Gaia Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Tja jag har ju vant mig av med det mesta i sockerväg och är mindre sugen på det över huvud taget. MEN om man ska festa till det lite åt det sötare hållet och kanske vill bjuda på ngt alternativt då undrar jag hur stevia fungerar. Höjer det blodsockret eller fungerar det som andra socker substitut? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Det höjer inte blodsockret (när jag har mätt iallafall) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaia Posted March 9, 2013 Author Share Posted March 9, 2013 Det betyder att även diabetiker kan använda detta utan fara? ps är det någon som har bra tips på hur man kan få sina recept granskade hur näringsinnehållet ser ut. Jag vill veta. Antalet gram av kolhydrater fett protein kalorier och fibrer. En seriös sajt att lita på... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Mustermann Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Japp för diabetiker Matkalkyl.se funkar bra om du vill se vad du får i dig på en dag. För enskilda livsmedel livsmedelsveket Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagnusH Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Japp för diabetiker Matkalkyl.se funkar bra om du vill se vad du får i dig på en dag. För enskilda livsmedel livsmedelsveket Livsmedelsverket anger kolhydratinnehaall till 13 g per 100 g valnöt. Fineli.fi anger 3,3 g digererbara kolhydrater per 100 g valnöt. Fineli.fi anger att 100 g valnöt avser den ätliga delen, alltsaa inte vägt med skal. Vad ska man tro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Stevia användes förr av vissa indianstammar som bot mot diabetes. Nackdelen är att stevia smakar väldigt beskt. Jag har däremot odlat själv och använt den färsk i smoties och glass det blev väldigt bra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Mustermann Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Livsmedelsverket anger kolhydratinnehaall till 13 g per 100 g valnöt. Fineli.fi anger 3,3 g digererbara kolhydrater per 100 g valnöt. Fineli.fi anger att 100 g valnöt avser den ätliga delen, alltsaa inte vägt med skal. Vad ska man tro? Fineli anger enbart digererbara kolhydrater, det gör inte slv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Camillawl Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Ursäkta om jag är korkad men vad betyder digererbara? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Mustermann Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Att kroppen kan ta upp dom, alltså att de ger energi Socker är tex digererbar och kostfiber är det inte 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Valin Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Jag tror på att Stevia är ett bra alternativ (att använda måttligt) om man behöver festa till det lite ibland. Däremot är det väldigt olika i smak från märke till märke. Vissa har en väldigt lakritskatig bismak, som är lite obehaglig. Annars ska Stevia Strö smaka bra har jag hört, då är det något liknande 2/3 delar Erytritol och 1/3 delar Stevia. Jag har använt Xylitol (björksocker) en del. Det smakar gott tycker jag. Studier på råttor har visat att detta kan höja blodsocker lite och ge lite insulinpåslag, men det är bara väldigt lite. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Camillawl Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Tack! Det känns ju som om det bara är digene va det nu var som är väsentligt då Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Labolina Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Jag har köpt Stevia i koncentrerad form, ett lätt vitt pulver, 300 ggr sötare än socker, och jag tycker också att det ger en besk bismak, men fick tipset om att blanda det med sukrin (erytritol). Sukrin är 100 % kolhydrat och lika sött som socker men ska enligt det jag läst innehålla 0 kcal och inte ge någon blodsockerhöjning, det är en sockeralkohol. Är dock inte diabetiker och äger inte en blodsockermätare så jag har ingen egen erfarenhet av hur det fungerar. Men när jag gjort nått som behöver lite sötma så har jag blandat de två och det blir faktiskt godare. Vet att andra tycker steviasmaken är ok men känner en bismak av sukrinet, och även de tycker det blir bättre om man blandar. Tydligen balanserar smakerna varandra på nått sätt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Valin Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Jag har köpt Stevia i koncentrerad form, ett lätt vitt pulver, 300 ggr sötare än socker, och jag tycker också att det ger en besk bismak, men fick tipset om att blanda det med sukrin (erytritol). Sukrin är 100 % kolhydrat och lika sött som socker men ska enligt det jag läst innehålla 0 kcal och inte ge någon blodsockerhöjning, det är en sockeralkohol. Är dock inte diabetiker och äger inte en blodsockermätare så jag har