Jump to content

Stärkelse


Svorskan

Recommended Posts

Hej Svorskan!

 

Alla behöver inte undvika all stärkelse. Men alla kan nog tjäna på att vara försiktig med den mest snabbsmälta, som vitt mjöl.

 

Vill man däremot gå ner i vikt utan hunger eller få maximalt bra blodsocker eller klara sig från ett sockerberoende etc.  - då kan man tjäna på att undvika nästan alla större mängder stärkelse.

Link to comment
Share on other sites

Hej Svorskan!

 

Alla behöver inte undvika all stärkelse. Men alla kan nog tjäna på att vara försiktig med den mest snabbsmälta, som vitt mjöl.

 

Vill man däremot gå ner i vikt utan hunger eller få maximalt bra blodsocker eller klara sig från ett sockerberoende etc.  - då kan man tjäna på att undvika nästan alla större mängder stärkelse.

Tack för svar. Själv får jag lätt matsmältningsbesvär och ibland svåra magsmärtor av stärkelse, så jag undviker det oavsett. Men flera har frågat mig om varför man (om man inte har dessa problemen) skall undvika just stärkelse. Och jag har inget bra svar. Så min fråga är om stärkelse innehåller kolhydrater eller om det är så att stärkelse påverkar blodsockret på samma sätt som kolhydrater.

Link to comment
Share on other sites

Men flera har frågat mig om varför man (om man inte har dessa problemen) skall undvika just stärkelse. Och jag har inget bra svar.

Bra fråga! Jag tänker på följande vis. Man kan äta en begränsad mängd mat per dag. Vissa har som inställning att detta matintag i så stor utsträckning som möjligt ska vara näringsrikt. Flera av våra väldigt näringstäta livsmedel har låga nivåer av stärkelse. Det tror jag är en av orsakerna till att välja bort stärkelserika produkter, de är sällan rika på näring utan mest utfyllnad i magen  :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Tack för svar. Själv får jag lätt matsmältningsbesvär och ibland svåra magsmärtor av stärkelse, så jag undviker det oavsett. Men flera har frågat mig om varför man (om man inte har dessa problemen) skall undvika just stärkelse. Och jag har inget bra svar. Så min fråga är om stärkelse innehåller kolhydrater eller om det är så att stärkelse påverkar blodsockret på samma sätt som kolhydrater.

 

Stärkelse innehåller inte kolhydrater, det är kolhydrater. Mer exakt, kedjor av glukos-molekyler. Stärkelse bör undvikas eftersom det har väldigt högt glykemiskt index (högre än vanligt socker (sukros)) och går i princip rakt ut i blodet och höjer blodsockret.

Link to comment
Share on other sites

Det tyder på att människan kan klarar stora mängder stärkelse (tex Asien innan sista amerikaniseringen - hög halt av ris). Men har man fått i sig socker och liknande i stora mängder har celler blivit insulinresistenta (och andra rubbningar) och då kan även stärkelse bli dåligt för kroppen. Hört det räcker med 3 veckor med större sockerintag och då kan man nästan räkna med minst 95% av Sveriges befolkning på att de är känsliga mot stärkelse.

Dock bör man nog för det mesta undvika vete även om man inte är känslig då det även har massa andra hälsovådliga egenskaper.

 

Källor: dr Lustig, Gary Taubes, och Peter Attia.

Link to comment
Share on other sites

Stärkelse innehåller inte kolhydrater, det är kolhydrater. Mer exakt, kedjor av glukos-molekyler. Stärkelse bör undvikas eftersom det har väldigt högt glykemiskt index (högre än vanligt socker (sukros)) och går i princip rakt ut i blodet och höjer blodsockret.

Hmm, det forklarer jo meget godt hvorfor man bliver så "høj" af kage og hvidt brød, nærmest afhængig..  :(

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...