Annika Rane Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Jag har alltid haft svårt att få i mig kokosfett, men vill gärna äta det för jag trivs med energin och att det håller igång min mage. LCHF-kaffet har väl varit OK, men det har jag tröttnat på. Har nästan svårt att få ner det numera. Dessutom är jag väldigt förtjust i riktigt gott kaffe och tycker att fettet förstör lite av upplevelsen. Häromdagen blandade jag hett vatten med en rejäl sked kokosfett och en skvätt citron. En liten nypa havssalt hade jag också i. Till min stora förvåning var det jättegott! Det kan jag tänka mig att dricka då och då, men jag skulle i alla fall vilja ha fler tips på hur man på ett lätt och välsmakande sätt kan få i sig det hälsosamma fettet. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Jag använder mitt i matlagningen! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annika Rane Posted March 3, 2013 Author Share Posted March 3, 2013 Jo, jag steker i det också. Men det är ju så mycket godare med smör... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Labolina Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 En sked i min kopp morgonte, ibland ytterligare en sked i te eller kaffe om jag blir för hungrig vid nått tillfälle när jag inte kan laga mat (har en liten burk på jobbet). Jag använder mestadels den utan smak och då känner jag inte ens att det finns där, blir bara mjuk om läpparna. Den med smak skulle jag nog bli less på om jag använde varje dag.Använder det ibland i matlagning, men oftast smör. Det går ju att blanda, det gör jag t.ex. om när jag steker tärnad zucchini och aubergine i ugnen. Jag gillar smörsmaken men späder på med lite kokosfett för det behövs rätt mycket fett för att det ska bli riktigt gott. Vill jag lyxa nån gång ibland och saknar strips (bland det godaste jag vet) så friterar jag stavar av rotselleri i lite kokosfett. Men tack för tipset om citronvatten, det ska jag testa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Jag har börjat äta kokosmjölk eller coconut cream som om det vore youghurt - alltså i djup tallrik och med min hemgjorda LCHF-müsli med kanel och vanilj. En 250 ml paket coconut cream ger cirka 45 gram kokosfett - en alldeles utmärkt mängd Perfekt att ha med som lunchlåda till jobbet för man kan ta med till flera dagar och det kan stå i rumstemperatur. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jounih Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Matlagning Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kicki.N Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Funkar att blanda lite i en smootie. Jag har också testat ungefär som du, en liten "shot" med varmt vatten o kokosfett, bara för att få i mig det, ska testa med citron o havssalt nu på en gång Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyx-LCHF Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Förutom kokosoljan i kulkaffet på morgonen, så slinker det även med ett par matskedar, när jag ibland gör en lunchmix av 1/2 tsk kakao, 1 krm vaniljpulver, 3 ägg, 30 gr smör och 3 dl hett vatten. Mixar det hela och njuter... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elja Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Alltid i kaffet, men även i äggmjölk och nån gång ibland micrar jag det med liiite frysta hallon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Armagnac Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 En favoriträtt med fyra goda fetter som jag äter till frukost några gånger varje vecka (började med kokosfett den här veckan, tidigare var det bara tre goda fetter): Jag steker en omelett i hälften kokosfett, hälften olivolja. Värmer hackad spenat som fyllning i rikligt med smör. Knapersteker bacon. Häller sedan baconfettet över omeletten och baconet på tallriken. Håller mig mätt från 07.00 till 18.00. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stroker49 Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Jag har hört att vissa använder kokosfett i majjonäs. Hur gör ni det? Jag kör med rapsolja och tänker att det är svårt med kokosfett då det är ganska styvt i rumstemperatur. Eller smälter ni det lite lätt, blir inte majjon väldigt hård då i kylskåpet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Jag har börjat äta kokosmjölk eller coconut cream som om det vore youghurt - alltså i djup tallrik och med min hemgjorda LCHF-müsli med kanel och vanilj. En 250 ml paket coconut cream ger cirka 45 gram kokosfett - en alldeles utmärkt mängd Perfekt att ha med som lunchlåda till jobbet för man kan ta med till flera dagar och det kan stå i rumstemperatur. Jag äter också coconut Cream som om det vore youghurt! Eller gör en smoothie på de och ägggula samt blåbär eller hallon . sjukt gott. Sen använder jag kokosolja till stekning av nästan allt förutom pannkakor/kött då blir det smör... eller i smothies kan man tillsätta kokosolja sjukt gott. Även i lchf bak om man nu äter det någon gång då och då! