Jump to content

Fläskkött och omega-6


akitornas matte

Recommended Posts

Undvik fläsk och kyckling.. mest för att det kan innehålla rätt mycket omega-6.. då de oftast föds upp på spannmål.

 

Välj gräsbetat nätkött och vilt.. i första hand.

 

Du är vad du äter.. och du är vad din mat har ätit!

Link to comment
Share on other sites

http://www.nedanback.se/

 

Kravmärkt utegris 43 kr/kg. Lägger man ner lite tid på planering behöver det inte vara dyrt, men då ska man ju ha tur att ha nåt sånt här ställe i närheten. Jag tänkte svänga förbi på väg hem till Småland innan påsk :)

 

Jag skulle säga: välj industrikött som en sista utväg!

 

Man får alltid vad man betalar för, eller inte betalar för ;)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Bosarpkycklingen är mig veterligen den enda kravmärkta kycklingen i Sverige. Jag läste lite på deras hemsida om att de vistas ute i s.k. mobila hus och att de får kravmärkt kraftfoder när de är inomhus. Har mailat och frågat om dessa saker, men jag anser att dessa kycklingar är helt ok att äta, och smakmässigt går det inte att jämföra med annan kyckling.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Grejen med både gris och kyckling är att de föds upp på säd, de ekologiska får ekologisk säd!

 

Men.. det är bättre att ta sitt omega6 från ekologiska djur än att käka säden själv.

 

Men.. har man inflamatoriska problem skall man hålla ner omega6.. oavsett om det är ekologiskt eller ej.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Grejen med både gris och kyckling är att de föds upp på säd, de ekologiska får ekologisk säd!

 

Men.. det är bättre att ta sitt omega6 från ekologiska djur än att käka säden själv.

 

Men.. har man inflamatoriska problem skall man hålla ner omega6.. oavsett om det är ekologiskt eller ej.

Och vilket foder anser du att man ska föda upp dem på? Om inte spannmål?

Link to comment
Share on other sites

Man kunde ju önska att det fanns en myndighet som kunde jobba med att garantera högsta kvalitet på det som skall kallas mat istället för att, som nu, i praktiken hjälpa till att undergräva folkhälsan...

 

Rätt snurrigt när vi normaliserat undermålig matkvalitet och sjukdomar. Framtiden ser strålande ut! 

Link to comment
Share on other sites

Och vilket foder anser du att man ska föda upp dem på? Om inte spannmål?

Tja det är ju en helt annan fråga, men grisar är väl egentligen allätare och lever på rötter, smådjur, allaehanda as svamp, tryffel, ägg.. tja vad de kommer över, men knappast mycket säd?

 

Ursprunligen så födde man väl upp grisar på potatis, rovor, betor och sådant.

 

Hönsfåglar äter ju mycket insekter, larver och fröer.

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker också detta är svårt då man bara vill ha gräsbetat och vilt... och kyckling känns inte alls bra att äta och gillar inte fläskkött så mkt så då blir det endast nötkött eller tex torsk,sej då de är svårt att få tag på vilda feta fiskar? :( Blir lite enformigt men men... vill ha gräsbetat och vilt!!

Link to comment
Share on other sites

Om man letar vettiga kyckling- och fläskalternativ är detta också en kostnadsfråga. Efter ett tag på LCHF har jag upptäckt att jag vill ha det naturligaste jag har råd med och kan få tag på. Kravmärkt bacon är egentligen ingen kostnadsfråga, det handlar inte om så många kronor mer per paket. Kravmärkt kyckling däremot blir det mer sällan.

 

Och det har såklart blivit en självklarhet att laga det mesta från grunden i mån av tid. Har jag inte tid så väljer jag ibland periodisk fasta istället för att äta skräp, och detta är helt sjukt effektivt om man vill bli av med bilringen, och det ska tydligen ha massor utav andra hälsoeffekter också :)

 

Ska kolla på http://urplay.se/Produkter/170958-Varlden-Alskade-kott ikväll. Handlar tydligen om den moderna köttindustrins framväxt vilket kan ge lite perspektiv.

