Melliz Posted March 19, 2013 Share Posted March 19, 2013 Någon som vet vad dem använder sig av för studier för deras råd om mättat fett, margarin och lättprodukter? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silverfisken Posted March 19, 2013 Share Posted March 19, 2013 Står det inte i referenserna på deras hemsida? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted March 19, 2013 Share Posted March 19, 2013 Någon som vet vad dem använder sig av för studier för deras råd om mättat fett, margarin och lättprodukter? Jag la ut några i min tråd "Slv om fett". (Undrar om man skall skriva la eller lade? Det heter i alla fall dom eller de använder.) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 19, 2013 Author Share Posted March 19, 2013 Jag la ut några i min tråd "Slv om fett". (Undrar om man skall skriva la eller lade? Det heter i alla fall dom eller de använder.) Okej tack för tips!! Ska kolla på dem! Behöver till mitt projektarbete så jag kan jämföra med varandra hehe! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MickeB Posted March 19, 2013 Share Posted March 19, 2013 Okej tack för tips!! Ska kolla på dem! Behöver till mitt projektarbete så jag kan jämföra med varandra hehe! Här kommer en del av debbatten som hölls i Dagens Medicin under 2009 om deras kostråd om fett och vilka studier som ligger till grund. I första länken finns en PDF "Listor" där man granskat de studier som SLV hänviase till. http://www.dagensmedicin.se/debatt/livsmedelsverket-bor-omedelbart-sluta-med-kostrad-till-allmanheten/ http://www.dagensmedicin.se/debatt/radikal-forandring-av-whos-syn-pa-fett/ http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/allmanmedicin/livsmedelsverket-andrar-omdiskuterade-fettlistor/ http://www.dagensmedicin.se/debatt/kostraden-saknar-vetenskaplig-grund/ http://www.dagensmedicin.se/debatt/vi-kompromissar-inte-med-att-vara-kostrad-ska-ha-vetenskaplig-grund/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 19, 2013 Author Share Posted March 19, 2013 Här kommer en del av debbatten som hölls i Dagens Medicin under 2009 om deras kostråd om fett och vilka studier som ligger till grund. I första länken finns en PDF "Listor" där man granskat de studier som SLV hänviase till. http://www.dagensmedicin.se/debatt/livsmedelsverket-bor-omedelbart-sluta-med-kostrad-till-allmanheten/ http://www.dagensmedicin.se/debatt/radikal-forandring-av-whos-syn-pa-fett/ http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/allmanmedicin/livsmedelsverket-andrar-omdiskuterade-fettlistor/ http://www.dagensmedicin.se/debatt/kostraden-saknar-vetenskaplig-grund/ http://www.dagensmedicin.se/debatt/vi-kompromissar-inte-med-att-vara-kostrad-ska-ha-vetenskaplig-grund/ Åh tack så jättemycket! Men tänker på alla dessa studier.... 123456 osv... finns det länkar till dessa stuider? Måste kolla på hela studierna!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 19, 2013 Author Share Posted March 19, 2013 även fast jag tror på det dem skriver.. så måste JAG kolla studierna en och en... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 19, 2013 Author Share Posted March 19, 2013 Jag menar länkar till alla dessa 72 studier som dem använder sig av! Är det även studier om margariner i dessa eller endast mättat fett? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MickeB Posted March 19, 2013 Share Posted March 19, 2013 Jag menar länkar till alla dessa 72 studier som dem använder sig av! Är det även studier om margariner i dessa eller endast mättat fett? Möjligtvis så finns det en del länkar på SLV:s hemsida, tror att de 80 studierna fanns där tidigare, Problemet är att Livsmedelsverket uppdaterar sin hemsida ganska ofta och tidIgare "sanningar" revideras eller försvinner utan att det uppmärksammas. Därför kan det bli en lite förvirrande vid diskussioner vad som egentligen rekommenderas, då det som stått i 10 år plötsligt är borttaget/ändrat eller flyttat, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 19, 2013 Author Share Posted March 19, 2013 Möjligtvis så finns det en del länkar på SLV:s hemsida, tror att de 80 studierna fanns där tidigare, Problemet är att Livsmedelsverket uppdaterar sin hemsida ganska ofta och tidIgare "sanningar" revideras eller försvinner utan att det uppmärksammas. Därför kan det bli en lite förvirrande vid diskussioner vad som egentligen rekommenderas, då det som stått i 10 år plötsligt är borttaget/ändrat eller flyttat, Okej ska kolla. för vet att dem 72 studier som baserade de mättade fettets farlighet offentliggjordes men hittar inte dessa 72. Vill kolla på dem en och en. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 19, 2013 Author Share Posted March 19, 2013 Hiitar inte dessa länkar till studier om de mättade fettet som dom använder sig av :/ Någon som vet!? Hittar ju bara artiklar om det när personer har granskat dessa studier... Vill ha länkar till alla dessa studier! Doc kanske vet!? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MickeB Posted March 19, 2013 Share Posted March 19, 2013 Okej ska kolla. för vet att dem 72 studier som baserade de mättade fettets farlighet offentliggjordes men hittar inte dessa 72. Vill kolla på dem en och en. Jag vill minnas att länkarna fanns tidigare, men som sagt SLV stuvar om sin hemsida ganska ofta "i det tysta" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 19, 2013 Author Share Posted March 19, 2013 Jag vill minnas att länkarna fanns tidigare, men som sagt SLV stuvar om sin hemsida ganska ofta "i det tysta" Hm okej... ja jag vill jätte gärna kolla på dessa... men dem måste ju hänvisa till studier om fettet på deras hemsida? Men hittar inte det... endast referenser men vill ju ha hela studier att kolla på.... :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Mustermann Posted March 19, 2013 Share Posted March 19, 2013 Okej ska kolla. för vet att dem 72 studier som baserade de mättade fettets farlighet offentliggjordes men hittar inte dessa 72. Vill kolla på dem en och en. Vill bara varna dig innan du börjar ditt arbete: Att läsa och förstå studier på kost skrivna av forskare är otroligt svårt. De är skrivna för att läsas av andra forskare. Även folk som läst mycket debatter och studier kring kost får lägga ner väldigt mycket tid på att förstå en sådan studie. Språket och termerna de använder är inte vardagstermer och man utgår ifrån att läsaren har en ganska hög grundkunskap kring de begrepp som används. Vill inte skrämma dig från att läsa dom men förbered dig på ett hästjobb om du skall läsa och förstå 72 studier. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 19, 2013 Author Share Posted March 19, 2013 Vill bara varna dig innan du börjar ditt arbete: Att läsa och förstå studier på kost skrivna av forskare är otroligt svårt. De är skrivna för att läsas av andra forskare. Även folk som läst mycket debatter och studier kring kost får lägga ner väldigt mycket tid på att förstå en sådan studie. Språket och termerna de använder är inte vardagstermer och man utgår ifrån att läsaren har en ganska hög grundkunskap kring de begrepp som används. Vill inte skrämma dig från att läsa dom men förbered dig på ett hästjobb om du skall läsa och förstå 72 studier. Jo du har helt rätt... just nu känns det lite halvt hopplöst. Ska göra ett projektarbete och vill så innerligt göra något om dagens kostrekommendationer. Och då tänkte jag förstå ha en frågeställning som var lite mer " Hur ser dagens kost rekommendationer ut gentemot dagens hälsa/ohälsa" men den kändes inget vidare och sen fick jag tips om " är dagens kostrekommendationer förenliga med aktuell vetenskap?" och den lät ju genast bättre. Men sen kom jag på att det kommer bli alldeles för stort så jag tänkte avgränsa mig till endast mättat fett, lätt produkter och margarin och nu känns det som du säger nästan för svårt :/ .... suck..............kanske endast ska göra om margarin då........vill dock bevisa på att mättat fett kanske inte är boven trots allt. Och skulle gärna vilja ha med detta i mitt arbete. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Mustermann Posted March 19, 2013 Share Posted March 19, 2013 Jo du har helt rätt... just nu känns det lite halvt hopplöst. Ska göra ett projektarbete och vill så innerligt göra något om dagens kostrekommendationer. Och då tänkte jag förstå ha en frågeställning som var lite mer " Hur ser dagens kost rekommendationer ut gentemot dagens hälsa/ohälsa" men den kändes inget vidare och sen fick jag tips om " är dagens kostrekommendationer förenliga med aktuell vetenskap?" och den lät ju genast bättre. Men sen kom jag på att det kommer bli alldeles för stort så jag tänkte avgränsa mig till endast mättat fett, lätt produkter och margarin och nu känns det som du säger nästan för svårt :/ .... suck..............kanske endast ska göra om margarin då........vill dock bevisa på att mättat fett kanske inte är boven trots allt. Och skulle gärna vilja ha med detta i mitt arbete. Om ditt mål är att bevisa på att mättat fett kanske inte är boven trots allt så är det busenkelt. Det finns massor med studier på fett där vissa visar att det är farligt och andra visar att det inte alls är farligt så det är bara att välja de studier som visar att det inte är farligt. Sök efter t.ex "saturated fat heart disease" på pubmed (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed) och välj ut de som inte visar några farligheter med fett. Dock känns det som en ganska tråkig inställning att ha som mål att visa att mättat fett inte är farligt. Varför inte välja ut ett område att studera innan - T.ex leta efter studier som jämför intag av mättat fett kontra fleromättat fett och sen redovisa resultaten du får istället för att innan bestämma dig vad du skall bevisa? Ett mer snyggt sätt att få fram det du vill få fram kanske kan vara att välja ut några av de studier som SLV pekar på visar att mättat fett är farligt och ange vad som brister i dessa studier. För det finns ganska ofta mycket att klaga på i studier. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 19, 2013 Author Share Posted March 19, 2013 Om ditt mål är att bevisa på att mättat fett kanske inte är boven trots allt så är det busenkelt. Det finns massor med studier på fett där vissa visar att det är farligt och andra visar att det inte alls är farligt så det är bara att välja de studier som visar att det inte är farligt. Sök efter t.ex "saturated fat heart disease" på pubmed (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed) och välj ut de som inte visar några farligheter med fett. Dock känns det som en ganska tråkig inställning att ha som mål att visa att mättat fett inte är farligt. Varför inte välja ut ett område att studera innan - T.ex leta efter studier som jämför intag av mättat fett kontra fleromättat fett och sen redovisa resultaten du får istället för att innan bestämma dig vad du skall bevisa? Ett mer snyggt sätt att få fram det du vill få fram kanske kan vara att välja ut några av de studier som SLV pekar på visar att mättat fett är farligt och ange vad som brister i dessa studier. För det finns ganska ofta mycket att klaga på i studier. Tack för tankeställare.. Jo men grejen är den att jag vill ju just göra om livsmedelsverket i mitt projektarbete... och mitt mål är inte att sätta dit dem eller så utan att jämföra deras studier om mättat fett med andra som visat andra svar alltså (positivt till mättade fetter ) ja.... tänkte mer det sista isåfall.. Vad det är som brister i dessa studier... men kan ju inte hitta dessa studier som dom baserar sina råd om de mättade fettet. Sen så är mitt arbete inte endast om mättat fett utan även om margarin och lätt produkter. (vad jag tänkt). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Mustermann Posted March 19, 2013 Share Posted March 19, 2013 men kan ju inte hitta dessa studier som dom baserar sina råd om de mättade fettet. På denna sidan redovisar de för Studier om sambandet mellan fettkvalitet och hjärt- och kärlsjukdom: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Hjart--och-karlsjukdom/Epidemiologiska-studier-om-sambandet-mellan-fettkvalitet-och-hjart--och-karlsjukdom/ Längst ned står referenser, sen kan du bara googla på namnet på studien som står i referensen, den går till abstraktet, här är till den första: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11687015 På den sidan finns det en länk till full text, här är länken till den första: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD002137/full Sen vet jag inte om alla fullängdare är gratis, den första var det men vissa kanska kostar, jag vet inte. Men som sagt, det var fullängdarna jag varnade för tidigare att du har ett hästjobb om du skall läsa och tolka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexander Posted March 20, 2013 Share Posted March 20, 2013 Den första studien som de tar upp i länken Max gav dig, Siri-Tarino et al, är lite av LCHFs favorit då det i slutsatsen står: "A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD." Vad som sällan nämns är att samma författare några månader senare publicerade http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20711693. Där de skriver "Therefore, dietary recommendations should emphasize substitution of polyunsaturated fat and minimally processed grains for saturated fat." Här tar slv upp smör kontra margarin med referenser: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Vuxna/Rekommendationer-om-kost-och-motion/Smor-eller-margarin--en-fraga-om-fettkvalitet-och-blodfetter/ Lyckat till med arbetet 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 20, 2013 Author Share Posted March 20, 2013 Den första studien som de tar upp i länken Max gav dig, Siri-Tarino et al, är lite av LCHFs favorit då det i slutsatsen står: "A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD." Vad som sällan nämns är att samma författare några månader senare publicerade http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20711693. Där de skriver "Therefore, dietary recommendations should emphasize substitution of polyunsaturated fat and minimally processed grains for saturated fat." Här tar slv upp smör kontra margarin med referenser: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Vuxna/Rekommendationer-om-kost-och-motion/Smor-eller-margarin--en-fraga-om-fettkvalitet-och-blodfetter/ Lyckat till med arbetet Tack så mycket!! men nu har jag kommit på.... var helt förtvivlad ett tag och visste inte vad/hur jag skulle göra. Men nu vet jag!!!! Blir om diabetes 2 istället! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexander Posted March 20, 2013 Share Posted March 20, 2013 Hehe, okej. Diabetes typ 2 ur vilket perspektiv? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 20, 2013 Author Share Posted March 20, 2013 Hehe, okej. Diabetes typ 2 ur vilket perspektiv? tänkte mig i någon form "vilken kost är den mest optimala för en diabetiker typ 2?" Eller någon frågeställning där det handlar om kost och diabetes 2. Om någon har förslag på frågeställning så är jag öppen för förslag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 20, 2013 Author Share Posted March 20, 2013 känner mig smått stressad och panikslagen här men ja.... detta är ju ett måste för att jag ska få ett bra omdöme så det är ju bara att bita ihop... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexander Posted March 20, 2013 Share Posted March 20, 2013 SBU gjorde nyligen en systematisk litteraturöversikt gällande mat vid diabetes. Slutsatser: http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Mat-vid-diabetes/ Rapporten: http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/Mat%20vid%20diabetes/Mat_vid_diabetes_fulltext.pdf Socialstyrelsen skrev sedan ihop "Kost vid diabetes" utifrån SBUs genomgång. http://www.socialstyrelsen.se/lists/artikelkatalog/attachments/18471/2011-11-7.pdf Vad du skulle kunna göra med det vet jag dock inte : ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted March 20, 2013 Author Share Posted March 20, 2013 SBU gjorde nyligen en systematisk litteraturöversikt gällande mat vid diabetes. Slutsatser: http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Mat-vid-diabetes/ Rapporten: http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/Mat%20vid%20diabetes/Mat_vid_diabetes_fulltext.pdf Socialstyrelsen skrev sedan ihop "Kost vid diabetes" utifrån SBUs genomgång. http://www.socialstyrelsen.se/lists/artikelkatalog/attachments/18471/2011-11-7.pdf Vad du skulle kunna göra med det vet jag dock inte : ) Hm skummade igenom det lite och kollade även på boken som skrivits. Var inte positiva kostråd där inte.. Enligt mig hehe men tack endå! kan behövas olika infallsvinklar på det hela. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted March 21, 2013 Share Posted March 21, 2013 Det som stod i slutsatserna var ju intressant "Vid typ 2-diabetes har lågfettkost respektive måttlig lågkolhydratkostlikartade gynnsamma effekter på HbA1c (”långtidssockret”) ochkroppsvikt. Det saknas studier av tillräcklig kvalitet för att kunnabedöma långtidseffekterna hos personer med diabetes av mer extremlågkolhydratkost med högt fettintag, exempelvis så kallad LCHF-kost." Rapporten är skriven 2010 så det kan ju ha kommit studier sedan dess. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.