Jump to content

fråga om ketos


lenajohansson

Recommended Posts

hej! jag igen :)

 

har nyligen börjat med lchf igen och det går bra

 

har läst och försökt hitta info om det är så att man äter kolhydrater någon gång,

 

går man ur keton förbränning direkt då?

 

måste kroppen ställa om sig igen efter det?

 

 

ex:

äter lchf varje dag

 

vid ett tillfälle äter jag en påse chips med dipp, men går direkt efter det tillbaka till mina lchrutiner

 

måste kroppen på nytt ställa om sig (med alla omställningdagar och besvär, för mig ca två dagar)

 

 

annat ex:

 

jag är på stan och det blir långdraget

tar en big mac med sallad och vitlökssås på MC, när jag kommer hem äter jag min vanliga lchfkost enligt rutin

 

 

 

 ligger man kvar i keton förbränning under hela tiden?

 

 

gärna enkla o konkreta svar = ketos eller inte (kroppen måste ställa om sig igen)

(har tidigare läst typ 'ta det som du gillar' , 'om du måste eller vill så gör det du känner för')

 

 

tack på förhand :)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jaa du, om du äter något som en påse chips eller en hamburgare så går kroppen ur ketos tillfälligt. Enligt min erfarenhet är det inga större problem att återgå till en striktare kost igen. Det jag först och främst märker är att suget ökar och att jag får myrkrypningar i benen efter en kolhydratchock (avhjälps med magnesium för min del). Om man däremot frossar i kolhydrater under flera dagar blir det jobbigare att minska dem igen. Jag tror att omställningsbesvären vid avsteg minskar ju längre tid man ätit LCHF och naturligtvis hur länge avsteget pågått.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag misstänker att Ulf-S har sammanfattat hur det funkar mer än väl. Nyckeln är alltså att i den mån man gör avsteg inte göra dem för länge/för ofta/för intensivt. Om man är relativt ny på LCHF-kost så inbillar jag mig att man ska vara än mer försiktig eftersom anpassningen till kosten sker även bortom de första 4 veckorna, ex ur ett muskulärt perspektiv. Man kanske kan se den första tiden på LCHF-kost (om vi nu utgår från Atkinsmodellen med mycket strikt intag direkt från början) som motsvarande första tiden under en graviditet. Under 8:e veckan så är, om jag inte minns fel, hjärnan i fokus och då är det ju extra viktigt att man inte ger kroppen saker den inte borde ges som gravid. Lite samma sak med LCHF men att det då "bara" är du själv och din ketoanpassning som drabbas.

 

Forskarna Phinney och Volek, som är de mest kunniga på området, rekommenderar dock att vara väldigt försiktig med avsteg. Minns jag inte fel så hävdar de dessutom att avsteg kan leda till att ny ketoanpassning motsvarande 2-4 veckor måste ske för att vara tillbaka där man var. Det där är jag rätt skeptisk till baserat på erfarenhet från egentligen alla jag kunnat följa på någorlunda nära håll. Absolut, skulle man utvidga "avstegandet" till flera dagar, då kanske det kan vara tal om den typen av perioder för återanpassning men är det bara något enstaka tillfälle och inte så frekvent bör det gå betydligt fortare och efter lång ketoanpassning knappt märkas så mycket. (Det är åtminstone min erfarenhet.)

 

En praktisk detalj, OM du nödvändigtvis letar dig in på Donken, varför inte då välja något lämpligare än en Big Mac? Jag brukar köra på 3-4 ostburgare där jag placerar köttet mellan 2 brödhalvor. Är man väldigt känslig kan man ju nöja sig med en halva så det blir som en riktigt mastig macka. :) Och kom ihåg gott folk, vad omgivningen tycker är inte nödvändigtvis relevant...

 

Tillägg: Mängden du stoppar i dig på Donken skall utgå från dina behov och inte mina. Kände mig nödgad att påpeka det då annars relativt nytillkomna som läser detta skulle kunna få för sig att jag gav dem carte blanche på att äta hur mycket man känner för bara för att det är kolhydratsnålt. Den föreställningsvärlden uppmuntras ju alltjämt inom LCHF-sfären (även om det här forumet verkar på banan i stora drag).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jaa du, om du äter något som en påse chips eller en hamburgare så går kroppen ur ketos tillfälligt. Enligt min erfarenhet är det inga större problem att återgå till en striktare kost igen. Det jag först och främst märker är att suget ökar och att jag får myrkrypningar i benen efter en kolhydratchock (avhjälps med magnesium för min del). Om man däremot frossar i kolhydrater under flera dagar blir det jobbigare att minska dem igen. Jag tror att omställningsbesvären vid avsteg minskar ju längre tid man ätit LCHF och naturligtvis hur länge avsteget pågått.

ja det var det jag tänkte.....

