Tureborgaren

Ny kost prövas för barn med reumatism

Recommended Posts

Kosten ÄR viktig för hälsan. Inslag från Dagens Eko, P1:

 

Ny kost prövas för barn med reumatism

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7319418

En ny behandling prövas nu för barn med reumatism. Det handlar om ett särskilt kostprogram, som forskarna hoppas kan ge mindre inflammation och kanske minska behovet av mediciner.

– Barn med barnreumatism har det ofta ganska besvärligt. Det handlar om svullna leder, smärta och trötthet inte minst, och medicinsk behandling - cortisonsprutor i leder, säger barnreumatolog Lillemor Berntsson som leder studien vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det är ju en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn och den medför ett stort lidande.

Och nu prövar man i Uppsala en ny typ av behandling som visat viss effekt vid inflammatorisk tarmsjukdom, men inte löser hela problemet. Den handlar om att strikt hålla sig till en diet som utvecklats i USA, och som man hoppas kan minska inflammationen och behovet av mediciner.

– Det är en väldigt naturlig kost. Man lagar maten från grunden, man kommer bort från alla tillsatser, konsistensgivare bland annat. Ingen halvfärdig eller färdig mat. Man äter rent kött, fisk, ägg, skaldjur. Man kan äta viss yoghurt och lagrad ost. Vanligt socker är i stort sett borttaget. Man försöker få in mycket frukt och grönsaker, berättar Lillemor Berntsson

Stina Hannerlands dotter Elsa, 15 år, är en av dem som har prövat det nya kostprogrammet. Det blev en stor omställning hemma i köket när all mat skulle lagas från grunden. Elsas leder var stela och hon hade ständiga ögoninflammationer, kopplade till sjukdomen. Men efter en tid med strikt diet, så blev det skillnad.

– Efter cirka en månad med den nya kosten var vi på återbesök på ögonmottagningen och då var hennes inflammation i ögonen nästan helt borta och hennes morgonstelhet som hon alltid kände tidigare försvann efter bara två-tre veckor. Så att vi har ju fått fantastiska resultat, berättar Stina Hannerland.

– Vi var och kollade hennes ögon för bara en månad sedan och då var inflammationen helt borta, och det har aldrig hänt under alla tolv år hon har varit sjuk.

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är ju väldigt kryptiskt uttryckt i artikeln, men ..

Och slutklämmen blir som vanligt rena komiken. De varnar för att själv experimentera med riktig mat. Hur är de funtade?? Stackars överläkare som är så rädd för mat. 

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7319418

En ny behandling prövas nu i Uppsala där barn och unga med reumatism får en särskild diet för att se om det kan ge mindre inflammation i lederna.

En ny behandling prövas nu för barn med reumatism. Det handlar om ett särskilt kostprogram, som forskarna hoppas kan ge mindre inflammation och kanske minska behovet av mediciner.

– Barn med barnreumatism har det ofta ganska besvärligt. Det handlar om svullna leder, smärta och trötthet inte minst, och medicinsk behandling - cortisonsprutor i leder, säger barnreumatolog Lillemor Berntsson som leder studien vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det är ju en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn och den medför ett stort lidande.

Och nu prövar man i Uppsala en ny typ av behandling som visat viss effekt vid inflammatorisk tarmsjukdom, men inte löser hela problemet. Den handlar om att strikt hålla sig till en diet som utvecklats i USA, och som man hoppas kan minska inflammationen och behovet av mediciner.

– Det är en väldigt naturlig kost. Man lagar maten från grunden, man kommer bort från alla tillsatser, konsistensgivare bland annat. Ingen halvfärdig eller färdig mat. Man äter rent kött, fisk, ägg, skaldjur. Man kan äta viss yoghurt och lagrad ost. Vanligt socker är i stort sett borttaget. Man försöker få in mycket frukt och grönsaker, berättar Lillemor Berntsson

Stina Hannerlands dotter Elsa, 15 år, är en av dem som har prövat det nya kostprogrammet. Det blev en stor omställning hemma i köket när all mat skulle lagas från grunden. Elsas leder var stela och hon hade ständiga ögoninflammationer, kopplade till sjukdomen. Men efter en tid med strikt diet, så blev det skillnad.

