On ‎2019‎-‎10‎-‎06 at 11:42, Hjopek sade:

Det här är intressant, jag har också börjat med lite vattenfastor då och då, p g av bs på morgon runt 7.

Intressanta grafer ska bli kul och jämföra med mina värden, vi ligger ju ganska lika i blodsocker. :)

 

On ‎2019‎-‎10‎-‎06 at 11:42, Hjopek sade:

Vad alla tycks missa är att ett högt bs på morgon är bra för T2:or, det är ju levern bl a  som försöker göra sig av med fettet i form av socker.

Jag tror inte att det har med bra eller dåligt att göra ... såvitt jag förstår beror det höga blodsockret på att kroppen "förbereder" dagen genom att skicka ut lite extra glukos sent på natten. Hos friska (insulinkänsliga) personer tas detta socker snabbt upp av musklerna och den synliga höjningen av blodsockret blir då minimalt. Hos en person med typ 2 eller med prediabetes så tar det betydligt längre tid innan sockret tas upp (Ungefär samma sak som om man äter kolhydratrik mat) och därför blir den här "funktionen" hos kroppen mätbar många timmar efter det att den har inträffat.
 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

On 2019-10-07 at 11:34, PiaB sade:

Hjopek, kroppen kan själv bilda glukos genom glukoneogenesen (nybildning av glukos). Detta glukos kommer från protein eller glycerolen i fettsyrorna.

"Äter man socker i sömnen på nätterna eller?"

Jag vet, skojade lite bara...;D

Annars skulle jag inte ha vidare bs efter 6 dgr vattenfasta.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

On 2019-10-07 at 16:22, Peter B sade:

Intressanta grafer ska bli kul och jämföra med mina värden, vi ligger ju ganska lika i blodsocker. :)

 

"Jag tror inte att det har med bra eller dåligt att göra ... såvitt jag förstår beror det höga blodsockret på att kroppen "förbereder" dagen genom att skicka ut lite extra glukos sent på natten. Hos friska (insulinkänsliga) personer tas detta socker snabbt upp av musklerna och den synliga höjningen av blodsockret blir då minimalt. Hos en person med typ 2 eller med prediabetes så tar det betydligt längre tid innan sockret tas upp (Ungefär samma sak som om man äter kolhydratrik mat) och därför blir den här "funktionen" hos kroppen mätbar många timmar efter det att den har inträffat."

Vad jag läst mig till så är det så att hos friska släpps det ut socker m m ut på morgonen precis som du skriver, men hos T2 släpps det också hormoner m m, men har man fettlever (T2) så släpps det ut betydligt mer glykos ut från den överfyllda levern så det märks väldigt väl på BS. Och det är ju bra, då kan kroppen använda sockret.

Låna eller köp "Diabeteskoden" av J Fung, där finns allt förklarat. https://bibliotekmellansjö.se/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=304757

https://www.dietdoctor.com/se/wp-content/2019/06/VIDEO_Diabetes-course-with-Jason-Fung-Part-7_SV.pdf

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det har gått en dryg vecka ... vikten rör sig åt rätt håll. Ketonerna är inte riktigt där jag vill ha dem men det beror med största säkerhet på luncherna som jag äter på restaurang. Jag ber förstås om att slippa pasta/potatis/ris etc men då slinker det nog med en hel del kolhydrater  ändå. Vi får se hur jag löser detta framöver. Vattenfasta är inte aktuellt än.

Har laddat ner en kurs i meditation som jag nu påbörjat:
https://wakingup.com/

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 10/6/2019 at 9:37 PM, Peter B said:

Tack Bio, många intressanta tips :) .. jag ska absolut göra en del av detta. Har du någon färdig "tolkningstabell" gällande värdena man får av 1,2,3?

Men jag tänkte att innan jag gör några ytterligare tester så ska jag haft en stabil ketos under några veckor  gärna närmare 1 mmol/L.

Jag vet att jag måste ta mig samman och börja med lite mer "riktig" styrketräning. :)

En färdig tolkningstabell är kanske lite starkt uttryck. Vi rör oss lite i grönslandet på vad som finns och inte finns studier på. Man har börjar förstå orsaken till högt blodsocker vid typ 2 diabetes. Initialt men högre insulin och sedan när själva sjukdommen bryter ut går insulin ner och socker samt kroppsvikt upp. Man vet också vis isotopmärkning att vid typ 2 så klarar kroppen egentlige av att absorbera kolhydrater man äter. Problemet är bara nedbrytningen av protein till glukos inte stängs av då man äter kolhydrater och då blir totalen för hög. Det är därför metformin minskar omvandlingen av protein till glukos. 

