Mullbärsfikonträdet

Kväveoxid och hjärt-kärl-sjukdom

Recommended Posts

Hej alla!

Mitt första inlägg här. :)

Jag läser här och var på nätet att kväveoxid (som man kan boosta genom att äta tex grönsaker rika på kväve och antioxidanter) är bra mot hjärt-kärlsjukdom. Vad jag kunnat luska ut så beror det på att kväveoxid vidgar blodkärlen och det är ju positivt. Det brukar dessutom påstås att det motverkar, kanske till och med reverserar åderförfettning men det lyckas jag inte greppa. Hur då? Ökar det bildandet av HDL? Hur då isf? Motverkar det kanske inflammation?

Har någon på detta eminenta forum bättre koll än jag lyckats skaffa mig hittils?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Åderförfettning vet jag inte vad det är för problem med 🙂

Det du beskriver kan vara ett särskilt stort problem för de som har en genvariant som kallas NOS3. De bör försöka höja sina arginin nivåer genom tex betpulver och betjuice och citrullin. Folat för att sänka homocystein om du ligger över 7. C-vitamin och glutation. 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
9 timmar sedan, Johan Holm sade:

Hej alla!

Mitt första inlägg här. :)

Jag läser här och var på nätet att kväveoxid (som man kan boosta genom att äta tex grönsaker rika på kväve och antioxidanter) är bra mot hjärt-kärlsjukdom. Vad jag kunnat luska ut så beror det på att kväveoxid vidgar blodkärlen och det är ju positivt. Det brukar dessutom påstås att det motverkar, kanske till och med reverserar åderförfettning men det lyckas jag inte greppa. Hur då? Ökar det bildandet av HDL? Hur då isf? Motverkar det kanske inflammation?

Har någon på detta eminenta forum bättre koll än jag lyckats skaffa mig hittils?

Jaaa.. ät mer nitratrik föda som omvandlas till nitrit i magen, som sen ger mer kväveoxid i kärlen som ökar vasodilationen!

Oandrasidan så skall du undvika charkuterier som innehåller extra nitrit.

Blev du klokare på det svaret.. inte jag heller!

Dvs grönisarna innehåller nitrat som i magsyran omvandlas till nitrit.. samma som de stoppar in massa i fulcharkuterier!

Jag tror inte på att grönsaker med nitrat som i magen omvandlas till nitrit som omvandlas till kväveoxid i blodet kommer att reversera hjät-kärlsjukdom.. likaså inte heller således att det är bra att leva på förmycket fulchakuterier!

Dvs nitritsalt är en hundraårig konservationsmetod.. det är knappast det som är problemet.. utan snarare, den ökade användningen av nitrit  vår mat, för att den skall kunna ligga längre på affärshyllan innan den behöver slängas.

Såå.. ät mest färsk mat även grönsaker med nitria.. välj  med omsorg charkuterier med Nitrit!

  • Gilla 1
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Kanske behöver du bara andas genom näsan. Tejpa munnen under natten. Detta finns att läsa på medvetenandning.com.
inte direkt det du frågade om men gott nog....

Näsandning ökar vår sexuella förmåga

Det finns en nära koppling mellan näsan och vår sexuella förmåga. Kvävemonoxid, NO, är ett ämne som produceras i stora mängder i bihålorna i näsan. Vid inandning genom näsan följer NO med inandningsluften ner i lungorna. NO vidgar luftvägarna och blodkärlen i lungorna vilket ger en effektivare andning och ökad syresättning.

1998 gick Nobelpriset i medicin till tre amerikanska forskare som visade hur NO fungerar i kroppen och dess kärlvidgande effekt. Potensmedlet Viagra kunde utvecklas tack vare deras forskning.

Viagra togs från början fram för att motverka kärlförträngningar. Vid kärlförträngningar får man medicinen Nitroglycerin, som ökar produktionen av NO som i sin tur gör så att blodkärlen vidgas. Viagra var tänkt som en konkurrent till Nitroglycerin, men då en bieffekt var att mannen fick erektion började det istället marknadsföras som ett potensmedel.

 

  • Gilla 3
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om det är någon som hittar en studie kring kväveoxid (NO) och hjärtsjukdom får ni gärna dela. NO vidgar blodkärlen men den enda studie på NO (kosttillskott i form av arginine) och hjärtsjukdom jag sett visade på ökad hjärtsjukdom. Något som inte alla verkar känna till är att NO är en fri radikal så det kan slå åt båda hållen. 