– Efter cirka en månad med den nya kosten var vi på återbesök på ögonmottagningen och då var hennes inflammation i ögonen nästan helt borta och hennes morgonstelhet som hon alltid kände tidigare försvann efter bara två-tre veckor. Så att vi har ju fått fantastiska resultat, berättar Stina Hannerland.

– Vi var och kollade hennes ögon för bara en månad sedan och då var inflammationen helt borta, och det har aldrig hänt under alla tolv år hon har varit sjuk.

Överläkare Lillemor Berntsson säger att mycket tyder på att det noggrant utvecklade kostprogrammet kan bli ett komplement till traditionell behandling. Än är det för tidigt att säga vad de vetenskapliga resultaten kommer att visa, och om alla patienter kan ha nytta av behandlingen, men om ett par år, är studien är färdig. Och i väntan på det avråder hon från att man själv lägger om sina barns matvanor, utan kontakt med vården.

– Jag är orolig för att många provar själva. Jag tycker man ska vara försiktigt att experimentera själv. Man kan naturligtvis följa vanliga kostråd och försöka laga maten från grunden och försöka få in så mycket frukt och grönsaker som möjligt. Men inte experimentera för långt, avslutar Lillemor Berntsson.

Anna Larsson

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

🙂 Moderatorn får väl slå ihop våra trådar. Du var uppenbarligen snabbast. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man kan väl snarare fråga sig om det finns några vetenskapliga belägg för att någon mår bra av att få i sig tillsatser, konsistensgivare, hel- och halvfabrikat, socker, fröoljor m.m? Riktig mat, lagad från grunden, som kött, fisk, ägg, skaldjur, ost, yoghurt, grönsaker m.m är det som återstår när man plockar bort ovanstående. Experimentera med kosten kan man väl göra under förutsättning att man inte utsätter kroppen för energi- eller näringsbrist?

  • Gilla 6
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2019-10-13 at 10:05, Erik 2 sade:

🙂 Moderatorn får väl slå ihop våra trådar. Du var uppenbarligen snabbast. 

Fixat. Lyckades visst byta namn på tråden också, oavsiktligt... 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Detta diskuteras också i humortråden. 😉

 

  • Gilla 1
  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2019-10-12 at 17:58, Tureborgaren sade:

Det är en väldigt naturlig kost. Man lagar maten från grunden, man kommer bort från alla tillsatser, konsistensgivare bland annat. Ingen halvfärdig eller färdig mat. Man äter rent kött, fisk, ägg, skaldjur. Man kan äta viss yoghurt och lagrad ost. Vanligt socker är i stort sett borttaget. Man försöker få in mycket frukt och grönsaker, berättar Lillemor Berntsson

Någon studie hade aldrig behövts - det hade räckt med att tillfråga kostdoktorn.

Mycket frukt... ja, ja... knappast ett tecken på att resultatet av forskningen under senare decennier uppmärksammats - man måste utgå från det man rekommenderat under lång tid (problemen med fruktos är tydligen okänt och att viktiga nutrienter i frukt kraftigt reducerats genom de utsugna jordarna).