Vassleprotein frisätter en hel del insulin så en ”normal” reaktion är att bs går ned. 

Kokosfett omvandlas delvis till ketoner vilket också får bs att gå ned. 

Men jag har sett att en eller båda av dessa får bs att öka när personer har pre eller utvecklad diabetes. Dock inte alla. Fasta brukar förbättra responsen och den verkar sitta i några månader efter en fasta. Man kan helt enkelt mäta underliggande förändringar av olika saker man testar som inte nödvändigtvis syns på bs (kanske efter längre tid, finns nog ingen forskning här). 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Då är det snart dags för lunch och därmed avslutas vattenfastan. Dag 3 var ganska jobbig kände mig sjuk och svag. Men i övrigt har det gått bra och just nu känns det toppen efter nästan 5 dygn utan kalorier. Mat är överskattat. 😉

Ketos och sockervärden ser ut ungefär som förväntat. Utandningsvärden (Ketonix) ser inte riktigt ut som Biokemisten förväntade sig. Vikten rasade nästan mer än väntat men jag lär väl gå upp en del nu. 

 

Datum Vikt Blodketoner (Ketonix) Socker
1102 81,3 kg 0,4 mmol/L (23) 6,3 mmol/L  Fasta (Start 20.00)
1103 81,5 kg 0,5 mmol/L (33) 6,6 mmol/L 13 km Fasta
1104 79,8 kg 0,9 mmol/L (49) 5,8 mmol/L Core Fasta 
1105 79,7 kg 2,7 mmol/L (47) 5,2 mmol/L 7km Fasta
1106 79,3 kg 4,6 mmol/L (61) 4,8 mmol/L Fasta
1107 78,7 kg 4,6 mmol/L (63) 4,6 mmol/L Fasta (Slut 11.00)

 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Det jag antar du menar med Ketonixen som jag kanske nämnt är över på 1-2h så du ser det inte här. När du gick från 0.9 till 2.7 mmolar gick förmodligen Ketonixen upp i över 100 strax innan blod keton hoppade upp till 2.7. När väl blodketon hoppar upp går Ketonix ner igen men ligger högre än innan. Allt detta sker inom loppet av någon timme när man fastar. 

Du kan se detta som en damm där vattnet stiger. När det når toppen av dammen öppnas dammluckorna och nivån sjunker igen. När du börjar fasta rinner vatten (AcAc) till i dammen. När det blir tillräckligt mycket vatten (AcAc) öppnas luckorna (BHB börjar produceras från AcAc). Så länge du är i ketos har du ett inflöde till dammen och ett utflöde och en viss nivå i dammen.

Luckorna till dammen regleras till ca 70% av insulin och själva inflödet till dammen av mängden kolhydrater (oberoende av insulin, därför man inte kan fuska och äta icke insulinhöjande socker som tex fruktos). 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Peter B said:

Okej... så om man har anledning att tro att BHB kommer att stiga snabbt (t ex vid övergång till svält) så kan man sitta ett dygn med sin Ketonix och blåsa en gång i timmen så fångar man antagligen detta. :)

Exakt. När du lägger fram det så inser jag att man kanske inte är helt normal 🙂

Dock brukar det ta ungefär på timmen lika lång tid så man lär sig första gången. 58h är ganska vanligt om man ej är i ketos när man startar (<0.2 mmolar). 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

On 2019-11-08 at 20:04, The Biochemist sade:

Exakt. När du lägger fram det så inser jag att man kanske inte är helt normal 🙂

Dock brukar det ta ungefär på timmen lika lång tid så man lär sig första gången. 58h är ganska vanligt om man ej är i ketos när man startar (<0.2 mmolar). 

Hehe...vi är väl många nördar här. 😉 Jag vet inte om det är helt normalt och göra det här projektet heller?! Dessutom skulle vara betydligt mer spännande om man kunde mäta insulinnivåer istället.... ett blodsocker på runt 6-7 gör väl egentligen inte så mycket om insulinet ligger lågt men jag tror att att det ligger förhållandevis högt. Vid två tillfällen har jag kostat på mig ett C-Peptid test:

image.png

 

Det finns antagligen inte så mycket statistik på detta men det rimliga tycker jag borde vara att man ligger på nedre delen av normalintervallet vid LCHF-kost om man är helt metabolt frisk.

