Jump to content

Lämna smöret...


Limp
 Share

Recommended Posts

Kokosfett är ju finfint med tanke på laurinsyran. Dock innehåller smör mer mineralämnen.

 

Smör, näringsinnehåll

Kokosfett, näringsinnehåll

 

 

Själv känner jag att jag vill variera mig så mycket som möjligt för att få i mig så många olika näringsämnen som möjligt. Kanske extra viktigt eftersom jag kör periodisk fasta.  :)

 

Jag brukar steka i extrasaltat smör. Kokosfett tar jag oftast ett par teskedar i en kopp te. (Kung Markattas ekologiska, kallpressade).

Link to comment
Share on other sites

Jag läste på ett paket kokosfett i en butik igår och när jag såg orden "härdat kokosfett" la jag tillbaka det på hyllan. Det var ordet härdat som gav mig negativa associationer. Därför är nu min fråga: Är allt kokosfett härdat? Är det någon nackdel/fara (jämför transfetter)?

Link to comment
Share on other sites

Jag håller med Slacktivisten, Kung Markattas kokosolja eller LCHF-butikens/Hälsokostens kokosfett är bra val. Det finns kokosfett som är lukt/smakfritt eller som inte är det. Vilket man väljer beror på vad man gillar smaken och lukten. "Världens bästa matblogg" har skrivit om det fina resultat man får vad gäller stekyta och jag kan bara hålla med. Sedan blandar jag ofta i en klick smör för smaken förstås. Kokosoljan använder jag på huden. Mina skrovliga armbågar är borta och barnens eksemiga hud är mycket bättre.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ni som steker i kokosfett.. om det nu finns någon här. Hur upplever ni smaken ? Finns det livsmedel som kokofett inte passar till i steksammanghang ?

 

Vinsterna har jag litete kläm på och de tilltalar, men vad är det gentligen man bommar eller går miste om ? Tanken är också litete grann att slippa blanda fett i te och inta det vid ordinarie måltider. 

Link to comment
Share on other sites

Ifall det mest handlar om att få i sig kokosfettet någon väg, så har jag börjat lägga en msk kokosfett i lite hett vatten både morgon och kväll. Det går förvånansvärt lätt ner, och jag får ha mitt kaffe ifred. :)

 

Däremot vad gäller stekning, så har i alla fall jag inte märkt att kokosfett skulle smaka illa i kombination med något. Men oftast är det också i kombination med kyckling jag använder det, eftersom jag inbillar mig att det är lite "asiatiskt" i smaken då. :) Använder mest smör i matlagning, men för att lura i sambon lite kokosfett brukar jag ibland steka i det.

Link to comment
Share on other sites

Jag har börjat fundera på att gå ifrån smöret helt och hållet till förmån av kokosfett som mat/stekfett. Vad tror ni om det ? Vinner jag något... vad förlorar jag ?

 

Det du vinner är den naturligt ketogena effekten av s.k. MCT. Laurinsyra är ju heller inte fel vad det verkar. Nackdelen är väl då smaken skulle jag tro. Smör är ju så gott! Sedan finns det väl en del miljöaspekter också. Växer ju inte så mycket kokospalmer "in my hood" exempelvis. ;) *om ändå*

Link to comment
Share on other sites

Det finns inte så mycket att härda i kokosfett. Så att handla Unilevers kokosfett är inte så farligt.

 

Var någon annan tråd nyligen om detta där vi hamnade i funderingar om s.k. fraktionering. Känner du måhända till mer om detta ur potentiella problem man normalt kopplar till härdning etc?

Link to comment
Share on other sites

Var någon annan tråd nyligen om detta där vi hamnade i funderingar om s.k. fraktionering. Känner du måhända till mer om detta ur potentiella problem man normalt kopplar till härdning etc?

Eftersom 92% av fettet är mättat och 6% enkelomättat, 2% fleromättat, så blir den ganska låg dos av transfetter när de omättade mättats. Men fast det är lite föredrar jag den icke härdade.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Eftersom 92% av fettet är mättat och 6% enkelomättat, 2% fleromättat, så blir den ganska låg dos av transfetter när de omättade mättats. Men fast det är lite föredrar jag den icke härdade.

 

Man kan ju undra, med ett sådant innehåll, varför de överhuvudtaget bekymrar sig med att härda fettet... Är det inte hårt nog som det är eller finns det någon annan orsak?

Link to comment
Share on other sites

Man kan ju undra, med ett sådant innehåll, varför de överhuvudtaget bekymrar sig med att härda fettet... Är det inte hårt nog som det är eller finns det någon annan orsak?

Vanligt kokosfett smälter kring + 23-24 grader. Om det härdas håller det sig hårt även i högre temperaturer, då kan man t.ex. låta ischokladen stå framme. Det fungerade inte med det naturliga kokosfettet - testade i julas och de blir riktigt mjuka om de står framme i värmen.

Sen finns det säkert andra orsaker också.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...