Den föreslagna, medicinskt föredömliga antiinflammatoriska dieten,   överensstämmer i stort sett med LCHF - inte så dåligt för att ha "utvecklats" i Ancel Keys fettskrämda land. Frågan är: Kan man tänka sig denna antiinflammatoriska kost:

  • rent kött
  • fisk
  • ägg
  • skaldjur
  • yoghurt
  • lagrad ost  
  • etc.

vara till fördel även för friska människor som före ålderns höst vill förebygga framtida metabolt syndrom? 1723707157_ScreenHunter_n2095Mar_1817.thumb.jpg.5ebae4ee4c9905d5f0f72461945a08d9.jpg

  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Ytterligare bör poängteras: Om en läkare (specialist på barnmedicin) , som i detta fall, sammanfattar riskerna med användning av en "ny diet" till stor del överensstämmande med LCHF, med:

"Jag är orolig för att många provar själva. Jag tycker man ska vara försiktigt att experimentera själv. Man kan naturligtvis följa vanliga kostråd och försöka laga maten från grunden och försöka få in så mycket frukt och grönsaker som möjligt. Men inte experimentera för långt"

blir svårt att tolka på annat sätt än att vederbörande ser sig tvungen att varna för den redan etablerade LCHF-kosten, som så radikalt avviker från den fortfarande konventionella kosttallriken. Att efter den egna medicinska rekommendationen av en "specialdiet", som så nära överensstämmer med  LCHF, parentetiskt nämna en annan utväg (utgå från "vanliga kostråd"), som diametralt avviker från den medicinskt rekommenderade, visar hur okunnigheten runt kostfrågan via andra kollegor inom sjukvården, typ Mai-Lis Hellenius ("minst ett halvt kilo frukt och grönsaker" dagligen) bitit sig fast. Den senares och övriga kollegors inställning nämns inte trots att deras fettskräck med kraft står i motsatsställning till den medicinskt rekommenderade kosten för barn med reumatism.

Det förefaller alltså, som om en medicinsk rekommendation av en icke inflammatoriskt verkande diet, som totalt avviker från den konventionella sockerkosten, kan rekommenderas för sjuka barn, medan den tydligen är olämplig för den som är frisk (barn eller vuxen). Bakgrunden, som medicinskt sett framhålls vara viktig (den icke-inflammatoriska verkan) tillmäts alltså den animaliska kosten till skillnad från den växtbaserade. Den senare framhålls ändå envist av alla veganinspirerade dietister och kostrådgivare som lämplig att rekommendera, trots kända inflammatoriskt verkande oljor (omega 6) och sockrets negativa verkan etc. i sådan kost. Vari ligger logiken? Religion, synd om djuren, utsläppen av koldioxid, klimatalarmismen eller... - när kommer vad som är bäst för människans hälsa in i bilden?

P.S.

En rådgivare som får betalt för sina råd (via lön, faktura etc.) t.ex. i bank/fondfrågor,/aktier, i byggsammanhang och liknande får utstå hård kritik, ibland med åtal till följd om lämnade råd är felaktiga.

När det gäller läkare, diabetessjuksköterskor, dietister och andra som rimligen ofta, medvetet ger råd om kost som är till nackdel och inte sällan farlig för den mänskliga kroppen, finns ingen laglig väg att ingripa. Det innebär att man medvetet och ostraffat tillåts ge råd, som ökar risken för diabetes 2, fetma, cancer, högt blodtryck,  Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom och rader av övriga problem som följer på det metabola syndromet med en förtida död som följd. 

Ren dumhet leder visserligen sällan till åtal men borde, när det gäller människans väl, ge allvarliga påföljder, när uppenbara vetenskapliga bevis finns för att rådgivningen leder fel. Särskilt sedan forskning av hög kvalitet sedan ett par decennier tillbaka ligger bakom. Någon ursäkt i form av okunnighet kan inte accepteras. Som på alla andra områden måste krav kunna ställas på varje rådgivargrupp om att uppdatera sig inom det egna verksamhetsområdet - inte smita undan med ursäkter typ att yrkesgruppen är överens om att fortsätta med tidigare felaktiga rådgivning.314388970_ScreenHunter_2036Mar_0600.jpg.686c7c37a0979bdb4296e29cddffcbd9.jpg

Redigerad av Nils Engström
Får man ge uppenbart felaktiga kostråd?
  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.