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Har du data för BHB och ketonixen för tidsperioderna då du tog C-peptid?

syntes av BHB sker enligt:

Acetyl-CoA —> AcAc —> BHB

Steg 1 för syntes av AcAc styrs till största delen av utbud/efterfrågan på fett:kolhydrater. Steg två däremot påverkas även av insulin. Om du har högt insulin behöver du mer AcAc för att tillverka lite BHB. Om du däremot har lågt insulin blir AcAc direkt BHB. Därav ger förhållandet mellan AcAc och BHB en inblick i nivån på insulin. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Nej tyvärr inga egna mätvärden runt tiderna jag tog C-peptid... men om man tittar på de mätvärden jag har ovan så ser man att förhållandet AcAC:BHB varierar en del kan man av det dra slutsatsen att fasteinsulinet också varierar en hel del? eller finns det för mycket annat som påverkar?

Link to comment
Share on other sites

 

On 2019-10-04 at 20:20, The Biochemist sade:

Vid fasta, om du har möjlighet, mät både bs, BHB och AcAc (utandningsluft). När djupare ketos kickar in, BHB går upp, brukar AcAc göra en pik strax innan. Du kan tänka dig en damm med vatten. Man fyller på tills det svämmar över. Vattnet i dammen är AcAc och det som forsar ut är BHB. Det som till stor del reglerar när vattnet börjar forsa ut i kroppen är insulin. Därför kan man skatta insulinkänslighet genom detta fest. 

Tex, utandningsluften visar 100 ppm när BHB går upp. En tid senare visar det 50 ppm när BHB går upp. Detta kan tolkas som en lägre insulin i blodet då lägre insulin släpper iväg BHB tidigare  

Idag försökte jag fånga Kemistens dammlucka:

1118 kl 08.00  BHB 1,5 mmol/L AcAc 61 P-Glukos 6,2 mmol/L
1118 kl 19.00  BHB 2,4 mmol/L AcAc 42 P-Glukos 4,9 mmol/L

Nu vet jag inte om det säger något om insulinkänsligheten men vi kan se att AcAc har rasat och BHB har stigit kraftigt under dagen. 😉

Det ska bli lite intressant och se om jag hinner nå upp till "svältketos" 4+ mmol/L BHB innan jag avslutar den här lite kortare vattenfastan. Förra gången hade det gått upp till 2,7 mmol/L på tisdag morgon.

I övrigt kan jag rapportera att det hittills gått ganska smärtfritt med fastan. Ingen huvudvärk och Core passet jag körde kändes helt OK.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Precis där ser du en del av den effekten. Först bunkrar kroppen upp AcAc medan BHB är ganska konstant. Sedan öppnas dammluckorna och BHB sticker iväg och AcAc (vattnet i dammen) sjunker. Det är lite svårt att jämföra  mellan olika personer eftersom man blåser lite olika. Men jag har sett värden som lägst på 30 ppm och högst 200ppm. Framförallt ser man hur AcAc värdet går ned vid upprepad fasta eller perioder av keto diet. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Du måste lära dig att tänka lite snabbare. ;)

Om man skulle försöka sig på det här, vad är då den terapeutiska dosen groddar per dag?

Skulle man kunna köpa detta istället? 
https://www.svensktkosttillskott.se/rawpowder-broccoligroddar
https://www.restore.se/jarrow-formulas-broccomax-120k-sulforaphane-sulforafan/

  • Like 3
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Jag köpte RawPowder Broccoligroddar, det står 2-4 teskeder i t ex yoghurt. Jag tänkte att jag kör Rysk yoghurt til frukost nästa vecka med 10 teskedar av detta. Eftersom jag har en så bra mätserie just nu borde det synas ganska tydligt om det har någon omedelbar effekt. :)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Det beror på hur man avlivar broccolin hur mycket sulphorophane det finns i den. Prova att gör en broccoli gryta där du antingen kokar broccolin och sedan delar eller hackar upp den färsk och sedan kokar. När cellerna lever och man skär i dem produceras massor sulphorphane. Har man kokat dem först är cellerna döda. Detta gäller diverse ämnen och olika livsmedel. I exemplet ovan borde du känna skillnad i smak på soppan. Det färskhackade har distinktare smak pga av de ämnen som bildas när man skär den levande. 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Borje said:

Och hur är det med fryst broccoli?

Beror på processen. Om du fryser färsk broccoli själv går det bra men inte om du köper fryst broccoli. I den kommersiella processen värmer man broccolin först och då denaturerar (förstörs) enzymet som bildar sulforophan. 

