Jump to content

Keto eller lchf?


Kristina f
 Share

Recommended Posts

Hej, LCHF är en ketogen kost. När du tar bort socker, mjöl, gryn, potatis, ris etc, så ersätter du det med grönsaker som spenat, broccoli, kål osv. Samtidigt ökar du på det naturliga fettet. Proteinet ska inte ökas. Low carb high fat. Du äter naturlig mat som lagas av råvaror, från grunden. Beroende på hur strikt du är med kolhydrater, så bildar din kropp ketoner som bränsle. Att komma till ett läge där man är i ketos, dvs att kroppen utan problem kan tillverka och använda ketoner, är lite pilligt och kräver både kunskap och uthållighet. Det tar lite tid att komma dit. Min rekommendation är att du läser t ex Martina Johansson blogg, som finns länkad här på kostdoktorn. Det finns också många bra trådar på forumet med mycket information.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

En ketogen kost ät en kost som gör att din kropp använder fett - ketoner - som bränsle. Dvs du måste äta så lite kolhydrater och mycket fett (eller har mycket fett att ta av) att kroppen går över till fett istället. Det brukar ta några månader för att vänja kroppen vid ketos så man får vara envis ett tag och ha tålamod. Äter du mer kolhydrater (potatis, pasta, ris, bröd, bönor, linser, rotfrukter) so spjälkar kroppen dem till glukos och använder glukos som bränslet. Det är inte ovanligt att man är en hybrid - man blandar bränslet och har en mix av glukos o ketoner - man är ibland i ketos och ibland inte. Man kan säga att keto är en strikt LCHF. Så både keto och LCHF är lågkolhydratkost med högfettinnehåll det är proportionerna av fett och kolhydrater som varierar.

Om man vill äta så för viktnedgång eller för att läka ut en del kroniska sjukdomstillstånd så är målet med keto/LCHF faktiskt desamma - att få kroppen att gå över till fettdrift, sänka den fettbindande hormonet insulin (som ökar när du äter kolhydrater) och börja använda underhudsfett. Ordet ketogen kost beskriver bara mer tydligt vilken process man är ute efter.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

18 timmar sedan, Kristina f sade:

Hej! Jag undrar om man kan köra keto och lchf samtidigt? 

Det korta svaret.. ja det kan man!

Det längre svaret är lite krongligare!

Iallafall så överenstämmer LCHF med ketogen diet.

Så vad är då skillnaden, jo LCHF är främst en makronutrientfördelning medans ketogen diet är en medicinsk definition.

Oså skall man ha klart för sig att man ofta benämner LCHF på engelska siter för ketogen diet!

Och hur ser då läkarvetenskapen på detta, jo om man äter under 100 gram kolisar per dag, (cirka under 20 E% kolisar per dag, på LCHF-termer) så hampar det sig som så att det kan bildas ketoner i blodet/urinen/utandningsluften!

Dvs LCHF är en diet som syftar till att vara ketogen.. är den inte ens i närheten av att vara ketogen.. ja då är det inte längre LCHF!

Nu så hoppar vi lite till varför ketonkroppar bildas.. förutom typ 1 diabetes!

Dvs kostmässigt så innebär det främst att man tillför ett underskott av kolhydrater, varvid kroppen blir tvungen att använda fett som främsta energi, (hualigen) och vissa utav dessa fettsyror omvandlas då till ketoner.. som ersätter en hel del glukos!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 2019-10-10 at 23:32, Kristina f sade:

Hej! Jag undrar om man kan köra keto och lchf samtidigt? 

Ett inlägg än så länge.. du fick svar på din fråga, vilken var felställd, dvs LCHF är ketogenaktig i sin grund!

Så först så vill jag/många andra på den här siten ha reda på vilka eventuella problem du vill åtgärda med LCHF/ketogen-diet.. märk väl att det är skillnad mellan ketogen diet och att verkligen vbefinna sig i ketos!

Iallafall om vi talar viktminskning, då är fucking LCHF/keto fungerande,, iallafall om man förstår resten!

Annars.. dvs om man förstår nada, då är det kraftig kalorirestriktoin som gäller.. oavsett macronuttreneter, man kommer iallafall oavsett om man vill eller ej hamna i någon form av ketogent tillstånd!

Men WTF, det finns risker med att gå ner i vikt.. man kan hamna i ketos, man kan oavsiktligt äta färre måltider per dag/färre kalorier.. det värsta utav allt.. man kan även avstå måltider  fasten de är gratis!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...