HelgeK

En veteran i kostdebatten.

Recommended Posts

 

Charlotte-erlanson-albertsson där väl inte LCHF förespråkare direkt. Men hon säger det hon tror på, och tror på det hon säger, och hennes erfarenheter av SLV är intressanta att te del av.  

https://traningslara.se/charlotte-erlanson-albertsson-om-socker-och-sockerberoende-i-kvartal/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Traningslara+(Träningslära)

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Det verkar som tidskriften Kvartal som publicerat artikeln fått mycket kritik för den! Det kan ha att göra med att SNF satsar 10 miljoner kronor per år, att bekämpa "fake news", och det är vi som de avser då, vi som vill ha evidensbaserade kostråd, eftersom det skulle minska deras försäljning. Men det vore bra för folkhälsan.

Läs gärna: https://kvartal.se/artiklar/om-kritiken-mot-sockerartikeln-och-essans-natur/

           En som alltid dyker upp när socker kritiseras är  Jacob Gudiol, och naturligtvis även i detta fall.  https://traningslara.se/charlotte-erlanson-albertsson-om-socker-och-sockerberoende-i-kvartal/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Traningslara+(Träningslära)Astroturfare Jag skulle inte bli förvånad om Nutritionsfakta skicka ut massor av SMS till astroturfare.Se: http://sasser.net/astroturfing-budskap-maskerat-som-grasrotsrorelse/

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För de som är nya i debatten om socker, så kan det vara bra att känna till Jacob Gudiol. Han är sjukgymnast till utbildning, men idag har han slutat jobba som det . Nu längre lever han på  att blogga(Han hade inte jobbat så länge som fysioterapeut(som sjukgymnasterna kallar sig nu längre). Argumentet för bytet var han tjänade mer på att blogga. Se tråden:  

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jacob Gudiol  avslutar sin kommentar med:

"börjar du fundera på alla påståenden som görs av Erlanson-Albertsson, utan någon referens och även tittar på om de referenser hon ändå ger stämmer med de påstående hon gör till det, så är jag i princip helt säker på att du kommer att ändra din uppfattning."

Lika säkra kan vi på forumet vara att ingen här skulle acceptera minsta påstående (professor eller ej) som inte är vetenskapligt belagt genom resultat via modern forskning. En annan sak är, om Gudiol avser människor i övrigt - då vet vi alla vad som händer:'

"det måste ju vara rätt, om en professor förmedlar informationen"!

En särställning i positivt avseende intar Fredrik Nyström, inte bara för att han är ovanligt naturlig och trevlig, utan för sitt rättframma sätt att tackla de frågeställningar han utsätts för, dels genom att hänvisa till egna, verkliga studier, dels till modern forskning av andra pålitliga vetenskapsmän på området.

Det råkar bara vara så att professorerna Rössner, Hellenius, Marcus, Erlanson-Albertsson befinner sig i generationen fettskräckprofeter som saknar den ryggrad som Tim Noakes och Gary Fettke visar exempel på. De fyra svenska profeterna döljer hellre sanningen, än att öppet göra upp med felen, som de under några decennier byggt sin professionella verksamhet på, resp. de knytningar de har till affärsmässiga intressen (i vissa fall via professurer som bekostas av företag) resp. reklamverksamhet för läkemedelsföretag.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

JG  sätter sig på höga hästar, och raljerar en massa  om Charlotte Erlanson-Albertsson. Men om man granskar JG på pubmed, så imponerar det inte, utan det JG ägnar  sig år är ett försök till ryktesdestruktion. Man kan säga ett och annat om Charlotte Erlanson-Albertssons forskning. Men till skillnad mot JG så  är hon forskare.

              Söker man på hennes namn och sugar på Pub med, så får man 19 träffar.    Om man söker på Jacob Gudiol och  Sugar på Pubmed, så får man exakt 0 träffar.  Vill man läsa om vad JG presterat, så kan man läsa tråden på forumet. Gudiols teorier:   https://forum.kostdoktorn.se/topic/5714-gudiols-teorier/         ,och det är en pinsam historia om en propagandist mot kritikerna av socker.

Vetenskapen om socker kan ni  finna på Pub med sök tex på Robert Lustig så hittar du 33 artiklar om socker. Han har naturligtvis skrivit mycket mer än det med andra rubriker. Men vi får alla välja om vi vill vara en del av problemet, eller en del av lösningen. JG har gjort sitt val.

 

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
46 minuter sedan, HelgeK sade:

JG  sätter sig på höga hästar, och raljerar en massa  

Det har han alltid gjort! Dock finns ibland några korn av sanning! Problemen som våra profeter har, sopar de senare under mattan med pensionen som ett sista skydd.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, HelgeK sade:

 Charlotte Erlanson-Albertsson. Har inte tillhört våra profetter, men nu kommer hon närmare den forskning som stämmer med uppgörelsen med sockerindustrins fusk och Proctor & Gambles omega6 oljor.De företagen har klarat sig för länge... 

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 timmar sedan, HelgeK sade:

Charlotte Erlanson-Albertsson. Har inte tillhört våra profeter, men nu kommer hon närmare den forskning som stämmer med uppgörelsen med sockerindustrins fusk och Proctor & Gambles omega6 oljor.De företagen har klarat sig för länge... 

