Jump to content

Havregrynsgröt


Lemmy

Recommended Posts

Havregrynsgröt,proteindrink,multivitamin tillskott. Kan man äta detta 5ggr/dagen 7 dagar i veckan i flera månader,säg 6-12 månader utan att få några men? I bantningssyfte... eller vad bör med ingå,kalcium osv? Tack på förhand

  • Confused 4
  • Sad 2
Link to comment
Share on other sites

Hur menar du? Menar du att du skulle vilja äta havregrynsgröt + proteindrink + multivitaminpiller varje dag, 5 gånger per dag i flera månader? Det låter som en mycket torftig diet. Inte så inspirerande heller och inte så hälsosam. I mina ögon ser det ut som en rak väg till kronisk sjukdom. Du vet inte hur dessa högprocessade kemikalier kommer att reagera med varandra i din kropp i den sammansättningen. Många livsviktiga vitaminer är fettlösliga. De finns naturligt i djurfett. Var är dem? Ingenting av det du listar skulle djuret människa hitta i skogen. Svaret är antagligen, visst du skulle överleva. Hur det skulle bli med hälsan efter det här experimentet beror på dina anlag, nuvarande hälsotillstånd, nuvarande näringsbrister och vad du har tänkt äta när det här experimentet är över.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Oj, det var en konstig lista. Människan är en överlevare så du skulle säkert överleva länge på det men... Nu har @Katerina precis postat det jag var inne på, det kan inte anses hälsosamt. Läs innehållsförteckningarna på de produkter du väljer. Finns det nåt som kräver en doktorstitel i kemi eller liknande för att reda ut vad det är så vet du att det inte är bra.

Det finns mycket trevligare sätt att minska i vikt på. Välkommen till forumet, @Lemmy. Vi hjälper dig gärna med dessa trevligare alternativ.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Du kommer aldrig kunna upprätthålla optimala vitamin- och mineralvärden med multivitamin och havregrynsgröt. Kroppen tar inte upp. Delvis för att vissa vitaminer och mineraler konkurrerar ut varandra eller blockerar varandras biotillgänglighet, t.ex kalcium sabbar upptaget av diverse mineraler, A vitamin konkurrerar med D osv. Att ta allting samtidigt är himla dumt. Men också för att biotillgängligheten för många syntetiska vitaminer är extremt mycket lägre än ett naturligt som kommer in via maten. Mycket vanligt att folk med brister på t.ex järn måste få det via injektion, för att det inte fungerar att få upp nivåerna effektivt med tabletter. Sen finns vitaminer som i syntetiskt form går rätt ut i kroppen, så att säga. Så finns risk för både överdos och brist, om du bara käkar multivitamin. 

Du får heller inte i dig en bra och stor variation av probiotika, prebiotika och antioxidanter, om du bara käkar gröt och pulver. Det enda bra du får via kosten är lite resistent stärkelse och betaglukan via havren. 

I Afrika lever fattiga på t.ex ris och potatisblast dock, så rimligen kan människan äta uselt rätt längre, innan man börjar få allvarliga men som t.ex nervskador. Att bara käka havregrynsgröt och tillskott är knappast livsfarligt. Men spontant tror jag du skulle bli väldigt energilös och trött, mycket förkyld/nedsatt immunförsvar, svagare skelett och diverse brister, om du körde på detta under mycket lång tid. Du skulle nog gå ner en del i vikt dock, eftersom slemmig gröt är långt ifrån en kulinariskt smakupplevelse. Om man bara får äta äcklig tråkig mat så brukar man gå ner i vikt.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Svaret på din fråga @Lemmy är tyvärr nej, gör inte så. Om du gillar äta torftigt och samma sak ta istället ägg och bacon.

Jag är lite nyfiken på en sak. Är det någon som vet var denna övertygelse om att havregrynsgröten är så nyttig kommer ifrån? Något i paritet med då Brödinstitutet körde en kampanj för bröd och lyckades övertyga alla att man ska äta 6-8 brödskivor om dagen? Eller att den är nyttig i jämförelse med något ännu värre som till ex att äta barkbröd? Är det en historia som med betakaroten då britterna spred en skröna under andra världskriget om att man fick bättre mörkerseende av morötter? Då kunde de avleda uppmärksamheten från att de uppfann radar så att de hade bättre koll på de tyska bombflygplanen nattetid och kunde skjuta ner dem?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2019-10-07 at 10:56, Lemmy sade:

Havregrynsgröt,proteindrink,multivitamin tillskott. Kan man äta detta 5ggr/dagen 7 dagar i veckan i flera månader,säg 6-12 månader utan att få några men? I bantningssyfte... eller vad bör med ingå,kalcium osv? Tack på förhand

Handlar det om uteslutande viktnedgång med ensidigt födointag, så föreslår jag i såfall äggfasta.

 

Ägg helst ekologiska!  med majonnäs eller ägg med smält smör någon vecka eller veckor ger garanterad viktnedgång med 100% resultat.

 

Varför denna viktminskningsvinst tänker du?

 

Jo detta :

 

 

ÄGG = NÄRINGSBOMB ( jmfr med havre... som är klent... ur näringssynpunkt och ger brist som ensidigt intag)

 

Alla vitaminer  är representerat i ägg förutom C-vitamin protein, järn, A, B, D, E-vitaminer, lecitin, kalcium, selen, zink, lutein, zeaxantin, kapsantin och betakaroten. Ägg hög halt av B12. Ägg är alltså en multivitamin i väldigt elegant förpackning.

 

Den vackra äggulan innehåller t.ex D-vitamin,  ca 90 procent av RDI. Samt anioxidanter som håller nerver i styr. Hur mår man mentalt på havre som enda intag?

Nej tror inte det nej.

Biotillgängligheten på proteinet är mycket högt,  i ägg.

KOLHYDRATER CA 0,25 GRAM.  Så hur mycket glukos behöver produceras vid havrekost jmfrt med äggkost , en period?

 

Tänk till...  du är en människa med neurologiskt behov , inte en häst som står still i ett stall.. 

 

I övrigt är väl havre inte dåligt eller uruselt rakt över en kam inte det jag menar ..... men.  Low carb high fat, har sina poänger och havre är väl inte vad man tänker på i första hand, gällande iaf viktminskning. Som lyckas, på sikt.  Ägg är däremot.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...