Jump to content

Fett och protein


Marie Jensen

Recommended Posts

Tilläggas kan att via den metod som kallas glukoneogenes kan en del av energin i fett samt aminosyror omvandlas till glukos, dvs blodsocker.

Glyceroldelen, som håller samman de tre fettsyrorna i triglycerider, kan omvandlas till glukos.

Får kroppen överskott på en eller flera aminosyror kan de också omvandlas till glukos.

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Kjell har naturligtvis rätt. Kroppen kan ställa om till att låta levern tillverka glukos ("blodsocker") av fett och protein när det är brist på kolhydrater.

En utförligare beskrivning av detta fenomen hittar vi här:

https://www.dietdoctor.com/se/lchf/behover-hjarnan-kolhydrater

Det finns ingenting i människans metabolism (ämnesomsättning) som är enkelt.

När vi kommer ner till den enskilda cellens ämnesomsättning blir det riktigt intressant😉

 

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

6 timmar sedan, Marie Jensen sade:

Omvandlas fett och protein till socker i magen som kolhydrater? 

Det korta svaret är nej.. inte i magen eller tarmarna!

Kolhydrater är olika former av socker, antingen monosackarider, disackarider eller polysackarider.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sockerart

Iallafall, vi spjälkar och tar upp de flesta mono- och di-sackarider, det är lite si och så med polysackarider/fibrer/resistent stärkelse.. hur som helst så omvandlas de som regel i tjocktarmen till SFA  (short chain fatty acids) och ansenliga mängder gas!

Oså till det längre svaret;

Det finns en massa biokemisk kunskap och studier som antyder att vi som art, behöver cirka 50 gram glukos per dag, i genomsnitt.. främst för några delar i hjärnan, några till i njuren men framförallt för alla dina röda blodkroppar som endast kan använda glukos för energi!

Såå.. vi har backupmekanismer, utifall vi fick brist på glukos, när vi levde i Afrika och varken fick tag i frukt eller Cocacola under vår evolution!

Så vi börjar med fett = Triglycerider= Triacylglycerol. dvs tre fettmolekyler kopplade till en glycerolmolekyl!

Glycerolet utgör cirka 10% av energiinehållet i fett, det omvandlas till glukos i levern, via glukoneogenes!

Inte nog med det.. utifall att det varken fanns frukt, rötter eller Cocacola att äta på den Afrikanska stäppen så fick det duga med glukoida aminosyror!

Dvs dessa kan oxå omvandlas till glukos i levern om så krävs.. för att täcka behovet av glukos!

Iallafall.. inte ens Livsmedelsverket anser att kolhydrater är essentiellt, dvs det är lite av en anomali när de rekommenderar att vi bör äta cirka 50-60 E% kolhydrater, 6-8 skivor bröd per dag.. men det innebär oxå att man skall hålla ner kalorierna, motionera. litta andra sådana grejer!

Det är mest politiskt, vi borde kunna försörja en befolkning på billiga livsmedel, då ställs sällan krav på ökad levnadsstandard, högre löner/lägre skatt osv!

 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...