Som i fallet JG, finns något enstaka guldkorn också från en profet, som successivt smyger fram med delar av sanningen - slutligen till att framställas som om vederbörande länge haft den uppfattning som under decennier vetenskapligt belagts men tidigare inte bejakats. Under galgen gäller att närma sig sanningen på en punkt i taget utan att förlora ansiktet.

Tim Noakes valde direkt att öppet och frejdigt gå ut med att ha haft totalt fel under trettio år. Därför kan han nu, efter sin pension, med bibehållen status och beundran jorden runt, trots sin 180-graderssväng, själv delta i fälttåget för lågkolhydratkosten. 

P.S.

Fredrik Nyströms personlighet (om han tidigare skulle ha försvurit sig till fettskräckens vänner och nu varit i pensionsåldern), hade med stor sannolikhet gjort hans agerande likt  Tim Noakes. Som väl är, står Fredrik Nyström nu med unga, friska takter till förfogande för att sprida de korrekta resultaten av egen och andras moderna forskning inom metabolismens område med inriktning på nutrition.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det enda konsekventa med Jacob Gudiol är att att han alltid attackerar dem som kritiserar socker. Tvivlar ni på det, läs den långa tråden "Gudiols teorier" här på forumet. Där syns det uppenbara. JG är inte en debattör. Han är en propagandist, som propagerar mot dem som kritiserar sockrets effekt på folkhälsan. Så även i hans senaste artikel, som inleds med en rejäl salva, som endast är fråga om ett försök till ryktesdestruktion riktad mot professor Charlotte Erlanson-Albertsson. JG framställer motståndarna som klandervärda människor hellre än att diskutera sockrets effekter. Det är en gammal teknik från sockerpropagandisternas sida. Där är inget nytt, men frågan om socker är viktigt.

 

Hur skall man göra för att minimera felkällor när man studerar sockrets effekter? Här är en studie som har diskuterats tidigare här på forumet. Det är studier av det här slaget som behövs för att föra forskningen framåt.  JGs källor brukar tala om  socker som "tomma kalorier".  Professor Robert Lustig m. fl. har visat att det är fel. De har visat att socker är inte tomma kalorier, utan giftiga kalorier. I den här studien tog man  bort  fruktosen i sockret och ersatte det med samma mängd kalorier glukos. Så mängden kalorier de åt var den samma. Men skillnaden blev stor.

Läs hela studien:             https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4736733/  

 

Men ett litet citat från studien:

"Results

Reductions in diastolic BP (−5 mmHg; p=0.002), lactate (−0.3 mmol/L; p<0.001), triglyceride and LDL-cholesterol (−46% and −0.3 mmol/L; p<0.001) were noted. Glucose tolerance and hyperinsulinemia improved (p<0.001). Weight reduced by 0.9±0.2 kg (p<0.001) and fat-free mass by 0.6 kg (p=0.04). Post-hoc sensitivity analysis demonstrates that results in the subcohort that did not lose weight (n=10) were directionally consistent

Conclusion
Concerns surrounding the role of sugar consumption in chronic disease have previously focused on its caloric equivalence, and its role in fomenting increases in weight. Furthermore, previous clinical studies have relied upon excessive sugar administration, which introduces experimental artifact. This study mitigates all three of these concerns, by intervening in children who are already sick with metabolic syndrome, and by adjusting for effects of calories, weight gain, and adiposity. This study argues that the health detriments of sugar, and fructose in specific, are independent of its caloric value or effects on weight. Further studies will be required to determine whether sugar restriction alone can impact metabolic syndrome in adults, and whether such effects are short-lived or long-term."

                Men som sagt läs hela studien!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Charlotte E-A skrev boken Socker och fett-på gott och ont för ett antal år sen. Jag uppfattar inte henne som morståndare till LCHF. Möjligen inte pro-strikt ketogent men absolut inte motståndare till vanlig och bra mat (som kött). Sedan kanske hon fått anpassa sig till den krassa verkligheten för att kunna sälja bantningspulver..? 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 Charlotte Erlanson-Albertssons artikel i Kvartal fick berättigad uppmärksamhet. Socker propagandisten Jacob Gudiol(Han lever på sitt bloggande)  var tidigt ute med ett inlägg, och det spred han i sociala medier till hans vänner i skeptikerrörelsen( Se:  https://forum.kostdoktorn.se/topic/8754-varför-är-skeptikerrörelsen-emot-lchf/ )  , som gjorde  som de brukar, och skrev inlägg i samma anda som hans inlägg, för att understödja JGs åsikter, eftersom han är en av dem. Efter hand nyanserades debatten när andra kost intresserade hittade artikeln, och när Kvartal summerade debatten, så blev sammanfattningen  nyanserad. Se: https://kvartal.se/artiklar/om-kritiken-mot-sockerartikeln-och-essans-natur/?fbclid=IwAR1uW6i5iKhLiE360O5518Qa4tUDDbRrHgRhyxSBauMMeifNiAqciesRi84  Kvartal kommer att återkomma med en ytterligare artikel. Det  låter onekligen intressant.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.