 

jag har inga problem att gå tillbaka och bryr mig inte så mycket om jag mår lite dåligt en stund efter att ha avvikit från den vanligaa matrutinen....

 

att det går snabbare tillbaka sas när kroppen är van tyckte jag var logiskt , men olika info kan vara förvirrande...

 

tack för ditt svar!!

Link to comment
Share on other sites

Jag misstänker att Ulf-S har sammanfattat hur det funkar mer än väl. Nyckeln är alltså att i den mån man gör avsteg inte göra dem för länge/för ofta/för intensivt. Om man är relativt ny på LCHF-kost så inbillar jag mig att man ska vara än mer försiktig eftersom anpassningen till kosten sker även bortom de första 4 veckorna, ex ur ett muskulärt perspektiv. Man kanske kan se den första tiden på LCHF-kost (om vi nu utgår från Atkinsmodellen med mycket strikt intag direkt från början) som motsvarande första tiden under en graviditet. Under 8:e veckan så är, om jag inte minns fel, hjärnan i fokus och då är det ju extra viktigt att man inte ger kroppen saker den inte borde ges som gravid. Lite samma sak med LCHF men att det då "bara" är du själv och din ketoanpassning som drabbas.

 

Forskarna Phinney och Volek, som är de mest kunniga på området, rekommenderar dock att vara väldigt försiktig med avsteg. Minns jag inte fel så hävdar de dessutom att avsteg kan leda till att ny ketoanpassning motsvarande 2-4 veckor måste ske för att vara tillbaka där man var. Det där är jag rätt skeptisk till baserat på erfarenhet från egentligen alla jag kunnat följa på någorlunda nära håll. Absolut, skulle man utvidga "avstegandet" till flera dagar, då kanske det kan vara tal om den typen av perioder för återanpassning men är det bara något enstaka tillfälle och inte så frekvent bör det gå betydligt fortare och efter lång ketoanpassning knappt märkas så mycket. (Det är åtminstone min erfarenhet.)

 

En praktisk detalj, OM du nödvändigtvis letar dig in på Donken, varför inte då välja något lämpligare än en Big Mac? Jag brukar köra på 3-4 ostburgare där jag placerar köttet mellan 2 brödhalvor. Är man väldigt känslig kan man ju nöja sig med en halva så det blir som en riktigt mastig macka. :) Och kom ihåg gott folk, vad omgivningen tycker är inte nödvändigtvis relevant...

 

Tillägg: Mängden du stoppar i dig på Donken skall utgå från dina behov och inte mina. Kände mig nödgad att påpeka det då annars relativt nytillkomna som läser detta skulle kunna få för sig att jag gav dem carte blanche på att äta hur mycket man känner för bara för att det är kolhydratsnålt. Den föreställningsvärlden uppmuntras ju alltjämt inom LCHF-sfären (även om det här forumet verkar på banan i stora drag).

ja men det var nyttig info

 

då är det bara att hålla sig ett par veckor till och så kanske jag får min chipsafton någon gång emellanåt...

 

jag åt typ atkins förra vändan; kött, gräddsås, makrill, ägg, majonäs, lite sallad av olika slag, ev, blomkål o broccoli

det som var tråkigt var ju när man skulle fika på stan eller nåt, samt om man hamnar i en situation då man behöver äta snabbt på stan typ MC

det händer väldigt sällan för mig så när det väl händer vill man ju passa på...

 

innnan jag började igen med lchf nu för en dryg vecka sedan, har jag sedan förra vändan ätit något liknande GI fast min egen stil

ex. när jag har en chipsdag, hade jag grillad kyckling, chips och dipp . åt lite kött först o mosade sedan i mig chipsen

alt. hade jag bara chips och dipp då jag betraktade gräddfilen som protein

 

den vvanliga maten var grovt bröd med pålägg, mat enligt modell normalt protein, lite potatis eller ris, pasta, samt broccoli/blomkålsblandning

reglerade mitt intag av mat till ung 1700-1800 kaalorier per dag för att jag är sjuk o ligger stilla mesta tiden

på detta gick jag ner , om jag skippade chipsaftonen, lite varje vecka

detta balanserade jag upp ibland med en pizza eller kebabtallrik så att et inte blev svält

idén var att växla antalet kalorier

 

grejen är att med lchf få mer balans i kroppen...men jag vill ju absolut inte bli större utan få bort fettet runt midjan och då är jag nöjd både ur hälsoperspektiv men också för helheten (utseende)

 

Big Mac blir det för att det är godast, är den jag alltid ätit och går jag in till MC så är det för att det ska vara enkelt och gå snabbt samt smaka bra....:)

 

tack för dina utförliga fakta!!