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan, mejdej sade:

Näsandning ökar vår sexuella förmåga

Det finns en nära koppling mellan näsan och vår sexuella förmåga. Kvävemonoxid, NO, är ett ämne som produceras i stora mängder i bihålorna i näsan. Vid inandning genom näsan följer NO med inandningsluften ner i lungorna. NO vidgar luftvägarna och blodkärlen i lungorna vilket ger en effektivare andning och ökad syresättning.

1998 gick Nobelpriset i medicin till tre amerikanska forskare som visade hur NO fungerar i kroppen och dess kärlvidgande effekt. Potensmedlet Viagra kunde utvecklas tack vare deras forskning.

 

Ojdå! Jag har använt sovtejp i drygt 18 månader. Sover gott numera men inte märkt nån Viagra-effekt.... fast jag är ju inte karl, förstås. 😊

  • Gilla 1
  • Haha 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för alla bra svar! Jag har lärt mig mycket det senaste dygnet! :)

Enligt artikeln som @jan öberg länkade så behöver man skilja på det faktum att blodkärlens muskulatur i sig blir stelare med åldern, vilket man kan motverka med NO och det faktum att plack över tid byggs upp i blodkärlen, vilket (underförstått) tydligen inte kan varken motverkas eller reverseras med NO.

Artikeln som @Kattuggla länkade menar i punkt två att rödbeta, som är en bra källa till NO, även innehåller alkaloider och folsyra vilka sänker nivån av homocystein. Hög homocysteinnivå är enligt en forskningsrapport som artikeln länkar till associerat med ökad risk för hjärt-kärl-sjukdom.@Erik 2 säger ungefär samma sak i sitt inlägg.

Länkarna från ArneAnka har jag inte hunnit titta på än men det lär bli lika intressant! Återkommer med ytterligare sammanfattning.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Johan Holm sade:

vilket man kan motverka med NO och det faktum att plack över tid byggs upp i blodkärlen, vilket (underförstått) tydligen inte kan varken motverkas eller reverseras med NO.

Om jag har uppfattat det korrekt så har den gängse bilden bland läkarkåren varit att åderförkalkningen inte går att påverka i efterhand. En del verkar ha svängt i frågan på senare tid och en del hävdar att bland annat kväveoxid är ett sätt att minska åderförkalkningen. En annan grej är fiskolja. Även om så inte är fallet så finns det rätt mycket saker som är bra för hjärthälsan och minskar risken för förtida hjärtdöd.  

Citat

Many experimental studies and some clinical trials have documented the benefits of fish oil supplementation in decreasing the incidence and progression of atherosclerosis, myocardial infarction, heart failure, arrhythmias, and stroke.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30469489

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Anågende det som @Zepp skriver i sin kommentar:

Vad kommer det sig att läkarna rekommenderar oss att undvika nitriter i charkuterier medans de rekommenderar grönsaker som nitrater vilka i sin tur omvandlas till nitriter i tarmen. Vad är skillnaden på grönsakerna och charkuterierna?

 

  • Gilla 2
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, Johan Holm sade:

Anågende det som @Zepp skriver i sin kommentar:

Vad kommer det sig att läkarna rekommenderar oss att undvika nitriter i charkuterier medans de rekommenderar grönsaker som nitrater vilka i sin tur omvandlas till nitriter i tarmen. Vad är skillnaden på grönsakerna och charkuterierna?

 

Det kommer från påståendet att processat kött ökar risken för cancer och hypotesen att natriumnitrat kan vara orsaken. Det är inte visat att så är fallet så vitt jag vet. Processat kött är ju behandlat på andra sätt som skulle kunna vara förklaringen. Men som vanligt när det gäller tillsatser som människan gör till matvaror så innebär det inte att det är säkert, t.ex. är e-vitamin från naturliga källor bra, men i tillskottsform kan det vara skadligt. Det kanske är kombinationen av nitrat och kött som är olycklig? Livsmedelsverket har bra information på sin hemsida.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/nitrat-nitrit-och-nitrosaminer/ 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
8 timmar sedan, Johan Holm sade:

Anågende det som @Zepp skriver i sin kommentar:

Vad kommer det sig att läkarna rekommenderar oss att undvika nitriter i charkuterier medans de rekommenderar grönsaker som nitrater vilka i sin tur omvandlas till nitriter i tarmen. Vad är skillnaden på grönsakerna och charkuterierna?

 

Riktigt bra fråga, Arne A har redan gett dig svar!

Jag kan utveckla det lite till.. tada, man ser skillnad på folk och folk.. beroende på vad man äter!

De som förlitar sig på stora delar fulcharkuterier med extra nitrit får mer problem än de som har råd att leva samma mat men färsk.. dessutom tenderar de att äta mer grönisar!

Iallafall de som till stora delar lever utav fulcharkuterier.. tenderar även att leva utav högt processade kolhydrater.. sammantaget, de lever av junkfood!

Oså då vad är skillnaden förutom ekonomi, jo de som lever utav junkfood.. lever av högrprosessad mat.. med exta schelftime.. dvs det saknar det mesta utav andra näringsämnen som man behöver!

Man skall förstå att det är tillverkarna, grossisterna, affärerna som tjänar mest på mat som kan ligga länge på hyllorna innan den behöver slängas.

Konsumenten har däremot ett större behöv av färsk mat med all näring.. vilket kräver en mental omställning.. dvs det krävs planering.

Iallafall.. finns lixom inte en chans att mer nitrit/nitrat kan reversera plack/atheroskleros, det är två olika problem!

Oså läkarna, de rekommenderar väl i princip inte vilken mat man skall äta, de är välutbildade på medicin.. men inte på kost!

Utan det är dietister och SLV, som förespråkar en massa kolisar/grönsaker/undvika salt/väldans lite kött och max 30E% fett!

Det har de lärt sig när olika politiker förhandlat fram olika kostråd, typ WHO, en viktig sak här är kompromisser av olika länders förmåga att försörja sin befolkning med tillräckligt många kalorier!

WTF.. vi lever i ett av världens rikaste länder, de flesta utav oss äter på tok för många kalorier, de flesta utav oss har egentligen råd att köpa riktig mat, vi tenderar att förbruka färre kalorier!

Iallafall.. Nitrit/Nitrat är knappast något större problem om man bara äter riktig mat.. Atheroskleros har en annan anames, dels kost, dels gener, dels livstil!

Såå vad gör vi nu.. Arne A har rätt.. olika vitaminer/mineraler/andra livsnödvändiga/essentiella.. ibland spårämnen eller olika andra ämnen som behövs för en frisk kropp.. bör helst ingå i en väl avvägd kost!

Dvs att äta junkfood och få resten via tillskott är lixom sista halmstrået!

Inte nog med det.. iomed LCHF.. får man bara i sig kalorierna/mineralerna/vitaminerna/spårämnen/annat som kan vara viktigt.. så har man antagligen inte samma behov av extra vasodilation?

  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 10/29/2019 at 12:41 PM, The Biochemist said:

Om det är någon som hittar en studie kring kväveoxid (NO) och hjärtsjukdom får ni gärna dela. NO vidgar blodkärlen men den enda studie på NO (kosttillskott i form av arginine) och hjärtsjukdom jag sett visade på ökad hjärtsjukdom. Något som inte alla verkar känna till är att NO är en fri radikal så det kan slå åt båda hållen. 

Så här står det i en rapport från StrateGene (Ben Lynchs bolag):

"The biopterin pathway

The NOS3/eNOS (Nitric oxide synthase 3, endothelial) gene product, eNOS, regulates production of nitric oxide (NO) in endothelial blood vessel cells. The gasotransmitter NO, produced by eNOS, inhibits platelet aggregation, results in relaxation and inhibition of cell proliferation of endothelial smooth muscle, stimulates angiogenesis, acts as an anti-inflammatory, and prevents oxidative damage. "

Därav kan man dra slutsatsen att om NOS3 inte fungerar optimalt pga genetiken, brist på kofaktorer eller annat så blir resultatet motsatsen av dessa istället och det låter inte bra:  inhibits platelet aggregation, results in relaxation and inhibition of cell proliferation of endothelial smooth muscle, stimulates angiogenesis, acts as an anti-inflammatory, and prevents oxidative damage

I boken Dirty Genes har Ben Lynch ett antal referenser till kapitlet om NOS3. Men det är inte så lätt att kopiera in från en bok. 

Kommer du vidare med de här?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/12871317/?i=6&from=/11325866/related

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/11325866/

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.