Link to comment
Share on other sites

Kyckling innehåller inte speciellt mycket fett alls så det är inget större problem. Griskött innehåller ungefär 6 grr mer omega 6 är omega 3. Det innebär att man gott och väl kan äta fläsk ett par gånger i veckan så länge man samtidigt ser till att äta fisk och håller sig borta från fröoljor. Exempelvis så kompenserar en portion med makrill eller lax lätt för en portion fläskkött. Ät varierat helt enkelt så är problemet obefintligt.

 

Gräsbetat nötkött och vilt är väldigt bra givetvis men för de allra flesta så är det en kostnadsfråga. Det är helt enkelt för dyrt att äta bara det och ärligt talat så tycker jag man går lite bet om man försöker plocka bort gris och kyckling för att de innehåller 1-2g omega6 per 100g. Jag tror att de allra flesta har betydligt sämre saker man bör sluta med först innan man slutar äta fläsk och fågel typ de där efterrätterna bakade på nötmjöl som innehåller MASSOR med omega6 eller det där vinet som ändå innehöll mer socker än vad man trodde osv. Köttet är sällan boven till ohälsa även om vissa vill få oss att tro det.

Tack. Nu har jag fått det svar jag sökte.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tja det är ju en helt annan fråga, men grisar är väl egentligen allätare och lever på rötter, smådjur, allaehanda as svamp, tryffel, ägg.. tja vad de kommer över, men knappast mycket säd?

 

Ursprunligen så födde man väl upp grisar på potatis, rovor, betor och sådant.

 

Hönsfåglar äter ju mycket insekter, larver och fröer.

Tala om det för vildsvinen som käkar stråsäd och raps! Nädå, grisar är förvisso allätare på så sätt att de inte är utpräglade vegetarianer, men de äter med förtjusning både spannmål och frukt, förutom rötter och nötter. Vi föder upp vår grisar på kornkross och ärter. Inom den industriella produktionen vet jag inte vad de ger dem, och vill kanske inte veta heller, men att grisar inte ska ha spannmål är nys.

 

Sedan galna-ko-sjukan har det varit förbjudet att ge animaliska foder till grisar, men det ska lättas upp nu, läste jag i ATL härförlden.

Link to comment
Share on other sites

Mnjae, de är allätare och äter säkert upp grödan för jordbrukarna.. men om vi lade ner jordbrukat så klarar de sig ändå.

 

De är altså inte på något sätt beroende av jordbruksprodukter i vilt tillstånd.

 

Framförallt finns det inget som tyder på att de är kapabla att driva egna jordbruk i vilt tillstånd?

 

Numera är det väl en massa soyamjöl som de flesta djur föds upp på?

Link to comment
Share on other sites

Tala om det för vildsvinen som käkar stråsäd och raps! Nädå, grisar är förvisso allätare på så sätt att de inte är utpräglade vegetarianer, men de äter med förtjusning både spannmål och frukt, förutom rötter och nötter. Vi föder upp vår grisar på kornkross och ärter. Inom den industriella produktionen vet jag inte vad de ger dem, och vill kanske inte veta heller, men att grisar inte ska ha spannmål är nys.

 

Sedan galna-ko-sjukan har det varit förbjudet att ge animaliska foder till grisar, men det ska lättas upp nu, läste jag i ATL härförlden.

Just kornkross och ärtor är väl tyvärr som jag förstår det exempel på mat som gör grisarnas kött rikt på det onyttiga omega-6-fettet. Att grisarna äter sådan mat med förtjusning innebär inte att det är bra för dem, lika lite som ett övermått av socker och stärkelse (eller föralldel alkohol) är bra för människor.

Link to comment
Share on other sites

Jag ska snart starta en tråd om lantbruk och djuruppfödning. Det finns gränser för hur naiva folk får vara.