Link to comment
Share on other sites

Det kan vara värt att tänka på att den där chipspåsen antagligen är skadligare för någon som brukar äta LCHF än för kolhydratätare. Om man planerar att göra avsteg regelbundet i alla fall.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22669333

fattade inte mycket av den sidan :)

 

nej, det är bara tänkt som en engångsgrej typ en dag i månaden kanske....

 

tack för ditt svar!

Link to comment
Share on other sites

Det är betydligt lättare att aldrig göra avsteg än att göra dem ibland. I min erfarenhet brukar en gång i månaden brukar bli en helg i månaden, som blir en vecka i månaden eftersom man inte orkade handla LCHF-mat, och sen upptäcker man att man har tryckt i sig skräpmat i två månader.

 

Jag brukar göra avsteg på julafton, midsommar, och egna/näraståendes födelsedagar.

Link to comment
Share on other sites

Det är betydligt lättare att aldrig göra avsteg än att göra dem ibland. I min erfarenhet brukar en gång i månaden brukar bli en helg i månaden, som blir en vecka i månaden eftersom man inte orkade handla LCHF-mat, och sen upptäcker man att man har tryckt i sig skräpmat i två månader.

 

Jag brukar göra avsteg på julafton, midsommar, och egna/näraståendes födelsedagar.

sånt är ingen fara alls för mig.....

 

jag kan ex utan problem byta ut lunchen (som är min middag) mot chips o dipp en dag och sen går jag med glädje tillbaka till lchf då jag oftast mår lite dåligt och är övermätt av chipsen :)

 

får liksom ny kraft, en nytändning

 

men i praktiken är det också lätt för mig om jag tex bestämmer mig för att på fredag ska jag ha chips o dipp. när fredagen sedan kommer så kanske jag inte är sugen på det när jag väl är i affären och skiter då i allt....

kan bli något annat gott lchfmat istället

 

har alltid haft lätt att skjuta på saker jag är sugen på......förr kunde jag tänka en dag att jag ville ha pizza eller en big mac meny...och det kunde ta flera veckor innan jag tog mig för att köpa det för att det passade just den dagen

 

så jag är inte impulsiv när det gäller mat, snarare tvärtom

 

jag vet att det inte blir mer än det godiset jag byter ut vid ett tillfälle

 

men det kanske är annorlunda om jag är borta någonstans o äter med andra människor, då skulle jag nog ha svårt att sitta o titta om de fikade gott kaffebröd etc...

men det händer aldrig så det är ingen fara med det :)

 

tack för ditt svar!

Link to comment
Share on other sites

fattade inte mycket av den sidan :)

 

nej, det är bara tänkt som en engångsgrej typ en dag i månaden kanske....

 

tack för ditt svar!

Vad den säger är att blodsockret går upp mer om man äter något kolhydratrikt när kroppen har vant sig vid lågkolhydratkost i några dagar. Det var väl därför det skrevs om att Annika Dahlqvist hade "diabetes", för hon gjorde glukostoleranstest under LCHF. När hon hade preppat med mer kolhydrater i några dagar så var hon ju inte diabetiker.

 

Men jag tror att det är värt att tänka på om man gör avsteg varje vecka. Då kan det nog vara bättre att äta lite mer kolhydrater hela tiden, så kroppen klarar det bättre.

Link to comment
Share on other sites

Vad den säger är att blodsockret går upp mer om man äter något kolhydratrikt när kroppen har vant sig vid lågkolhydratkost i några dagar. Det var väl därför det skrevs om att Annika Dahlqvist hade "diabetes", för hon gjorde glukostoleranstest under LCHF. När hon hade preppat med mer kolhydrater i några dagar så var hon ju inte diabetiker.

 

Men jag tror att det är värt att tänka på om man gör avsteg varje vecka. Då kan det nog vara bättre att äta lite mer kolhydrater hela tiden, så kroppen klarar det bättre.

tack för ditt svar!

ja då fattar jag..

 

efter en natt med chipsdrömmar :D så ar jag lite sugen o ville kolla hur detta påverkar kroppen,

men det gick över ....

 

jag tror jag förlänger den avstickaren till ett senare tillfälle...tänkte se om det lilla fett jag har kvar (sitter bara på midjan) försvinner efter en tid med ganska strikt lchf och då kanske jag lägger till saker eller växlar lite

dvs äter godis eller chips eller något annat någon gång ibland

 

men det går faktiskt mkt bra nu . börjar titta mig omkring efter lite goda recept och så . det verkar som jag kan vänja mig att äta 2 mål om dagen ibland om jag fått i mig tillräckligt på lunchen

innan var jag så slavisk med att hålla mina mattider för blodsockret, men nu är ju det problemet ur världen känns det som

 

tack!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...