Som nästa tidigare är broccoligroddar bättre än vanlig broccoli. 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, DRAKULLA sade:

Aj, då...jag köper mest fryst broccoli😮. Det får nu kompenseras med min nystartade broccoligroddsodling😃

 

Ja broccoli är ju top ten! Så gott att det är nästan synd att köpas i tablett- pulverform. Mättar fint så jag ser ingen anledning att försöka vinstoptimera just broccolieffekten , annat än att inmundiga den med bibehållen njutning.

 

Apropå blodsockret, så kör jag med grapefrukt, som jag för egen del fått bevisat håller mitt blodsocker snyggt i schack. 

 

Detta : "Forskarna blev så förvånade över resultatet att de dubbelkollade kalibreringen på sina glukosmätare" .

Inget jag kan ignorera rakt av...  vad sedann marknads-parten gör av sådant fynd, det anbelangar inte mig.

(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1021949816301843)

 

 

Detta citat ovan ;  alltså i kontexten forskning vid Universiy of Californa, och nej kom nu inte med att detta är enbart säljtrick för californiadieten eller flygvärdinnedieten och andra trender (man vill lätt associera det så det förstår jag , eftersom dessa dieter varit så hårt lanserade) - men då grapefruktsintag i förbindelse med somliga mediciner faktiskt medför en varningstriangel samt tydlig notering i bipacksedel. 

 

Min egen anekdotiska version är naturligtvis inget att hänga upp sig vid, då jag inte ens kan uttala mig huruvida det var grapefrukten eller övriga kostjusteringar som orsakade mina klart förbättrade värden och finfina viktnedgång, jaag har liksom aldrig gjort ett seriöst försök som att utvärdera.. då prio 1 varit att fort som fan få ner skyhöga bs-värde och HbA1c från abnormalt värde, till målvärde. 

 

Då har jag ätit broccoli varje vecka, men också grapefrukt på daglig basis. Bara ett tips här i broccoli-debatten,  om man har ett bångstyrigt BS som behöver stabiliseras. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, The Biochemist said:

Om du fryser färsk broccoli själv går det bra men inte om du köper fryst broccoli

Vid infrysning av grönsaker brukar kokböckerna rekommendera att man blancherar (förväller) dem före infrysningen. Det ska man alltså undvika med broccoli, om man vill ha kvar den blodsockersänkande effekten?

  • Like 2
  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

Jag köpte broccoli-groddar på pulver (så det är ju lite fusk). Det gör att jag inte kan vara helt säker på att det är rätt behandlat men jag håller tummarna att det är OK. Har tagit 4 tsk igår och idag (skippade 10 tsk det kändes som väldigt mycket)

Lite undrande runt   den eventuella effekten av detta är jag dock om det t ex är ett insulinhöjande "preparat" lär ju blodsockret gå ned men det är ju inte en sån effekt jag är ute efter. Jaja vi får se om det händer något mätbart överhuvudtaget. :)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On 11/24/2019 at 5:24 PM, Peter B said:

Jag köpte broccoli-groddar på pulver (så det är ju lite fusk). Det gör att jag inte kan vara helt säker på att det är rätt behandlat men jag håller tummarna att det är OK. Har tagit 4 tsk igår och idag (skippade 10 tsk det kändes som väldigt mycket)

Lite undrande runt   den eventuella effekten av detta är jag dock om det t ex är ett insulinhöjande "preparat" lär ju blodsockret gå ned men det är ju inte en sån effekt jag är ute efter. Jaja vi får se om det händer något mätbart överhuvudtaget. :)

Nejdå, det höjer inte insulinet. Det verkar på flera sätt. Bla genom att minska glukogenesen (omvandling av protein till glukos). Ämnet är helt klart the real deal. Lyckas något företag få till det där i pillerform kommer det bli decenniets mest hypade produkt. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Nja, det finns två tillgängliga metoder idag. Ena är att bara mala broccoli till pulver och torka och lägga i en kapsel. Men dosen för att motsvara några skedar färsk broccoli blir typ 30 kapslar. 

Det andra att ta ut det ämne och det enzym som bildar sulforophan i broccoli.  Då hoppas man att reaktionen sker i magen istället för i broccolin. Har dock varit väldigt blandade resultat i studier kring detta Dr Rhonda Patrick har flera bra genomgångar där hon även går igenom märken de testat på kosttillskott och resultaten. Finns några som ger viss effekt. Men ren sulforophan har man inte lyckats få stabil vid rumstemp än. 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Kan rapportera efter några dagars användande... att man blir kraftigt illamående av skiten. Varar några timmar 😉

Har ändrat om intaget så det blir två teskedar på morgonen och två på kvällen ... blandar det med lite MCT-olja, blundar och sväljer. Det verkar fungera bättre nu, antagligen en kombimation av tillvänjning och dosfördelning.