Nu blir jag nyfiken vad du menar med det? Berätta gärna redan i denna tråden! En tråd om lantbruk och djuruppfödning skulle säkert också vara uppskattad av många.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Nä, jag hade varit tvungen att börja med lite grundläggande företagsekonomi.

 

För mig får folk gärna hålla grisar och försöka föda upp dem på rötter och insekter. Att få lantbruksföretag att göra det samma och gå med vinst är nog värre.

 

Annars kan jag rekommendera att den som vill ha naturligt uppfödd gris skaffar sig jägarexamen, en bössa och kontakter och börjar jaga vildsvin.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Jag minns när mormor och morfar höll grisar, småskaligt för framför allt släktens behov. Vad jag minns fick dessa potatis och potatisskal, rovor och ärtskidor. De senare två odlades enkom som grismat. Mormor kokade något som kallades grisgröt, vilket som jag uppfattade det mest bestod av korn och potatisskal. Men nu talar vi om en tioårings uppfattning av det hela...

Jag har faktiskt också funderat över detta, vad är grisars naturliga föda, egentligen? Jag gissar att mormors grisar åt relativt bra mat, men det var ju ändå en god del spannmål och baljväxter. Vad skulle de annars äta?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nämenaltså.. Totto har rätt.. så i avsaknad av att hon drar en längre historia om hur det är att vara lantbruksföretagare så skall jag dra några erfarenheter och slutsatser från min tid som lilldräng i Norra Bohuslän.. för 45 år sedan!

 

Mycket har säkert förändrats sedan dess men grunderna finns där hur som helst!

 

Grejen med en bondgård är till stora delar att omvandla grödor som gården är lämpad för och som har rätt förutsättningar för till avsaluprodukter!

 

Kor är bra omvandlare av grovfoder till mejeriprodukter och nötkött, grisar omvandlar spannmål till kött främst, höns till ägg!

 

På min tid så fick korna hö, ensilage, och köpt kraftfoder samt gårdens havremjöl.

 

Grisarna havremjöl och grisfor, suggorna suggfor och havremjöl.. säsongsvis såg jag säckar med gula ärtor.. som oxå maldes till mjöl

 

Hönsen fick samma havremjöl och pullfor, krossat snäckskal för kalcium!

 

Alla dessa foderstater med  -for i slutet är sådant som köptes på lantmännen och skall då tillföra resten av de näringsämnen som skall kompletera gårdens egna grödor.

 

Mansfolket har som regel sin utbildning från Dingle lantbruksskola och kvinnsfolket från Dingles hushållskola som var inriktat på jordbrukshushåll, det var rätt vanligt att de träffades där!

 

Sen så.. min far som kommer från en gård i Skåne.. min farfar var i princip dagsverkare på ett större gods.. iallafall i början av seklet.. de hade en liten gård där de hade ko och grisar.. i princip för självförsörjning.. förutom dagsverkena.

 

Korna fick hö och havre, grisarna fick både havre och kokt potatis.. likaså hönsen!

 

Min mor som är från Hälsingland växte upp som dotter till en skogsarbetare/flottare, de hade oxå en liten gård, med gris, get, höns för självhushåll.. där odlades främst råg och potatis, dels för egen konsumtion och till djurens foder!

 

Grisen fick både mjöl och kokt potatis!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nämenaltså.. Totto har rätt.. så i avsaknad av att hon drar en längre historia om hur det är att vara lantbruksföretagare så skall jag dra några erfarenheter och slutsatser från min tid som lilldräng i Norra Bohuslän.. för 45 år sedan!

 

Mycket har säkert förändrats sedan dess men grunderna finns där hur som helst!

 

Grejen med en bondgård är till stora delar att omvandla grödor som gården är lämpad för och som har rätt förutsättningar för till avsaluprodukter!

 

Kor är bra omvandlare av grovfoder till mejeriprodukter och nötkött, grisar omvandlar spannmål till kött främst, höns till ägg!

 

På min tid så fick korna hö, ensilage, och köpt kraftfoder samt gårdens havremjöl.