ingen egen erfarenhet av hur det fungerar. Men när jag gjort nått som behöver lite sötma så har jag blandat de två och det blir faktiskt godare. Vet att andra tycker steviasmaken är ok men känner en bismak av sukrinet, och även de tycker det blir bättre om man blandar. Tydligen balanserar smakerna varandra på nått sätt. Ja eller så kan man köpa Stevia Strö som är en blandning av de två. Sen är det många som inte vill äta Erytritol, pga att de tycker det är för konstgjort. Det är upp till var och en, men sötsmaken ska vara väldigt bra med den blandningen (har själv inte testat). Det har kommit en ny också "Just Like Sugar" från apelsinskal & Cikora. Det ska smaka väldigt bra och är naturligt. Dock finns det inte i Sverige än & är dyrt med. Dessutom är det nytt så det finns ingen direkt forskning på det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Labolina Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Ja eller så kan man köpa Stevia Strö som är en blandning av de två. Sen är det många som inte vill äta Erytritol, pga att de tycker det är för konstgjort. Det är upp till var och en, men sötsmaken ska vara väldigt bra med den blandningen (har själv inte testat). Det har kommit en ny också "Just Like Sugar" från apelsinskal & Cikora. Det ska smaka väldigt bra och är naturligt. Dock finns det inte i Sverige än & är dyrt med. Dessutom är det nytt så det finns ingen direkt forskning på det. Jo, i framtiden lär jag köpa den färdiga blandningen men min lilla burk med stevia lär räcka många år till...Har aldrig använt mer än ett kryddmått på en gång. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobinEH Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Ja eller så kan man köpa Stevia Strö som är en blandning av de två... Ica Stevia Strö innehåller ytters lite stevia varvid blandningen endast blir drygt 5.5% sötare än socker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Valin Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Ica Stevia Strö innehåller ytters lite stevia varvid blandningen endast blir drygt 5.5% sötare än socker. Det kan vara sant kanske. Men nu är det väl så att erytritol inte tas upp av kroppen? Så då borde det ju inte spela någon roll hur mycket man tar Men jag skulle hellre ta så lite sötning som möjligt, därför jag har beställt en koncentrerad Stevia (eller steviaglykosider ska man ju egentligen säga om man ska vara petig), sån som är 300ggr sötare, dvs inte utblandad med massa annat. Det känns bättre mentalt att ta lite tycker jag... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobinEH Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Det kan vara sant kanske. Men nu är det väl så att erytritol inte tas upp av kroppen? Så då borde det ju inte spela någon roll hur mycket man tar Men jag skulle hellre ta så lite sötning som möjligt, därför jag har beställt en koncentrerad Stevia (eller steviaglykosider ska man ju egentligen säga om man ska vara petig), sån som är 300ggr sötare, dvs inte utblandad med massa annat. Det känns bättre mentalt att ta lite tycker jag... Erytritol absorberas nästan fullständigt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Erytritol absorberas nästan fullständigt. Vet du om det betyder att det blir energi för kroppen av erytritol? Hur mycket? Undrar om det beror på vilken tarmflora man har, för absorbtionen är väl helt en funktion av fermentering i tjocktarmen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobinEH Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Vet du om det betyder att det blir energi för kroppen av erytritol? Hur mycket? Undrar om det beror på vilken tarmflora man har, för absorbtionen är väl helt en funktion av fermentering i tjocktarmen? Per gram erytritol så får kroppen ca 0.2kcal, 20kcal/100g. Erytritolen absorberas men utsöndras i princip oanvänd. Detta sker alltså i tunntarmen. Erytritol är inte lika benäget att orsaka diarrer som andra sockeralkoholer just för att det inte är så stora mängder som tar sig till tjocktarmen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Per gram erytritol så får kroppen ca 0.2kcal, 20kcal/100g. Erytritolen absorberas men utsöndras i princip oanvänd. Detta sker alltså i tunntarmen. Erytritol är inte lika benäget att orsaka diarrer som andra sockeralkoholer just för att det inte är så stora mängder som tar sig till tjocktarmen. Tack! Jag har använt en del erytritol den senaste veckan när jag haft kokoskräm med nötblandning till lunch och inte märkt några besvär heller... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Valin Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 När jag sa att Erytritol inte tas upp var det ett förenklande, menar den inte används av kroppen & åker ut genom urinen. Finns det några studier om långtidsanvändande av Erytritol? Lite nyfiken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.