Tittar man på mina värden (glukos och ketoner) så har det bara blivit sämre. Men det är nog lite orättvist att dra någon slutsats än.. har haft en förkylning några dagar, det brukar kunna påverka värdena... man får väl vänta  en vecka eller så innan man gör någon form av n=1 bedömning. ;)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Tack Kemisten för referens till Rhonda. :)

Jag lägger in en länk nedan till några som sammanfattar Rhondas tankar på ett bra sätt, tror jag. Där finns också tips om hur man ska dosera. Man verkar helt klart föredra den färska varianten men å andra sidan inte vara lika pessimistiska gällande effektiviteten i supplementen som Kemisten var i sitt inlägg ovan.


https://fastlifehacks.com/dr-rhonda-patricks-supplements-list/#Sulforaphane_8211_From_Self_Grown_Broccoli_Sprouts

Nu har den sista diskussionen om Broccoli gjort att det spårat ut lite från helheten i "projektet" men jag återkommer med hur det går rent allmänt. Det är ett ganska långsiktigt arbete så det händer inte så mycket under kortare perioder.

Jag har lite svårt att bestämma mig för hur jag ska hantera de relativt låga ketonnivåerna. Jag vet hur jag kan lösa det ... fettkaffe till frukost, äta så lite som möjligt på lunchen och sen lite mer på kvällen där jag har kontroll på råvarorna... men vill jag leva så? ... jag vet inte. 😉

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Nu har jag kört på i två månader och inser att det var väldigt naivt och tro att jag skulle vara "klar" till jul. Men på totalen är jag ändå ganska nöjd. Jag har bestämt att fortsätt detta en bit in i nästa år. Några undantag kan dock tänkas under julhelgen men jag ska försöka hålla dessa till några enstaka dagar.

Gör en liten statusrapport nedan.

----

1. Äta LCHF under längre tid utan undantag. Jag tänkte inte äta helt ketogent men målet är att ligga runt 1 mmol/L BHB på morgonen. (Jag har en tendens att då och då göra en del undantag, vilket egentligen inte är direkt fel men kanske inte heller bra om målet är att få ner blodsockret. ). OK 

2. Träna regelbundet 4-5 ggr i veckan. Det gör jag redan idag men tänkte försöka få in mer styrka i träningen, ökad muskelmassa kan innebära ökad insulinkänslighet. OK Dock har jag inte börjat med styrka än.  Jag är mycket nöjd med den regelbundna träningen 

3. Minska vikten. Jag är inte överviktig idag. Men ännu mindre bukfetma kan ge ökad insulinkänslighet. Vikt idag är 83 kilo, målvikt är 75 kilo (ca 21,5 i BMI)  OK Det går inte speciellt fort men dryga 3 kg är okej på två månader med tanke på att mitt BMI ligger ganska lågt från början.

4. Använda Metformin några dagar i veckan men jag ska undvika det i nära anslutning till lite tyngre träning efetersom Metforminet eventuell kan ta bort en del av effekten av träningen. Ej startat. Det blir antagligen inte gjort innan jul.

5. Sova mer. Har sedan en tid försökt öka sömnmängden. Det är inte lätt. Men målet är iallafall att tiden mellan 23.00 - 07.00 ska tillbringas i sängen med lampan släckt. Går ganska bra men kunde göras ännu bättre

6. Lära mig och börja meditera. Har mediterat 50 dagar i sträck 10-20 minuter. 🙂 

7. Minska intaget av koffeinhaltiga drycker, dock inte avstå helt. Punkterna 5-7 syftar till att minska stressnivån och därmed kortisolproduktion i kroppen vilket borde kunna leda till lägre blodsocker. Dricker mindre kaffe men borde minska lite till.

8. Genomföra en vattenfasta på ca 4-5 dagar under perioden. Ja!

---

Sen under perioden har Broccoli-testet tillkommit har nu ätit torkade Broccoli-groddar en vecka. Jag fortsätter ett tag till.

Tittar vi på resultatet ser det mera klent ut. Målet är att få ner fastevärdet för blodsockret. Jag tycker inte att jag ser något som tyder på det, tyvärr.

8ezLo9V.png

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...