Marie Jensen Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 Omvandlas fett och protein till socker i magen som kolhydrater? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borje Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 Svar: Nej. Fett bryts ner till fettsyror och protein bryts ner till aminosyror i magen och tarmarna. Läs mer här: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/fett#what-is-fat https://www.dietdoctor.com/se/lchf/protein-och-lchf 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 Tilläggas kan att via den metod som kallas glukoneogenes kan en del av energin i fett samt aminosyror omvandlas till glukos, dvs blodsocker. Glyceroldelen, som håller samman de tre fettsyrorna i triglycerider, kan omvandlas till glukos. Får kroppen överskott på en eller flera aminosyror kan de också omvandlas till glukos. 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borje Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 Kjell har naturligtvis rätt. Kroppen kan ställa om till att låta levern tillverka glukos ("blodsocker") av fett och protein när det är brist på kolhydrater. En utförligare beskrivning av detta fenomen hittar vi här: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/behover-hjarnan-kolhydrater Det finns ingenting i människans metabolism (ämnesomsättning) som är enkelt. När vi kommer ner till den enskilda cellens ämnesomsättning blir det riktigt intressant 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Bengt Nilsson Posted October 10, 2019 Popular Post Share Posted October 10, 2019 Cellen är har avancerade funktioner. Här är bild som visar det: 2 4 1 2 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 6 timmar sedan, Marie Jensen sade: Omvandlas fett och protein till socker i magen som kolhydrater? Det korta svaret är nej.. inte i magen eller tarmarna! Kolhydrater är olika former av socker, antingen monosackarider, disackarider eller polysackarider. https://sv.wikipedia.org/wiki/Sockerart Iallafall, vi spjälkar och tar upp de flesta mono- och di-sackarider, det är lite si och så med polysackarider/fibrer/resistent stärkelse.. hur som helst så omvandlas de som regel i tjocktarmen till SFA (short chain fatty acids) och ansenliga mängder gas! Oså till det längre svaret; Det finns en massa biokemisk kunskap och studier som antyder att vi som art, behöver cirka 50 gram glukos per dag, i genomsnitt.. främst för några delar i hjärnan, några till i njuren men framförallt för alla dina röda blodkroppar som endast kan använda glukos för energi! Såå.. vi har backupmekanismer, utifall vi fick brist på glukos, när vi levde i Afrika och varken fick tag i frukt eller Cocacola under vår evolution! Så vi börjar med fett = Triglycerider= Triacylglycerol. dvs tre fettmolekyler kopplade till en glycerolmolekyl! Glycerolet utgör cirka 10% av energiinehållet i fett, det omvandlas till glukos i levern, via glukoneogenes! Inte nog med det.. utifall att det varken fanns frukt, rötter eller Cocacola att äta på den Afrikanska stäppen så fick det duga med glukoida aminosyror! Dvs dessa kan oxå omvandlas till glukos i levern om så krävs.. för att täcka behovet av glukos! Iallafall.. inte ens Livsmedelsverket anser att kolhydrater är essentiellt, dvs det är lite av en anomali när de rekommenderar att vi bör äta cirka 50-60 E% kolhydrater, 6-8 skivor bröd per dag.. men det innebär oxå att man skall hålla ner kalorierna, motionera. litta andra sådana grejer! Det är mest politiskt, vi borde kunna försörja en befolkning på billiga livsmedel, då ställs sällan krav på ökad levnadsstandard, högre löner/lägre skatt osv! 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.