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 I kaffet har jag testat men föredrar grädde! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Jag brukar koka upp vatten, ta en matsked cocosfett och grädde på det, det dricker jag istället för te på kvällen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annika Rane Posted March 3, 2013 Author Share Posted March 3, 2013 Riktigt många bra tips! Coconutcreme som yoghurt, det låter ju hur gott som helst. Är det en fetare variant av kokosmjölk? Var hittar man den? Vilket märke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Riktigt många bra tips! Coconutcreme som yoghurt, det låter ju hur gott som helst. Är det en fetare variant av kokosmjölk? Var hittar man den? Vilket märke? Jag köper ofta cononut cream från Blue Dragon. Skillnaden mellan cream och milk är mängden vatten, så man kan i princip ta vanlig kokosmjölk och hälla bort vattnet. På ICA Maxi där jag handlar står de på asiatiska hyllan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Jag köper ofta cononut cream från Blue Dragon. Skillnaden mellan cream och milk är mängden vatten, så man kan i princip ta vanlig kokosmjölk och hälla bort vattnet. På ICA Maxi där jag handlar står de på asiatiska hyllan.Jag har blivit lite försiktig med cocsmjölk och cocosgrädde, då det står att det innehåller kokosnötextrakt, förtjockningsmedel och emulgeringsmedel. jag vet egentligen inte hur dåligt det är. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Jag har blivit lite försiktig med cocsmjölk och cocosgrädde, då det står att det innehåller kokosnötextrakt, förtjockningsmedel och emulgeringsmedel. jag vet egentligen inte hur dåligt det är. Man köper ju kokosmjölk som endast innehåller kokos och vatten..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Karlsson Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Har litet svårt för kokosfett, använder det mest till stekning.(Är inte fettskrämd, äter ofta smör med sked.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Man köper ju kokosmjölk som endast innehåller kokos och vatten..... Vilket märke köper du då? Jag har inte hittat någon som bara innehåller cocos och vatten, skulle vara jättebra med tips på någon som är helt naturlig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Armagnac Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Vilket märke köper du då? Jag har inte hittat någon som bara innehåller cocos och vatten, skulle vara jättebra med tips på någon som är helt naturlig. Kung Markatta. Kostade senast 16.90 på ICA Maxi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Kung Markatta. Kostade senast 16.90 på ICA Maxi.Tack, ska köpa den. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 jag köper en liten tetrapack på 200 ml från santa maria som heter extra creamy coconut. är endast 80 % kokos nöt och 20 % vatten... ingea e ämnen som i dem andra santa maria.. plus i tetrapack så det inte innehåller nåt giftigt ämne som i metallförpackningarna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mattias Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Kung Markatta. Kostade senast 16.90 på ICA Maxi. Är det denna du köper? http://www.kungmarkatta.se/product.asp?pid=284 Betalade 36:- för den på City Gross igår. Kan det verkligen skilja nästan 20:-!? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cavegirl IF Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Kung Markattas kallpressade virgin... En tesked eller två i morgonteet tillsammans med en tesked honung. (Oh no, she didn't!). När jag steker omelett gör jag det ofta i hälften smör, hälften kokosolja. Ibland slevar jag i mig en tesked direkt ur burken. Inte lika angenämnt, men jag tänker på nyttan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Armagnac Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Mattias: Nej. Jag svarade på en fråga om mjölk, inte olja/fett. Oljan kostar 39.- på ICA Maxi. Såg idag en 2,9 liters Thailändsk cocosmjölk på City Gross storköksavdelning för drygt 70.-. Den var också utan tillsatser. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mattias Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Mattias: Nej. Jag svarade på en fråga om mjölk, inte olja/fett. Oljan kostar 39.- på ICA Maxi. Såg idag en 2,9 liters Thailändsk cocosmjölk på City Gross storköksavdelning för drygt 70.-. Den var också utan tillsatser. Aha, va synd Tycker den lilla buken tar slut så snabbt. Kommer bli kostsamt att fortsätta så här... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerker Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Jag använder det i matlagning. Tillfrukost gör jag varje morgon denna rätt: Jag steker 130g bacon i 50g cocosfett. Jag delar på 4 ägg, saltar (sparsamt) och pepprar vitan och gulorna var för sig. Jag tar upp baconet ur stekpannan och låter fettet vara kvar. Sen slår jag i vitorna och låter dem koagulera och tar sen upp även dem ur fettet. Efter det häller jag det heta fettet ur stekpannan i en skål och vispar ner gulorna så att de reder fettet. Sen rör jag ner baconet och vitorna i såsen, kryddar med krossad svartpeppar och slår upp i en djup tallrik och äter med sked. Gott! Jag kallar det Falsk Carbonara och jag står mig större delen av dagen på den portionen. Om man vill kan man också toppa med eller röra ner lite riven, smakrik ost. Då kan man dock behöva värma på rätten lite i micron och röra om för att få osten att smälta eftersom inte eftervärmen räcker till att smälta osten också. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elja Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Jag använder det i matlagning. Tillfrukost gör jag varje morgon denna rätt: Jag steker 130g bacon i 50g cocosfett. Jag delar på 4 ägg, saltar (sparsamt) och pepprar vitan och gulorna var för sig. Jag tar upp baconet ur stekpannan och låter fettet vara kvar. Sen slår jag i vitorna och låter dem koagulera och tar sen upp även dem ur fettet. Efter det häller jag det heta fettet ur stekpannan i en skål och vispar ner gulorna så att de reder fettet. Sen rör jag ner baconet och vitorna i såsen, kryddar med krossad svartpeppar och slår upp i en djup tallrik och äter med sked. Gott! Jag kallar det Falsk Carbonara och jag står mig större delen av dagen på den portionen. Om man vill kan man också toppa med eller röra ner lite riven, smakrik ost. Då kan man dock behöva värma på rätten lite i micron och röra om för att få osten att smälta eftersom inte eftervärmen räcker till att smälta osten också. Smart sätt att binda fettet! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liniloto Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Apropå kokosgrädde, http://www.primalscienista.com/paleolitisk-chokladpudding-recept/. Själv använder jag inte sötningsmedel, men gör små kokosbollar av kyld, avrunnen kokosgrädde, kakao, vaniljpulver och kokos. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerker Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Smart sätt att binda fettet! Ja, det var så jag utvecklade den här rätten! Jag hade också svårt att få i mig cocosfettet. Jag dricker inte kaffe och i te tyckte jag inte alls det passade. Och blir det allt för mycket rinnande fett så får man inte i sig det. Men på det här viset så är äggulesåsen jättegod och jag äter mer än gärna upp den, slickar tallriken t.o.m. ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majabella Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Vi äter varsin kaffekopp fetyoghurt varje vardagsmorgon, jag försökte med kulkaffet men fixar inte smaken, därav denna yoghurt. Jag gör en kanna fetyogurt så här, det blir lite drygt en liter: 5 dl 10% yoghurt (ännu hellre den ryska som är ännu fetare. 300 g kokosolja 300 g frysta hallon ev. 1/2 tsk vaniljpulver (torkade frön alltså: ger lite sötma, har köpt det på Coop Forum 49kr för en kryddburk) Häll yoghurten i mixern, låt stå så den rumstempereras. Kokosoljan värms till rinnande konsistens, alltså drygt 25 grader, inte mer. Starta mixern och tillsätt kokosoljan, mixa väl så du inte får kokosklumpar i. Häll i vaniljpulvret o mixa kort. Sedan tar jag hallonpåsen och mosar hallonen lite lagom genom att klämma på påsen till önskad konsistens. Klipp upp påsen och häll ner i mixern, rör om med en slickepott och ös upp yoghurten i en kanna att förvara i kylen. Personligen gillar jag inte att mixa i hallonen eftersom kärnorna krossas till grus, men det kan man förstås göra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyx-LCHF Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Några ekologiska val är bl a Santa Marias, eller Kung Markattas kokosmjölk. Dock kommer båda i konservburkar som har ett innerhölje av Bisfenol A. Annars kan man ju göra egen: Ingr: 200 gram riven kokos, 6-7 dl vatten. Koka upp vatten och häll över kokosen i en mixerbägare. Låt svalna ilte, och mixa sedan till önskvärd konsistens. Voila, hemkörd kokosmjölk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.