 

Grisarna havremjöl och grisfor, suggorna suggfor och havremjöl.. säsongsvis såg jag säckar med gula ärtor.. som oxå maldes till mjöl

 

Hönsen fick samma havremjöl och pullfor, krossat snäckskal för kalcium!

 

Alla dessa foderstater med  -for i slutet är sådant som köptes på lantmännen och skall då tillföra resten av de näringsämnen som skall kompletera gårdens egna grödor.

 

Mansfolket har som regel sin utbildning från Dingle lantbruksskola och kvinnsfolket från Dingles hushållskola som var inriktat på jordbrukshushåll, det var rätt vanligt att de träffades där!

 

Sen så.. min far som kommer från en gård i Skåne.. min farfar var i princip dagsverkare på ett större gods.. iallafall i början av seklet.. de hade en liten gård där de hade ko och grisar.. i princip för självförsörjning.. förutom dagsverkena.

 

Korna fick hö och havre, grisarna fick både havre och kokt potatis.. likaså hönsen!

 

Min mor som är från Hälsingland växte upp som dotter till en skogsarbetare/flottare, de hade oxå en liten gård, med gris, get, höns för självhushåll.. där odlades främst råg och potatis, dels för egen konsumtion och till djurens foder!

 

Grisen fick både mjöl och kokt potatis!

Nu är väl ren havre inte det som man helst ska ge grisar, korn är bättre. Men håller man grisar för självhushållning gör man ju lite som man vill och ger man potatis ska den helst kokas först.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nu är väl ren havre inte det som man helst ska ge grisar, korn är bättre. Men håller man grisar för självhushållning gör man ju lite som man vill och ger man potatis ska den helst kokas först.

 

Vad jag minns så var det främst havre?

 

Men som sagt vad, de har gått lantbruksskola och tillsattsfodret de köpte på lantmännen blandades i antagligen rätt proportioner?

 

Sen så.. minns att vi hade både råg, vete och korn på en del åkrar.. riktigt vart detta tog vägen vet jag inte.. mest troligt såldes det direkt till lantmännen?

 

Hur som helst.. iomed att jag var så ung att jag gick i grundskola på den tiden så vet jag inte var allt spannmål tog vägen under dagen.. mest troligt gick stora delar till Lantmännens silo?

 

Det jag har tydliga minnen utav iallafall är att vårt rätt begränsade spannmålsmagasin låg en trappa upp ovanför kvarnen och jag var oxå med och skruvade upp detta dit på helger!

 

Jag skall inte svära på att det var i huvudsak havre.. dock så tror jag mig via min uppväxt kunna skilja på olika korn?

 

Glömde att vi oxå gav dels pellets av oljeväxter och på det även en slatt jävligt mörk sirap till mjölkkorna.. inköpt på Lantmännen!

 

På senare tid så har jag haft ärenden till Skåne.. där gick i vissa landsändar rätt mycket till brännvinstillverkning.. då uppstod en biprodukt som kallas för drank som oxå såldes för grisfoder.. lyckliga grisar sóm fick sig en bläcka antagligen?

 

Fundilerar en del på vad som hände med restprodukterna av sockerbetorna på Gotland?

 

Skit samma.. den som vill sätta sig in i hur det funkar att bedriva en jordbruksnäring och kunna leva därav får sluta att vara naiv.. och bli riktigt krass.. alternativt skaffa annat jobb/utbildning!

 

Det senare är oftast bra mycket enklare.. och mer lönsamt.. sen så de som jag hade turen att växa upp med under några år var lantbrukarbarn och ärvde sina gårdar så småningom.. gården jag bodde på i några år föder numera främst upp hästar för stadstjejers behov.. med en viss framgång förutom att de brukar sina marker för övrigt!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

På min mormors gård fick grisarna främst rovor tror jag. Det var under första hälften av 1900. De åt mycket gris, en hel del nötkött, mjölk och ägg. Allt från egna gården. Endast fisk köptes in, för omväxling då och då. Familjen var vid mycket god hälsa och klarade svåra motgångar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...