lchfgott

Lecitin, bra eller dåligt?

Recommended Posts

Jag känner mig förvirrad om ämnet lecitin. I hälsokostbutiker säljs det i stora burkar med hänvisning som ett väldigt hälsosamt fett som hjärnan behöver. Det finns burkar med både sojalecitin och solroslecitin (Holistic).

 

I andra sammanhang har jag å andra sidan läst att lecitin ska undvikas!  Beror det på hur ämnet hanterats, GMO?

 

Vad ska jag tro?  Holistic känns som ett mycket trovärdig företag och de har ju lecitin även i sitt proteinpulver så jag gissar att det kanske trots allt är ganska bra då?

 

Någon som har kunskap i ämnet?

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag använder holistics protein pulver då de är de renaste jag hittat utan sötningsmedel och socker... och inte massa tillsatser men ja det är ju lecitin i och det jag hört så är det inte så bra... men som sagt. i den lilla dosen det är där i känner jag att det väger upp.. om man jämför med andra proteinpulver.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lecitin är ett emulgeringsämne, och du behöver det för att emulgera fetter i din kropp!

 

Såå.. ät dina ägg!!

 

Du tänker på Lecitin från Soyaoljetillverkning, där är det en avfallsprodukt som man sen kan använda som emulgerinsgmedel för olika växtfetter i maten!

 

Där är det onödigt och tyder mer på låg kvalitet.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack alla underbara för svar. Då förstår jag. Det finns både dålig och supernyttig lecitin alltså.

Mycket av det som ingår i riktig mat är supernyttigt!!

 

Och lecitinet i snabbmaten behöver inte på något vis vara dåligt.. utan orsaken till att det behövs för att göra skräpet ätbart!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mycket av det som ingår i riktig mat är supernyttigt!!

 

Och lecitinet i snabbmaten behöver inte på något vis vara dåligt.. utan orsaken till att det behövs för att göra skräpet ätbart!

Jaha okej! Ah jag tänkte på de lecitinet som är i protein pulver... använder holistics protein och är ju det där i.. men var de renaste jag kunde hitta utan sötningsmedel och socker :(

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Eller så äter du en j'**la massa ägg!

 

Antar att du tar pulver på grund av att du har dåligt med tid att laga riktig mat?

 

Grejen är att riktig mat slår alla pulver hela tiden.. inte minst på det mentala planet.. dvs man få koll och goda vanor som centrerar kring matlagning och näring!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Direkt efter träning lär det ändå finnas en vinst med proteinpulver. Holistics proteinpulver med lecitin använder jag också. På något vis känns Holistic seriöst -men jag kan ju ha fel. Dock använder jag proteinpulver endast direkt efter träning som en enkel lösning direkt på plats på gymmet.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

"

Lecitin
Lecitin är en viktig beståndsdel i hjärnan och totalt 30 % av hjärnans torrvikt består av just detta ämne. Lecitin förbättrar cirkulationen i kroppen, stärker kapillärväggarna och bildar ett ämne i hjärnan som har en positiv inverkan på minnesförmågan.Dessutom löser det upp fetter och sänker kolesterolhalten.

Höga halter av lecitin finns i jordnötter, solrosfrön, sojabönor, lever, fullkornsmjöl, äggula, vetegroddar , avokado, oliver och fisk."

http://qomut.com/?page_id=348

 

Hittade detta. Hur pass pålitliga fakta det är har jag dock ingen uppfattning om.

 

Det jag hört tidigare är att det finns i sojabönor och då är det nog bättre att äta bönorna än att äta utvunnet lecitin.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu